Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiezba dachowa - mokra czy sucha?

Recommended Posts

Czy budowaliscie domy/dachy z mokrej czy suchej wiezby? W wydaniu specjalnym Murtora o dachach jest wyraznie napisane, ze wiezba musi byc sucha. W weekend spotkalismy sie z zona, z dwiema ekipam i obydwie buduja z mokrej wiezby bo jest taniej, itd. Czy budujac z mokrej nie ma niebezpieczenstwa, ze zalegnie sie robactwo lub wszystko sie w diably powypacza?

Arek

My dopiero zaczynamy, ale z tego co rozmawiałem z cieślami to u nas na Podbeskidziu wszyscy budują z mokrego: leży 2 tygodnie pod przykryciem żeby na nie nie padało, w tym czasie sie je impregnuje, a póżniej na dach,

a tam jak juz jest porządnie przymocowane to nie ma prawa się poskrecać, jedynie może popękać

Ja robiłem z mokrej. Gorzej taką więźbę zaimpregnować nie pije za dobrze. Impregnowałem 3 razy (ręcznie). 2 razy przed zrobieniem konstrukcji i 1 po zrobieniu. Po zrobieniu konstrukcji nie od razu kładłem dachówkę. Poczekałem miesiąc aż wiatr i słońce zrobią swoje (więźba przeschła i zaimpregnowałem 3 raz). Mija już druga zima i nie widzę by jakakolwiek krokiew się skręciła, odkształciła etc. Trochę popękały (wzdłuż włókien) ale to normalne.

ja bym nie polecał budować z mokrej bo i więcej impregnatu zurzyjesz i poprostu drewno korze sie powypaczać

a to nie jest przyjemny widok szczegulnie jeśli ma sie poddasze

użytkowe wykończone drewnem

i płytą k-g też nie jest tak łatwo a szczegulnie jak sie ją układa na drewnianym ruszcie

mam na werandzie postawione słupy podtrzymujące słupy więźby dachowej

po 2 latach popękały

i jeszcze jedno

zobacz jak dostawca czy robotnikowie złożą te drewno na ziemi

czy jest równo poprzekladane i czy leży na rownym terenie

siemka gabriel[/b] 8) :roll: :) :D