Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ODSETKI OD KREDYTU - czy ktoś już odliczał?

Aga - Żona Facia

Recommended Posts

Witam i mam pytanie. Czy do odliczenia odsetek musieliście mieć zawiadomienie o zakończeniu budowy czy wystarczy pozwolenie na użytkowanie. Ja pytałem się w swoim US i prawdopodobnie muszę mieć zakończoną budowe ale pani odpowiedziała, że jeszcze do mnie oddzwoni. Proszę o pilną odpowiedź od osób, które rozliczały się na podstawie pozwolenia na użytkowanie.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam pytanie czy ta ulga przypadkiem nie została zniesiona? a jeśli nie czy dotyczy budynków oddanych w 2008?

Została zniesiona ale na zasadzie "praw nabytych" funkcjonuje do 31.12.2027 r.

Na zakończenie budowy masz 3 lata (licząc od końca roku, w którym uzyskałeś pozwolenie). Biorąc pod uwagę, że kredyt musiał być udzielony do 31.12.2006 r. ostatni inwestorzy muszą zakończyć budowę do 31.12.2009 r. (jeśli pozwolenie uzyskali do 31.12.2006 r. bo mogło się zdarzyć, że kredyt był przed pozwoleniem...).

Witam i mam pytanie. Czy do odliczenia odsetek musieliście mieć zawiadomienie o zakończeniu budowy czy wystarczy pozwolenie na użytkowanie. Ja pytałem się w swoim US i prawdopodobnie muszę mieć zakończoną budowe ale pani odpowiedziała, że jeszcze do mnie oddzwoni. Proszę o pilną odpowiedź od osób, które rozliczały się na podstawie pozwolenia na użytkowanie.Pozdrawiam.

nikt nie rozliczał w ten sposób?

Ja nie odliczałem... :oops:

Ale jeśli mogę, to:

Ja pytałem się w swoim US i prawdopodobnie muszę mieć zakończoną budowe

To bezdyskusyjne.

Czy do odliczenia odsetek musieliście mieć zawiadomienie o zakończeniu budowy czy wystarczy pozwolenie na użytkowanie

Przepis stanowi:

" (...) w przypadku inwestycji związanej z:

− budową budynku mieszkalnego (...), zakończenie nastąpiło przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym zgodnie z prawem budowlanym uzyskano pozwolenie na budowę (...) , i zostało potwierdzone określonym w przepisach prawa budowlanego pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania - zawiadomieniem o zakończeniu budowy takiego budynku".

• 2 months później...
art. 21 ust. 2a (w wersji z roku 2006) wyłącza zwolnienie z 10% podatku dla podatników, którzy odliczali lub odliczają odsetki na podstawie art. 26b.

można skorygować deklaracje, na których odliczano odsetki, zapłacić zaległe podatki wraz z odsetkami.

właśnie tak muszę zrobić. Tylko zastanawiam sie czy US nie robi problemów. Mój kazał mi dzwonić do PIPu bo nie wiedzieli jak to ugryźć.....PIP podał 2 wyjścia z tej sytuacji.

• 2 weeks później...

Witam

Mam pytanko i bardzo prosze o odpowiedź, jeśli ktoś wie...

Mam kredyt na budowę domu zaciągnięty w 2005r. , w 2006r. otrzymałam pozowlenie na uzytkownaie. Za 2006 i 2007r. odliczałam sobie ulge odsetkową.

Ale... chciałabym przejść do innego banku, bo oczywiście inny bank oferuje mi korzystniejsze warunki kredytu, daje mi równiez kredyt mieszkaniowy, ale czy nie strace ulgi????

Czy dobrze rozumuję, że liczy sie pierwsza data zaciągnięcia kredytu, że ten nowy kredyt byłby juź po terminie w którym nie obowiązuje ulga odsetkowa???

UFFF ale namieszałam, ale mam nadzieje, że zrozumieliście o co mi chodzi.

Prosze o radę.

Witam

Mam pytanko i bardzo prosze o odpowiedź, jeśli ktoś wie...

Mam kredyt na budowę domu zaciągnięty w 2005r. , w 2006r. otrzymałam pozowlenie na uzytkownaie. Za 2006 i 2007r. odliczałam sobie ulge odsetkową.

Ale... chciałabym przejść do innego banku, bo oczywiście inny bank oferuje mi korzystniejsze warunki kredytu, daje mi równiez kredyt mieszkaniowy, ale czy nie strace ulgi????

Czy dobrze rozumuję, że liczy sie pierwsza data zaciągnięcia kredytu, że ten nowy kredyt byłby juź po terminie w którym nie obowiązuje ulga odsetkowa???

UFFF ale namieszałam, ale mam nadzieje, że zrozumieliście o co mi chodzi.

Prosze o radę.

stracisz, bo teraz już ulgi nie ma, a tą co masz jest nabyta wyłącznie do starego kredytu. nie ma żadnego trybu przenoszenia ulgi na nowy kredyt.

• 4 weeks później...

W dzisiejszej gazecie prawnej czytałam, że mają cos zmienić w sprawie przenoszenia kredytu z banku do innego (refinansowy, konsolidacyjny) z zachowaniem ulgi odsetkowej.

Ciekawe czy w moim przypadku uda mi się utrzymać tę ulgę jeśli teraz jestem w trakcie załatwiania kredytu refinansowego.

• 7 months później...
  • 2 weeks później...

WITAM

czy może ktoś mi wyjaśnić, pomóc w sprawie odpisu odsetek o kredytu?

złożyłem zeznanie do US no i zaczęły się schody

wymagane dokumenty których od mnie zażądano to:

1. zawiadomienie o rozpoczęciu budowy

2. zawiadomienie o zakończeniu budowy

3. akt własności

4. zaświadczenia z banku o salcie kredytu

5 . umowa kredytowa

dodam że dokumenty- ksiązka budowy + projekt które posiadam są na nadbudowę i rozbudowę budynku

ale w umowie z bankiem na który otrzymałem kredyt jest napisane ze kredyt przyznany jest na remont budynku i US nie chce tego zaakceptować

Byłem w banku w sprawie aneksu do umowy ale bank mówi że jest to nie możliwe ponieważ w dokumentach przez rzeczoznawce jest napisane że kredyt przyznany jest na remont.

czy z tej sytuacji można wybrnąć jakoś aby te kilka złotówek odpisać

My właśnie dzisiaj zawozimy PITa, a tam po raz pierwszy odliczenie odsetek od kredytu. Na razie nic nie wiem czy będą od nas potrzebowali takich dokumentów jak wymienił picasso1.

Zeby wiedzieć ile można odpisać to wzięliśmy zaświadczenie z Banku o zapłaconych odsetkach do końca 2008 roku.

• 2 weeks później...
czy jak chce się odpisać odsetki od kredytu to wystarczy zaświadczenie od kierownika budowy o zakończeniu budowy czy musi być pozwolenie.Jestem w takiej sytuacji ze w 2008 roku minał mi czas przeznaczony na odbiór domu- mam tylko oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu inwestycji ale odbiór będę miała dopiero gdzie za miesiąc a to już za późno bo pozwolenie na buodwe dostałam w 2005 roku. Chce skorzystac z ulgi odsetkowej i dlatego zastanawiam się czy wystarczy to w US ze mam budowe zamknięta przez kierownika budowy?jesli macie jakiekolwiek doświadczenie w tym temacie to będę ogromnie wdzieczna. bardzo mi zalezy na tym by odliczyc sobie odsetki; dziękuję i pozdrawiam

czy jak chce się odpisać odsetki od kredytu to wystarczy zaświadczenie od kierownika budowy o zakończeniu budowy czy musi być pozwolenie.Jestem w takiej sytuacji ze w 2008 roku minał mi czas przeznaczony na odbiór domu- mam tylko oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu inwestycji ale odbiór będę miała dopiero gdzie za miesiąc a to już za późno bo pozwolenie na buodwe dostałam w 2005 roku. Chce skorzystac z ulgi odsetkowej i dlatego zastanawiam się czy wystarczy to w US ze mam budowe zamknięta przez kierownika budowy?jesli macie jakiekolwiek doświadczenie w tym temacie to będę ogromnie wdzieczna. bardzo mi zalezy na tym by odliczyc sobie odsetki; dziękuję i pozdrawiam

http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=189650&i_smpp_s_strona=3

kliknij szukaj,

i wklej link jeszcze raz.

to jest interpretacja dot. zbliżonej sytuacji - niestety, nie korzystna dla Ciebie.