Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://images45.fotosik.pl/264/29cb8de0a452cb04m.jpg http://images35.fotosik.pl/118/b9f42564b435b940m.jpg http://images37.fotosik.pl/258/b9eeae1ef16f99ebm.jpg

Na próbę wklejamy zdjęcia salonu /strasznie to skomplikowane!!!/ :evil: :D

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Kto z Państwa buduje/wybudował Delikatnego w centralnej polsce

Z góry dziękuję za kontakt

Kamil

PS. Zastanawiamy się nad pompą ciepła. Pełna instalacja dla domu 140 (180) m2 z ogrzewaniem podłogowym i odwiertami to koszt około 60 tys. Jedynym kosztem jest prąd. średnie miesięczne koszty prądu z całego domu (pompa ciepła, studnia głębinowa i wszystkie odbiorniki elektryczne) to 400 PLN. Wersja sprawdzona potwierdzona :)

na starszych forach dotyczących tego projektu znajdziesz wiele informacji. A co konkretnie chciałbys wiedzieć?

Mam kilka pomysłów ale najbardziej interesuje mnie rzeczywista wielkość pomieszczeń. Najlepsza animacja i zdjęcia nie są w stanie zapewnić rzeczywistych wrażeń i dlatego szukam osób w centralnej Polsce które budują lub wybudowały Delikatnego abym mógł poprosić o możliwość "zwiedzenia" rzeczywistego budynku :)

My za dwa miesiące rozpoczynamy budowę tuż pod Łodzią.

Też myśleliśmy o PC, ale przeraził nas koszt inwestycji i generalnie długi czas zwrotu, dlatego u nas raczej Pellet - teraz szukamy dobrego pieca. Chociaż pomysł PC cały czas chodzi nam po głowie - bezobsługowość tego systemu jest bardzo fajna.

Niestety z wycen jakie posiadamy wynikają troszkę inne koszty niż 60.000 pln. No i mamy piach pod działką więc to też nie gwarantuje idealnej pracy pompy (efektywnej).

Renomowane firmy (polecane na forum) za samą instalację pompy ciepła chcą 50-70.000 pln + instalacja wewnątrz domu (podłogówka) + prace ziemne, czyli zamknę się w kwocie 75-90.000 pln. Oznacza to mniej więcej 50.000 pln więcej niż za instalacje z piecem na Pellet więc to się raczej nie zwróci. No i chcieliśmy też trochę grzejników bo bardzo chcemy mieć drewno na podłodze, a z nimi pompa traci na efektywności pracy i staje się to coraz mniej opłacalne.

Czy wiesz ile z tych 400 pln w koszcie energii to koszt samej pompy ciepła?

Też myśleliśmy o PC, ale przeraził nas koszt inwestycji i generalnie długi czas zwrotu, dlatego u nas raczej Pellet - teraz szukamy dobrego pieca. Chociaż pomysł PC cały czas chodzi nam po głowie - bezobsługowość tego systemu jest bardzo fajna.

Czy wiesz ile z tych 400 pln w koszcie energii to koszt samej pompy ciepła?

1. Koszt inwestycji mam od osoby z bliskiej rodziny. Instalacja była robiona ponad 1,5 roku temu. Przycinę jeszcze źródło aby dokładnie sprawdziło czy się nie pomylili w tych kosztach instalacji. Bardzo mnie interesuje to rozwiązanie właśnie ze względu na bezobsługowe działanie i dość niskie koszty ogrzewania, ponadto pompa eliminuje problem grzania wody użytkowej poza sezonem grzewczym (przy ogrzewaniu groszkiem czy innym paliwem stałym trzeba pomyśleć o grzaniu wody prądem lub solarami)

2. Nie wiem ile z tych 400 PLN to koszt pompy ciepła, znam tylko średnią miesięczną z całego roku. W okresie zimowym może to być wyższa kwota miesięczna.

• 3 weeks później...

Witaj musan

Ja juz od pewnego czasu obserwuję forum i powolutku korygowałem swój projekt. Część rzeczy jest tak samo zmieniona. Jak możesz prześlij troche więcej fotek z domu. Osobiście bardzo bym chcial zobaczyc ten domek w realu ale nie wiem czy jest to możliwe. Mieszkam w Krakowie a budowę chciałbym rozpocząć w Sierpniu juz z pełną wizją tego co mam zrobić. Pozdrawiam serdecznie

Witamy, jako nowi forumowicze.

Od roku mieszkamy w Delikatnym wersji c131aL. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru tego własnie projektu, aczkolwiek dokonaliśmy na etapie adaptacli projektu kilku zmian, które w sposób istotny zmieniają funkcjonalność domu. Dla zastanawiających się nad tym projektem, podajemy wprowadzone przez nas zmiany:

-rezygacja z podcienia od strony wejścia na korzyść kuchni i pokoju na poddaszu

/znacznie większa powierzchnia obu pomieszczeń/

-poszerzenie domu od strony salonu o ok. 120 cm /2 elementy konstrukcyjne stropu/

-likwidacja spiżarni od strony kuchni z utworzeniem garderoby od strony wiatrołapu

-podwyższenie wysokości pomieszczeń parteru o 1 pustak, a poddasza o 2 pustaki z jednoczesnym wydłużeniem połaci dachu /funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu nie do porównania z pierwowzorem/

-zamiana schodów zabiegowych na wygodne schody ze spocznikiem, co połączyliśmy z oddzieleniem ścianą salonu /salon i tak jest wystarczająco przestronny /34,75m2/

-przymknięcie kuchni przez wydłużenie ściany oddzielającej od salonu /goście nie widzą roboczego bałaganu w kuchni/

-utworzenie spiżarki z pomieszczenia gospodarczego przez likwidację wejścia z tarasu, z utworzeniem wejścia z holu /wykorzystana jest również przestrzeń pod schodami/

-na poddaszu wygospodarowanie garderoby poprzez zmniejszenie jednego z pokoi,

-zmniejszenie liczby okien połaciowych

Pozdrawiamy

• 4 weeks później...

Witam Wszystkich Delikatnych :)

heh......... lata lecą a ja nadal grzebię się z budową.

Obecnie jestem na etapie montażu pieca co , zrobiłam wylewkę na tzw. podłogówce i mam dylemat ......... gres szkliwiony czy poler czy pół-poler ? czy kafelki?

Drewniana podłoga odpada, ponieważ domek stoi na piachu i jest on wszędzie .

Oczywiście na pietrze podłogi będą drewniane, ponieważ tam zamontuje się kaloryfery.

Jedna mala fotka na koniec i pozdrawiam :)

ogr.jpg

20090924481.jpg

IMAGE_666.jpg