Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ODSETKI OD KREDYTU - czy ktoś już odliczał?

Aga - Żona Facia

Recommended Posts

Witam

Żaba ma rację, że w PIT 2/K wpisałam kwotę faktur, które posiadałam i zgodzę się, że w takiej sytuacji US mógł skontrolować, czy podałam prawdę.

Ale dalej uważam, że nie można uzależniać korzystania z ulgi odsetkowej od posiadania faktur na kwotę kredytu. A tak urzędniczka tłumaczyła fakt żądania tych faktur ode mnie.

A swoją drogą mam wątpliwości co do wiedzy pani ekspert z GP, o której pisała Żona budowniczego. Od kiedy to jakiś PIT może nakładać na podatnika obowiązki, których nie ma w ustawie??? :o

No i ciekawe co powiedzą mądrale z US, gdy np ktoś kupi wszystkie materiały budowlane za granicą, mamy Unię, więc nie jest to wykluczone, a wtedy oczywistym jest, że nie będziemy mieć polskich faktur VAT (a chyba o takie naszemu fiskusowi chodzi :wink: )

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Żaba ma rację, że w PIT 2/K wpisałam kwotę faktur, które posiadałam i zgodzę się, że w takiej sytuacji US mógł skontrolować, czy podałam prawdę.

Ale dalej uważam, że nie można uzależniać korzystania z ulgi odsetkowej od posiadania faktur na kwotę kredytu. A tak urzędniczka tłumaczyła fakt żądania tych faktur ode mnie.

A swoją drogą mam wątpliwości co do wiedzy pani ekspert z GP, o której pisała Żona budowniczego. Od kiedy to jakiś PIT może nakładać na podatnika obowiązki, których nie ma w ustawie??? :o

No i ciekawe co powiedzą mądrale z US, gdy np ktoś kupi wszystkie materiały budowlane za granicą, mamy Unię, więc nie jest to wykluczone, a wtedy oczywistym jest, że nie będziemy mieć polskich faktur VAT (a chyba o takie naszemu fiskusowi chodzi :wink: )

Oczywiście masz rację że nie można uzależniać korzystania z ulgi od posiadania faktur, ustawa mówi jednoznacznie jakie są warunki ulgi. Nie sądze aby jakiś US próbował to podważać (pisemnie !!) Natomiast PIT-2K to taka "podpucha" aby wpisać posiadane faktury, które można zweryfikować ewentualnie mogą na tej podstawie sprawdzić czy faktury nie zostały dwukrotnie wykorzystane np. w uldze odsetkowej i w uldze remontowej.

a jezeli jeszcze nie zaczołem wydawac tej kasy z kredytu bo bylem chory i siedzialem z grypą i nie moglem nic kupic caly rok :) a caly rok spłacam kredyt oraz spłacam odsetki to co???? nie moge ich odliczyc???

a jezeli kredyt wydalem na zakup tegoz oto domu a reszte mialem z uzbieranych w swince skarbonce i to wszystko przewyzsza kwote kredytu to co to tez mi pani ekspert nie pozwoli bo kwota w rubryce bedzie inna

??

Pozwolę sobie jeszcze tylko na jedno wtrącenie:

Znowu organy skarbowe traktują podatnika jak przestępcę i to podatnik ma udowodnić, że wydał pieniądze na cel zgodny z celem kredytu (temu ma służyc okazanie faktur), a nie odwrotnie. Niestety, prawo i orzecznictwo potwierdza, że takie działania fiskusa są zgodne z prawem, bo to podatnik musi przedstawiać dowody, a nie fiskus ich szukać.

Pozostaje do wyboru: wieloletnia walka z fiskusem (bo jak widać postępowanie urzędów jest dość spójne co potwierdzają inne posty forumowiczów - po prostu żadają faktur) lub tzw. święty spokój czyli odliczenie odsetek w proporcji do udokumentowanych wydatków.

Oczywiście ja mam zamiar w udokumentowanych wydatkach wziąć pod uwagę nie tylko faktury VAT, ale również inne dowody wpłat, rachunki, umowy, pokwitowania itd.itp. Tak naprawdę to trzeba udowodnić wydanie tylko 189 tys.zł (maksymalna kwota kredytu do ulgi), więc większość z nas pewnie taką kwotę będzie w stanie udowodnić. I moim zdaniem wcale w PIT-2/K nie musi od razu znaleźć się ta kwota, bo dopiero na etapie postępowania musimy się bronić. Ewentualnie w czasie sporu można również zorganizować opinię rzeczoznawcy (jako ostatnią deskę ratunku).

Natomiast PIT-2K to taka "podpucha" aby wpisać posiadane faktury, które można zweryfikować ewentualnie mogą na tej podstawie sprawdzić czy faktury nie zostały dwukrotnie wykorzystane np. w uldze odsetkowej i w uldze remontowej.

A dlaczego niby nie mozna wykorzystać tej samej faktury do ulgi odsetkowej i remontowej? Ulga odsetkowa dotyczy przecież tego ile zapłaciłem bankowi odsetek a nie ile miałem faktur.

Arecki

Natomiast PIT-2K to taka "podpucha" aby wpisać posiadane faktury, które można zweryfikować ewentualnie mogą na tej podstawie sprawdzić czy faktury nie zostały dwukrotnie wykorzystane np. w uldze odsetkowej i w uldze remontowej.

A dlaczego niby nie mozna wykorzystać tej samej faktury do ulgi odsetkowej i remontowej? Ulga odsetkowa dotyczy przecież tego ile zapłaciłem bankowi odsetek a nie ile miałem faktur.

Arecki

Jeszcze nie zbudowałeś a już chcesz remontować? Ulga remontowa odnosi się do budynków już istniejących, a ulga odsetkowa do obiektów nowo budowanych.

Arecki

Dokładnie tak jak napisał Laspalmas nie możesz remontować czegoś co jeszcze nie wybudowałeś. A jeśli wykorzystałeś ją "teoretycznie" do remontu innego mieszkania/budynku i dodatkowo wpiszesz ją w deklaracji dot. ulgi odsetkowej to już jest to ewidentne oszustwo. US na pewno nie popuści.

A czy ktoœ wie dokładnie jak jest z zakupem domu w budowie od osoby prywatnej?

Zakup nowego (oddanego) domu można odliczyć, ale tylko jeœli jest to zakup od developera.

Jeœli kupię dom (jeszcze nie oddany) od osoby prywatnej, to czy mogę sobie odliczyć:

1. Cały dom (dokładniej - cały kredyt do 189 tys.)

2. Takš częœć jakš sobie sam dokończyłem

3. Nic

Czy pokazać faktury tylko swoje, czy również poprzedniego właœciciela?

Jak się odlicza tę "częœć do 189 tys.". Jeœli np. wezmę kredyt na 2x189 tys (338 tys.), to odliczam:

1. Połowę miesięcznych odsetek przez cały czas trwania kredytu

2. Całoœć odsetek, ale tylko przez ok. połowy czasu trwania kredytu

Ktoœ coœ wie?

A dodam jeszcze, że wojny z US nikt nigdy nie wygrał (no, może poza Kluskš) i nie polecam - nawet jeœli ewidentnie wydaje się, że ma się rację.

• 1 month później...

Ok. Zatem co w przypadku gdy można udokumentować np. tylko 70% budowy? Czy faktycznie odlicza się to proporcjonalnie?

Załóżmy że będzie kontrola US:

Czy trzeba zatem udokumentować fakturami kwotę swojego kredytu i nie koniecznie muszą być w tym faktury na wszystko np. umowa z wykonawcą lub faktura na więźbę od której nie można odliczyć Vatu przy uldze budowlanej? Czy dobrze rozumuję? Czy wystarczy udokumentować te 189.000 nie ważne jakim fakturami byle by było te 189.000zł?

Jestem w trakcie budowy tuż przed zakupem drewna na więźbę.

Bodiniusz

mozesz odliczyc odsetki od kredytu zapłacone po oddaniu domu do PINB i otrzymaniu pozwolenia na użytkowanie domu

oznacza to ze inwestycja jest zakonczona

JAKI KREDYT chcesz odliczac ?????

odliczasz odsetki które splaciles pod jeszcze jednym warunkiem ze nasz Parlament nie zlikwidyje tej ulgi

Czyli

odbierasz dom w listopadzie naprzykład i odliczasz wszystkie wczesniej zapłacone przez siebie odsetki

odbierasz dom w listopadzie naprzykład i odliczasz wszystkie wczesniej zapłacone przez siebie odsetki

Tu sie nie zgodze. Mozesz odliczyc odsetki proporcjonalnie od kwoty 189 tys. Jesli masz kredyt np. 300 tys to nie odliczasz wszystkich odsetek lecz tylko 63% faktycznie poniesionych odsetek.

Maciek czy chodzi ogórny limit mozliwosci do odpisania??

"Od dochodu można odliczyć odsetki od tej części kredytu, która nie przekracza równowartości 70 m kw. mieszkania (ustalanej w oparciu o cenę metra mieszkania ogłaszanej przez Urząd Mieszkalnictwa). Daje to ostatecznie w 2005 r. kwotę - 189 tys. zł."

• 1 year później...

Również stoję na stanowisku, że w ramach czynności sprawdzających US nie powinien żądać faktur. W uchylonym art. 26b taki zapis (jako wymieniony wprost warunek) nie istniał.

Tylko niech mi ktoś wyjaśni po co w PIT-2K podatnik składa oświadczenie o poniesionych wydatkach (w tym fakturach).

Oświadczenie takie składa uprzedzony o odpowiedzialności karnej skarbowej i to było (jest) podstawą dla US do żądania udokumentowania poniesionych wydatków.