korba 25.02.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Witam i mam pytanie. Czy do odliczenia odsetek musieliście mieć zawiadomienie o zakończeniu budowy czy wystarczy pozwolenie na użytkowanie. Ja pytałem się w swoim US i prawdopodobnie muszę mieć zakończoną budowe ale pani odpowiedziała, że jeszcze do mnie oddzwoni. Proszę o pilną odpowiedź od osób, które rozliczały się na podstawie pozwolenia na użytkowanie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wodnik szuwarek 25.02.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 A ja mam pytanie czy ta ulga przypadkiem nie została zniesiona? a jeśli nie czy dotyczy budynków oddanych w 2008? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 26.02.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 A ja mam pytanie czy ta ulga przypadkiem nie została zniesiona? a jeśli nie czy dotyczy budynków oddanych w 2008? Została zniesiona ale na zasadzie "praw nabytych" funkcjonuje do 31.12.2027 r. Na zakończenie budowy masz 3 lata (licząc od końca roku, w którym uzyskałeś pozwolenie). Biorąc pod uwagę, że kredyt musiał być udzielony do 31.12.2006 r. ostatni inwestorzy muszą zakończyć budowę do 31.12.2009 r. (jeśli pozwolenie uzyskali do 31.12.2006 r. bo mogło się zdarzyć, że kredyt był przed pozwoleniem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 28.02.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam i mam pytanie. Czy do odliczenia odsetek musieliście mieć zawiadomienie o zakończeniu budowy czy wystarczy pozwolenie na użytkowanie. Ja pytałem się w swoim US i prawdopodobnie muszę mieć zakończoną budowe ale pani odpowiedziała, że jeszcze do mnie oddzwoni. Proszę o pilną odpowiedź od osób, które rozliczały się na podstawie pozwolenia na użytkowanie.Pozdrawiam. nikt nie rozliczał w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 29.02.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Ja nie odliczałem... Ale jeśli mogę, to: Ja pytałem się w swoim US i prawdopodobnie muszę mieć zakończoną budowe To bezdyskusyjne. Czy do odliczenia odsetek musieliście mieć zawiadomienie o zakończeniu budowy czy wystarczy pozwolenie na użytkowanie Przepis stanowi: " (...) w przypadku inwestycji związanej z: − budową budynku mieszkalnego (...), zakończenie nastąpiło przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym zgodnie z prawem budowlanym uzyskano pozwolenie na budowę (...) , i zostało potwierdzone określonym w przepisach prawa budowlanego pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania - zawiadomieniem o zakończeniu budowy takiego budynku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 05.05.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 WitamCzy ktoś sie moze orientuje jak pozbyc sie ulgi odsetkowej? Musze sprzedac mieszkanie przed upływem 5 lat i aby nie płacić podatku od sprzedazy 10% (bo zamierzam wydac tę kasę na dom) musze pozbyc sie ulgi odsetkoej iskorygowac pity. Czy ktos to przechodził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 05.05.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Tylko dlaczego chcesz (musisz) korygować PIT-y? Jeśli korzystałaś z ulgi i miałaś do tego prawo nie tracisz jej. Zwolnienie z 10% podatku od przychodu nie pozbawia Cię prawa do wykorzystanej ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 05.05.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Sprzedaż mieszkania automatycznie spowoduje konieczność zaprzestania dalszego odliczania odsetek. Ale jest to związane z tym, że dojdzie do zakończenia umowy kredytu mieszkaniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.05.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 art. 21 ust. 2a (w wersji z roku 2006) wyłącza zwolnienie z 10% podatku dla podatników, którzy odliczali lub odliczają odsetki na podstawie art. 26b. można skorygować deklaracje, na których odliczano odsetki, zapłacić zaległe podatki wraz z odsetkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 06.05.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Chwała civic9 za przytomność umysłu. Oczywiście ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 06.05.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 art. 21 ust. 2a (w wersji z roku 2006) wyłącza zwolnienie z 10% podatku dla podatników, którzy odliczali lub odliczają odsetki na podstawie art. 26b. można skorygować deklaracje, na których odliczano odsetki, zapłacić zaległe podatki wraz z odsetkami. właśnie tak muszę zrobić. Tylko zastanawiam sie czy US nie robi problemów. Mój kazał mi dzwonić do PIPu bo nie wiedzieli jak to ugryźć.....PIP podał 2 wyjścia z tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 20.05.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 WitamMam pytanko i bardzo prosze o odpowiedź, jeśli ktoś wie...Mam kredyt na budowę domu zaciągnięty w 2005r. , w 2006r. otrzymałam pozowlenie na uzytkownaie. Za 2006 i 2007r. odliczałam sobie ulge odsetkową. Ale... chciałabym przejść do innego banku, bo oczywiście inny bank oferuje mi korzystniejsze warunki kredytu, daje mi równiez kredyt mieszkaniowy, ale czy nie strace ulgi???? Czy dobrze rozumuję, że liczy sie pierwsza data zaciągnięcia kredytu, że ten nowy kredyt byłby juź po terminie w którym nie obowiązuje ulga odsetkowa??? UFFF ale namieszałam, ale mam nadzieje, że zrozumieliście o co mi chodzi. Prosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 20.05.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witam Mam pytanko i bardzo prosze o odpowiedź, jeśli ktoś wie... Mam kredyt na budowę domu zaciągnięty w 2005r. , w 2006r. otrzymałam pozowlenie na uzytkownaie. Za 2006 i 2007r. odliczałam sobie ulge odsetkową. Ale... chciałabym przejść do innego banku, bo oczywiście inny bank oferuje mi korzystniejsze warunki kredytu, daje mi równiez kredyt mieszkaniowy, ale czy nie strace ulgi???? Czy dobrze rozumuję, że liczy sie pierwsza data zaciągnięcia kredytu, że ten nowy kredyt byłby juź po terminie w którym nie obowiązuje ulga odsetkowa??? UFFF ale namieszałam, ale mam nadzieje, że zrozumieliście o co mi chodzi. Prosze o radę. stracisz, bo teraz już ulgi nie ma, a tą co masz jest nabyta wyłącznie do starego kredytu. nie ma żadnego trybu przenoszenia ulgi na nowy kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 11.06.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 W dzisiejszej gazecie prawnej czytałam, że mają cos zmienić w sprawie przenoszenia kredytu z banku do innego (refinansowy, konsolidacyjny) z zachowaniem ulgi odsetkowej. Ciekawe czy w moim przypadku uda mi się utrzymać tę ulgę jeśli teraz jestem w trakcie załatwiania kredytu refinansowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 11.06.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 jak mówią, że zabiorą to zabiorą, jak mówią, że dadzą... to mówią pojawił się taki pomysł, ale na razie za wcześnie, żeby go jakkolwiek analizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 04.02.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 I co??? ulga została Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picasso1 13.02.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 WITAM czy może ktoś mi wyjaśnić, pomóc w sprawie odpisu odsetek o kredytu? złożyłem zeznanie do US no i zaczęły się schodywymagane dokumenty których od mnie zażądano to:1. zawiadomienie o rozpoczęciu budowy2. zawiadomienie o zakończeniu budowy3. akt własności4. zaświadczenia z banku o salcie kredytu5 . umowa kredytowa dodam że dokumenty- ksiązka budowy + projekt które posiadam są na nadbudowę i rozbudowę budynkuale w umowie z bankiem na który otrzymałem kredyt jest napisane ze kredyt przyznany jest na remont budynku i US nie chce tego zaakceptować Byłem w banku w sprawie aneksu do umowy ale bank mówi że jest to nie możliwe ponieważ w dokumentach przez rzeczoznawce jest napisane że kredyt przyznany jest na remont. czy z tej sytuacji można wybrnąć jakoś aby te kilka złotówek odpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 17.02.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 My właśnie dzisiaj zawozimy PITa, a tam po raz pierwszy odliczenie odsetek od kredytu. Na razie nic nie wiem czy będą od nas potrzebowali takich dokumentów jak wymienił picasso1. Zeby wiedzieć ile można odpisać to wzięliśmy zaświadczenie z Banku o zapłaconych odsetkach do końca 2008 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logos78 27.02.2009 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 czy jak chce się odpisać odsetki od kredytu to wystarczy zaświadczenie od kierownika budowy o zakończeniu budowy czy musi być pozwolenie.Jestem w takiej sytuacji ze w 2008 roku minał mi czas przeznaczony na odbiór domu- mam tylko oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu inwestycji ale odbiór będę miała dopiero gdzie za miesiąc a to już za późno bo pozwolenie na buodwe dostałam w 2005 roku. Chce skorzystac z ulgi odsetkowej i dlatego zastanawiam się czy wystarczy to w US ze mam budowe zamknięta przez kierownika budowy?jesli macie jakiekolwiek doświadczenie w tym temacie to będę ogromnie wdzieczna. bardzo mi zalezy na tym by odliczyc sobie odsetki; dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.02.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 czy jak chce się odpisać odsetki od kredytu to wystarczy zaświadczenie od kierownika budowy o zakończeniu budowy czy musi być pozwolenie.Jestem w takiej sytuacji ze w 2008 roku minał mi czas przeznaczony na odbiór domu- mam tylko oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu inwestycji ale odbiór będę miała dopiero gdzie za miesiąc a to już za późno bo pozwolenie na buodwe dostałam w 2005 roku. Chce skorzystac z ulgi odsetkowej i dlatego zastanawiam się czy wystarczy to w US ze mam budowe zamknięta przez kierownika budowy?jesli macie jakiekolwiek doświadczenie w tym temacie to będę ogromnie wdzieczna. bardzo mi zalezy na tym by odliczyc sobie odsetki; dziękuję i pozdrawiam http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=189650&i_smpp_s_strona=3 kliknij szukaj, i wklej link jeszcze raz. to jest interpretacja dot. zbliżonej sytuacji - niestety, nie korzystna dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts