arkadiusz 14.02.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Czy budowaliscie domy/dachy z mokrej czy suchej wiezby? W wydaniu specjalnym Murtora o dachach jest wyraznie napisane, ze wiezba musi byc sucha. W weekend spotkalismy sie z zona, z dwiema ekipam i obydwie buduja z mokrej wiezby bo jest taniej, itd. Czy budujac z mokrej nie ma niebezpieczenstwa, ze zalegnie sie robactwo lub wszystko sie w diably powypacza? Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 14.02.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Ostatnio też sporo czytałam na temat wierzby i wiem, że powinna być sucha (z mokrą coś się dzieje, ale zapomniałam co - na tyle tematów teraz czytam, ze juz mam mętlik). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BT 15.02.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 My dopiero zaczynamy, ale z tego co rozmawiałem z cieślami to u nas na Podbeskidziu wszyscy budują z mokrego: leży 2 tygodnie pod przykryciem żeby na nie nie padało, w tym czasie sie je impregnuje, a póżniej na dach, a tam jak juz jest porządnie przymocowane to nie ma prawa się poskrecać, jedynie może popękać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziabar 15.02.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Ja robiłem z mokrej. Gorzej taką więźbę zaimpregnować nie pije za dobrze. Impregnowałem 3 razy (ręcznie). 2 razy przed zrobieniem konstrukcji i 1 po zrobieniu. Po zrobieniu konstrukcji nie od razu kładłem dachówkę. Poczekałem miesiąc aż wiatr i słońce zrobią swoje (więźba przeschła i zaimpregnowałem 3 raz). Mija już druga zima i nie widzę by jakakolwiek krokiew się skręciła, odkształciła etc. Trochę popękały (wzdłuż włókien) ale to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriel z 15.02.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 ja bym nie polecał budować z mokrej bo i więcej impregnatu zurzyjesz i poprostu drewno korze sie powypaczać a to nie jest przyjemny widok szczegulnie jeśli ma sie poddasze użytkowe wykończone drewnem i płytą k-g też nie jest tak łatwo a szczegulnie jak sie ją układa na drewnianym ruszcie mam na werandzie postawione słupy podtrzymujące słupy więźby dachowej po 2 latach popękały i jeszcze jedno zobacz jak dostawca czy robotnikowie złożą te drewno na ziemi czy jest równo poprzekladane i czy leży na rownym terenie siemka gabriel[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts