Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnetrzne - ktorego producenta polecacie sposrod:

Recommended Posts

- KeyLock

- Hormann

- Boryszew

- Kędziora

Zalezy mi na drzwiach zewnetrznych do domu.

To co kupilem to szmelc - Keylock - model RON - drzwi bardzo przemarzaja [ponizej -10oC mam lod w dolnej czesci drzwi], bardzo mocno skrapla sie powietrze, na szczescie producent uznal reklamacje i moge wybrac i zamowic sobie drzwi sposrod powyzszych producentow.

Zalezy mi na:

- drzwiach ocieplonych

- bezpiecznych (najlepiej antywlamaniowych)

- bez szybek.

Ktorego producenta polecicie i ktory model ?

----edit

Dodam tylko ze szukalem w archiwum ..ale pytania forumowiczow pozostaly bez odpowiedzi.

Cześć

Po grzyba Ci drzwi antywłamaniowe jak bedą chcieli to wejda przez okno balkonowe/ mam nadzieje że mówisz o drzewiach w domku/ Mi drzwi antywłamaniowe wybili z glowy na rzecz dopłaty do alarmu. daj dodatkowa czujke/ tu pogadaj z ludzmi z branzy,lepiej w to zainwestuj/.

Ubzepieczalnie chyba juz nie daja zniżek na takie drzwi

Co do okienka to kazdy ma swój gust :D

• 2 weeks później...

Ja polecam dobre, ocieplane drzwi drewniane z atestowanym zamkiem listwowym i atestowanš wkładkš bębenkowš.

W obecnym domu mam drzwi antywłamaniowe (Zbigmet) obustronnie obłożone kasetonem MDF. Ciężkie jak cholera (czuć przy otwieraniu). Nie daj Boże, żeby dziecko przytrzasnęło sobie palce...

Ponad to drzwi delikatnie pracujš pod wpływem temperatury (wyginajš się delikatnie w łuk) oraz pęka szpachla (lub silicon) na połšczeniach, a przy białych drzwiach szczególnie to widać :(.

W drugim domu drzwi będš drewniane :D. Właœnie jestem na etapie wyboru wykonawcy :-?. Przyznam, że nie jest łatwo, szczególnie jak za dużo się wie :wink:. Dodatkowo mam nie typowy wymiar otworu (100 x 230) :(.

I jeszcze jedno, mój sšsiad - bliŸniak ma drzwi Dierre :-?. Niezły fajans...

Przemarza oœcieżnica, że przy niewielkim mrozie jest szron od wewnštrz.

Dodatkowo przy zamykaniu drzwi coœ się telepie wewnštrz drzwi.

• 1 year później...

Witam,

Mam Dierre .

Szczerze nie polecam. Jak tu wspomniano przemarzają ościeżnice i zamek jest za delikatny na pracę w warunkach zewnętrznych.

U mnie już drugi razi w ciągu 3 lat drzwi się tak zacięły, że potrzebna jest wymiana zamka. Standartem jest przy takim zacięciu wymiana wkładki- po prostu przy próbach otwarcia klucze się krzywią.

Koszt zamka ok. 700zł, wkładka z kluczami to kolejne 200zł.

Plus oczywiście koszty serwisu.

Co do serwisu, to żadnych uwag- przyjeżdżają szybko, ale tani nie są...

Strasznie kosztowne te drzwi...

Chopinetka !

w poszukiwaniu wykonawcy schodow, dotarlem do pewnego stolarza w malym miescie w wlkp.

u niego zobaczylem drzwi zewn., i .... zapadla decyzja.

krotko mowiac lite drewno, ogromny wobor wzorow. o detalach powiem pozniej.

no i przystepna cena: za 106cm skrzydlo z oscieznica i osadzeniem mam sie zmiescic w 3,5-4k.

ta cena to male miki w porownaniu do adeco ;-) i nawet, jesli nie beda im w 100% dorownywac, to cena zrekompensuje mi roznice z nawiazka ;-)

Jacek

Takze szukam drzwi zewnetrznych ale z naswietlami po bokach i z gory, bo otwor w oscieznicy to 200x255.

Po pierwsze czy jest mozliwosc zamowienia takich z PCV ? Moze ktos ma takie drzwi z naswietlami, to lepsze sa z PCV czy drewniane? Chce sie zmiescic w w kwocie ok 4000zl.

Najblizej mam do PAMOPLASTU z Ustrzyk Dolnych tam robia nie tylko okna ale tez i drzwi , z kilku opinii wnioskuje ze drzwi sa nawet dobre.

Ja wybrałem drewniane ponieważ mam stary dom i przedsionek jest nie zbyt ciepły, więc stalowe futryny i ramy drzwi na pewno by przemarzały . Co z tego, że futryna jest wypełniona pianką i płyta drzwi też jak przecież metal idealnie przewodzi ciepło. Gruba warstwa szronu zimą - murowana. Poza tym stalowe są ciężkie, co z tego że na zawiasach lekko chodzą jak trzeba niezłej siły by je ruszyć, przynajmniej te które oglądałem tak miały. No i jeszcze jedno, konserwacja, widzę codziennie drzwi mojego sąsiada, są od strony południowej i po paru latach folia zaczęła pękać i odłazi płatami, pod nią oczywiście blacha, a co z rdzą?, jeżeli konstrukcja nie jest dopracowana to po latach szczególnie w okolicach progu zacznie się robić rudo. Pewnie, że i drewniane mają wady ale bardziej ufam patentom z wielowiekową tradycją :wink:

Moim zdaniem stalowe drzwi wejściowe (każdej firmy) to nieporozumienie!!!

Do zabezpieczenia antywłamaniowego nie potrzebujecie takich drzwi. Piszę to jako instalator systemów technicznej ochrony mienia i jako użytkownik takowych :-?

W drugim domu zdecydowałem się na porządne drzwi drewniane z dobrym zamkiem listwowym i atestowaną wkładką. Takie Wam polecam :)