Forsa80 15.07.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Delikatni chyba już wyginęli .... ale tu cisza U nas postępy w pracach dość mocne. Od następnego tygodnia w zasadzie zaczynamy zadaszać naszego Delikatnego , a jeszcze pamiętam jak wyszukiwałem ciekawostki na jego temat przed budową ... czas szybko płynie, albo moja ekipa tak zaiwania no albo jedno i drugie co jest najbardziej prawdopodobne. Pozdrawiamy delikatnych!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filu78 18.07.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Witam chyba nie wyginęli, ciężko pracują na budowie, u mnie na przykład kończą parter murować, jak mi czas pozwoli to w końcu założę swój dziennik, by podzielić się swoimi spostrzeżeniami i zdjęciami, a najprędzej to będzie w sierpniu jak mam urlop.Również pozdrawiam wszystkich delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 19.07.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 filu78 gratuluje wyboru projektu! u nas dziś zaczynają kłaść deskowanie - mam nadzieję, że uda mi się zamieścić zdjęcia - jak mówisz czasu brak na cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowanka 10.09.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 hej hej, niektórzy jeszcze żyją chociaż końca nie widać a zapał, który mi towarzyszył na początku budowy - dawno minął ... Nie zdawałam sobie sprawy, że na drzwi ( gotowe, z katalogu firmy DRE trzeba czekać 4 do 6 tygodni ) Piec hula, grzeje wodę w pół godziny - wystarczy parę szczapek i można się kąpać , jednakże rozglądam sie za niedrogimi solarami by nie trzeba było grzać wody ( podobno nawet przez 9 miesięcy ) tym bardziej, że kupiłam kominek bez płaszcza wodnego z samym systemem nawiewu. Mam nadzieję, że zima nie będzie straszna Czekając na drzwi robię podjazd z piaskowca do garażu i staram się nie myśleć ile jeszcze mam do zrobienia. Pozdrawiam Wszystkich Starych i Nowych Delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 22.09.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam Delikatnych:welcome: Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu Delikatny C131a:rolleyes: Będziemy budować w Solcu Kujawskim pod Bydgoszczą Obecnie Wielki pan architekt (od półtora miesiąca) adaptuje nasz projekt:P A zmian wcalu dużo nie było,hehe. 1. poszerzenie drzwi wejściowych. 2. drzwi balkonowe zamiast okna w salonie 3.Likwidacja kominka 4. Likwidacja spiżarni na rzecz garderoby 5. Likwidacja na poddaszu loggi Mam nadzieję, że uda nam się otrzymać przez zimę pozwolenie na budowę... Także mamy nadzieję ruszyć z budową na wiosnę. Mam pytanie do musan. Napisałeś : "-podwyższenie wysokości pomieszczeń parteru o 1 pustak, a poddasza o 2 pustaki z jednoczesnym wydłużeniem połaci dachu /funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu nie do porównania z pierwowzorem Czy to musiał architekt nanieść na projekt jeszcze przed budową czy to wylazło w trakcie budowy? Czy w jakichkolwiek zmianach WŁAŚNIE w trakcie budowy trzeba nadal biegać do architekta (który nota bene ciągle nie ma czasu) czy "wystarczy" kierownik budowy? Będę wdzięczna za odpowiedź. Jeszcze raz pozrawiam DELIKATNYCH:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 23.09.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam:welcome:Mamy już projekt delikatny C131a. Obecnie jest adaptowany przez architekta:PPotem pozwolenie na budowę i na wiosnę ruszamy:pBędziemy budować w Solcu Kujawskim pod Bydgoszczą. Może ktoś już zbudował taki dom w "okolicy"? Bylibyśmy wdzięczni za zobaczenie tego domu w realu, tym bardziej że naczytałam się ( na forum) o wadach typu: za wąskie schody, coś tam podobno z więźbą, no i ciekawią nas jakie wypadają pokoje na poddaszu przy tych skosach.Pozdrawiamy delikatnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 15.10.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Ale tu cisza. Czyżby już nikt nie budował delikatnego??? ego.. ego...ego...(ale tu echo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jowanka 19.10.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 ja podwyższyłam o 2 maxy i jest super......pytanie co prawda nie do mnie, ale czasem tu zaglądam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 20.10.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Czy naprawdę nikt już nie buduje Delikatnego? Tak tu cicho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 20.10.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Dzięki jowanka:) Czułam się trochę jakbym chodziła po opuszczonym forum;) Myślałam, że nikt mi nie odpowiada dlatego ,że jestem nowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 21.10.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Wszyscy zajęci na budowie U nas delikatny już jest w sumie w stanie SSZ. Za chwilkę wylewki, ogrzewanie, rekuperacja ..... i tak bez końca U nas ścianka kolankowa podniesiona o 2 bloczki Ytong'a czyli 40 cm - co dało nam w sypialni na górze 30 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 25.10.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Dzięki Forsa80 Tak właśnie chciałabym zrobić u nas, ale... jeszcze muszę do tego pomysłu przekonać moją drugą połowę Gratulacje SSZ:yes: Aż troszkę zazdroszcę, bo bardzo bym chciała. żeby się już coś ruszyło, a nie tylko papierologia:bash: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 31.10.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Hej ludziki - ile płaciliście za adaptację ?? Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 31.10.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Hej SlygadoU nas po wstępnych ustaleniach z archem :adaptacja 1200zł + zmiany 300zł (a zmiany u nas będą "symboliczne")+ Vat 22%A ile naprawdę zapłacimy, to się okarze "w praniu", bo ten leń jeszcze adaptuje (od dwoch i pół miesiąca:bash:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 04.11.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 No to u mnie adaptacja [wszystko od oddania projektu z warunkami przyłączy do odbioru pozwolenia na budowę] = 3500pln + 500zł za zmiany.Trochę duża kwota, ale rozmawiałem z kilkoma osobami i za taką kompleksową usługę to kwota całkiem do przyjęcia - choć mnie trochę przeraża.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filu78 11.11.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam ja za swoją adaptacje z warunkami przyłączy płaciłem 1800 + 1000 za zmiany w projekcie, a u innego jak się dowiadywałem to 2500 a za zmiany to aż strach pisać ile chciał.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 15.11.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Zrobiliśmy małe rozeznanie i chyba będzie zmiana architekta - nie ma co już na samym początku przepacać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 16.11.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Zrobiliśmy małe rozeznanie i chyba będzie zmiana architekta - nie ma co już na samym początku przepacać... A jednak ... no cóż my już wiemy, że znajomości są najgorsze jeżeli chodzi o robotę - sąsiad wyceniał nam zrobienie ogrodzenia ... jego super cena po sąsiedzku z ekipą typu Pan Zdzisio (proszę Zdzichów o wybaczenie ) to nawet więcej niż firma budowlana, która na robotę daje gwarancję. Dwa jak coś spier%$%# to co ... sąsiada opier@!!#$ i już po sąsiedzie i zaraz się zacznie donosy, skargi ... lepiej zlecić takie rzeczy komuś kogo się nawet nie zna, ale może macie inne doświadczenia. Apropo za miesiąc już odpalimy pompę ciepła oby mrozy nas nie złapały wcześniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 01.12.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Wszyscy zajęci na budowie U nas delikatny już jest w sumie w stanie SSZ. Za chwilkę wylewki, ogrzewanie, rekuperacja ..... i tak bez końca U nas ścianka kolankowa podniesiona o 2 bloczki Ytong'a czyli 40 cm - co dało nam w sypialni na górze 30 m2 Forsa80, podniosłeś ściankę kolankową, a co z oknami dachowymi? Zostawiłeś tak jak jest w projekcie? Czy jest sens instalować okna dachowe, przez które( po podniesieniu ścianki) będzie się widziało tylko niebo? Czy wystarczą do oświetlenia pokojów okna tylko w ścianie szczytowej? Pytam bo wciąż mam wątpliwości czy zostawić okna w dachu czy nie... Naczytałam się o problemach z nimi, że trzeba pod każde okno dać kaloryfer i takie tam...ale nie chcę żeby w pokojach było za ciemno. Proszę o radę:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forsa80 02.12.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Forsa80, podniosłeś ściankę kolankową, a co z oknami dachowymi? Zostawiłeś tak jak jest w projekcie? Czy jest sens instalować okna dachowe, przez które( po podniesieniu ścianki) będzie się widziało tylko niebo? Czy wystarczą do oświetlenia pokojów okna tylko w ścianie szczytowej? Pytam bo wciąż mam wątpliwości czy zostawić okna w dachu czy nie... Naczytałam się o problemach z nimi, że trzeba pod każde okno dać kaloryfer i takie tam...ale nie chcę żeby w pokojach było za ciemno. Proszę o radę:confused: My na górze mamy 5 pomieszczeń i w każdym jest po jednym oknie dachowym. Od strony drogi okna mamy niżej, tak żeby możnabyło spokojnie wyjrzeć (dolna krawędź okna mniej więcej na wysokości 1,2 metra) z drugiej strony od ogrodu deko wyżej 1,5 m. Mamy też dodatkowe okno na klatkę schodową - łącznie 6 szt. Przy zachowaniu samych okien w ścianach i w wymiarach z projektu będzie dość ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts