Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do ścianki kolankowej: u nas będzie tylko ta niższa, bo zalejemy strop na cały kwadrat, zyskując wydłużenie pokoi o szerokość tarasu :D Tak, więc 0,4 metra to wcale nie dużo. Dodamy jeden pustak plus wieniec o którym wspominasz.

Do tego wydłużymy trochę dach, żeby to jakoś wyglądało i za bardzo nie naruszyło zewnętrznego wyglądu - choć ważniejsze dla nas jest to jak się będzie mieszkało w środku, niż to czy się ludziom będzie podobało :wink:

PYTANIE: Jak się miała cena adaptacji do zmian - możesz ją podać ??

Architekta już mamy, ale jeszcze nie poznał wszystkich naszych planów :lol:

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozdrawiamy

Adaptacje i zmiany w projekcie robila nam jedna osoba.

Ktora, oprocz tego jest tez naszym kierbudem.

Z racji sprzedazy wiazanej ;) za adaptacje, zmiany i zalatwienie papierologii

az do uzyskania PNB zaplacilismy 1800zl.

Pozdrawiam.

Pozdrawiamy

Adaptacje i zmiany w projekcie robila nam jedna osoba.

Ktora, oprocz tego jest tez naszym kierbudem.

Z racji sprzedazy wiazanej ;) za adaptacje, zmiany i zalatwienie papierologii

az do uzyskania PNB zaplacilismy 1800zl.

Pozdrawiam.

Konczac odpowiedz...

dostalismy cene od razu ze zmianami wiec nie wiem jak wygladalaby bez nich.

Witam wszystkich Delikatnych

Wlasnie dolaczylem do grona posiadaczy tego wspanialego projekt delikatny C131aL. Oczywiście nie jest on doskonały ale z niewielkimi poprawkami bedzie najwspanialszym domem. Czytając to forum powoli euforia związana z zakupem projektu ustępuje realnym problemom które część forowiczów juz ma za sobą. :o Ja osobiście bradzo dziękuje za poruszanie tylu problemów z którymi spotykaliście sie podczas budowy. Pozwoli mi to powolutku korygowac pewne plany. Mieszkam w Krakowie i bardzo chcialbym zobaczyć w realu taki projekt (ja zakupiłem z dwoma stanowiskami). jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy i mógły mi go pokazac byłbym bardzo wdzięczny tez chciałbym zadać troche pytań.

Do Sylkak - a Twoje rozwiązanie ze schodami uważam za rewajację. tez mam pytanie czy to zadaszenie nad tarasem wcześniej jakoś trzeba uwzględniac na etapie prjeku? : Jezeli tak to jak to trzeba załatwić? A tak ogólnie to świetne fotki :lol

Pozdro dla wszystkich budowniczych :wink:

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Strasznie cicho ... :)

Moi drodzy pomocy - pilnie poszukuję:

dobrej ekipy do Ytonga

dobrego kierbuda

dobrego miejsca gdzie kupić materiały (stal, beton, bloczki, ytonga, styropiany itd) - w okolicy Andrespola

machina ruszyła i być może do końca stycznia będzie PNB, a tu początek roku masa roboty i kompletny brak czasu na cokolwiek

Pozdrawiam Delikatnych i innych odwiedzających wątek!

:D Forum nie umarło , my walczymy z centralnym ogrzewaniem na pellet. Pozdrawiamy wszystkich delikatnych i życzymy szybkiego zwycięstwa :) :) i wszystkiego naj naj w Nowym roku :roll: :roll:

Scot13 napisz coś więcej o pellet'ach - jaki piecyk i jak idzie z nim walka.

My cały czas się zastanawiamy czy eko-groch czy pellet - wiadomo żona pellet (bo czyściej i łatwiej to zasypać do zasobnika), a ja groch (bo wydaje się być tańszy).

Wrzuć też jakieś zdjątko jak to u Was teraz wygląda. U mnie póki co (wczoraj byłem zerknąć na włości) ZIMNO i BIAAAAAŁŁŁOOO aż boje się pomyśleć co będzie jak to zacznie się topić. Zawsze stoi woda przed wjazdem jest tam jakiś dołek, a z takiej ilości śniegu normalnie jeziorko ...

Pozdrawiam!!! :)

http://images40.fotosik.pl/241/f1c4e11b56201a05m.jpg

Piec fuzzy logic kostrzewa 25kw

Piec jest już podłączony , ale jak na razie pali na maksa bo nie jest jeszcze zamontowany zawór mieszający 4D , który steruje temperaturą pokojową. Jeszcze testujemy , na dole jest podłączona podłogówka i 2 kaloryfery , w gabinecie i w garażu , w gospodarczym nie ma kaloryfera bo od pieca jest gorąco. Na górze w łazience jest podłogówka i grzejnik i w pokojach grzejniki , jest gorąco. jak zrobimy fotki z gospodarczego to dodamy . Pozdrawiamy.

Kostrzewa - sporo czytałem i jakoś na forum nie jest to nazwijmy to "polecany" piecyk, dlatego daj znać jak on się sprawuje. Zima dość dobra więc myślę będzie trochę czasu na sprawdzanie :-)

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale ten kociołek pali chyba wszystko tzn. groszek i pellet i chyba nawet ma ruszt dodatkowy do drewna, ale mogę się mylić bo w wątkach o piecach przewija się masa firm.

Tak więc czekam na dalsze opinie bezpośrednio z pola bitwy :-) - napisz też ile będzie Ci spalał jak już zaworek mieszający będzie zamontowany.

Ach i jeszcze jedno jak masz rozwiązane podpięcie podłogówki? Czytałem gdzieś, że można mieć drugi obieg ale można też "zaoszczędzić" i podpiąć podłogówkę pod powrót z grzejników - nie znam się na tym kompletnie dlatego brzmi to dla mnie dość logicznie, ale czy ma to ręce i nogi ...

Pozdrawiam i dzięki za info!

Hej

Ten piec może spalac również ekogroszek jak i drewno na dodatkowym ruszcie , fakt że na forach piszą różne rzeczy my się jednak zdecydowaliśmy , jak dotychczas pracuje czwarty tydzień bez żadnych kłopotów nie było tez kłopotów z pierwszym uruchomieniem Pan serwisant uruchomił wszystko gładko i bezboleśnie ( Sterowania zaworkiem jeszcze nie mam więc nie możemy mówic o spalaniu )

Podłogówkę na parterze mamy przez rozdzielacz foto poniżej

http://images46.fotosik.pl/244/9be7721ee722e1ddm.jpg

jeśli chodzi o oszczędnośc to zaoszczędzisz tylko na rozdzielaczu jednak do każdego obiegu trzeba dodac zawór RTL . natomiast na rozdzielaczu możesz sterowac temperaturą

na piętrze w łazience gdzie pętla nie jest duża mam podłączoną z karolyferów przez zawór RTL zainstalowany na powrocie , który mierzy temperaturę wody otwiera bądż zamyka zawór

wszystkie rozwiązania mają swoje plusy i minusy :

pozdrawiamy

• 1 month później...

Witam Forumowiczów.

Dawno nie zaglądałem, bo od sierpnia mieszkamy na swoim i neta brak. :cry:

Widze, że pojawiła sie nowa grupa budujacych, wiec temat nie zginie.

Ewah - przeniesienie kominka to dobry pomysł. Gorzej z kominem :D .

Radzez skonsultowac to z architektem, bo taki komin ( kanał spalinowy i 3 wentylacyjne) to na gotowo jakiś metr x metr. I gdzięs trzeba to wcisnąć :-?

Schody też mamy wyciągnięte i ze spocznikiem - bardzo wygodne

Na razie to tyle.

pozdrawiam

Witam wszyskich delikatnych.

Od długiego już czasu zastanawiam się nad budową tego domku, miałem nawet okazje by zobaczyc go na żywo i zrobil na mnie dobre wrazenie.

Jednak ze wzgledu na połozenie mojej działki tj (wjazd od południa) martwi mnie, że może być w nim troche za ciemno. I tu pytanie do was drodzy "delikatni" czy faktycznie w domu jest za moało światła? Zaznaczam, że rezygnuje z połowy balkonu, ale werandę z przodu wolał bym zachowac :)

I jeszcze pytanie do scot13 Jak się sprawuje piec i ile pali? jesli macie już zawór.

Pozdrawiam.

Taras za domem bedzie od północy, ale planuje zrobic go takze od zachodu, wiec bedzie w kształcie litery L.

kuchnie mam zamiar odgrodzic od salonu i na tej scianie ulokowac kominek.

Pytanie tylko czy da sie to zrobic nie rezygnując z werandy bo obawiam sie, ze może wyjść z niej mała klitka.

Moje obawy dotyczace doswietlenia biorą sie wlasnie z tąd, że od strony południowej będzie kuchnia przesłonieta dodatkowo werandą a sciana w kuchni nie wpusci światła z okna kuchennego do salonu. Dodatkowo przesłoniety taras z tyłu domu gdzie i tak będzie sporo cienia.

Ratuje mnie chyba tylko spora działka i ten taras od sciany szczytowej :p

groszq dzieki z odpowiedz.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły lub uwagi podzielcie sie nimi :)

Witamy, jako nowi forumowicze.

Od roku mieszkamy w Delikatnym wersji c131aL. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru tego własnie projektu, aczkolwiek dokonaliśmy na etapie adaptacli projektu kilku zmian, które w sposób istotny zmieniają funkcjonalność domu. Dla zastanawiających się nad tym projektem, podajemy wprowadzone przez nas zmiany:

-rezygacja z podcienia od strony wejścia na korzyść kuchni i pokoju na poddaszu

/znacznie większa powierzchnia obu pomieszczeń/

-poszerzenie domu od strony salonu o ok. 120 cm /2 elementy konstrukcyjne stropu/

-likwidacja spiżarni od strony kuchni z utworzeniem garderoby od strony wiatrołapu

-podwyższenie wysokości pomieszczeń parteru o 1 pustak, a poddasza o 2 pustaki z jednoczesnym wydłużeniem połaci dachu /funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu nie do porównania z pierwowzorem/

-zamiana schodów zabiegowych na wygodne schody ze spocznikiem, co połączyliśmy z oddzieleniem ścianą salonu /salon i tak jest wystarczająco przestronny /34,75m2/

-przymknięcie kuchni przez wydłużenie ściany oddzielającej od salonu /goście nie widzą roboczego bałaganu w kuchni/

-utworzenie spiżarki z pomieszczenia gospodarczego przez likwidację wejścia z tarasu, z utworzeniem wejścia z holu /wykorzystana jest również przestrzeń pod schodami/

-na poddaszu wygospodarowanie garderoby poprzez zmniejszenie jednego z pokoi,

-zmniejszenie liczby okien połaciowych

Pozdrawiamy