Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam prośbę do wszystkich, którzy zdecydowali się na więźbę z kratownic drewnianych.

Ja byłam przekonana do tej technologii, ale ostatnio architekt swierdził, że więźba z kratownic wychodzi drożej od więźby tradycyjnej, np. krokwiowo - jętkowej. I że lepiej zrobić strop drewniany, to w przyszłości będę mogła powiększyć powierzchnię użytkową domu (po co mi to?).

Dach ma być kopertowy, spadek 30%, bez lukarn i załamań, ale dość rozległy, bo o łącznej powierzchni ok. 500 m2.

Co o tym sądzicie. Czy wiązary są droższe?? jakieś inne wady rozwiązania? Czy ktoś robił wiązary w technologii Mitek?

Pozdrawiam,

gaga2

Wszystko zależy od technologii wykonania. Myśmy zrobili dzwigary samodzielnie, zbijane z gwoździ, wyszło duuużo taniej, niż klasyczna więźba. Ale:

1.dach ma małe nachylenie 15st. i jest dwuspadowy - wiec wszystkie dźwigary są identyczne - przy kopertowym bedą różne, co może podnieść cenę

2. zaoszczędziliśmy na robociźnie

3. zastosowaliśmy gwoździe, są dużo tańsze od płytek łącznikowych, które stosuja zwykle firmy wykonujące dźwigary

Trzebaby zrobić kalkulację, co wyjdzie taniej. Dodatkowo uwzględnij, ze przy dźwigarach masz częściowo zrobiony sufit - na pasie dolnym możesz oprzeć konstrukcję z desek lub płyt g-k.

nASZ DACH MA 276 M2 I 35 ST NACHYENIA ZREZYGNOWALISMY Z KRATOWNIC BO NASZA SASIADKA MIAŁA TAKA WIEZBE I WYSZŁO CENOWO ZNACZNIE DROZEJ.

Zrobilismy dwie kratownice, a reszta wiezby to krokwiowo jetkowa.

Tansza .

Tez nie potrzebuje poddasza uzytkowego ale tak chociaz mam gdzie graty złozyc, a moja sasiadka z kratownicami nic nie moze juz tam na gorze polozyc.

Pozdrawiam

Ja będę robił dach z dźwigarów. Rozpiętość ścian nośnych to 13 m. Nie ma innej tradycyjnej konstrukcji drewnianej która by sobie z tym poradziła. A czy drogo to nie wiem bo nie mam jak porównać. Jutro będę znał pierwszą wycenę w piątek drugą. Dach dwuspadowy o pow ok 225m2

Przy mniejszych rozpiętościach albo z podparciem gdzieś po środku możliwa jest adaptacja poddasza. Ale tak jak ja będę miał to będzie gęsto od dźwigarów. Wejść można, pociągnąć jakieś kanały wentylacyjne, ale trzeba się trochę gimnastykować. Poza tym mój dach ma 20 stopni i na środku jest niecałe 3 metry.

Nie bede mial stalowych belek. Moja Irma wcale nie bedzie przypominala pierwowzoru z zewnatrz. Dach zmieniam na dwuspadowy z dźwigarów. Oparte one będą na wieńcu ścian zewnętrznych. Dolny pas dźwigarów będzie jednocześnie stropem nad parterem. Likwiduję też ścianę nośną wewnętrzną.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: jezier dnia 2003-02-13 18:43 ]

Wiedząc że Teska zmieniła stalowe belki na kratownice chciałem mniej więcej pokazać ci Maćku jak taka kontrukcja wygląda bo też mam projekt Irma. Jednak ja zmieniam zupełnie konstrukcję swojego dachu ale to inna sprawa. W projekcie który kupiłem od archipelagu mam dach 4 spadowy. Jeśli kogoś interesuje wygląd mojego dachu (dwuspadowego) to mogę wysłać mailem.