Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

gourmand, wysłałam Ci rzuty mailem, ale dostałam informację zwrotną, że cos nie tak z Twoją skrzynką. Wieczorem podeślę Ci jeszcze raz.

Ciekawe, co słychać u Cezarego. Jestem bardzo ciekawa jego zdjęć. Cezary wstaw nowe zdjęcia :D , please. Wiem, na pewno jesteś bardzo zajęty, ale my jesteśmy SPRAGNIENI zdjęć Twojego domku :)

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszytkich,a w szczególności Nowych Delikatnych :D

Depciuch, my również będziemy ogrzewać węgelm tzn. groszkiem

i także zastanawialismy się nad podpiwniczeniem tego domu.

Nasza pani architekt mówiła, że nie jest to żadnym problemem. Ostatcznie jednak zrezygnowaliśmy z tego pomysłu przede wszystkim ze względu na koszty podpiwniczenia, ale również dlatego, że przekonaliśmy się że piec na groszek spokojnie zmieści się w kotłowni wraz z kilkoma workami groszku. Prowdopodobnie w zimie trzeba będzie uzupełniać zapas opału ale jakos da się to przeżyć. :wink:

A inne graty? No cóż trzeba będzie rozstac się z zapasami "chomikowanymi" przez długie lata i po prostu wyrzucić :( a te najbardziej potrzebne muszą się zmieścić w garażu i w garderobie którą robimy na poddaszu.

pozdrowienia

Danusia

Dzięki DanusiaS

Ja jeszcze nie kupiłem projektu (w związku z czym nie byłem u projektanta) ale nastąpi to niebawem (mam nadzieję). Jestem na etapie załatwiania formalności związanych z działką. A co do piwnicy to będę jednak za; chyba że koszty będą ogromne (ciekawe o ile wzrosną koszty?). Na jakim etapie jesteś DanusiS?

Ja również jestem ze Śląska (okolice Lublińca).

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich Delikatnych

Witam Delikatnych.

Właśnie zakończyłem etap przeróbek i gromadzenia dokumentacji do pozwolenia na budowę:) Pozostaje złożyć i czekać.

Sylkak. Tak się składa ze również należe do rejonu energetycznego Oleśnica (mam działkę w Dobrzykowicach). Minął rok od momentu podpisania umowy a wstepne prognozy mówią o podłączeniu do sieci w połowie roku 2008. Z budową ruszam wiosną. Ten rok pojadę na agregacie ale w przyszłym.... Cóż czas pokaże.

Pozdrawiam

Witam ponownie

fl1 dużo wiadomości o kotłach na eko-groszek można przeczytać na stronie http://www.kotly.com Kotły są bardzo różne, tańsze i droższe. My będziemy kupować automatyczny aby móc ogrzewać wodę poza sezonem grzewczym. Takie kosztują w granicach 7-8 tysięcy, a te zwykłe bez podajnika są dużo tańsze. Wbraliśmy takie rozwiązanie bo z tego co się orientowaliśmy wychodzi to dużo taniej niż gazem, tymbardziej że mieszkam na Śląsku :)

depciochu my już kupiliśmy projekt i kończymy właśnie przeróbki. Podpisaliśmy umowę z Vatenfallem - prąd mamy mieć do listopada tego roku.

Budowę zaczynamy latem (w tym roku tylko stan zero, a w przyszłym do końca). Teraz będziemy się starać o pozwolenie na budowę.

Podobno podpiwniczenie całego domu może sięgnąć 20 - 30 tys :evil: .Jak dla nas to dużo.

Jeśli jednak uzyskasz inne informacje to daj znać.

pozdrawiam Wszytkich

Danusia

witam

trochę milczeliśmy, ale mamy dobre wiesci. w poniedziałek składamy dokumentację do pozwolenia. na 10 kwietnia mamy umówionych majstrów. ruszamy ełna parą!!!!!!!!!!!!! nastepnie dach i w połowie lipca wchodzi facet z wykonczeniem do srodka. Mamy zamiar następne swieta bozego narodzenia spędzić juz u siebe :-)

mamy troche przeróbek - kocioł na palwo stałe, ogrzewajacy równeiz wodę, stąd kocioł z wodą znalazł sie w garazu. kominek na środku domu (no prawie - tak jak część osób przeniesliśmy blizej srodka domu (na scianę z kuchnia). w łązience u góry zamierzamy część wydzielic i zmienic przeznaczenie np. na garderobę.

mam prośbe do Cezarego - gdzie zamawiałes to trójkatne okno i ile kosztowało????

pozdrawiam Delikatnych

Iza

A my już szczęśliwie z pozwoleniem na budowę!!!!Teraz czekamy do 1 marca na uprawomocnienie decyzji, kierownik budowy składa dziennik w starostwie, 9 marca geodeta wytycza fundamenty i ruszamy do boju!!!!

Też zamierzamy ogrzewać ekogroszkiem i zmieścić się z nim w kotłowni, ale na sezon letni do ogrzewania domu zakładamy kolektory słoneczne.

A odnośnie tego nieszczęsnego prądu chyba sie załamię jeśli będę musiała czekać 2 lata, mam czas od banku na oddanie budowy do września 2008, a chcielibyśmy wprowadzić się jak najszybciej, ale jak tu mieszkać bez prądu???

Może ktoś ma pomysł co można zrobić.

Pozdrawiam

Sylkak

Jak wczesniej pisałem w Dobrzykowicach też jest problem z prądem docelowym. Może czerwiec 2008?

Widzę że osoby, które w tym roku planują już wprowadzkę załatwili sobie z energetyką prąd tymczasowy tzn. była składka i za jakieś 25tys. kilka rodzinek dociągnęło sobie prąd, postawiło skrzynki i wszystko przy współpracy z jakimś ludkiem z energetyki.

Pozdrawiam

Co zrobiłes z oknami? dokładnie takie zamiesciłes jak w projekcie? i co z dachowymi? ta sama ilość i te same wymiary? proszę o podpowiedź i ile to mniej wiecej kosztowało?

Ja jestem w trakcie adaptacji , okna dachowe zlikwidowaliśmy do miń , będziemy mieli dwa, jedno nad schodami a drugie w pomieszczeniu 15 .

Pomieszczenie 15 połączyliśmy z 16 a w 17 zrobiliśmy łazienkę .

Okna w ścianach bocznych na poddaszu zostały powiększone

Pozdrawiam

Żyje ten temat?

Przede wszystkim

DZIEŃ DOBRY

Byliśmy zainteresowani projektem BARWNY, ale do łask wrócił Delikatny. Z chęcią wysłuchamy Waszych rad i opini.

Bardzo nas interesują koszty. Wydaje nam się, że powinny być podobne do Barwnego lub niższe. Jednak dach dwuspadowy jest łatwiejszy w budowie. Jeśli macie jakieś kosztorysy podeślijcie na priva.

Bardzo bym też prosił o zestawienie materiałów.

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Witaj Czajo! :)

Nie powiem przydałaby sie w okolicy przyjazna dusza, która będzie walczyć o to samo. Byc może wymianę dośiwadczeń będzie można skonfrontować w rzeczywistości. Najprawdopodobniej w następnym tygodniu mój projekt, po zaadaptowaniu i wprowadzeniu zmian będzie składany w Straostwie. Niestety prawie 5 tys. pęknie :evil:.

Pozdrawiam.

fl1

Muszę przyznać że mnie zmartwiłeś :(

My też niebawem będziemy się rozliczać z projektantem za dokonanie zmian w projekcie, ale przyznam szczrze że taka kwota do głowy mi nie przyszła. Rozmawialiśmy wstępnie o kwotach około 1000 - 2000 zł w zależności na jakie zmiany się ostatecznie zdecydujemy. Co zmieniasz w projekcie, że tyle to kosztuje?

Danusia