Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kostka brukowa w garżu zamiast betonu

Recommended Posts

Izolacja przeciwwilgociowa ma funkcję bariery przeciwko wilgoci z gruntu i dlatego musi być w każdym pomieszczeniu zamkniętym. W przeciwnym razie, wilgoć gruntowa, w mniejszym lub większym stopniu będzie wpływać na wilgotność powietrza w garażu z wszystkimi tego konsekwencjami.

Wilgoć z powietrza (para wodna) nie będzie wnikać w grunt przez szczeliny między kostką, bo grunt generalnie jest bardziej wilgotny niż powietrze. Po to się robi izolację poziomą pod posadzką w budynku.

Oczywiście, jeżeli rozlejemy wodę, wjedziemy samochodem oblepionym śniegiem, czy myjemy tę kostkę od czasu do czasu, to rzeczywiście zrobi się niezła breja w podsypce pod tą kostką, która będzie wysychać miesiącami.

O tym nie pomyślałem. Wobec czego rewiduję swój pogląd i uważam, że jednak kostka w garażu to kiepski pomysł, zarówno i z izolacją jak i bez.

Czyli tanio to gres a drożej żywica.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale dawałeś te rury w posadzce?

U mnie grunt przepuszczalny, piach. lustro wody poniżej 2m. Garaż nie ogrzewany.

Rury w warstwie drenażowej poniżej pod kostką.

To masz lepszą sytuację ,ale rury warto dać poziom wód gruntowych ulega zmianom .

U mnie glina ,drenaż dawałem pod wszystkimi posadzkami (piwnica) oraz otokowy dookoła budynku .

Izolacja w garażu jest z grubej folii ale pionowo oddziela ściany budynku od posadzki z kostką.

Wilgoci ani jakiegoś grzyba ,którym tu kolega straszy nie ma,mam wentylację w garażu,

posadzka 14 lat w użytku. ;)

Edytowane przez animuss

Kostka w garażu jest beznadziejna. Jedyna zaleta to że wsiąka w nią woda. Z wad wymieniłbym

1. W kółko piach a to wychodzący z między kostki a to nawieziony z kół i lądujący w szczelinach

2. Jak skapie olej z samochodu to zostanie do końca życia (na parkingu słońce wypali ale w garażu pozostaje na zawsze)

3 Umyć tego za bardzo się nie da - woda wsiąka i potem wilgoć w garażu przez miesiąc.

nie polecam!

Kostka w garażu jest beznadziejna. Jedyna zaleta to że wsiąka w nią woda. Z wad wymieniłbym

1. W kółko piach a to wychodzący z między kostki a to nawieziony z kół i lądujący w szczelinach

2. Jak skapie olej z samochodu to zostanie do końca życia (na parkingu słońce wypali ale w garażu pozostaje na zawsze)

3 Umyć tego za bardzo się nie da - woda wsiąka i potem wilgoć w garażu przez miesiąc.

nie polecam!

Czy piszący wyżej, oczekuje sterylności sali operacyjnej w garażu? Nie da się długo utrzymać czystości, codziennie wwożąc na kołach kilogramy zanieczyszczeń. Albo myć podłogę, koła i nadkola przed wjazdem. Piasek spadający z auta trzeba regularnie wymiatać. A jak często zależy od wolnego czasu i poczucia estetyki każdego z nas.

Jak kapie olej z auta, to takie zaniedbania trzeba jak najszybciej usunąć. Jeśli jest to pierwszych parę kropel, to łatwo można samemu wymienić zabrudzone kostki. I tanio. Bo nie wyobrażam sobie jeździć dłuższy czas z olejem kapiącym z silnika.

U mnie woda wsiąka w podłogę błyskawicznie. Może dałeś jakiś styro pod wylewkę, albo co jeszcze gorsze jakąś hydroizolację poziomą? Pod garażem mam piasek i bez izolacji żadnych kłopotów. A jeśli masz glinę to może wystarczy drenaż i po kłopocie.

W każdym razie bardzo sobie chwalę to rozwiązanie. Zamiatam od czasu do czasu i nie mam żadnych problemów.

koledzy ja mam w bloku taki garaż więc trudno coś z tym zrobić. Prawdę mówiąc kiedyś myślałem o położeniu na to jakiejś farby i żywicy ale dałem sobie spokój. Kostka u mnie jest fazowana i położona na piasku. Być może jakby była bez faz i ta nowa położona na cement - byłoby lepiej. Tak czy inaczej uważam to za rozwiązanie niepraktyczne. Nie mam porównania do terakoty - tą tylko widziałem u znajomych - wtedy woda i piach stoi w fugach. Dlatego myślę zrobić u siebie posadzkę przemysłową. Orientowałem się i za garaż podwójny to wydatek około 5000PLN czyli około 115pln/m2. To drożej niż gres który z położeniem da się zrobić za jakieś 60zł/m2 ale wydaje mi sie ze przemysłowa posadzka bedzie lepsza.

Jeśli ktoś ma przemysłową i moze coś powiedzieć to bede wdzięczny.

Co do oleju to nie zawsze chodzi o wycieki z samochodu, ale w garażu olej moze się wylać podczas różnych prac (choćbby wymiana oleju w kosiarce czy wmotocyklu, smarowanie czegoś etc). Jedyny sposób na wylany olej na kostce to specjalny płyn który ciezko kupic

nie polecam!

Jak masz auto smolucha to musisz karton położyć wtedy będzie kapać na karton ,który wyrzucisz

Piach żaden nie wychodzi z kostki związany jest cementem, a nawieziony trzeba sprzątać wszędzie.

Kostkę przed użytkowaniem impregnujesz delfinem

lub innym preparatem,umyć się da,zawsze można kilka wymienić,jak coś upadnie ciężkiego i uszkodzi mocno powierzchnie .;)

Jak jest byle jak zrobiona posadzka ,to potem mylne wnioski.

Znajomy też wymyślił sobie kostkę w garażu, po dwóch zimach wyglądała fatalnie, potem nałożył wylewkę chyba żywiczną taka posadzkę na tą kostkę zmywalną, i jest zadowolony, powierzchnia przypomina linoleum.

Jakieś badziewie nabył.

Ciągi piesze na zewnątrz (sól mróz) wytrzymują lata.:D

Edytowane przez animuss

• 2 weeks później...