kasienka80 15.02.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Witam serdecznie, jestem tutaj nowa i od razu mam wazne pytanie: za jakis czas chcialabym zaczac budowe domu, wiec zaczynam badac teren cenowy. Na razie znalazlam kilka fajnych projektow, ktore by mnie i mezowi odpowiadaly. Pojawia sie pytanie: ile z podawanych na stronie Muratora cen mozna zejsc? Szczerze powiem, ze ceny mnie troche przerazily. Podaje linki do projektow, o ktore mi chodzi: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=74&IdKolekcji= Cena 226 tys.+ VAT http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=267&IdKolekcji= Cena 221 tys. + VAT http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=296&IdKolekcji= Cena 209 tys. + VAT Dodam, ze jestem z Warszawy i dzialke juz mam. Dzieki z gory za porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.02.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Pi razy oko = 20% możesz zejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 15.02.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Pi razy oko = 20% możesz zejść Bzdura. Popatrz na projekt i wycenę. Ta wycena to cena NETTO czyli musisz dodać jeszcze kwotę podatku Vat. Czyli conajmniej 7%. Biorąc pod uwagę, że nie za wszystko można dostać zwrot podatku to należy (jak piszesz) pi razy oko dodać do tej kwoty wyceny jakieś 12-15%. To jest wartość stanu surowego zamkniętego z wykonana elewacją zewnętrzną, dachem i obróbkami. Za tynki wewnętzne, stolarkę wewnętrzną, podłogi, glazury, malowanie, instalacje alarmowe, TV, telefoniczne, (ewentualnie) odkurzacz centralny i jeszcze wiele innych czynności zapłacisz dodatkowe dziesiątki tysięcy złotych. Weż pod uwagę dodatkowo wyższe "warszawskie" ceny robocizny. Czyli pytanie powinno brzmieć czy przy dużym nakładzie pracy własnej i rezygnacji z dobrych materiałów budowlanych i wykończeniowych zmieszczę się w podanej kwocie ale brutto. Moja odpowiedź brzmi - małe szanse. Pamiętaj buduje się albo dobrze albo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesioO 16.02.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Ja myślę, że spokojnie możesz DOLICZYĆ 15-20%.Co najmniej.Pamiętaj o tym, że oprócz kosztów samej budowy masz jeszcze:1. papiery2. przyłącza - ich ceny są często kosmiczne3. ogrodzenie4. oraz kilka innych spraw, których się nie da przewidzieć. Śmiało więc dodawaj 15%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 16.02.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Ale bzdury piszecie.Te ceny są podane za stan surowy zamknięty z wykonanymi instalacjami i elewacją zewnętrzną.Nie ma tu mowy o żadnych tynkach wewnętrznych, podłogach, glazurach i innych pierdółach. Moja odpowiedź jest zasadna w odniesieniu do podanego zakresu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 16.02.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Ja dwa lata temu, kiedy załatwiałem pozwolenie na budowę też pytałem ile będzie kosztować wybudowanie mojego domu i dziwiłem się, że nie otrzymywałem konkretnych odpowiedzi. Po zakończeniu budowy wiem, że jest to po prostu niemożliwe. Nawet koszty stanu surowego otwartego, trudno jest określić danych takich jak: 1. kto będzie budował: firma, czy tzw. ekipa "górali"2. Z czego będą budować ściany (tu różnice nie są duże)3. Jaki dach, deskowanie, czy nie; jaka dachówka tu różnice w cenach są duże.4. jakie okna plastiki czy drewno, jakie szyby i z jakiej firmy. 5. jaki tynk, mineralny, akrylowy czy też inny. Nawet drzwi zewnętrzne można mieć za 1500 lub 3000 zł, itp. Rozpoczynając budowę miałem pewne zgrubne założenia ale w jej trakcie wiele wcześniejszych decyzji ulegało zmianie i to raczej w kierunku podwyższenia kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza35 17.02.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Z doświadczenia własnego powiem, że nie da się zejść, a faktycznie trzeba doliczyć. Ale mnie wszystko robią firmy wynajęte, więc może jak się zrobi to własnymi siłami to nie będzie tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REMIGIUSZ 17.02.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Nawet koszty stanu surowego otwartego, trudno jest określić danych takich jak: 1. kto będzie budował: firma, czy tzw. ekipa "górali" 2. Z czego będą budować ściany (tu różnice nie są duże) 3. Jaki dach, deskowanie, czy nie; jaka dachówka tu różnice w cenach są duże. 4. jakie okna plastiki czy drewno, jakie szyby i z jakiej firmy. 5. jaki tynk, mineralny, akrylowy czy też inny. ???? interesujące, stan surowy otwarty , z dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek Sebastian 03.03.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Wyceny sš zlecane przez projektantów, więc aby przycišgnšć klienta sš zaniżone. W moim przypadku to około 40 procent, bez szaleństw, sztywno trzymam się projektu, a wiele usług opłaciłem bez V..Jeżeli ma być tanio, to :- dach 2 spadowy, najlepiej bez okien dachowych, podparty na słupach, a nie na krawędziach budynku- z małš ilociš okien, bez szprosów, unikaj okien łukowych i okršgłych- kup działkę z wszystkimi przyłšczami - zdecyduj się tylko na jeden komin- tanie ciany można uzyskać bez dodatkowego ocieplenia z BK odmiany 400, gruboci zdaje się 36 cm firmy SOLBET /produkcja oparta na licencji YTONG/-..........zastaw teciowš, a może wtedy uda się wykończyć dom o pow. użytkowej do 120 m2 do 200 000 zł. POWODZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 03.03.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Wyceny sš zlecane przez projektantów, więc aby przycišgnšć klienta sš zaniżone. W moim przypadku to około 40 procent, bez szaleństw, sztywno trzymam się projektu, a wiele usług opłaciłem bez V.. Jeżeli ma być tanio, to : - dach 2 spadowy, najlepiej bez okien dachowych, podparty na słupach, a nie na krawędziach budynku - z małš ilociš okien, bez szprosów, unikaj okien łukowych i okršgłych - kup działkę z wszystkimi przyłšczami - zdecyduj się tylko na jeden komin - tanie ciany można uzyskać bez dodatkowego ocieplenia z BK odmiany 400, gruboci zdaje się 36 cm firmy SOLBET /produkcja oparta na licencji YTONG/ -..........zastaw teciowš, a może wtedy uda się wykończyć dom o pow. użytkowej do 120 m2 do 200 000 zł. POWODZENIA. Innymi słowy po co ci nowy Volkswagen? Kup sobie w komisie Poloneza.... P.s. działka z wszystkimi przyłączami będzie kosztować odpowiednio więcej niż działka bez przyłączy więc o co Tobie chodzi? Gdzie tu oszczędność? Ponadto gdzie Ty widziałeś działkę bez zabudowy z doprowadzonym gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 03.03.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Własnie,po co nam mercedesy i inne superB?Można zyc i tak:http://www.earthhandsandhouses.org/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts