ESKIMOS 08.11.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 chciałbym poznać opinie osób bardziej doświadczonych na temat: - czy dom tego typu jest raczej tani, czy drogi w budowie, i jakie elementy mają na to wpływ - układ funkcjonalny wnetrza - czy widziscie jakieś mankamenty pozdrawiam pi0tr C131a - Delikatny - wariant I Ładny, funkcjonalny i niedrogi w budowie dom na raczej północna działkę. Prosta, ale ładna i łatwa do ocieplenia bryła dachu, ozdobiona tą lukarenką w łazience górnej. Jak zawsze jestem sceptyczny wobec projektów typowych - tak tu trudno sie do czegoś przyczepić. Ja bym tylko na poddaszu zlikwidował, a przynajmniej zredukował ilość tych niefunkcjonalnych połaciówek, a bardziej doświetlił od strony szczytów. Kilkunastometrowa sypialniia naprawdę nie potrzebuje aż takich doświetleń (zwłaszcza że to wschód i zachód). No i ta loggia. I tak nie będziesz z niej korzystał mając działke i taras, a skutecznie pomniejsza sypialnie, podwyżasza koszty i tworzy spory problem z ociepleniem i zaizolowaniem sufitu parteru. Co do WC na parterze, to istotnie nie zaszkodziłoby nieco go powiekszyć kosztem pom. gosp. To się powymądrzałam i Amerykę odkryłam Dlaczego? Uważam że Twoje spostrzeżenia są bardzo sensowne. Podobnie jak to co napisała canna Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 08.11.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Eskimosie, dziękuję za uznanie. Celne spostrzeżenie dot. ocieplenia parteru nad loggią - trzeba by to zrobić, a komu się chce... Canna masz rację z tym zlewem. Najchetniej zamknęłabym kuchnię od strony salonu i zrobiłabym wejście od przedsionka. Tylko wtedy ten mały holik będzie się składał z samych drzwi, zero ścian, A ściany mogą sie przydac np. na szafę, chociaż wieszaczek, czyli wersja odpada. Chyba, że ktos ma genialny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa19 09.11.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Witam wszystkich delikatnych. Ale ulga - właśnie kupiłem projekt C131 po kilku miesiącach buszowania po katalogach. Myślę że wybraliśmy najlepszy Może ktoś stawia delikatnego w okolicach Wrocławia? Właśnie jestem przed spotkaniem z architektem celem naniesienia zmian - typu kominek przy schodach, wydzielenie z jednego pokoju na górze sąsiadującego z łazienką garderoby z wejściem od holu i pralni z wejściem od łazienki. Dodatkowo powiększyć chcę pomieszczenie gospodarcze to z wyjściem na taras przesuwając ściankę w głąb domu o jakieś 0,5m. Jeśli macie jakieś praktyczne rady które u Was się sprawdziły to będę wdzięczny za info. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CezaryT 09.11.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Witam delikatnych. W trakcie realizacji mogę z całą pewnością powiedzieć że:- przesunięcie ścianki od pom. gospodarczego grozi Ci niemożliwością wejścia do pomieszczenia na parterze za łazienką, dalej niemożliwością wejścia do pomieszczenia na pierwszym piętrze (drzwi powyżej). Zwróć uwagę że schody nie mają półpiętra a dodatkowo „zakręcają” wraz z stopniami. Uwaga praktyczna - szerokość schodów. Ja zrobiłem schody z półpiętrem kosztem pom. gospodarczego ale i tak pluję sobie w brodę że są za wąskie, najchętniej poszerzył bym je o około 50 cm (po 20 -25 cm) kosztem salonu. Wtedy jednak zmniejszamy pokój wyżej nad salonem. Pokażę Ci zdjęcia jak mi to wyszło, tylko znajdę czas (do końca tygodnia).Pozdrawiam.Cezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 10.11.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Postawić kanapę po lewej http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 13.11.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Hej Sowa! Jestem z Wrocławia, będę kupowała Delikatnego i mam dokładnie takie plany zmian jak Twoje. Zastanawiam się oprócz tego czy garaz nie jest za wąski... Koniecznie napisz jak poszło z architektem! I załóż dziennik! Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CezaryT 14.11.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam Delikatnych. Dziś dopiero kończy mi dekarz (kominki wentylacyjne, parapety itp) a chłopacy robią dalej elewację ale nie mogłem się pochwalić. Im bardziej patrzę na poprzednie zdjęcia tym budynek wydane mi się brzydszy dlatego wklejam nowe. Ludzie naprawdę robi się bardzo ładny budynek. Dodatkowo dla dwa zdjęcia dla sowy19 z dołu klatki schodowej i z góry. Elektryk skończy do końca tygodnia i wchodzą tynki. Mam nadzieję że pierwszy raz zadymi się z komina do końca miesiąca. http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/9/5/1/19794614_d.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/0/1/4/19794616_d.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/1/4/7/19794615_d.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/7/5/8/19794617_d.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/4/4/7/19794618_d.jpg http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/8/7/0/19794619_d.jpg P.S. Elewacja którą widać chłopacy wykonali w ciągu 2 dni!!!, ale dodatkowo naprawdę solidnie (trochę wcześniej zajmowałem się materiałami budowlanymi i wiem gdzie popatrzeć). Elewację miał wykonywać ktoś inny ale totalnie nawalił i myślałem że jestem ugotowany, ale znajomy zawiózł mnie na budowę szpitala i pokazał jak robią chłopacy elewację na wełnie mineralnej na 7 piętrowym budynku. Jestem piekielnie zadowolony i z roboty i z ceny. Na grudzień już ich ściągam do siebie na całą płytę gipsową (sufit poddasza i parteru). Pozdrawiam.Cezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa19 14.11.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam Delikatnych. Kurcze widzę że z dnia na dzień rośniemy w siłę To fajno, że ktoś jeszce we Wrocku myśli o Delikatnym. Wsparcie zawsze się przyda Pozdrowienia dla Ulkiszpulki. Wspomnę tylko, że w miejscu gdzie zakupiłem we Wrocku Delikatnego i w którym byłem umówiony na wniesienie poprawek w projekcie, Pani niestety się wycofała. Podobno jest zawalona robotą. Nie pozostało mi nic innego jak szukać następnych chętnych, ale już widzę, że biura niechętnie zgadzają się na adaptację oraz przeróbki cudzych projektów. Ponieważ wcześniej planowaliśmy domek z garażem na 2 samochody, ale trochę nas powierzchnia całkowita nastraszyła w delikatnym dwustanowiskowym, myślimy o innym rozwiązaniu, czyli doprojektowaniu wiaty. Ponieważ nie wiem jak wkleić zdjęcia, to wyobrażam sobie to jakoś tak: http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=49 (pzdr dla autora Apisa ) Jutro odwiedzam następne biuro więc zobaczymy:) CezaryT: Dzięki za fotki. Ze zdjęć klatki schodowej rzeczywiście wynika że minąć się z kimś na schodach to będzie niezła sztuka:) Ale wiesz, jak zobaczyłem Twoje fotki sprzed miesiące i te aktualne, to aż ochoty do stawiania chatki nabrałem. Rośnie to w oczach. Trzymam kciuki za pogodę, choć śledząc postępy na budowie nie zdziwiłoby mnie gdybyś przed zmrokiem elewację skończył Tak z ciekawości. Czy szacunkowe koszty poszczególnych etapów oszacowane w projekcie znajdują odzwierciedlenie w rzeczywistości? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 14.11.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Sowa!!! Tylko nie wiata! Buduj dwustanowiskowy, najwyżej górę wykończysz kiedy indziej! Taki nasz Delikatny z podwójnym ładny Dasz radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CezaryT 15.11.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Cześć Delikatnym. Sowa - elewację już skończyli - tynk na wiosnę po zakończeniu prac. A co do kosztów - jestem ze wschodu polski - mimo wszystko robocizna i materiały podstawowe są trochę tańsze niż u was ale i tak założenie projektowe plus 20 / 30 %. A co dow wiaty - w tej bryle (według mojego skromnego zdania) nie będzie wogóle się zgrywał - nie ma żadnej płaszczyzny do przedłużenia aby powstał dach wiaty. A koszt pojedyńczego czy podwójnego garażu - różnica w materiałach na pewno nie więcej niż 5 - 10%. Robocizna praktycznie ta sama. Cześć - jadę z żoną wybierać (czytaj statystować) glazurę do łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zaki 15.11.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Cezary, wielkie gratulacje! Super domek!!! CZy mógłbyś napisać ile dałeś za to trójkątne okno? zastanawiamy się, czy nie zrezygnowac z lukarny z trójkątnym oknem i nie dać zwykłego okna dachowego. Czy był to spory wydatek? Domek super z tym wygląda, ma niepowtarzalny wygląd, ale ciągle myslimy gdzie obciąć koszty, więc bylibysmy wdzięczni za informację. Pozdrawiam, czekamy na więcej zdjęć Szczególnie ineteresują mnie pokoje na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 16.11.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 O Boże, Bomba!!!! starsznie mi się podoba. a ja nadal na etapie dokumentacji. katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 17.11.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Hej! Dopiero zamierzam kupic projekt, ale po przekopaniu się przez parę tysięcy projektów zdecydowanie delikatny zostaje faworytem. Moje zmiany (planowane): - żadnego balkonu na górze, jego kosztem może jakas garderoba albo pralnia na górze - podobno schody sa bardzo wąskie, może jakoś by je poszerzyć (tak napisał tu na forum ktoś kto właśnie kończy budowę) - ścianka między pomieszczeniem gospodarczym od ogrodu a klatką schodową zostanie przesunieta ok. 50 cm w stronę korytarza - tak, żeby w pomieszczeniu gospodarczym zmieściła się półka jakaś i kosiarka na wprost od drzwi - kominek raczej do przeniesienia - w jego miejsce pod oknem powedruje stół jadalniany, bo w kuchni na pewno się nie zmieści - może spiżarkę przeniosę na lewą ścianę kuchni i zrobię wejście do kuchni od prawej... ale jeszcze tego nie analizowałam więc proszę o rady! - może zrezygnuję z podcienia od frontu, zyskałaby kuchnia, straciła bryła budynku, hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuz 20.11.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 do gory czekam na nowe komentarze i prosze o podpowiedzi jakie sa ograniczenia dotyczace zmian w projekcie? czy np. mozna poszerzyc dom? przesunac kominek i zlikwidowac kominek wentyl (srodkowy) jakie to niesie za soba koszty? chcialabym tez powiekszyc szafe w wiatrolapie i spizarnie, a takze poszerzyc wejscie i korytarzy przy schodach jakiej szerokosci sa zaprojektowane schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jenna 20.11.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam, baardzo interesuje mnie salon, jego wielkość i Wasze po,myśły na urządzenie go w tym projekcie. Czy macie jakieś rysunki, plany?Proszę o wklejenie uich tutaj. A jak tam kuchnia?Ja planuję na środku wieeelką wyspę.Co o tym myśłicie?Gdzie planujecie stół i na ile osób?A kominek?Chciałabym zrobić wyjście do ogrodu z kuchni min. i zrezygnować z przedniej werandy.co o tym myśłicie? Pozdrawiam, E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 21.11.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 to wyjście do ogrodu może byc fajne, ale u mnie to by było wprost na ulicę, więc raczej niemożliwe.chciałam powiedzieć, ze z wsadzonych drzewek na działce; 2 brzozy, 2 klony, 2 swierki i 5 tui, uchowały się tylko iglaki, resztę zeżarły zajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuz 22.11.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 ten watek jet chyba bardziej odwiedzany, wiec jeszzce raz: bardzo mi sie spodobal projekt dalikatny i jego wariant I jednak troche martwia mnie wielkosci niektorych pomiszczen, np.: - szerokosc wiatrolapu, ktos wie jaka jest? - nie odpowiada mi tez wielkosc szafy przy wejsciu i spizarni (wg mnie malutkie) - czy nie wydaje wam sie ze lazienka na parterze jest baardzo mala?? - jakiej szerokosci sa zaprojektowane schody? - czy pom. gospodarcze przy tarasie nie wydaje sie wam malenkie? poza tym jeszcze pare innych pytan jakie sa ograniczenia dotyczace zmian w projekcie? czy np. mozna poszerzyc dom? przesunac kominek i zlikwidowac kominek wentyl (srodkowy) ? mozecie podpowiedziec jakie to niesie za soba koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulkaszpulka 22.11.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 zuz Wszystko o czym piszesz da się zrobić, koszty do uzgodnienia z architektem adoptującym gotowy projekt do Twoich warunków zabudowy. Sama adaptacja to koszt kilkuset złotych (ostatnio ktoś pisał 600), pewnie zależy gdzie, kto itp. Do tego koszt zmian - nie wiem ile to może kosztować, może zawiera się w adaptacji... Nie wiem nie będę zmyslała. Wiem tylko, że się da Dołączam się do pytania o szerokość schodów. Wyglądają wąsko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 22.11.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witajcie. Mamy ten projekt już w fazie przeróbek. Nasz domek w wersji z podwójnym garażem. Zmany jakich dokonaliśmy to: materiał budowlany - porotherm 38 +10 cm docieplenia, dół: poszerzenie przedsionka kosztem spiżarni kuchennej, która poszła w miejsce pomieszczenia gospodarczego ogrodowego (zabudowane wejście z zewnątrz, dorobione drzwi pod schodami), przerobiony komin w kotłowni na większy (ogrzewanie piecem na węgilel), ściana kuchni przesunięta na stronę od holu tam też kominek do środkowego komina, ściana na której był w projekcie kominek zniknęła co dało"otwarcie kuchni" na salon z miejscem na duży stół) zlikwidowany komin , otwarta do połowy ściana na schody z salonu - światło na klatkę schodową, góra: zlikwidowana loggia, z pokoju przy łazience wygospodarowane pomieszczenie na suszarnio-prasowalnię z dodatkowym oknem połaciowym i grzejnikiem oczywiście, poszerzony hol aby łatwiej było manewrować przy wnoszeniu mebli. Manewry z przerabianiem projektu wraz z adaptacją pojektu do działki kosztują nas 800 zł (po znajomości) PozdrawiamSylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 22.11.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Schody mają szerokośc 90 cm, klatka schodowa 180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts