Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dołączam się do grona wielbicieli ale C131b Delikatny z racji wąskej działki.

Może to jest doby pomysł założyć nowy wątek o tym projekcie. Kiedyś interesowałem się wersją c131a ale inna działka była w perspektywie a tu zonk mamy waską działkę i problem z projektem.

Czesto spotkałem się z opinią "stodoły" przy projekcie z 2 spadowym dachem.

Co o tym sądzicie ?

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

moim faworytem jest Barwny, ale chyba będę musiała opuścić grono Barwniaków i dołączyć do delikatnych, ze względu na warunki zabudowy jakie dostaliśmy od gminy - w gminie można wybudowac tylko domek z dachem dwuspadowym. Dodam, że to nie jest żadna miejscowość wypoczynkowa, tylko zwykła wieś, w której większość domków to klocki z czasów PRL. Początkowo byliśmy sfrustrowani i chcielismy kupić nową działkę, zwłaszcza, że projekt Delikatnego zosytał wyceniony przez Muratora o tyle drożej od Barwnego.

Kontaktowałam się jednak z projektantem i okazało się, wyceny tych projektów robione były w innym czasie, przez różne firmy i nie mozna tego porównywać, to są tylko wyceny orientacyjne. Według niego budowa Delikatnego bedzie nieco tańsza niż Barwnego.

Tak wiec, jeszcze nie zakupiliśmy projektu, ale raczej bedziemy zmuszeni zrezygnowac z naszego wymarzonego poddasza z czterema spadami i budować Delikatnego, który tez jest bardzo fajnym domkiem :D

Witam wszystkich obecnych i przyszłych „delikatnych”.

W sierpniu kupiłem projekt Delikatny z podwójnym garażem odbicie lustrzane. Dziś stawiają mi więźbę dachową. Mam nadzieję że po niedzieli wkleję zdjęcia domku z dachem. W miarę możliwości i pytań mogę podzielić się wiedzą i spostrzeżeniami, może ktoś inny też mi pomoże?

Cezar

Witam wszystkich „delikatnych”.

Dopiero teraz mam trochę czasu, więc się mogę pochwalić swoim domkiem. Na początku miałem swój typ w postaci projektu Andromeda – zrezygnowałem z niego z powodów kosztów. Nie stać mnie na dom na który musiał bym sobie odmawiać prze najbliższe naście lat. Projekt delikatny ma wszystkie wytyczne które mnie interesowały, jest w miarę nowym projektem a więc rozwiązania są na ”czasie” i nie wymagają większych ingerencji z mojej strony. Hasłem przewodnim jest niestety – KOSZT, oraz ze względów osobistych CZAS.

Tak wyglądała działka do 28 sierpnia:

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/7/6/3/19098398_d.jpg

Tak wygląda na 18 października.

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/9/9/8/19098400_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/2/6/8/19098401_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/5/3/9/19098402_d.jpg

Miałem dwa tygodnie poślizgu ze względu na nierzetelnego majstra od więźby dachowej i drewna.

Zmiany – kosmetyczne. Na początku co widać drzwi garażowe podwójne 2,4 szerokie. Dodatkowe drzwi do kotłowni zamiast okna – przez około 1 – 2 lata ogrzewanie węglowe. Likwidacja pomieszczona za schodami – schody wypchnięte dalej z półpiętrem. Okno przy kominku przesunięte o 50 cm dalej, więcej miejsca na kominek (lokalizacja jak w projekcje). Ostatnie to modernizacja ścianki między wiatrołapem a kuchnią. Zrezygnowałem z środkowego komina wentylacyjnego na rzecz kominków wentylacyjnych, oraz z jednego okna dachowego z szeregu trzech w pokoju dziecinnym i jednego dużego z garderoby (u mnie pokój między schodami i tarasem).

Projekt – są błędy – rzuty ław fundamentowych komin jest z nie tej strony, dalej ten błąd powiela się w więźbie dachowej. Największy mankament to więźba. Nie jest rozrysowana kukawka w łazience, trzeba samemu pilnować, dodatkowo przypilnować majstra z wysokościami słupków na tarasie i przy wejściu tak aby belki zgrały się z murłatą, sama murłata według mnie jest za mała ja dałem z projektu, ale raczej powinna był 12/18 cm lub 14/14 (moja sugestia). Drewno policzone jest OK., dodałem 20 cm montażowego i mam tylko górkę małych odcinków.

Strop standardowa teriva (osie belek 60 cm), praktycznie cały strop ale rozrysowałem od początku. Zrezygnowałem z teownika jako wzmocnienia pod ścianę szczytową przy balkonie na rzecz standardowego drutu żebrowanego tylko 20.

Dziś już są majstrowie na dachu, jutro kończy inna ekipa stawiać ściany szczytowe i działowe. Za tydzień montaż okien, drzwi wejściowych i garażowych. Mam nadzieję że w przyszłą sobotę wstawię zupełnie nowe zdjęcia. W listopadzie elektryk, hydraulik, tynkarz i elewacja lekko mokra. Dalej zobaczymy.

Ja już robię, a Wy? Czekam na inne domki.

Cezar.

Witam Delikatnych.

Dla CEDANA – adaptacje projektu musi podpisać architekt jako adaptacje do warunków zabudowy. Główne rzeczy (podwójny garaż, wymiary okien itp.) adaptowane na poziomie projektu, drobne jak ścianki działowe, wymiar drzwi, itp. wraz z majstrem który zarazem jest kierownikiem budowy.

Dla ZNAKI – do stanu widocznego na zdjęciach wydałem około między 70 a 75 tysięcy, (cała robocizna majstra, pustaki na górę). Jest to o około 9 – 11 tyś. koszt przekłamany ponieważ w tym już jest przydomowa oczyszczalnia ścieków której nie widać na zdjęciach, oraz mój mankament – niska działka – do tej pory nawiozłem i rozplantowałem około 50 kamazów piachu. Jeszcze będę musiał nawieźć prawie drugie tyle.

Pozdrawiam Cezar.

Cześć Izamr.

Ja robiłem to tak:

- miałem już przekształcone na działkę budowlaną,

- Wypis z warunków zagospodarowania przestrzennego,

- mapy 1:500 i 1:1000 (dla energetyki)

- architekt – autoryzacja dostosowania planów,

- umowa na prąd i wodę,

- wniosek o pozwolenie na budowę

- odbiór pozwolenia plus 14, lub 21 dni na uprawomocnienie.

Wygląda prosto ale uwierzcie ile to „d…p” trzeba się nacałować, mi się udało w miesiąc wszystko załatwić.

Życzę powodzenia.

tak mniej więcej to wyczaiłam. Mam już kupiony projekt. Działka jest w nowym planie pod budownictwo mieszkaniowe, wiec nie muszę przekształcac. warunki z wodociagów juz mam. jescze energia, dostosowanie projektu do działki (mapę juz mam), a potem pozwolenie.

cały czas sie nad zmianami zastanawiam.

Jestem bardzo doświadczona, bo się wgapiam w projekty nałogowo od 3 lat 8) :lol: :lol:

Dom jest prosty - cztery ściany i dwuspadowy dach - więc to troszkę obniży koszty; wszystkie udziwnienia typu wykusze, daszki, lukarny, duperelki, kosztują majątek. Dobrze też, żeby łazienki, kuchnia, kotłownia (czyt. piony) były blisko siebie - np. nad sobą lub za ścianą. Tu jedna łazienka jest obok kotłowni, druga nad kuchnią, no powiedzmy, w 50% spełniony warunek :wink: Czepiłabym się też sporych skosów na górze - można niby dostawić jeden pustak albo zmienić kąt dachu, wtedy jednak zniszczy się ładną bryłę - samowolki są okropne!

Minusem w kosztach jest oczywiście podwójny garaż, ale sądzę, że nie wyobrażasz sobie innej opcji - jak my 8)

Mi osobiście trochę nie podoba się góra - na pewno zlikwiduję balkonik (i tak by zaciekał i mniej światła do okien dociera), przez to powiększą sie 2 pokoje. Za to świetna łazienka - duża i jasna.

Generalnie zasada jest taka: tani dom to dom prosty w konstrukcji z typowymi rozwiązaniami. Jednym słowem stodółka. A Delikatny to stodółka o ładnych proporcjach :lol: 8) :lol: Jego plusy przysłaniają minusy :) To się powymądrzałam i Amerykę odkryłam :wink:

Pozdrawiam

Bardzo ładny, prosty, więc i niedrogi w budowie domek http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Popieram zdanie Ulkiszpulki http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Ja powiększyłabym dolną łazienkę (niewiele ale jednak).

No i widzę tylko jeden minus do rozważenia:

goście siedzący na kanapie obejrzą dokładnie kuchnię i zawartość zlewozmywaka http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

tutaj widzę pole do popisu w temacie: zmiany, czyli jak toto zasłonić?