gaga2 01.02.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Mam prośbę do wszystkich, którzy zdecydowali się na więźbę z kratownic drewnianych.Ja byłam przekonana do tej technologii, ale ostatnio architekt swierdził, że więźba z kratownic wychodzi drożej od więźby tradycyjnej, np. krokwiowo - jętkowej. I że lepiej zrobić strop drewniany, to w przyszłości będę mogła powiększyć powierzchnię użytkową domu (po co mi to?).Dach ma być kopertowy, spadek 30%, bez lukarn i załamań, ale dość rozległy, bo o łącznej powierzchni ok. 500 m2.Co o tym sądzicie. Czy wiązary są droższe?? jakieś inne wady rozwiązania? Czy ktoś robił wiązary w technologii Mitek?Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 03.02.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Wszystko zależy od technologii wykonania. Myśmy zrobili dzwigary samodzielnie, zbijane z gwoździ, wyszło duuużo taniej, niż klasyczna więźba. Ale:1.dach ma małe nachylenie 15st. i jest dwuspadowy - wiec wszystkie dźwigary są identyczne - przy kopertowym bedą różne, co może podnieść cenę2. zaoszczędziliśmy na robociźnie3. zastosowaliśmy gwoździe, są dużo tańsze od płytek łącznikowych, które stosuja zwykle firmy wykonujące dźwigaryTrzebaby zrobić kalkulację, co wyjdzie taniej. Dodatkowo uwzględnij, ze przy dźwigarach masz częściowo zrobiony sufit - na pasie dolnym możesz oprzeć konstrukcję z desek lub płyt g-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.02.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 nASZ DACH MA 276 M2 I 35 ST NACHYENIA ZREZYGNOWALISMY Z KRATOWNIC BO NASZA SASIADKA MIAŁA TAKA WIEZBE I WYSZŁO CENOWO ZNACZNIE DROZEJ.Zrobilismy dwie kratownice, a reszta wiezby to krokwiowo jetkowa.Tansza .Tez nie potrzebuje poddasza uzytkowego ale tak chociaz mam gdzie graty złozyc, a moja sasiadka z kratownicami nic nie moze juz tam na gorze polozyc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.02.2003 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Ja będę robił dach z dźwigarów. Rozpiętość ścian nośnych to 13 m. Nie ma innej tradycyjnej konstrukcji drewnianej która by sobie z tym poradziła. A czy drogo to nie wiem bo nie mam jak porównać. Jutro będę znał pierwszą wycenę w piątek drugą. Dach dwuspadowy o pow ok 225m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.02.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 A czy na takiej konstrukcji jest możliwy jakiś strzyszek na "dolnym pasie" ? Czy absolutnie nic juz nie można zagospodarować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 03.02.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Przy mniejszych rozpiętościach albo z podparciem gdzieś po środku możliwa jest adaptacja poddasza. Ale tak jak ja będę miał to będzie gęsto od dźwigarów. Wejść można, pociągnąć jakieś kanały wentylacyjne, ale trzeba się trochę gimnastykować. Poza tym mój dach ma 20 stopni i na środku jest niecałe 3 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.02.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Jeziermam rozpietosc dachu szer 14 m mam dwie potezne kratownice ktore zastepuje stalowe heby i dalek dach krokwiowo jetkowy.Tansze rozwiazanie i wyszloa calkiem niezła graciarnia na gorze.Moj dach to 176 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.02.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 dach to oczywiscie:smile: 276 m2 .Maco nic juz nie zrobisz na takim strychu jak bedzie miał Jezier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.02.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Teska jaki był koszt postawienia twojego dachu? Ja też buduję Irmę ale zmieniłem dach na dwuspadowy i z wyceny widzę, że konstrukcja z montażem wyjdzie ok 12-14 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 04.02.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 dach cały kryty dachowka kosztowal mnie 20 tys w tym drewno na wiezbe to koszt 4000 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.02.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Teska,możesz trochę więcej napisać o Twojej konstrukcji dachu (2 kratownice i więźba jętkowo-krokwiona) ?Gdzie te kratownice i jak do tego są "doczepiona" krokwie i jętki.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.02.2003 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Ja ci mogę pokazać, jak to mniej więcej wygląda, w sobotę. Mam ten sam projekt co teska. Przyniosę też wydruki jak zmieniłem swój dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.02.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 OK. Dzięki.Nie jestem na 100% pewny czy będziemy w Sobotę ale na 90% nam się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.02.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Jezier...zmieniłes stalowe heby?? bo u mnie te kratownice potezne je zastepuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 13.02.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Nie bede mial stalowych belek. Moja Irma wcale nie bedzie przypominala pierwowzoru z zewnatrz. Dach zmieniam na dwuspadowy z dźwigarów. Oparte one będą na wieńcu ścian zewnętrznych. Dolny pas dźwigarów będzie jednocześnie stropem nad parterem. Likwiduję też ścianę nośną wewnętrzną. [ Ta wiadomość była edytowana przez: jezier dnia 2003-02-13 18:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.02.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 to juz nie wiem jak to bedzie wyglądało???? masz taka sama rozpietość?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 15.02.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Z powodu nieodbycia spotkania, czy możesz Jezier jakoś to objaśnić albo jakiś rysuneczek wysmażyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.02.2003 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Wiedząc że Teska zmieniła stalowe belki na kratownice chciałem mniej więcej pokazać ci Maćku jak taka kontrukcja wygląda bo też mam projekt Irma. Jednak ja zmieniam zupełnie konstrukcję swojego dachu ale to inna sprawa. W projekcie który kupiłem od archipelagu mam dach 4 spadowy. Jeśli kogoś interesuje wygląd mojego dachu (dwuspadowego) to mogę wysłać mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.02.2003 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 No to mi wyślij ale skoro Twój dach jest znacząco inny niż standardowy w Irmie to nie wiem na ile to mi pomoże W opisie Irmy na stronach archipelagu też nie ma wiele o dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.02.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Maco odezwij sie to wysle Tobie jak wyglada przerobka dachu.albo w Archipelagu powolaj sie na mnie..moze maja jeszcze to w komputerze..cala ta konstrukcaja wyszla nas 7000 tys taniej ( koszt hebow na zamowienie i transport specjalistyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts