lahore 20.12.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Delikatny 131a - zmieniliśmy na parterze pomieszczenie gospodarcze, powiększone kosztem małego pokoju, powiększona łazienka i przesunięty komin oraz przesunięte centralnie okno małego pokoju. Zmiany nanosił adaptujący projekt architekt, oraz..... poprawił błędy projektu i za całość skasował 800zł i geodeta 300zł. Jeszcze czekamy na pozwolenie na budowę pozdrawiamy! A co to znaczy błędy projektu? My kupiliśmy projekt Barwnego, tego samego architekta, na razie wiemy tylko że wielkości okien jednoskrzydłowych są niemożliwe do wykonania (za duże), przynajmniej PCV, to są tam jeszcze jakieś inne niespodzianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 20.12.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Wczesniej już ktoś pisał o błędach w więźbie dachowej. Daras i Gosia możecie napisać jakie błędy zostały u Was wychwycowne? Zaczyna mnie to niepokoić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 20.12.2006 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Witam też przymierzam się do zakupu projektu Delikatny , bardzo fajny projekt. Jestem ciekaw jakie rzeczywiście ma błędy. Projekt – są błędy – rzuty ław fundamentowych komin jest z nie tej strony, dalej ten błąd powiela się w więźbie dachowej. Największy mankament to więźba. Nie jest rozrysowana kukawka w łazience, trzeba samemu pilnować, dodatkowo przypilnować majstra z wysokościami słupków na tarasie i przy wejściu tak aby belki zgrały się z murłatą. Takie błędy ma wychwycone Cezary a Wy Daras i Gosia jakie macie ? A może ktoś ma jeszcze inne błędy wychwycone? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daras i gosia 22.12.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Dzisiaj będę miał wycenę od ekipy.Błędy jakie znalazł projektant dotyczą fundamentu pod komin, mam ksero orginału a poprawki są jeszcze w starostwie bydgoszcz, jak będę miał projekt w ręku to opiszę błędy.Jestem laikiem budowlannym i nie chcę improwizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 22.12.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia dla Wszystkich "Delikatnych" - przesyłam życzenia zdrowych, spokojnych Świąt, a w nadchodzącym Nowym Roku życzę aby nasze "Delikatne" marzenia urosły jak grzyby po deszczu (oczywiście po usunięciu błedów). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CezaryT 23.12.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Witam wszystkich Delikatnych. A propo podjętego wątku błędów. Ja cały czas stawiam na niedokładne rozrysowanie więżby dachowej, (daje ona wiele do interpretacji dla majstra). Dalej okna – nie realne skrzydła i raczej wymiary. Ja najpierw kupiłem (zamówiłem) okna a dopiero były wykonywane otwory okienne, z tego względu montaż trwał 2 godziny i nigdzie, podkreślam nigdzie nie ma szczeliny większej niż 5 – 10 milimetrów, z tego względu elewacja zewnętrzna i tynki wewnętrzne idealnie wyszły z oknami. Dalej piony kanalizacyjne są raczej nierealne, w planie pochowane są w ścianach, co majster skwitował wykonalne ale niefunkcjonalne i w przyszłości odbije się czkawką. Dalej powiększam płytę podłogową do wejścia głównego i wjazdu do garażu. Dwa mankamenty pierwszy jeżeli ktoś stoi przed drzwiami wejściowymi a ja mu otwieram drzwi to go dosłownie spycham na schody i drugi połączenie schodów z wjazdem do garażu (podłogę garażu też mam odizolowaną, równą z podłogą pomieszczeń). Po prostu dolna krawędź drzwi garażowych jest na takiej samej wysokości co drzwi wejściowe. Moje rozwiązanie to wylanie płyty poziomej przed garażem wraz z wejściem do pionu okapu dachu i z tego miejsca dopiero podjazd do garażu i schody na ganek. Dalej okno w dużym pokoju a kominek oryginalnie w projekcje. Przesunąłem je o około 40 cm. Starczy na kominek i zarazem nie zepsułem do końca symetryczności ściany elewacyjnej. Jeżeli za daleko wysuniemy z zewnątrz będzie to wyglądało kulawo, okna powyżej w pokojach. Jedno jest niemalże na kominie drugie na ścianie działowej – zupełnie niepraktycznie poprzesuwałem je tak jak mi pasowało w pokojach, niestety ściana elewacyjna już nie wygląda tak super symetrycznie. Dalej było pytanie o komin w łazience – zlikwidowałem na rzecz kominków wentylacyjnych, po prostu rury PCV 50 w zabudowie lekkiej (obecnie ścianka o szerokości 10 cm) będzie na grzejnik szczebelkowy dla ręczników. Było pytanie o drzwi garażowe – pojedyncze o szerokości 4,6 m wraz z sterowaniem (bez tego nie podniesiesz takich wierzei w zimę) minimum 6 – 7 tysięcy brutto. Dzięki podwójnym drzwiom ocieplonym na razie bez sterowania koszt z montażem to 2,4 tysiąca brutto (w tym samym kolorze, dokładnie co blacha na dachu). Dodatkowo wyziębienie garażu po otworzeniu drzwi. Ja osobiście będę spał nad garażem a w zimę mogło być to wielkim problemem. Jest masa rzeczy które wymagają poświęcenia uwagi i przemyśleniom. Uwierzcie NIE MA idealnego projektu który by w 100% odpowiadał rzeczywistości – przynajmniej nie za te pieniądze co na ten projekt wydaliśmy. Przykładowo w Francji mam znajomego architekta który projektuje i nadzoruje pracę ale on bierze więcej niż ekipa która buduje stan surowy. Tam się wszystko zgadza na planie – tylko kosztuje.Było pytanie o pieniądze – z natłoku spraw nie prowadzę kosztorysu szczegółowego – jedynie co mogę powiedzieć stan obecny (bez malowania ścian i bez robocizny za układanie podłóg, bo materiał już mam na wszystkie podłogi) to wydatek 200 000 zł. Technicznie zostało mi uzbrojenie budynku czyli kontakty, przełączniki, łazienki i na wiosnę kolor na tynk oraz setki godzin pracy wykończeniowej – kominek, napy na schody, barierki, malowanie, układanie jednej z łazienek, po prostu prace wykończeniowe ale mam nadzieję że od ferii już na WŁASNYM !!! Spokojnych i wesołych Świąt z marzeniami o własnym Delikatnym życzy Wszystkim - Cezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lazurowy 29.12.2006 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Właśnie kończymy przerabianie projektu. Zmian jest sporo. Zastanawiamy się, czy to ciągle "Delikatny", czy już może coś całkiem innego... Oto nasze pomysły w skrócie:> likwidujemy podcień od frontu i poszerzamy kuchnię, mieści się w niej stół, wszystko generalnie się mieści (mamy to rozrysowane chyba w 8 wariantach)> likwidujemy spiżarkę> delikatnie przesuwamy kominek od sciany zewnętrznej> otwieramy klatkę schodową od strony salonu> tak naprawdę główna zmiana to poszerzenie i wydłużenie garażu (o jakieś 2 metry w każdą stronę). Generalnie zdecydowały o tym dwa względy: ogrzewanie planujemy węglowe - potrzeba na nie więcej miejsca, miejsca na samochody i różne "graty" nie jest w oryginale zbyt wiele...> dzięki temu na dole mieścimy dodatkową małą pralnię i regały na zakupy > na górze likwidujemy loggię i wygospodarowujemy miejsce na garderobę. Nasza Pani architekt powoli drapie się w głowę, ale cóż - dom buduje się niezbyt często... Wielu Forumowiczów dokonuje podobnych zmian. To utwierdza mnie w przekonaniu co do słuszności podejmowanych decyzji. Mam natomiast problem z wyborem technologii wykonania schodów. Niby mają być drewniane, ale kilku doradców twierdzi, żę są głośne. Nie wiem, czy jednak nie zdecydować się na tradycyjne - żelbetonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izamr 30.12.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Życzę wszystkim w Nowym Roku zamieszkania we własnym Delikatnym!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanusiaS 02.01.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam! My również wybralismy Delikatny z podwójnym garażem. Zaczynamy budowę latem. Teraz, podobnie jak Lazurowy, jestesmy w fazie przeróbek projektu. Swoja drogą cieszę się, że jeszcze ktoś z Górnego Śląska buduje ten dom Lazurowy, kiedy zaczynasz? Przyznam, że Twoje zmiany są robione z rozmachem.Ja opisywałam już nasze na drugim forum poświęconemu Delikatnemu - Projekt DELIKATNY? Jeśli jeszcze tam nie byliście to zapraszam. Można tam zobaczyć zdjęcia delikatnego w stanie surowym. pozdrowienia dla wszystkich Delikatnych Danusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 04.01.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 O rany czyżby "Delikatni" przestraszyli się błędów w projekcie, cz to okres świateczny wpłynął na frekwencję? A tak przy okazji poradźcie, jak wkleić do postu zdjęcie lub plan projektu, bo nie bardzo mogę sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia w 04.01.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 O rany czyżby "Delikatni" przestraszyli się błędów w projekcie, cz to okres świateczny wpłynął na frekwencję? A tak przy okazji poradźcie, jak wkleić do postu zdjęcie lub plan projektu, bo nie bardzo mogę sobie z tym poradzić? Najpierw musisz założyć swój album w necie. Polecam http://www.foto.wp.pl Następnie jak już będziesz miał/miała te zdjęcia w albumie klikasz na właściwości i kopiujesz adres obrazka pomiędzy</p><p> Wygląda to tak:</p><p> [img]adres obrazka A jak się nie uda to poczytaj tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63615&start=0 Pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lazurowy 07.01.2007 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Witam! DanusiaS - dziękuję za namiary na drugie forum. Po zdjęciach, które tam zobaczyliśmy dyskusja na temat projektu rozgorzała w domu na nowo (jak widać jest już grubo po 2 w nocy)... Budowę chcemy rozpocząć w maju. Kończy się w tym roku odliczanie VAT, ceny usług i materiałów na rynku szaleją więc chcemy wybudować jak najszybciej...Fajnie, że jest bratnia dusza w okolicy. Mam nadzieję, że będziemy sobie meldowali postępy prac! Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_M 18.01.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witamy! Dołączamy z mężem do grona "delikatnych" Kupiliśmy projekt z dwustanowiskowym garażem. Planujemy również parę zmian w projekcie, które były omawiane na forum. Na razie jesteśmy na etapie załatwiania formalności związanych z budową, ale mamy nadzieję, ze uda nam się wiosną rozpocząć prace. Serdecznie pozdrawiamy. A&M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 18.01.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Witajcie A&M! Chyba nam się trochę grono delikatnych wyludniło. A propos przeróbek. Cezary skorzystałem z Twojej rady i przesunąłem okno w salonie o 50 cm, a właściwie zwęziłem. Może będzie trochę wąsko wyglądało z zewnątrz, ale ośiwtlenie pokoju powinno być wystarczające z uwagi na duże przeszklenie od ogrodu. Tak na marginesie, czy mógłbyś Cezary napisać jaki model kominka przewidujesz, a może już masz, to może jakieś zdjątka . Jeżeli chodzi o drzwi garażowe, to po wielu kalkulacjach pozostałem przy jednym otworze o szer. 4.6 m, z tym że sugerując się uwagami Cezarego o dużym wyziebieniu przy otwarciu całości, zdecydowałem się na tzw. segmentowe, przesuwane na bok. Otwiera się na taką szerokość jaka jest w danej chwili potrzebna. No cóż w przypadku wyjeżdżania dwoma samochodami będzie trzeba otwierać prawie całe wierzeje, mówi się trudno. Cezary, jeżli można prosić o kolejne zdjęcia z realizacji budowy, to byłoby fajnie. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylkak 20.01.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Mam pytanko do Wrocławiaków biegających po urzędach w celu skomletowania dokumentacji - jak u Was z prądem???? My zamierzamy budować w gminie Długołęka i rejon energetyczny Oleśnica - porażka straszą nas 24 miesięcznym czasem oczekiwania na przyłączenie. Pozdrawiam Sylka Jeszcze pytanie do Cezarego -czy zachowałeś rozmiary okien połaciowych takie jak w projekcie ? Czy zmieniałeś na mniejsze - powiem szczerze poraziły mnie ceny tych 78/160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisulek 29.01.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Cześć wszyscy Delikatni,Tak jak 2 miesiące temu my cały czas jesteśmy jeszcze na etapie wyboru projektu, Delikatny jak tylko się pojawił był brany pod uwagę potem lmp-34 bo byliśmy w środku zbudowanego (a to wiele zawsze daje) ale okazało się że nie mieści się na naszej działce (mała jest)....wracamy więc jak syn marnotrawny do delikatnego i chyba tak zostanie.Teraz ten wątek a szczególnie Cezary jest dla nas skarbnicą wiedzy dzięki czamu utwierdzamy się w przekonaniu że delikatny będzie też i nasz.Jedno co nas mocno niepokoi a nikt o tym nie pisze to schody, które nachodzą na otwór drzwiowy do gabinetu - co wudać na zdjęciach Cezara.Czy tak będzie czy może futryna to zniweluje bo nie wygląda jak dotąd za ciekawie. Cezar i wszyscy inni co macie w tej kwestii do powiedzenia - ratujcie bo nie wyobrażam sobie że tak zostanie.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CezaryT 30.01.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam Delikatnych. Wątek powyżej Cisiulka – proszę jeszcze o kilka dni cierpliwości. Wstawię zdjęcia ale już gotowego pokoju – gabinetu. W dniu wczorajszym rozliczyłem majstrów od gipsów – wszędzie już jest pomalowane pierwszy raz z gruntem, układane są podłogi na górze i malowanie definitywnie. Kilka dni i będą zdjęcia skończonego środka.Wracając do schodów – moje nie są jak w projekcie – jeszcze raz podkreślam że kosztem zachowanka mam schody z półpiętrem. Zobaczyłem że półpiętro można podnieść jeszcze o około 20 cm (jeden schodek) i człowiek spokojnie przechodzi na półpiętrze mając nad sobą spadzisty dach a dzięki temu mniej zajdą (prawie w ogóle) na drzwi do gabinetu. Pytanie poprzednie co do wielkości okien – tak durze okna zmniejszyłem szerokość ta sama tylko długość o jeden rozmiar mniejsza wygląda OK.Do usłyszenia.Cezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanusiaS 30.01.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Hej Witam wszystkich. Nawiązując do tematu nachodzących na drzwi gabinetu schodów podam rozwiązanie naszej pani projektant. Ona proponuje rozpocząć schody trochę wcześniej niż jest to w projekcie i to podobno ma dać efekt podniesienia ich w tym feralnym miejscu. Po takim zabiegu schody skończą się na górze trochę wcześniej. Przy okazji dodam, że postanowilismy jednak przenieść kominek ponieważ doszlismy do wniosku, że w tym wcale niemałym salonie nie ma gdzie postawić stołu. Zatem kominek przenieśliśmy w zewnętrzny kąt obok okna tarasowego (naprzeciw schodów), a w miejscu gdzie początkowo był kominek będzie stał stół. Zmniejszylismy otwór z salonu na kuchnię do 1,60 i mam nadzieję, że dzieki temu stół będzie pod tą ścianą ładnie pasował. Oprócz tego wyrzucilismy spiżarnię (powiększając przedpokój), drzwi wejściowe będą otwierały się do wewnątrz a nie na zewnątrz. Na górze zlikwidowaliśmy najmniejszy pokój na rzecz pralni i garderoby. To na razie tyle, choć pewnie i tak jeszcze coś się zmieni. Cezary, z niecierpliwością czekamy na zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaSz 31.01.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam, my też kupiliśmy projekt Delikatnego 131a z podwójnym garażem i w odbiciu lustrzanym i śledzimy przebieg prac Cezara - SUPER, my zaczynamy budowę na przełomie wiosny i lata a teraz załatwiamy jeszcze papierkowe sprawy i będziemy trochę przerabiać Delikatnego ; m.in.poszerzamy do 6,5 m garaż dzięki temu powierzchnia na górze będzie większa i powiększa się też pomieszczenie gospodarcze przy garażu ale my powiekszymy łazienkę na dole zamiast pom. gosp.; na poddaszu też z pokoju przy łazience planujemy zrobić garderobę oraz pralnię z suszrnią; musimy zmienić kąt dachu do 30% bo takie mamy wymogi w warunkach zabudowy ale zrobimy to poprzez podniesienie ścianki kolankowej i dzięki temu powiększą się nam pomieszczenia na górze. Schody też uważamy że są trochę wąskie może też coś z tym podziałamy . Budować będziemy w Łodzi może jest ktoś jeszcze budujący w okolicy Delikatnego. Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 09.02.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Pozdrawiam DELIKATNYCH, pozwolę sobie na kilka zdań o tym projekcie. Dom w swojej bryle jest bardzo prosty ale nie prostacki. Myślę, że odpowiednio wykończony tzn. może troszkę klinkieru, drewna lub zabawy kolorami powinno dać niezły efekt. Jego atutem zapewne będzie stosunkowo niższa cena, co przy ostatnio szalejących cenach materiałów i robocizny mieć będzie duże znaczenie.Wnętrze jest rozsądnie rozplanowane a poprawki dokonywane przez forumowiczów są poprostu dostosowaniem domu do ich indywidualnych potrzeb. Możliwość zmian również jest jego atutem.Zastanawiałem się nad jeszcze jedną zmianą, o której chyba nikt nie mówił. Mianowicie chodzi mi o poszerzenie okien szczytowych w celu lepszego doświetlenia pomieszczeń na poddaszu. Myślę, że możnaby wtedy zrezygnować z niektórych okien połaciowych. Być może, również poszerzenie okna w kuchni poprawiłoby wyglądu domu, szczególnie przy pozostawieniu werandy. Garaż 1-stanowiskowy wymaga raczej poszerzenia. Ważnym punktem odniesienia dla forumowiczów napewno jest dom Cezarego oraz jego doświadczenia, informacje i wskazówki. Rzeczywiście Cezary, robisz to w imponującym tempie, powodzenia. Przy okazji mam prośbę, jesli ktoś ma rysunki rzutów z wymiarami pomieszczeń C 131 ( poj. garaż), proszę o przesłanie na priva. Dziekuję serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts