Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Delikatni chyba już wyginęli .... ale tu cisza :-(

U nas postępy w pracach dość mocne. Od następnego tygodnia w zasadzie zaczynamy zadaszać naszego Delikatnego :-), a jeszcze pamiętam jak wyszukiwałem ciekawostki na jego temat przed budową ... czas szybko płynie, albo moja ekipa tak zaiwania :-) no albo jedno i drugie co jest najbardziej prawdopodobne.

Pozdrawiamy delikatnych!!!

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

chyba nie wyginęli, ciężko pracują na budowie, u mnie na przykład kończą parter murować, jak mi czas pozwoli to w końcu założę swój dziennik, by podzielić się swoimi spostrzeżeniami i zdjęciami, a najprędzej to będzie w sierpniu jak mam urlop.

Również pozdrawiam wszystkich delikatnych

• 1 month później...

hej hej, niektórzy jeszcze żyją :) chociaż końca nie widać a zapał, który mi towarzyszył na początku budowy - dawno minął ... Nie zdawałam sobie sprawy, że na drzwi ( gotowe, z katalogu firmy DRE trzeba czekać 4 do 6 tygodni ) Piec hula, grzeje wodę w pół godziny - wystarczy parę szczapek i można się kąpać , jednakże rozglądam sie za niedrogimi solarami by nie trzeba było grzać wody ( podobno nawet przez 9 miesięcy ) tym bardziej, że kupiłam kominek bez płaszcza wodnego z samym systemem nawiewu. Mam nadzieję, że zima nie będzie straszna :) Czekając na drzwi robię podjazd z piaskowca do garażu i staram się nie myśleć ile jeszcze mam do zrobienia.

Pozdrawiam Wszystkich Starych i Nowych Delikatnych

• 2 weeks później...

Witam Delikatnych:welcome:

Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu Delikatny C131a:rolleyes: Będziemy budować w Solcu Kujawskim pod Bydgoszczą:bye:

Obecnie Wielki pan architekt (od półtora miesiąca) adaptuje nasz projekt:P A zmian wcalu dużo nie było,hehe.

1. poszerzenie drzwi wejściowych.

2. drzwi balkonowe zamiast okna w salonie

3.Likwidacja kominka

4. Likwidacja spiżarni na rzecz garderoby

5. Likwidacja na poddaszu loggi

Mam nadzieję, że uda nam się otrzymać przez zimę pozwolenie na budowę...:p Także mamy nadzieję ruszyć z budową na wiosnę.

Mam pytanie do musan. Napisałeś : "-podwyższenie wysokości pomieszczeń parteru o 1 pustak, a poddasza o 2 pustaki z jednoczesnym wydłużeniem połaci dachu /funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu nie do porównania z pierwowzorem

Czy to musiał architekt nanieść na projekt jeszcze przed budową czy to wylazło w trakcie budowy? Czy w jakichkolwiek zmianach WŁAŚNIE w trakcie budowy trzeba nadal biegać do architekta (który nota bene ciągle nie ma czasu) czy "wystarczy" kierownik budowy? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Jeszcze raz pozrawiam DELIKATNYCH:wiggle:

Witam:welcome:

Mamy już projekt delikatny C131a. Obecnie jest adaptowany przez architekta:P

Potem pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy:p

Będziemy budować w Solcu Kujawskim pod Bydgoszczą. Może ktoś już zbudował taki dom w "okolicy"? Bylibyśmy wdzięczni za zobaczenie tego domu w realu, tym bardziej że naczytałam się ( na forum) o wadach typu: za wąskie schody, coś tam podobno z więźbą, no i ciekawią nas jakie wypadają pokoje na poddaszu przy tych skosach.

Pozdrawiamy delikatnych.

• 4 weeks później...
Zrobiliśmy małe rozeznanie i chyba będzie zmiana architekta - nie ma co już na samym początku przepacać...

A jednak ... no cóż my już wiemy, że znajomości są najgorsze jeżeli chodzi o robotę - sąsiad wyceniał nam zrobienie ogrodzenia ... jego super cena po sąsiedzku z ekipą typu Pan Zdzisio (proszę Zdzichów o wybaczenie :-) ) to nawet więcej niż firma budowlana, która na robotę daje gwarancję. Dwa jak coś spier%$%# to co ... sąsiada opier@!!#$ i już po sąsiedzie i zaraz się zacznie donosy, skargi ... :-) lepiej zlecić takie rzeczy komuś kogo się nawet nie zna, ale może macie inne doświadczenia.

Apropo za miesiąc już odpalimy pompę ciepła :-) oby mrozy nas nie złapały wcześniej ...

• 3 weeks później...
Wszyscy zajęci na budowie :-)

U nas delikatny już jest w sumie w stanie SSZ.

Za chwilkę wylewki, ogrzewanie, rekuperacja ..... i tak bez końca :-)

U nas ścianka kolankowa podniesiona o 2 bloczki Ytong'a czyli 40 cm - co dało nam w sypialni na górze 30 m2 :-)

Forsa80, podniosłeś ściankę kolankową, a co z oknami dachowymi? Zostawiłeś tak jak jest w projekcie? Czy jest sens instalować okna dachowe, przez które( po podniesieniu ścianki) będzie się widziało tylko niebo? Czy wystarczą do oświetlenia pokojów okna tylko w ścianie szczytowej?

Pytam bo wciąż mam wątpliwości czy zostawić okna w dachu czy nie... Naczytałam się o problemach z nimi, że trzeba pod każde okno dać kaloryfer i takie tam...ale nie chcę żeby w pokojach było za ciemno. Proszę o radę:confused::confused::confused:

Forsa80, podniosłeś ściankę kolankową, a co z oknami dachowymi? Zostawiłeś tak jak jest w projekcie? Czy jest sens instalować okna dachowe, przez które( po podniesieniu ścianki) będzie się widziało tylko niebo? Czy wystarczą do oświetlenia pokojów okna tylko w ścianie szczytowej?

Pytam bo wciąż mam wątpliwości czy zostawić okna w dachu czy nie... Naczytałam się o problemach z nimi, że trzeba pod każde okno dać kaloryfer i takie tam...ale nie chcę żeby w pokojach było za ciemno. Proszę o radę:confused::confused::confused:

My na górze mamy 5 pomieszczeń i w każdym jest po jednym oknie dachowym. Od strony drogi okna mamy niżej, tak żeby możnabyło spokojnie wyjrzeć (dolna krawędź okna mniej więcej na wysokości 1,2 metra) z drugiej strony od ogrodu deko wyżej 1,5 m. Mamy też dodatkowe okno na klatkę schodową - łącznie 6 szt. Przy zachowaniu samych okien w ścianach i w wymiarach z projektu będzie dość ciemno.