marabelka 20.10.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam wszystkich Forumowiczów. Dzisiaj się zalogowałam ale zaglądałam na to forum już wcześniej, a to z tego względu że zastanawiamy się z mężem nad budową domu według projektu Delikatny C131a. Mimo iż przejrzeliśmy chyba z 1000 projektów, ten wydaje nam się najodpowiedniejszy dla nas. Jednak cały czas wahamy się nad ostatecznym wyborem i tu moja prośba do was: jeżeli to możliwe bardzo chcielibyśmy zobaczyć taki domek w realu, gdyż jest to dla nas życiowa decyzja Jesteśmy z Legnicy na Dolnym Śląsku i jeśli ktoś zechciałby nas zaprosić do siebie, bylibyśmy bardzo wdzięczni. Najbardziej zależy nam na obejrzeniu domu Sylkak gdyż z tego co widziałam dokonała przeróbek nad którymi i my się zastanawiamy, ale będziemy wdzięczni za każde zaproszenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 20.10.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam serdecznie. Dużo wody upłynęło, wiele prądu się zmarnowało, gigabajty danych przed oczami przeleciało, ale chyba znalazł się projekt, który jest tego wszystkiego wart Delikatny C131a Czy jest ktoś w okolicy Łodzi, kto byłby chętny pokazać nam ten domek w realu ? Nawet stan surowy, co by się przejść po pokojach :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 22.10.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Przy okazji może rzucicie okiem na moje zmiany na parterze: http://images46.fotosik.pl/216/b8f2638b05ddbd9f.jpg Co Wy na to ?? Pozdrawiam.Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filu78 24.10.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Witam My podobnie przerabiamy projekt choć to już nasza czwarta wersja projektu mamy w podobnym miejscu kominek i tv, kuchnie też robimy podobna do waszej tylko że większa. zastanawiałem się tak jak wy zrobiliście garderobę przy gabinecie, choć u nas miała tam być w którymś planie kotłownia przy gabinecie tylko jak to zaprojektowałem u siebie w projekcie w 3 d wyszło że schody nachodzą na drzwi do gabinetu, więc z tego planu zrezygnowaliśmy. A tak co do projektu to fajnie to zrobiliście, mi i mojej żonce się podoba, ale to dlatego chyba że ten projekt w ogóle nam się podoba jest bardzo funkcjonalny i ma wiele możliwości zmian, a trzeba wiele rzeczy przemyśleć zanim się rozpocznie budowę wiec jeszcze cała zima przed nami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 24.10.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 filu78a jakie macie plany na poddasze ?? Ja cały czas się zastanawiam nad wersją z podwójnym garażem.Ciekawe jaka różnica w cenie budowy tych wersji - porównywał ktoś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scot13 24.10.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Witajcje my już jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych . Mieliśmy również wizytę intruzów na budowie wycieli nam instalacje elektryczne .Musieliśmy zainstalowac alarm . tak wygląda od zewnątrz . http://images39.fotosik.pl/215/e27adfbf1ae910c1m.jpg http://images40.fotosik.pl/214/f781150d8096735fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filu78 24.10.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 chcemy zrobić tylko trzy sypialnie, łazienkę przenieść nad gabinet, likwidujemy wtedy wykusz ze starej łazienki co obniży koszt dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marabelka 26.10.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Bardzo mi się podobają twoje zmiany Ewah. A ja wciąż się waham...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 26.10.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Bardzo mi się podobają twoje zmiany Ewah. Dzięki. A ja wciąż się waham......a nad czym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marabelka 26.10.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 nad zakupem tego projektu tyle że z garażem dwustanowiskowym. Bardzo mi się podoba ale wydaje mi się że kotłownia pod ekogroszek i system solarny będzie trochę mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 26.10.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 nad zakupem tego projektu tyle że z garażem dwustanowiskowym. Bardzo mi się podoba ale wydaje mi się że kotłownia pod ekogroszek i system solarny będzie trochę mała. a udało Wam się przeliczyć o ile zwiększy się koszt budowy względem delikatnego z jednym garażem ? te z mi chodzi po głowie ekogroszek i system solarny - liczyliście koszt takiego rozwiązania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marabelka 27.10.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Na stronie muratora jest projekt Delikatnego z 2 stanowiskowym garażem. Nazywa się Delikatny C131a. Według orientacyjnych kosztów podanych na stronie ten z dwustanowiskowym garażem jest droższy o ok. 40 000.A co do kosztów ekogroszku i solarów - tak naprawdę nie liczyliśmy dokładnie kosztów ale znajoma która jest na etapie budowy i montuje takie rozwiązanie w swoim domu podała mi takie koszta:1. Piec na ekogroszek z podajnikiem 20kw - 6 tys.2. Zbiornik na wodę - 2tys.3. Instalacje pod grzejniki i solary - 3 tys.Nie uwzględniła tu kosztów baterii słonecznych i grzejników oraz robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 27.10.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Na stronie muratora jest projekt Delikatnego z 2 stanowiskowym garażem. Nazywa się Delikatny C131a. Według orientacyjnych kosztów podanych na stronie ten z dwustanowiskowym garażem jest droższy o ok. 40 000. No nie jest to dużo, ale nie jest to też bardzo mało. mimo wszystko pozostaje przy wersji z jednym garażem. A co do kosztów ekogroszku i solarów - tak naprawdę nie liczyliśmy dokładnie kosztów ale znajoma która jest na etapie budowy i montuje takie rozwiązanie w swoim domu podała mi takie koszta: 1. Piec na ekogroszek z podajnikiem 20kw - 6 tys. 2. Zbiornik na wodę - 2tys. 3. Instalacje pod grzejniki i solary - 3 tys. Nie uwzględniła tu kosztów baterii słonecznych i grzejników oraz robocizny. Hmmm całkiem do przyjęcia te koszty. Dzięki za informację. Ja dzisiaj zamierzam przerabiać poddasze -pochwalę się co mi wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 28.10.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 To dołóżcie do tych cen min 10%, bo zazwyczaj sie okazuje po pierwszej kalkulacji, gdzie instalator podaje koszty " naz zachęte" ze podane rozwiążania można zastąpić lepszymi. I tutaj w tym przypadku zbiornik na wode z podwójna wężownicą, nieco większy, niż wcześniej zakładano, piec z obrotową retorta, do tego lepszy sterownik, nie alupex tylko......sumarum miało byc 30 ty, a wysżło 36. to mój przypadek, Dzejson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 29.10.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 No dobra, walczyłam dzisiaj od rana z poddaszem. Wiele podejść i prób, aż w końcu doszłam do takiego efektu. Proszę o opinie: http://img692.imageshack.us/img692/4255/poddasze.jpg Główne zmiany to: Zalanie stropu na całą szerokość dołu (kwadrat 11,6 x 11,6) tak, ze zachodzi nad wejście i tylny tarasik - zyskujemy w ten sposób sporo dodatkowego miejsca, które w pierwotnym projekcie jest niewykorzystane (tej zmiany nie widać na powyższym obrazku) oraz: - likwidacja jednego pokoju na rzecz łazienki oraz małego schowka na tyle (prawy dolny róg) - oddzielonego od łazienki drzwiami chowanymi w ściankę - stara łazienka to obecnie pralnio/suszarnia oraz garderoba. - pokój Państwa domu (lewy - górny) został okrojony o garderobę z drzwiami suwanymi, chowanymi w szafę - likwidacja kilku okien połaciowych - powiększenie pokoju (górny-lewy) kosztem pokoju (dolny-lewy) Chodzi mi po głowie podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki (jeden na bank) Zapewne wpłynie to na wizerunek budynku, ale chyba ważniejsze jest, aby było w nim komfortowo. Kolejna rzecz to okna na poddaszu! Wydaje mi się, że trzeba je powiększyć na dwuskrzydłowe, do te są trochę małe. Dół pozostał tak jak pokazywałam ostatnio: http://img267.imageshack.us/img267/3418/parter.jpg Główne zmiany: - wyciągnięcie kuchni do przodu - likwidacja spiżarni na rzecz przedsionka - budowa małej spiżarni w rogu kuchni - przeniesienie kominka pod schodu (ma ktoś tak - mam pytanie) - dodanie drzwi balkonowych (działka szeroka, ale płytka, więc taras przeniesiony na lewą stronę) - pomieszczenie gospodarcze z tyłu wyciągnięte w lewą stronę, a stare jej miejsce przerobione na garderobę z wejściem z pokoju po prawej - schody wyciągnięte do przodu, celem budowy schodów ze spocznikiem http://img203.imageshack.us/img203/5296/garderoba.jpg Reszta tak jak widać. podniesienie ścianki kolankowej, dałoby możliwość wygospodarowania fajnego stryszku, więc to chyba całkiem dobry pomysł KOMENTARZE MILE WIDZIANE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 03.11.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ktos tu jeszcze zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 06.11.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 JA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 06.11.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Uff już myśleliśmy, że sami tu jesteśmy (znaczy ja+mąż ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 07.11.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Zaglada, zaglada Witam budowniczych. My budujemy Delikatnego C131aL (lustrzany) od lata zeszlego roku. Wewnatrz juz wszystko gotowe oprocz ocieplenia poddasza i kartongipsow. Na zewnatrz ocieplenie zaciagniete siatka, z tynkami nie zdazylismy, teraz juz chyba za zimno. Trzba poczekac do wiosny... Podobaja mi sie zmiany w Twoim projekcie, tez ich troche mielismy. Odnosnie podniesienia sciany kolankowej, to uwazam, ze jeden pustak w zupelnosci wystarczy. Wyzsza sciana ma wtedy 1,5m, nizsza 0,4m. Wiecej psuje efekt z zewnatrz, moim zdaniem . No i okapy nad tarasami gorzej chronia przed sloncem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 07.11.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 a.. przypomnialo mi sie jeszcze cos... Odnosnie kolankowej. Majster zaproponowal zeby zamiast warstwy muru zalac wieniec, ktorego w projekcje brak. Kierbud potwierdzil, ze to byl dobry pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts