DSQ 22.03.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Izolacja przeciwwilgociowa ma funkcję bariery przeciwko wilgoci z gruntu i dlatego musi być w każdym pomieszczeniu zamkniętym. W przeciwnym razie, wilgoć gruntowa, w mniejszym lub większym stopniu będzie wpływać na wilgotność powietrza w garażu z wszystkimi tego konsekwencjami.Wilgoć z powietrza (para wodna) nie będzie wnikać w grunt przez szczeliny między kostką, bo grunt generalnie jest bardziej wilgotny niż powietrze. Po to się robi izolację poziomą pod posadzką w budynku.Oczywiście, jeżeli rozlejemy wodę, wjedziemy samochodem oblepionym śniegiem, czy myjemy tę kostkę od czasu do czasu, to rzeczywiście zrobi się niezła breja w podsypce pod tą kostką, która będzie wysychać miesiącami. O tym nie pomyślałem. Wobec czego rewiduję swój pogląd i uważam, że jednak kostka w garażu to kiepski pomysł, zarówno i z izolacją jak i bez. Czyli tanio to gres a drożej żywica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.03.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Izolacja przeciwwilgociowa przy kostce jest bez sensu. O to właśnie chodzi aby wilgoć wnikała w szpary między kostką. Jeśli zrobimy tam szczelną wannę to dopiero będzie jazda w wilgocią. Zapomnieliście o drenażu z rury drenarskiej bodajże fi -50 mm kładłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.03.2015 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Ale dawałeś te rury w posadzce? U mnie grunt przepuszczalny, piach. lustro wody poniżej 2m. Garaż nie ogrzewany. Edytowane 24 Marca 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.03.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Ale dawałeś te rury w posadzce? U mnie grunt przepuszczalny, piach. lustro wody poniżej 2m. Garaż nie ogrzewany. Rury w warstwie drenażowej poniżej pod kostką. To masz lepszą sytuację ,ale rury warto dać poziom wód gruntowych ulega zmianom . U mnie glina ,drenaż dawałem pod wszystkimi posadzkami (piwnica) oraz otokowy dookoła budynku . Izolacja w garażu jest z grubej folii ale pionowo oddziela ściany budynku od posadzki z kostką. Wilgoci ani jakiegoś grzyba ,którym tu kolega straszy nie ma,mam wentylację w garażu, posadzka 14 lat w użytku. Edytowane 24 Marca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.03.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 dzięki za podzielenie się doświadczeniami. Folia od ścian oczywiście obowiązkowo będzie dana. Z resztą, od strony domu mam już położoną folię kubełkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Kostka w garażu jest beznadziejna. Jedyna zaleta to że wsiąka w nią woda. Z wad wymieniłbym1. W kółko piach a to wychodzący z między kostki a to nawieziony z kół i lądujący w szczelinach2. Jak skapie olej z samochodu to zostanie do końca życia (na parkingu słońce wypali ale w garażu pozostaje na zawsze)3 Umyć tego za bardzo się nie da - woda wsiąka i potem wilgoć w garażu przez miesiąc. nie polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.03.2015 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 A kolega wyciąga takie wnioski bo ma tak zrobione czy tak po prostu sądzi? Bo to spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Od 10 lat korzystam z takiego garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.03.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 A kolega animuss sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Sporo ludzi chwaki to co ma niezaleznie od tego co to by bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 29.03.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Kostka w garażu jest beznadziejna. Jedyna zaleta to że wsiąka w nią woda. Z wad wymieniłbym 1. W kółko piach a to wychodzący z między kostki a to nawieziony z kół i lądujący w szczelinach 2. Jak skapie olej z samochodu to zostanie do końca życia (na parkingu słońce wypali ale w garażu pozostaje na zawsze) 3 Umyć tego za bardzo się nie da - woda wsiąka i potem wilgoć w garażu przez miesiąc. nie polecam! Czy piszący wyżej, oczekuje sterylności sali operacyjnej w garażu? Nie da się długo utrzymać czystości, codziennie wwożąc na kołach kilogramy zanieczyszczeń. Albo myć podłogę, koła i nadkola przed wjazdem. Piasek spadający z auta trzeba regularnie wymiatać. A jak często zależy od wolnego czasu i poczucia estetyki każdego z nas. Jak kapie olej z auta, to takie zaniedbania trzeba jak najszybciej usunąć. Jeśli jest to pierwszych parę kropel, to łatwo można samemu wymienić zabrudzone kostki. I tanio. Bo nie wyobrażam sobie jeździć dłuższy czas z olejem kapiącym z silnika. U mnie woda wsiąka w podłogę błyskawicznie. Może dałeś jakiś styro pod wylewkę, albo co jeszcze gorsze jakąś hydroizolację poziomą? Pod garażem mam piasek i bez izolacji żadnych kłopotów. A jeśli masz glinę to może wystarczy drenaż i po kłopocie. W każdym razie bardzo sobie chwalę to rozwiązanie. Zamiatam od czasu do czasu i nie mam żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.03.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 No nie wiem, ale jakby coś mi nie pasowało to bym po prostu coś z tym zrobił. Nie jestem masochistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 koledzy ja mam w bloku taki garaż więc trudno coś z tym zrobić. Prawdę mówiąc kiedyś myślałem o położeniu na to jakiejś farby i żywicy ale dałem sobie spokój. Kostka u mnie jest fazowana i położona na piasku. Być może jakby była bez faz i ta nowa położona na cement - byłoby lepiej. Tak czy inaczej uważam to za rozwiązanie niepraktyczne. Nie mam porównania do terakoty - tą tylko widziałem u znajomych - wtedy woda i piach stoi w fugach. Dlatego myślę zrobić u siebie posadzkę przemysłową. Orientowałem się i za garaż podwójny to wydatek około 5000PLN czyli około 115pln/m2. To drożej niż gres który z położeniem da się zrobić za jakieś 60zł/m2 ale wydaje mi sie ze przemysłowa posadzka bedzie lepsza. Jeśli ktoś ma przemysłową i moze coś powiedzieć to bede wdzięczny. Co do oleju to nie zawsze chodzi o wycieki z samochodu, ale w garażu olej moze się wylać podczas różnych prac (choćbby wymiana oleju w kosiarce czy wmotocyklu, smarowanie czegoś etc). Jedyny sposób na wylany olej na kostce to specjalny płyn który ciezko kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 30.03.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Kostka na pasy dla kół a płytki na reszcie garażu. Nie ma problemu z wodą, ani z olejem. Same płytki bez drenażu się nie umywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobek81 31.03.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Pomysł faktycznie szalony, ale ja nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domini3ka 02.04.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Znajomy też wymyślił sobie kostkę w garażu, po dwóch zimach wyglądała fatalnie, potem nałożył wylewkę chyba żywiczną taka posadzkę na tą kostkę zmywalną, i jest zadowolony, powierzchnia przypomina linoleum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.04.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Kostka w garażu jest beznadziejna. Jedyna zaleta to że wsiąka w nią woda. Z wad wymieniłbym 1. W kółko piach a to wychodzący z między kostki a to nawieziony z kół i lądujący w szczelinach 2. Jak skapie olej z samochodu to zostanie do końca życia (na parkingu słońce wypali ale w garażu pozostaje na zawsze) 3 Umyć tego za bardzo się nie da - woda wsiąka i potem wilgoć w garażu przez miesiąc. nie polecam! Jak masz auto smolucha to musisz karton położyć wtedy będzie kapać na karton ,który wyrzucisz Piach żaden nie wychodzi z kostki związany jest cementem, a nawieziony trzeba sprzątać wszędzie. Kostkę przed użytkowaniem impregnujesz delfinem lub innym preparatem,umyć się da,zawsze można kilka wymienić,jak coś upadnie ciężkiego i uszkodzi mocno powierzchnie . Jak jest byle jak zrobiona posadzka ,to potem mylne wnioski. Znajomy też wymyślił sobie kostkę w garażu, po dwóch zimach wyglądała fatalnie, potem nałożył wylewkę chyba żywiczną taka posadzkę na tą kostkę zmywalną, i jest zadowolony, powierzchnia przypomina linoleum. Jakieś badziewie nabył. Ciągi piesze na zewnątrz (sól mróz) wytrzymują lata. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika23 13.04.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Kostka brukowa w garażu to zły pomysł. Ciężko posprzątać i brud jest dość widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts