Aga - Żona Facia 14.02.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jestem ciekawa, czy ktoś z forumowiczów wziął kredyt hipoteczny, wybudował się i już ma możliwość odliczeń. Jeżeli jest taka osoba to proszę o opinię czy jest to dobra ULGA, czy warto!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 15.02.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Oczywiście, że warto. No chyba, że nie zależy Ci na 19% kwoty zapłaconych odsetek. Ja właśnie z niecierpliwościa czekam na zwrot pieniążków. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 15.02.2006 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Oczywiście, że warto. No chyba, że nie zależy Ci na 19% kwoty zapłaconych odsetek. Ja właśnie z niecierpliwościa czekam na zwrot pieniążków. Arecki Więc Ty odliczyłeś i faktycznie wygląda to tak: 19 % od odsetek w danym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 16.02.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Tak, w pierwszym roku wypełnia się formularz PIT-2K (składa sie razem z PIT3x oraz PIT-D), w którym wpisuje sie dane o kredycie i inwestycji (rok rozpoczęcia , zakończenia, koszt, ilość posiadanych faktur VAT itd), w następnych tylko w PIT-D podaje sie kwotę rzeczywiście zaplaconych odsetek w danym roku podatkowym (potrzeba zaświadczenia z banku) i to wszystko.Co prawda nie miałem jeszcze kontroli, ale odliczałem juz za 2004 rok, a PIT za 2005 złożyłem tydzień temu, więc jeszcze ani kaski, ani kontroli nie było. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcioszek 16.02.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Witam. Też chętnie bym skorzystał z odpisu odsetek od kredytu ale nie posiadam żadnych faktur - tak sobie założyłem niższy VAT wiadoma sprawa - tzn teraz nie będę mógł skorzystać z odliczenia tych nadpłaconych odsetek? Jeżeli to prawda to bity jestem przez swoją g...... dwa razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj 17.02.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Nigdzie nie jest powiedziane że odpis odsetkowej zależy od posiadania faktur.W oświdczeniu PIT-2K jest rubryka w której musisz wpisać koszty budowy które są poświdczone fakturami,ale myślę, że można wpisać np.0,bo obok jest rubryka w której podajesz koszty nie potwierdzone fakturami.Odliczam pierwszy raz,złozylismy pity w US i czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 17.02.2006 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Nigdzie nie jest powiedziane że odpis odsetkowej zależy od posiadania faktur.W oświdczeniu PIT-2K jest rubryka w której musisz wpisać koszty budowy które są poświdczone fakturami,ale myślę, że można wpisać np.0,bo obok jest rubryka w której podajesz koszty nie potwierdzone fakturami.Odliczam pierwszy raz,złozylismy pity w US i czekamy. No właśnie pierwszy raz słyszę o tych fakturach! Trzeba by dojść do ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomstor 18.02.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 może ma ktoś link'a do tej ustawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 19.02.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Nigdzie nie jest powiedziane że odpis odsetkowej zależy od posiadania faktur.W oświdczeniu PIT-2K jest rubryka w której musisz wpisać koszty budowy które są poświdczone fakturami,ale myślę, że można wpisać np.0,bo obok jest rubryka w której podajesz koszty nie potwierdzone fakturami.Odliczam pierwszy raz,złozylismy pity w US i czekamy. Witam Ja już w ubiegłym roku odliczałam odsetki i byłam też przez US kontrolowana. Nigdzie w ustawie nie znalazłam wymogu posiadania faktur VAT na kwotę kredytu, jednak urzędniczka ich ode mnie na kontroli zażądała. Ponieważ miałam tyle faktur, nie było sprawy, ale inaczej poszłabym na wojnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 rozumiem ze wszyscy macie odebrane domy? a jezeli odbiore dom w listopadzie to czy bede mogl odpisac odsetki z calego roku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 19.02.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 rozumiem ze wszyscy macie odebrane domy? a jezeli odbiore dom w listopadzie to czy bede mogl odpisac odsetki z calego roku?? Odsetki zaczynasz odliczać w rozliczeniu za rok, w którym odebrałeś dom. Odliczasz odsetki za cały ten rok i za wcześniejsze, jeżeli dłużej spłacałeś kredyt. U mnie w zeszłym roku to nawet fajna sumka do zwrotu się uzbierała, gdy odliczyłam odsetki za 2003 i 2004 rok (dom odebrałam w lipcu 2004) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 19.02.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Może zadam trochę naiwne pytanie ale czy każdy kredyt hipoteczny można odliczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 24.02.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 chyba nie każdy kredyt hipoteczny można odliczać. ja też biorę taki kredyt i też się już pogubiłam. Kupuję z mężem dom od starszej pani no i bierzemy kredyt. też chceilibyśmy odlaczxać odsetki ale chyba nie możemy bo to jest rynek wtórny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 24.02.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Może zadam trochę naiwne pytanie ale czy każdy kredyt hipoteczny można odliczać. Nie, nie każdy odsetki mozna odliczyć tylko od nowo wybudowanego domu, jeśli dom został odkupiony od kogoś, wtedy nie można ich odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 a jezeli kupuje dom nowy jeszcze nie oddany i wykonczony( w stanie surowym) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 26.02.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Może zadam trochę naiwne pytanie ale czy każdy kredyt hipoteczny można odliczać. Nie, nie każdy odsetki mozna odliczyć tylko od nowo wybudowanego domu, jeśli dom został odkupiony od kogoś, wtedy nie można ich odliczyć Dzieki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 26.02.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 jeżeli kredyt hipoteczny został wzięty na nowe mieszkanie to śmiało można odpisać odsetki , jeśli jest to kredyt na inwestycje której budowa jeszcze trwa to bedzie można odliczyć sobie odsetki po zakończeniu inwestycji.Można odliczać odsetki od kredytu na budowę domu, z tym, że warunkiem jest ukończenie budowy w ciągu 3 lat od otrzymania pozwolenia na budowęNatomiast jeśli kupujemy dom-mieszkanie, które zostało juz oddane do użytku, i w którym już mieszkał i teraz chce dom-mieskzanie nam odsprzedac wówczas nie można odliczyć odsetek od takiego kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 26.02.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 polecam strone http://www.podatki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 27.02.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Nigdzie nie jest powiedziane że odpis odsetkowej zależy od posiadania faktur.W oświdczeniu PIT-2K jest rubryka w której musisz wpisać koszty budowy które są poświdczone fakturami,ale myślę, że można wpisać np.0,bo obok jest rubryka w której podajesz koszty nie potwierdzone fakturami.Odliczam pierwszy raz,złozylismy pity w US i czekamy. Witam Ja już w ubiegłym roku odliczałam odsetki i byłam też przez US kontrolowana. Nigdzie w ustawie nie znalazłam wymogu posiadania faktur VAT na kwotę kredytu, jednak urzędniczka ich ode mnie na kontroli zażądała. Ponieważ miałam tyle faktur, nie było sprawy, ale inaczej poszłabym na wojnę. Informacja z ostatniej chwili: W Gazecie Prawnej był dzisiaj dyżur eksperta - informacji na temat ulg podatkowych udzielała p. Helena Korczyńska z izby skarbowej. Nie mam dobrych informacji. Jej zdaniem do skorzystania z ulgi potrzebne są faktury. Nie wynika to z ustawy, ale z druku PIK-2/K oraz z tego, że to podatnik powinien udowodnić, że pieniądze otrzymane z banku wydał na cel budowy. Próbowałam polemizować, że są jeszcze inne środki dowodowe (np. oświadczenie kierownika budowy złożone do banku, opinie rzeczoznawców), ale Pani ekspert była nieugięta. Przyznała mi natomiast prawo do odwołania się od ewentualnej niekorzystnej decyzji urzędu skarbowego w standardowym postępowaniu dwuinstancyjnym (czyli do izby skarbowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 27.02.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Nigdzie nie jest powiedziane że odpis odsetkowej zależy od posiadania faktur.W oświdczeniu PIT-2K jest rubryka w której musisz wpisać koszty budowy które są poświdczone fakturami,ale myślę, że można wpisać np.0,bo obok jest rubryka w której podajesz koszty nie potwierdzone fakturami.Odliczam pierwszy raz,złozylismy pity w US i czekamy. Witam Ja już w ubiegłym roku odliczałam odsetki i byłam też przez US kontrolowana. Nigdzie w ustawie nie znalazłam wymogu posiadania faktur VAT na kwotę kredytu, jednak urzędniczka ich ode mnie na kontroli zażądała. Ponieważ miałam tyle faktur, nie było sprawy, ale inaczej poszłabym na wojnę. Informacja z ostatniej chwili: W Gazecie Prawnej był dzisiaj dyżur eksperta - informacji na temat ulg podatkowych udzielała p. Helena Korczyńska z izby skarbowej. Nie mam dobrych informacji. Jej zdaniem do skorzystania z ulgi potrzebne są faktury. Nie wynika to z ustawy, ale z druku PIK-2/K oraz z tego, że to podatnik powinien udowodnić, że pieniądze otrzymane z banku wydał na cel budowy. Próbowałam polemizować, że są jeszcze inne środki dowodowe (np. oświadczenie kierownika budowy złożone do banku, opinie rzeczoznawców), ale Pani ekspert była nieugięta. Przyznała mi natomiast prawo do odwołania się od ewentualnej niekorzystnej decyzji urzędu skarbowego w standardowym postępowaniu dwuinstancyjnym (czyli do izby skarbowej). Z druku PIT-2/K wynika tylko to że trzeba mieć faktury na kwotę jaką zadeklaruje się w odpowiedniej rubryce i tylko te faktury moze weryfikować Urząd Skarbowy. Na całą kwotę odliczonych odsetek US musi wystarczyć zaświadczenie z banku. PS. Jolana wspomniała że miała faktury na całość kredytu i pewnie ten fakt zaznaczyła w deklaracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts