anfield 15.02.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 WitamMam domek z pustaka Fortis ktory stoi sobie nieotynkowany juz 2 rok.(dodam ze to nie ja podejmowalam decyzje co do materialu z ktorego dom zostal zbudowany stad wachania nas 2W)Po wstepnym rozpoznaniu zdania sa tak skrajne ze juz glupiejemy.Jeden fachowiec doradzil najpierw tynk wapienno-cementowy a pozniej na to tynk silikonowy.Drugi fachowiec dolozylby wate 5 - nie wiem czy mozna od tak sobie ocieplic sciane kiedy okna sa montowane pod sciane jednowarstowa.A trzeci polozylby klej, siatke i tynk.Czy ceny jak na krakowskie warunki:26 za metr kw - tynk wapienno-cementowy16 za tynk silikonowy23 za material -podbitka8zl za robocinze metr bierzacy podbitki powyzej 0,7sa wygorowane czy tez normalne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anfield 16.02.2006 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 nikt mi nie moze nic doradzic????to moze przynajmniej porownanie cen?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.02.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 to zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli budujesz dom baaardzo ciepły ( 3-5 litrowy ) to dołożyłbym np. 10 cm styropianu i na to tynk na siatce + tzw. wyprawka. Może być tynk silikatowy.Ale aby był sens dodatkowego ocieplania bloczków fortis, podejście do budowy "ciepłego" domu musi być kompleksowe ( wentylacja, okna, ocieplenie stropu itd ). Jeśli nie jesteś fanatykiem domów pasywnych, to połóż zwykły tynk. Wystarczy. To znaczy wpierw c-w a później silikatowy-wyprawkę.Jeśli chcesz mieć zrobione bardzo dobrze, to kładź dodatkowo siatkę, ale to nie jest konieczne i trochę drożej kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 16.02.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Albo zwykły tynk i maluj farbą silikatową lub silikonową. Tynk albo zrobisz nakrapiany (baranek) albo gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts