tomstor 15.02.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Cześć! Budowę rozpoczęliśmy w ubiegłym roku. Zaciągnęliśmy kredyt (gospodarczy) na 100% inwestycji zgodnie z przynależnością do grupy tzw. "oszołomów" Podpisaliśmy umowę z generalnym wykonawcą, z którym z kolei udało się dogadać i zrezygnowaliśmy z faktur oszczędzając na podatku VAT. I tutaj właściwe pytanie: W związku z powyższym - jeśli nie mamy faktur z budowy na zakup materiałów wzgl. wykonane usługi, to możemy skorzystać z ulgi odsetkowej? Jako udokumentowanie inwestycji i zaciągniętego kredytu mamy umowę z bankiem, operat dla nieruchomości, oraz zaświadczenie z banku o ilości zapłaconych odsetek w roku. Czy to wystarczy? PZD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 15.02.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Wystarczy, chociaż w formularzu, który składa się za pierwszy rok dla ulgi odsetkowej jest pozycja (może nie być dosłownie - pisze z pamięci): koszty inwestycji, w tym udokumentowane fakturami VAT.W ustawie nie ma mowy o konieczności posiadania takich faktur, lecz jeśli nie wpiszesz kontrolę US masz gwarantowaną.Jeśli poza brakiem faktur jestes czysty mozesz zaryzykować.Pozostają oczywiście pozostałe warunki np. że odliczać mozna po skończonej inwestycji, najwcześniej w zeznaniu za rok w którym ukończyło sie budowę i oczywiście w umowie kredytu musi byc wpisane, że to na budowę. Jakby co pytaj dalej. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.02.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Pozostają oczywiście pozostałe warunki np. że odliczać mozna po skończonej inwestycji, najwcześniej w zeznaniu za rok w którym ukończyło sie budowę Arkadly, przez ukonczenie budowy do tego odliczenia rozumie sie formalne zakonczenie budowy, czyli zgloszenie zakonczenia budowy do PINB? (to dla 100% pewnosci ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 15.02.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.02.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomstor 15.02.2006 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 W ustawie nie ma mowy o konieczności posiadania takich faktur, lecz jeśli nie wpiszesz kontrolę US masz gwarantowaną. Jeśli poza brakiem faktur jestes czysty mozesz zaryzykować. No OK. Tylko co taki US może sprawdzić w momoencie kontroli? Zapytam o jeszcze jedno? Czy w przypadku takiej kontroli na pytanie US "czemu nie mam faktur" - mogę w ogóle stwierdzić, że nie mam, bo ich nie chciałem w celu zminimalizowania kosztów? Jak to wygląda od strony prawnej - czy wykonawca, który nie wystawi faktur inwestorowi popełnia w tym momencie wykroczenie, czy taka sytuacja (choć bardzo powszechna) jest przez prawo (wzgl. US) dopuszczalna i akceptowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 15.02.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No OK. Tylko co taki US może sprawdzić w momoencie kontroli? Tylko Twoje dochody i rozliczenia roczne za ostatnie 5 lat. Jeśli jesteś czysty to OK. Czy w przypadku takiej kontroli na pytanie US "czemu nie mam faktur" - mogę w ogóle stwierdzić, że nie mam, bo ich nie chciałem w celu zminimalizowania kosztów? Jak to wygląda od strony prawnej - czy wykonawca, który nie wystawi faktur inwestorowi popełnia w tym momencie wykroczenie, czy taka sytuacja (choć bardzo powszechna) jest przez prawo (wzgl. US) dopuszczalna i akceptowana? Jeśli w umowie z wykonawcą masz np. kwotę jaka zapłaciłeś/miałeś zapłacić to mogą zrobic kontrolę wykonawcy i sprawdzić w jego księgach, czy figurujesz jako nabywca usługi/towaru. Nie znam prawa podatkowego i nie wiem, czy to czymś grozi Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burgundczyk 15.02.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Podlacze sie z pytaniem zwiazanym z tematem: - jezeli pozwolenie mialem wydane w 2003 roku, to zeby skorzystac z ulgi odsetkowej musze miec zgloszenie zakonczenia budowy przed koncem 2006? pozdrawiam, burgundczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomstor 15.02.2006 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Jeśli w umowie z wykonawcą masz np. kwotę jaka zapłaciłeś/miałeś zapłacić to mogą zrobic kontrolę wykonawcy i sprawdzić w jego księgach A jeśli nie będę miał takowej umowy? Taki warunek postawił wykonawca, że po zakończeniu inwestycji umowa zostanie zniszczona, a podpisana zostanie umowa gwarancyjna na ustalony okres czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 16.02.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Podlacze sie z pytaniem zwiazanym z tematem: - jezeli pozwolenie mialem wydane w 2003 roku, to zeby skorzystac z ulgi odsetkowej musze miec zgloszenie zakonczenia budowy przed koncem 2006? pozdrawiam, burgundczyk Dokładnie tak. Liczy się trzy lata od końca roku w którym otrzymałeś pozwolenie na budowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rendzia 20.02.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 a co, jak pozwolenie na budowe bylo wydane na innego wlasciciela w 96 r, ktory tylko rozpocząl budowe,a ja pozwolenie przenioslam na siebie (darowizna) i zaciągnęlam na ten cel kredycik. Czy nalezy mi się ulga odsetkowa???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotosz 20.02.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam wszystkich.Jak już wcześniej Żaba zauważył/ła budowa musi się zakończyć przed upływem trzech lat, licząc od końca roku w którym uzyskono pozwolenie na budowę - tak też jest w ustawie. W moim przypadku pozwolenie otrzymałem pod koniec grudnia 2003r., jednak uprawomocniło się dopiero w 2004r. Czy w takiej sytuacji budowa musi się zakończyć się w 2006 roku, czy też może w 2007r. Przecież nie mogłem rozpocząć budowy w 2003r., ponieważ musiałem czekać na uprawomocnienie się budowy, do roku 2004. różnica niby niewielka, lecz "na wagę ulgi odsetkowej".Będę wdzięczny za informacje w tej materii.Krotosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 21.02.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Witam wszystkich. Jak już wcześniej Żaba zauważył/ła budowa musi się zakończyć przed upływem trzech lat, licząc od końca roku w którym uzyskono pozwolenie na budowę - tak też jest w ustawie. W moim przypadku pozwolenie otrzymałem pod koniec grudnia 2003r., jednak uprawomocniło się dopiero w 2004r. Czy w takiej sytuacji budowa musi się zakończyć się w 2006 roku, czy też może w 2007r. Przecież nie mogłem rozpocząć budowy w 2003r., ponieważ musiałem czekać na uprawomocnienie się budowy, do roku 2004. różnica niby niewielka, lecz "na wagę ulgi odsetkowej". Będę wdzięczny za informacje w tej materii. Krotosz. Uważam że w Twoim przypadku ważna jest data uprawomocnienia się decyzji (analogicznie jak przy odbiorze domu), ale... No właśnie co Urząd Skarbowy to inne interpretacje. Dlatego uważam iż powinieneś jak najszybciej złozyć zapytanie w Twoim US. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 22.02.2006 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 I tutaj właściwe pytanie: W związku z powyższym - jeśli nie mamy faktur z budowy na zakup materiałów wzgl. wykonane usługi, to możemy skorzystać z ulgi odsetkowej? Jako udokumentowanie inwestycji i zaciągniętego kredytu mamy umowę z bankiem, operat dla nieruchomości, oraz zaświadczenie z banku o ilości zapłaconych odsetek w roku. Czy to wystarczy? PZD. Witam Moim zdaniem, jak wczytałam się w ustawę, to korzystanie z tej ulgi nie powinno mieć nic współnego z posiadaniem faktur. Ale jak już gdzieś na forum pisałam, sama korzystałam z niej już za 2004 r. i byłam kontrolowana przez US. I urzędniczka zażądała podczas kontroli faktur na kwotę kredytu. Ja miałam te faktury, więc w sumie sprawy nie było, ale nadal uważam, że nie miała prawa ich ode mnie żądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomstor 22.02.2006 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Gdzie można znaleźć tą ustawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 22.02.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 I tutaj właściwe pytanie: W związku z powyższym - jeśli nie mamy faktur z budowy na zakup materiałów wzgl. wykonane usługi, to możemy skorzystać z ulgi odsetkowej? Jako udokumentowanie inwestycji i zaciągniętego kredytu mamy umowę z bankiem, operat dla nieruchomości, oraz zaświadczenie z banku o ilości zapłaconych odsetek w roku. Czy to wystarczy? PZD. Witam Moim zdaniem, jak wczytałam się w ustawę, to korzystanie z tej ulgi nie powinno mieć nic współnego z posiadaniem faktur. Ale jak już gdzieś na forum pisałam, sama korzystałam z niej już za 2004 r. i byłam kontrolowana przez US. I urzędniczka zażądała podczas kontroli faktur na kwotę kredytu. Ja miałam te faktury, więc w sumie sprawy nie było, ale nadal uważam, że nie miała prawa ich ode mnie żądać. Jolana to zależy jak wypełniłaś deklarację dot. ulgi. Urzędniczka ma prawo żądać faktur, jeśli ktoś sam się deklarował (w odpowiedniej rubryce) że posiada faktury VAT na określoną kwotę. Jeśli nie wpiszesz tam żadnej kwoty to nie ma czego żądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts