Ewah 07.11.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Co do ścianki kolankowej: u nas będzie tylko ta niższa, bo zalejemy strop na cały kwadrat, zyskując wydłużenie pokoi o szerokość tarasu Tak, więc 0,4 metra to wcale nie dużo. Dodamy jeden pustak plus wieniec o którym wspominasz. Do tego wydłużymy trochę dach, żeby to jakoś wyglądało i za bardzo nie naruszyło zewnętrznego wyglądu - choć ważniejsze dla nas jest to jak się będzie mieszkało w środku, niż to czy się ludziom będzie podobało PYTANIE: Jak się miała cena adaptacji do zmian - możesz ją podać ?? Architekta już mamy, ale jeszcze nie poznał wszystkich naszych planów Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 08.11.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 PYTANIE: Jak się miała cena adaptacji do zmian - możesz ją podać ?? Architekta już mamy, ale jeszcze nie poznał wszystkich naszych planów Pozdrawiamy Adaptacje i zmiany w projekcie robila nam jedna osoba. Ktora, oprocz tego jest tez naszym kierbudem. Z racji sprzedazy wiazanej za adaptacje, zmiany i zalatwienie papierologii az do uzyskania PNB zaplacilismy 1800zl. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf3791 08.11.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 PYTANIE: Jak się miała cena adaptacji do zmian - możesz ją podać ?? Architekta już mamy, ale jeszcze nie poznał wszystkich naszych planów Pozdrawiamy Adaptacje i zmiany w projekcie robila nam jedna osoba. Ktora, oprocz tego jest tez naszym kierbudem. Z racji sprzedazy wiazanej za adaptacje, zmiany i zalatwienie papierologii az do uzyskania PNB zaplacilismy 1800zl. Pozdrawiam. Konczac odpowiedz... dostalismy cene od razu ze zmianami wiec nie wiem jak wygladalaby bez nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitot 13.11.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Witam wszystkich Delikatnych Wlasnie dolaczylem do grona posiadaczy tego wspanialego projekt delikatny C131aL. Oczywiście nie jest on doskonały ale z niewielkimi poprawkami bedzie najwspanialszym domem. Czytając to forum powoli euforia związana z zakupem projektu ustępuje realnym problemom które część forowiczów juz ma za sobą. Ja osobiście bradzo dziękuje za poruszanie tylu problemów z którymi spotykaliście sie podczas budowy. Pozwoli mi to powolutku korygowac pewne plany. Mieszkam w Krakowie i bardzo chcialbym zobaczyć w realu taki projekt (ja zakupiłem z dwoma stanowiskami). jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy i mógły mi go pokazac byłbym bardzo wdzięczny tez chciałbym zadać troche pytań. Do Sylkak - a Twoje rozwiązanie ze schodami uważam za rewajację. tez mam pytanie czy to zadaszenie nad tarasem wcześniej jakoś trzeba uwzględniac na etapie prjeku? : Jezeli tak to jak to trzeba załatwić? A tak ogólnie to świetne fotki :lol Pozdro dla wszystkich budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewah 14.12.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 forum umarło.... R.I.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 15.12.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Nie nie to raczej Święta ... teraz żeby coś kupić w sklepie trzeba odstać jak w 81 wszędzie kolejki, dlatego na forum mało czasu Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scot13 15.12.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Forum nie umarło , my walczymy z centralnym ogrzewaniem na pellet. Pozdrawiamy wszystkich delikatnych i życzymy szybkiego zwycięstwa i wszystkiego naj naj w Nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 29.12.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Co tu tak cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 05.01.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Strasznie cicho ... Moi drodzy pomocy - pilnie poszukuję: dobrej ekipy do Ytonga dobrego kierbuda dobrego miejsca gdzie kupić materiały (stal, beton, bloczki, ytonga, styropiany itd) - w okolicy Andrespola machina ruszyła i być może do końca stycznia będzie PNB, a tu początek roku masa roboty i kompletny brak czasu na cokolwiek Pozdrawiam Delikatnych i innych odwiedzających wątek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 05.01.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Forum nie umarło , my walczymy z centralnym ogrzewaniem na pellet. Pozdrawiamy wszystkich delikatnych i życzymy szybkiego zwycięstwa i wszystkiego naj naj w Nowym roku Scot13 napisz coś więcej o pellet'ach - jaki piecyk i jak idzie z nim walka. My cały czas się zastanawiamy czy eko-groch czy pellet - wiadomo żona pellet (bo czyściej i łatwiej to zasypać do zasobnika), a ja groch (bo wydaje się być tańszy). Wrzuć też jakieś zdjątko jak to u Was teraz wygląda. U mnie póki co (wczoraj byłem zerknąć na włości) ZIMNO i BIAAAAAŁŁŁOOO aż boje się pomyśleć co będzie jak to zacznie się topić. Zawsze stoi woda przed wjazdem jest tam jakiś dołek, a z takiej ilości śniegu normalnie jeziorko ... Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scot13 06.01.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 http://images40.fotosik.pl/241/f1c4e11b56201a05m.jpgPiec fuzzy logic kostrzewa 25kwPiec jest już podłączony , ale jak na razie pali na maksa bo nie jest jeszcze zamontowany zawór mieszający 4D , który steruje temperaturą pokojową. Jeszcze testujemy , na dole jest podłączona podłogówka i 2 kaloryfery , w gabinecie i w garażu , w gospodarczym nie ma kaloryfera bo od pieca jest gorąco. Na górze w łazience jest podłogówka i grzejnik i w pokojach grzejniki , jest gorąco. jak zrobimy fotki z gospodarczego to dodamy . Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 08.01.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Kostrzewa - sporo czytałem i jakoś na forum nie jest to nazwijmy to "polecany" piecyk, dlatego daj znać jak on się sprawuje. Zima dość dobra więc myślę będzie trochę czasu na sprawdzanie Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale ten kociołek pali chyba wszystko tzn. groszek i pellet i chyba nawet ma ruszt dodatkowy do drewna, ale mogę się mylić bo w wątkach o piecach przewija się masa firm. Tak więc czekam na dalsze opinie bezpośrednio z pola bitwy - napisz też ile będzie Ci spalał jak już zaworek mieszający będzie zamontowany. Ach i jeszcze jedno jak masz rozwiązane podpięcie podłogówki? Czytałem gdzieś, że można mieć drugi obieg ale można też "zaoszczędzić" i podpiąć podłogówkę pod powrót z grzejników - nie znam się na tym kompletnie dlatego brzmi to dla mnie dość logicznie, ale czy ma to ręce i nogi ... Pozdrawiam i dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scot13 08.01.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Hej Ten piec może spalac również ekogroszek jak i drewno na dodatkowym ruszcie , fakt że na forach piszą różne rzeczy my się jednak zdecydowaliśmy , jak dotychczas pracuje czwarty tydzień bez żadnych kłopotów nie było tez kłopotów z pierwszym uruchomieniem Pan serwisant uruchomił wszystko gładko i bezboleśnie ( Sterowania zaworkiem jeszcze nie mam więc nie możemy mówic o spalaniu ) Podłogówkę na parterze mamy przez rozdzielacz foto poniżej http://images46.fotosik.pl/244/9be7721ee722e1ddm.jpg jeśli chodzi o oszczędnośc to zaoszczędzisz tylko na rozdzielaczu jednak do każdego obiegu trzeba dodac zawór RTL . natomiast na rozdzielaczu możesz sterowac temperaturą na piętrze w łazience gdzie pętla nie jest duża mam podłączoną z karolyferów przez zawór RTL zainstalowany na powrocie , który mierzy temperaturę wody otwiera bądż zamyka zawór wszystkie rozwiązania mają swoje plusy i minusy : pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 08.02.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witam Forumowiczów. Dawno nie zaglądałem, bo od sierpnia mieszkamy na swoim i neta brak. Widze, że pojawiła sie nowa grupa budujacych, wiec temat nie zginie. Ewah - przeniesienie kominka to dobry pomysł. Gorzej z kominem . Radzez skonsultowac to z architektem, bo taki komin ( kanał spalinowy i 3 wentylacyjne) to na gotowo jakiś metr x metr. I gdzięs trzeba to wcisnąć Schody też mamy wyciągnięte i ze spocznikiem - bardzo wygodne Na razie to tyle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 08.02.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 "Zwiedzałem" kiedyś brata Barwnego C132, który miał kominek dokładnie w tym miejscu, więc myślę, że będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyziu... 15.02.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Witam wszyskich delikatnych. Od długiego już czasu zastanawiam się nad budową tego domku, miałem nawet okazje by zobaczyc go na żywo i zrobil na mnie dobre wrazenie. Jednak ze wzgledu na połozenie mojej działki tj (wjazd od południa) martwi mnie, że może być w nim troche za ciemno. I tu pytanie do was drodzy "delikatni" czy faktycznie w domu jest za moało światła? Zaznaczam, że rezygnuje z połowy balkonu, ale werandę z przodu wolał bym zachowac I jeszcze pytanie do scot13 Jak się sprawuje piec i ile pali? jesli macie już zawór. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 17.02.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Witam. Ja nie narzezkam na brak światła, ale mam ścianę szczytowa od południa. Dodatkowo zamiast zwykłego okna mam drzwi tarasowe, więc światła jest baardzo dużo. Jeśli dobrze rozumiem, to taras za domem będzie od północy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyziu... 17.02.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Taras za domem bedzie od północy, ale planuje zrobic go takze od zachodu, wiec bedzie w kształcie litery L. kuchnie mam zamiar odgrodzic od salonu i na tej scianie ulokowac kominek. Pytanie tylko czy da sie to zrobic nie rezygnując z werandy bo obawiam sie, ze może wyjść z niej mała klitka. Moje obawy dotyczace doswietlenia biorą sie wlasnie z tąd, że od strony południowej będzie kuchnia przesłonieta dodatkowo werandą a sciana w kuchni nie wpusci światła z okna kuchennego do salonu. Dodatkowo przesłoniety taras z tyłu domu gdzie i tak będzie sporo cienia. Ratuje mnie chyba tylko spora działka i ten taras od sciany szczytowej groszq dzieki z odpowiedz. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły lub uwagi podzielcie sie nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musan 20.02.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Witamy, jako nowi forumowicze. Od roku mieszkamy w Delikatnym wersji c131aL. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru tego własnie projektu, aczkolwiek dokonaliśmy na etapie adaptacli projektu kilku zmian, które w sposób istotny zmieniają funkcjonalność domu. Dla zastanawiających się nad tym projektem, podajemy wprowadzone przez nas zmiany:-rezygacja z podcienia od strony wejścia na korzyść kuchni i pokoju na poddaszu/znacznie większa powierzchnia obu pomieszczeń/-poszerzenie domu od strony salonu o ok. 120 cm /2 elementy konstrukcyjne stropu/-likwidacja spiżarni od strony kuchni z utworzeniem garderoby od strony wiatrołapu-podwyższenie wysokości pomieszczeń parteru o 1 pustak, a poddasza o 2 pustaki z jednoczesnym wydłużeniem połaci dachu /funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu nie do porównania z pierwowzorem/-zamiana schodów zabiegowych na wygodne schody ze spocznikiem, co połączyliśmy z oddzieleniem ścianą salonu /salon i tak jest wystarczająco przestronny /34,75m2/-przymknięcie kuchni przez wydłużenie ściany oddzielającej od salonu /goście nie widzą roboczego bałaganu w kuchni/-utworzenie spiżarki z pomieszczenia gospodarczego przez likwidację wejścia z tarasu, z utworzeniem wejścia z holu /wykorzystana jest również przestrzeń pod schodami/-na poddaszu wygospodarowanie garderoby poprzez zmniejszenie jednego z pokoi,-zmniejszenie liczby okien połaciowychPozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 20.02.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 a zdjęcia z domu dacie jakieś zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts