Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próba ciśnieniowa ogrzewania podłogowego

Recommended Posts

Czy są jakieś polskie normy określające warunki wykonywania próby ciśnieniowej ogrzewania podłogowego w budownictwie jednorodzinnym ? Wydaje mi się, że takich norm nie ma. W związku z tym, wykonanie próby ciśnieniowej jest wewnętrzną sprawą firmy wykonującej instalację i dającej gwarancję na jej poprawne funkcjonowanie. Czy ktoś może to potwierdzić ?

Czy są jakieś polskie normy określające warunki wykonywania próby ciśnieniowej ogrzewania podłogowego w budownictwie jednorodzinnym ? Wydaje mi się, że takich norm nie ma. W związku z tym, wykonanie próby ciśnieniowej jest wewnętrzną sprawą firmy wykonującej instalację i dającej gwarancję na jej poprawne funkcjonowanie. Czy ktoś może to potwierdzić ?

Nie znam norm, lecz instalacja c.o. pracuje pod ciśnieniem nie wyższym niż 2 bary (najlepiej do 1,5), co jest konsekwencją również niższej temperatury wody grzewczej.

Instalacje wodne winny (zgodnie z deklaracją mego wykonawcy) pracować w ciśnieniu 6-8 bar. Próby robiłem na 10 bar dla wodnej i 6 cla c.o.

Najlepiej wstawić zawór zwrotny, manometr dla śledzenia zmian ciśnienia oraz sprężarką podwyższyć ciśnienie gdyż w sieci jest zmienne.

Jeszcze jedno dla instalacji wodnej najlepiej zamontować reduktor ciśnienia aby w trakcie użytkowania ciśnienie robocze instalacji nie przekraczało pewnego limitu np. 5 bar.