lucky1506 08.03.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 AldonkaS prześledziłem twoje wątki, jestem na etapie planowania sposobu ogrzewania, ale w 90% będzie to r-eco z Cieszyna na paliwo stałe. Fakt, że dzieli nas przysłowiowa „miedza” ma pytanie: gdzie kupujesz groszek i w jakiej cenie? W przypadku kupna opału luzem na pewno taniej, jednak trzeba to składować, do zasobnika podobno daje się tylko suchy. Kiedyś mieszkałem w starym domku i mam przed oczami piwnice z węglem (tragedia), rodzice po wybudowaniu nowego domu mają ogrzewanie gazowe (komfort murowany), dlatego jak ty rozwiązałaś ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 08.03.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 kupuje w Paniowach (po zmianie 2 dostawców - generalnie wszyscy oszukują, np. moczą węgiel, dodają miału, mieszają z gorszymi gatunkami, mówią Ci że z Juliana, a np. z Kazimierza - a to SYF, itp.) po niecałe 450,00PLN za tonę (13,00PLN za 30kg worek) loko dostawca. Wiem że dostawcy żadają 14,00PLN za worek (np. w Bujakowie i Mokrym). Dziś jadę na CHwałowicach i jest OK. Ale myślę że ten co miałem z Juliana był najlepszy, tylko że dostawca strasznie oszukiwał (cyt. powyżej). Na następny sezon kupie węgiel luzem (worków mam już prawie 150) i poworkuję. Też przeraża mnine myśl o walajacym się w piwnicy węglu. Nie paliłam jeszcze retopalem (chcę w najbliższym czasie spróbować - ten jest w workach papierowych po 25kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seban 10.03.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Witam, polecam Kielar Eko, żeliwny wymiennik ciepła, dodatkowe palenisko. Jedyny problem miałem ze sterownikiem, który padł niestety po upływie gwaracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciu10 13.03.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 w jaki sposób dorobiłeś płomieniówki do starego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek27 13.03.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Dorobiłem dodatkowy element, połączony ze starym kotłem (woda z powrotu grzejników trafia do przystawki a ta połączona na powrót starego kotła) Gorące spaliny przelatują przez całą płomieniówke oddając dodatkowe ciepło Mogę wysłac poglądowy rysunek jak jest to zrobione na email Zainteresowani niech przyslą mi wiadomość na konto [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-Szy 17.09.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Proszę o odpowiedzi od osób mających ogrzewanie na olej opałowy jakie jest faktyczne zużycie tego paliwa. Jestem w trakcie zakupu pieca i nie wiem jeszcze co wybrać,eko groszek czy olej. Z tego co ostatnio się dowiedziałem już zaciera się różnica w kosztach ze względu na drożejący eko groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 17.09.2007 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Proszę o odpowiedzi od osób mających ogrzewanie na olej opałowy jakie jest faktyczne zużycie tego paliwa. Jestem w trakcie zakupu pieca i nie wiem jeszcze co wybrać,eko groszek czy olej. Z tego co ostatnio się dowiedziałem już zaciera się różnica w kosztach ze względu na drożejący eko groszek. no to jeszcze dużżżooo spalisz opału zanim ekogroszek dogoni olej opałowy swoją ceną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-Szy 19.09.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 OK. Dużo ale ile? Czy ktoś mi poda jakies dane na temat zużycia oleju na dom 150 - 200 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm1971 28.09.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witam, Miałem piec HEF 25KW, dom 160m/2, ocieplony z nowymi oknami i dachem ( brak ocieplenia). W domu temperatura caqły czas okolo 21,5 .Spalanie wychodziło około 1,2-1,4 na miesiąc. Mam znajomego który ma nowy dom około 160-180 m/2 z piwnicą ogrzewana i do swojego pieca (SPYRA z Pszczyny) używa retopalu z Piasta- twierdzi że spala około 3-4 t na rok !!! Wydaje mi sie że to chyba lekka przesada- co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 28.09.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Mam ELEKTROMET 15 kW i zużycie groszku przy ogrzewaniu domu 115 m2 (dwie sypialnie grzane + podłogówki w łazienkach + CUW wychodzi koło 12,5 kg na dobę) Jestem jeszcze w fazie testów pieca. Zaczynam sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strik5000 06.10.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Ja tez mam elektrometa 15kwmam pytanieczy d opodniesienie temp o 2 stopnie z 38 do 40 piec zuzyje tyle samo wegla co z temp 58 do 60? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 06.10.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Mam ELEKTROMET 15 kW i zużycie groszku przy ogrzewaniu domu 115 m2 (dwie sypialnie grzane + podłogówki w łazienkach + CUW wychodzi koło 12,5 kg na dobę) Jestem jeszcze w fazie testów pieca. Zaczynam sezon. U mnie 19KW 140 m2 we wrześniu 7kg na dobę, średnio 22st w pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 06.10.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Witam, Miałem piec HEF 25KW, dom 160m/2, ocieplony z nowymi oknami i dachem ( brak ocieplenia). W domu temperatura caqły czas okolo 21,5 . Spalanie wychodziło około 1,2-1,4 na miesiąc. Mam znajomego który ma nowy dom około 160-180 m/2 z piwnicą ogrzewana i do swojego pieca (SPYRA z Pszczyny) używa retopalu z Piasta- twierdzi że spala około 3-4 t na rok !!! Wydaje mi sie że to chyba lekka przesada- co Wy na to? Myślę że przesadza. 160m/2 i 3-4 t na "seson grzewczy" (zimą -15stC) incl. CWU jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts