Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów.

Dzisiaj się zalogowałam ale zaglądałam na to forum już wcześniej, a to z tego względu że zastanawiamy się z mężem nad budową domu według projektu Delikatny C131a. Mimo iż przejrzeliśmy chyba z 1000 projektów, ten wydaje nam się najodpowiedniejszy dla nas.

Jednak cały czas wahamy się nad ostatecznym wyborem i tu moja prośba do was: jeżeli to możliwe bardzo chcielibyśmy zobaczyć taki domek w realu, gdyż jest to dla nas życiowa decyzja :) Jesteśmy z Legnicy na Dolnym Śląsku i jeśli ktoś zechciałby nas zaprosić do siebie, bylibyśmy bardzo wdzięczni. Najbardziej zależy nam na obejrzeniu domu Sylkak gdyż z tego co widziałam dokonała przeróbek nad którymi i my się zastanawiamy, ale będziemy wdzięczni za każde zaproszenie.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie.

Dużo wody upłynęło, wiele prądu się zmarnowało, gigabajty danych przed oczami przeleciało, ale chyba znalazł się projekt, który jest tego wszystkiego wart :D

Delikatny C131a :D

Czy jest ktoś w okolicy Łodzi, kto byłby chętny pokazać nam ten domek w realu ? Nawet stan surowy, co by się przejść po pokojach :?:

Witam

My podobnie przerabiamy projekt choć to już nasza czwarta wersja projektu mamy w podobnym miejscu kominek i tv, kuchnie też robimy podobna do waszej tylko że większa. zastanawiałem się tak jak wy zrobiliście garderobę przy gabinecie, choć u nas miała tam być w którymś planie kotłownia przy gabinecie tylko jak to zaprojektowałem u siebie w projekcie w 3 d wyszło że schody nachodzą na drzwi do gabinetu, więc z tego planu zrezygnowaliśmy. A tak co do projektu to fajnie to zrobiliście, mi i mojej żonce się podoba, ale to dlatego chyba że ten projekt w ogóle nam się podoba jest bardzo funkcjonalny i ma wiele możliwości zmian, a trzeba wiele rzeczy przemyśleć zanim się rozpocznie budowę wiec jeszcze cała zima przed nami.

Pozdrawiam

Witajcje my już jesteśmy na etapie tynków wewnętrznych . Mieliśmy również wizytę intruzów na budowie wycieli nam instalacje elektryczne .Musieliśmy zainstalowac alarm . tak wygląda od zewnątrz .

http://images39.fotosik.pl/215/e27adfbf1ae910c1m.jpg

http://images40.fotosik.pl/214/f781150d8096735fm.jpg

nad zakupem tego projektu tyle że z garażem dwustanowiskowym. Bardzo mi się podoba ale wydaje mi się że kotłownia pod ekogroszek i system solarny będzie trochę mała.
a udało Wam się przeliczyć o ile zwiększy się koszt budowy względem delikatnego z jednym garażem ?

te z mi chodzi po głowie ekogroszek i system solarny - liczyliście koszt takiego rozwiązania ??

Na stronie muratora jest projekt Delikatnego z 2 stanowiskowym garażem. Nazywa się Delikatny C131a. Według orientacyjnych kosztów podanych na stronie ten z dwustanowiskowym garażem jest droższy o ok. 40 000.

A co do kosztów ekogroszku i solarów - tak naprawdę nie liczyliśmy dokładnie kosztów ale znajoma która jest na etapie budowy i montuje takie rozwiązanie w swoim domu podała mi takie koszta:

1. Piec na ekogroszek z podajnikiem 20kw - 6 tys.

2. Zbiornik na wodę - 2tys.

3. Instalacje pod grzejniki i solary - 3 tys.

Nie uwzględniła tu kosztów baterii słonecznych i grzejników oraz robocizny.

Na stronie muratora jest projekt Delikatnego z 2 stanowiskowym garażem. Nazywa się Delikatny C131a. Według orientacyjnych kosztów podanych na stronie ten z dwustanowiskowym garażem jest droższy o ok. 40 000.

No nie jest to dużo, ale nie jest to też bardzo mało.

mimo wszystko pozostaje przy wersji z jednym garażem.

A co do kosztów ekogroszku i solarów - tak naprawdę nie liczyliśmy dokładnie kosztów ale znajoma która jest na etapie budowy i montuje takie rozwiązanie w swoim domu podała mi takie koszta:

1. Piec na ekogroszek z podajnikiem 20kw - 6 tys.

2. Zbiornik na wodę - 2tys.

3. Instalacje pod grzejniki i solary - 3 tys.

Nie uwzględniła tu kosztów baterii słonecznych i grzejników oraz robocizny.

Hmmm całkiem do przyjęcia te koszty. :D

Dzięki za informację.

Ja dzisiaj zamierzam przerabiać poddasze -pochwalę się co mi wyszło :roll:

To dołóżcie do tych cen min 10%, bo zazwyczaj sie okazuje po pierwszej kalkulacji, gdzie instalator podaje koszty " naz zachęte" ze podane rozwiążania można zastąpić lepszymi. I tutaj w tym przypadku zbiornik na wode z podwójna wężownicą, nieco większy, niż wcześniej zakładano, piec z obrotową retorta, do tego lepszy sterownik, nie alupex tylko......

sumarum miało byc 30 ty, a wysżło 36. to mój przypadek,

Dzejson

No dobra, walczyłam dzisiaj od rana z poddaszem.

Wiele podejść i prób, aż w końcu doszłam do takiego efektu.

Proszę o opinie:

http://img692.imageshack.us/img692/4255/poddasze.jpg

Główne zmiany to:

Zalanie stropu na całą szerokość dołu (kwadrat 11,6 x 11,6) tak, ze zachodzi nad wejście i tylny tarasik - zyskujemy w ten sposób sporo dodatkowego miejsca, które w pierwotnym projekcie jest niewykorzystane (tej zmiany nie widać na powyższym obrazku)

oraz:

- likwidacja jednego pokoju na rzecz łazienki oraz małego schowka na tyle (prawy dolny róg) - oddzielonego od łazienki drzwiami chowanymi w ściankę

- stara łazienka to obecnie pralnio/suszarnia oraz garderoba.

- pokój Państwa domu (lewy - górny) został okrojony o garderobę z drzwiami suwanymi, chowanymi w szafę

- likwidacja kilku okien połaciowych

- powiększenie pokoju (górny-lewy) kosztem pokoju (dolny-lewy)

Chodzi mi po głowie podniesienie ścianki kolankowej o dwa pustaki (jeden na bank) Zapewne wpłynie to na wizerunek budynku, ale chyba ważniejsze jest, aby było w nim komfortowo.

Kolejna rzecz to okna na poddaszu! Wydaje mi się, że trzeba je powiększyć na dwuskrzydłowe, do te są trochę małe.

Dół pozostał tak jak pokazywałam ostatnio:

http://img267.imageshack.us/img267/3418/parter.jpg

Główne zmiany:

- wyciągnięcie kuchni do przodu

- likwidacja spiżarni na rzecz przedsionka

- budowa małej spiżarni w rogu kuchni

- przeniesienie kominka pod schodu (ma ktoś tak - mam pytanie)

- dodanie drzwi balkonowych (działka szeroka, ale płytka, więc taras przeniesiony na lewą stronę)

- pomieszczenie gospodarcze z tyłu wyciągnięte w lewą stronę, a stare jej miejsce przerobione na garderobę z wejściem z pokoju po prawej

- schody wyciągnięte do przodu, celem budowy schodów ze spocznikiem

http://img203.imageshack.us/img203/5296/garderoba.jpg

Reszta tak jak widać.

podniesienie ścianki kolankowej, dałoby możliwość wygospodarowania fajnego stryszku, więc to chyba całkiem dobry pomysł :D

KOMENTARZE MILE WIDZIANE :D

Zaglada, zaglada ;)

Witam budowniczych.

My budujemy Delikatnego C131aL (lustrzany) od lata zeszlego roku.

Wewnatrz juz wszystko gotowe oprocz ocieplenia poddasza i kartongipsow.

Na zewnatrz ocieplenie zaciagniete siatka, z tynkami nie zdazylismy, teraz juz chyba

za zimno. Trzba poczekac do wiosny...

Podobaja mi sie zmiany w Twoim projekcie, tez ich troche mielismy.

Odnosnie podniesienia sciany kolankowej, to uwazam, ze jeden pustak w zupelnosci

wystarczy. Wyzsza sciana ma wtedy 1,5m, nizsza 0,4m. Wiecej psuje efekt z zewnatrz, moim zdaniem ;). No i okapy nad tarasami gorzej chronia przed sloncem.