MariuszP 24.02.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Ja też jestem zdecydowany na GAZ z butli ale jestem jeszcze przed projektowaniem przylaczy, wiec moje pytanie: czy mozna naziemna butle LPG zamontowac nad zakopanym zbiornikiem szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 24.02.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Niestety zbiornik z gazem płynnym nie może stać nad szambem.Generalnie nie może stać zbyt blisko wszelakich miejsc, gdzie gaz (cięższy od powietrza) mógłby spłynąć i zostać, np.:szambostudzienki kanalizacyjnepiwnica (ziemianka)studnia Przepisy określają minimalną odległość zbiornika od takich miejsc, a w przypadku szamba - o ile sie nie mylę było to 8 metrów w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 24.02.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Czy ktoś ma doświadczenie w współpracy z Shellgasem. Nasz projektant zrobił projekt i "wymógł" na nas umowę z nimi, czas naglił, a cenę projekt u pokrywała firma. Teraz albo zerwiemy umowę i zapłacimy za niewykorzystany projekt 650zł, albo zostaniemy przy nich(jeszcze nie skończyliśmy budowy). Czy warto szukać innego dostawcy? Mamy nadzieję, że prędzej czy później dotrze do nas gz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 24.02.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Ja mam zbiornik od Shella.Projekt (i umowę) miałem wprawdzie najpierw z BP, ale odstąpiłem (zapłaciwszy 900 zł za projekt) i rzecz przeszła na Shell. Projekt już miałem, więc nie trzeba było dodatkowo płacić. Instalacja - GRATIS (tylko musiałem zasypać wykop zrobiony przez nich, a wcześniej wylać płytę fundamentową).W umowie mam klauzulę, że jeżeli uzyskam alternatywne źródło energii (np. gazownia mi podciągnie nitkę pod dom) to Shell zabiera zbiornik na własny koszt.Negocjuj negocjuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 24.02.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Ja mam zbiornik shell'a i nie polecam.Mają pioruńsko drogi gaz. Na razie wziąłem ich na przetrzymanie i opalam się drewnem - na szczęście nie dałem się namówić na usunięcie starego kotła. Pierwszy rok współpracy z shellem był ok. sytuacja zmieniła się przy drugim tankowaniu gdy okazało się, że dla tych którzy skusili się na ich umowę mają inne ceny gazu niż dla "wolnych strzelców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 24.02.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Ja montuję zbiornik - podziemny (2700 l)- z BałtykGazu. Całść - prjek+montaż ok. 2000 zł. zaliczke dałem jakieś 2 lata temu. A teraz na dniach będę go zakopywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka34 24.02.2003 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Wszystko dobrze, tylko czy moglby mi ktos udzielic odpowiedzi na moje pytanie, czy taki zbiornik trzeba po jakims czasie wymieniaci jesli tak to po jakim ?Przeciez zbiornik podziemny jest narazony bardziej na korozje, moim zdaniem, niz nadziemny.Z gory dzieki !!!!!inka34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 24.02.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Cena gazu z Gaspolu (dostawa w ostatni piątek)- 1,54 /l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 25.02.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Netto czy brutto ? Jak netto to strasznie drogo. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 25.02.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 inks34 wczoraj rozmawiałem z repem z dragongazu. Okazuje się, że podziemnych nie wynajmują - trzeba je kupić (7-8tys), bo taki zbiornik wymaga kontroli nadzoru co 5, a nie co 10 lat i może się okazać, że już po pierwszej kontroli nadzór nakaże wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka34 25.02.2003 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Witam, mnie wlasnie chodzi o kupno (kaucja) zbiornika.Jesli trzeba taki zbiornik wymienic z uwagi na jakies usterki, to kto w takim razie ponosi tego koszt.Z tego co ja wiem inspekcje wykonywane sa co roku.inka34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 25.02.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 kaucja i kupno to nie to samo . Kaucję ci zwrócą, a jak kupisz to go już nie oddasz. Dzwoniłem ostatnio do shella, dragongazu i gaspolu. shell to nieporozumienie. Najlepiej wychodził gaspol przy ryczałcie miesięcznym 1,22zł/litr, wynajem to 600 zł/rok (naziemny) i 900 (za podziemny). Była też opcja z kaucją zwrotną odp. 4000 i 6000zł. Telefony ze stron ostatniego muratora _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Bartt dnia 2003-02-25 15:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka34 25.02.2003 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Zgadza sie,nie interesuje mnie dzierzawa, chce zaplacic raz (kupno-kaucja?)i zadnej miesiecznej czy rocznej dzierzawy wiecej nie placic.Pytanie moje jest ale, jak dlugo ten zbiornik pod ziemia wytrzyma, wydaje mi sie ze na powierzchni dluzej, tez jest wilgotno ale swieci rowniez slonce, ktore go osusza, a pod ziemia to tkwi przez cale lata w wilgoci.Co na ten temat uwazacieinka34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2003 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Jak tak czytam wasze wypowiedzi to coraz bardziej zastanawiam sie nad olejem opałowym nie znam sie na tych wszystkich parametrach ale widze że dostawcy gazu "przywiązują"do siebie inwestorów a to już mi się nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 26.02.2003 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Inka 34 zastanów się jednak czy aby na pewno warto kupować przegląd dozoru technicznego też nie jest za darmo .Ja w BP gas nie płacę za dzierżawe nic gdy kupię 3000 l gazu ,a jeżeli kupię mniej to za zbiornik 4850 l płacę 450 PLN netto .Pierwszy rok mam za darmo.Polecam jednocześnie tak duży zbiornik można tankować w okresie letnim omijając wysokie ceny gazu a wykożystując wspominaną już przedpłatę poprzedzającą tankowanie mozna dodatkowo obniżyć cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka34 26.02.2003 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 U nas jest problem innej natury, dom jest budowany w Polsce, a my mieszkamy poza granicami.Bedziemy tam przebywac tylko na urlopie, raptem wszystkiego razemprzy dobrych ukladach 8 tyg. w roku (moze kiedys.....dluzej)wiec uwazamy ze najmniejszy zbiornik wystarczy.Chyba sie zdecydujemy na Progaz, chcielismy Gazpol do momentu kiedy sie okazalo ze trzeba kupic 20.000 litrow w ciagu 10 lat.Nie jestem pewna czy zdolamy to wykorzystac.Mysle ze jedno tankowanie (2700 l) spokojnie wystarczy.Znalazlam jeszcze Dragongaz, ale niestety nie raczyli sie skontaktowac.inka34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 26.02.2003 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Jeszcze jedno, są firmy które dają serwis w ramach umowy gratis przez cały czas dzierżawy ,a są takie które w okresie gwarancji zbiornika i instalacji czyli 1 rok .Podobno instalacja czasami nawala wtedy właściciel za wszystko płaci sam a osprzęt porządnej firmy kosztuje nawet kilka tysięcy -wprawdzie kompletny.Może by ktoś napisał czy mu się instalacja zepsuła i jakiej była firmy .Podobno włoski osprzęt jest gorszy a Gaspol który daje chyba rok gwarancji i darmowego serwisu ,przynajmniej mi tak proponowano używa w dużej części takiego osprzętu( tak twierdzi ich konkurencja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 26.02.2003 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Inka to w takiej sytuacji nie lepiej założyć ogrzewanie elektryczne .Ale wracając do gazu to wszystko sprawa umowy mi Gaspol proponował nie konkretną ilość lat ale owe 20000 litrów po których wychodzą na swoje .Jak twierdził ich przedstawiciel zakładają, że kupisz ten gaz w ciągu 5 lat chociaż nie było tego w umowie ,była natomiast ustalona przez nich ilość roczna gazu i jeżeli nie wypalisz tego to masz do zapłacenia umowną karę ! zdecydowanie odradzam Gaspol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka34 26.02.2003 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Zdecydowalismy sie na gaz, i tak juz teraz musi zostac.Chodzi o to by dom byl ciagle ogrzewany przy odpowiedniej temperaturze powietrza,takie minimum, by nie bylo tak jak teraz ze na dworze jest w dzien +10 stopni,a w srodku +2 /jest ocieplony/.Wiec doszlismy do wniosku ze gaz bedzie jednak tanszy.co do Gazpolu to sobie podarujemy.dziekiinka34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2003 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2003 Miazgociąg Gdzie w umowie jest o karze za niewykozystanie gazu w danym roku.Jakoś nie mogę znależć.Który pkt o tym mówi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts