Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy uczyliscie meza/zone polskiego?

kaloosa

Recommended Posts

Maz Bawarczyk(mowi w domu po bawarsku, nniemiecki dla niego to pierwszy jezyk obcy ,ktorego sie uczyl:)

Wydaje mi sie ze teraz coraz wiecej takich mieszanych malzenstw. Osobiscie podziwaim obcokrajowcow ktorzy decyduja sie mieszkac w polsce i uczyc sie polskiego (a znam kilka takich przypadkow) i szkoda tylko ze nasz kraj(biurokraja) potrafi bardzo utrudniac im zycie

Podobno język polski to najtrudniejszy język w Europie :lol: Te ś, si, ć, czy ź - nie radzą sobie, nie radzą...

Jeśli tak sądzisz to znaczy, że nigdy węgierskiego lub fińskiego nie słyszałeś :p :wink:

Estoński też, a litewskiemu i łotewskiemu też nic nie można w tej materii zarzucić :)

Podobno język polski to najtrudniejszy język w Europie :lol: Te ś, si, ć, czy ź - nie radzą sobie, nie radzą...

Jeśli tak sądzisz to znaczy, że nigdy węgierskiego lub fińskiego nie słyszałeś :p :wink:

Tak się złożyło, że trochę rozmawiam po węgiersku i rumuńsku - ale znam opinię np. rumunów na temat języka polskiego - straszne problemy ze zrozumieniem np. naszej gramatyki oraz wymową. Ja osobiście o wiele szybciej przyswoiłem sobie rumuński niż węgierski ale... Istvany (węgrzy) szybciej potrafią się nauczyć niemieckiego niż polskiego.

Polski jest bardzo bogatym w słowa językiem w porównaniu np. z angielskim - może w tym leży też zagwozdka dla obcokrajowca ?

Nie mam na ten temat jakiejś wiedzy specjalistycznej i mozę się mylę ?!

Pozdro...