Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom od granicy działki a plan zagospodarowania?

tomeki

Recommended Posts

Witam serdecznie

Wiem, że temat był już wielokrotnie omawiany na forum w kontekście "co zrobić jak dom ma stanąć w odległości od granicy mniejszej niż 3m (bez okien) czy mniejszej niż 4m (z oknami). Ten temat był omawiany w przypadku działki bez planu zagospodarowania.

Ja mam inny problem. Działka ma plan zagospodarowania, z którego wynika, że obojetnie czy z oknami czy bez dom ma stanąć 4m od granicy. Tak sobie chłopaki wymyślili, żeby było prościej.

Przez to projekt, który wybralismy nie pasuje. Jakby zostać przy koncepcji z rozporządzenia - 3m (bez okien) i 4m (z oknami) - to się zmieści. Potrzebuję 1m.

Czy można w tym przypadku (jak jest plan zagospodarowania) wnioskować o pozwolenie na postawienie domu (z jednej strony ) w odległości mniejszej (ale zgodnej z rozporządzeniem) niż wynika to z planu zagospodarowania?

Jeżeli tak to co potrzeba zrobić, czy potrzebna zgoda sąsiada i czy wystarczy decyzja starostwa czy też obije się o ministerstwo?

Niestety nic nie przeoczyłem na wypisie. Otóż na wypisie i wyrysie jest napisane:

1. Odległość przedniej sciany domu od drogi 8m - taka jest linia zabudowy w tym szeregu działek.

2. Odległośc ściany domu od granicy bocznej działki 4 m.

Czyli z obu stron domu nie ważne czy z oknem czy bez, muszę zostawić 4m.

To jest plan z 1999.

Działka ma 25 na 36 m i dochodzi do drogi krótszym bokiem, czyli domek musi mieć co najwyżej 17m szerokości.

Tak, od 1 stycznia 2004 r. przestały obowiązywać miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego uchwalone przed 1 stycznia 1995 r.

Plany uchwalone po tej dacie nadal obowiązują. Jeśli plan w "twojej" gminie uchwalono w 1999 r. to nadal obowiązuje! Prostuję informacje z moich dwóch postów powyżej. Moja wina!