Mapys 16.02.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Co sądzicie o kotłach Cichewicz? Interesuje mnie model Logica. Czy posiadają one dolne spalanie? Bo różne na ten temat były opinie na forum. I jak sprawują się one z termostatem pokojowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mapys 22.02.2006 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Czy naprawdę nikt nie używa tych kotłów? Czy może nikt nie chce podzielić się swoim zdaniem na ich temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 22.02.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Co sądzicie o kotłach Cichewicz? Interesuje mnie model Logica. Czy posiadają one dolne spalanie? Bo różne na ten temat były opinie na forum. I jak sprawują się one z termostatem pokojowym? Jak one są dolnego spalania to ja jestem Murzyn... I u góry i na dole są spore szpary więc nie moga być dolniakami. A termostat? Przy słabej regulacji temperatury kociołka (chyba że mówimy o miale) to tak średnio bez ryzyka zagotowania wody w układzie bawić się regulatorem pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 22.02.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Mapys, na temat kotłów się nie wypowiadam, ale już od pewnego czasu zmieniło się troszeczkę. Kotły na opał stały dzielimy na:1) z górnym spalaniem2) z dolnym spalaniemZ dolnym spalaniem dzielimy na:a) nadmuchoweb) wyciągowec) z ciągiem grawitacyjnymd) nadmuchowo-wyciągowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mapys 26.02.2006 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 To nikt naprawdę nie używa tych kociołków! Proszę Was tylko o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.02.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 To nikt naprawdę nie używa tych kociołków! Proszę Was tylko o opinie. Nie chcę Cichewiczowi robić pod górkę, ale z ludzi którzy mają te kociołki naprawdę zadowoleni są ci którzy palą miałem...tyle tylko że miałowce są tańsze niż Logica...(np wszelakie Pleszewy). Oczywiście to tylko zdanie ludzi którzy je kupali, użytkują i mi cos tam wspomnieli (przy propozycjach Fex-ów) czyli nie wiem czy można zaufać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 01.03.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Pomocy: Chcę kupić kocioł mam dylemat: fex, lub cichewicz logica, będę palił węglem, lub drzewem. O obydwu piecach są pozytywne opinie, do tej pory skłaniałem się ku cichewiczowi, ale teraz sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 01.03.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Pomocy: Chcę kupić kocioł mam dylemat: fex, lub cichewicz logica, będę palił węglem, lub drzewem. O obydwu piecach są pozytywne opinie, do tej pory skłaniałem się ku cichewiczowi, ale teraz sam nie wiem... Tylko fex - jak cichewicz logica to spalanie dolne to tak samo jak mały tez jestem murzynem Poogladaj sobie szczytne zdjęcia cichewicza widac jak sa robione instalacje - jezeli kotły tak samo to ja dziekuje. Przegryzłem temat kotłow na drewno i wegiel od a:do prawie Z jest tego trochę fex, atmos, buderus, verner, Vigas, Viessman Vitolig, Orlan, Dakon, Baxi, Cichewiczi wiele wiele innych jeszcze tworów każdy z nich powinien posiadac odpowiedni przekrój komina 400cm2 - mało kto ma taki komin - tylko jeden z tych powyzszych ma mozliwośc podłączania do mniejszego komina za sprawa sprytnego urządzenia (nie wymieniam - nie chciałbym robic reklamy -może komus się to nie podobac) z tym mniejszym kominem oczywiście nie do przesady - pomińmy otwory 14x14 Tak więc zastanów sie i przeanalizuj - na co Cie stac - weź jakość do ceny to argument bardzo wazny - kolejna rzecz to wieloopałowośc - połowa z tych wyżej wymienionych pali only drewnem choć producenci na ulotkach reklamowych "pozwalaja' na spalanie np wegla kamiennego. Logica jest jednym urządzeń która taką możliwośc tylko dopuszcza Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 01.03.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 W projekcie domu był komin pod piec gazowy fi130 powiększyłem średnicę komina do fi150 (kamionka), bo więcej już by się ciężko mieściło. Kotłownia jest osobno w garażu (na szczęście) i liczę się z ewentualnym przykopceniem . Ale wychodzi na to że przekrój komina mam za mały. Zapotrzebowanie na energię obliczeniowo z projektu przy piecu gazowym 18kW. Czy opłaca się kupować przewymiarowany piec (np. fex 30 aby mieć większą komorę załadowczą), biorąc pod uwagę to że w dzisiejszych czasach pali się byle czym (opałem o mniejszej wartości opałowej np. mokrym drzewem?) . I czy logica cichewicza traktować jako miałówkę (górne spalanie)? dzięki za wszelkie sugestie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.03.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Jeżeli jest komin taki kiepściutki, to trzeba z aptekarską dokładnością podejść do sprawy. Po pierwsze, kocioł max to 20kW. Po drugie. Na kotle sprawa się nie kończy. Kocioł należy rozpatrywać razem z systemem odprowadzania spalin. Podłączenie do komina niezależnie czy to nadmuch, czy wyciąg należy wykonać pod jak największym kątem. Nigdy pod kątem prostym. Szczególnie w kominach okrągłych. Spaliny wpadając do komina okrągłego pod kątem prostym tworzą dwa zazwyczaj wiry w tym miejscu. Te wiry to korek. Kocioł dymi. Przy naturalnym ciągu grawitacyjnym, komin ciągnie te spaliny. Przy wymuszonym spaliny są wdmuchiwane i zaczyna się polka. Widział ktoś trójunik kanalizacyjny z odgałęzieniem pod kątem prostym? Spaliny też są płynem. Zachowują się podobnie jak ścieki. Tylko spaliny odwrotnie płyną. Pod górkę, ale podlegają podobnym prawom przepływu. Każde załamanie kierunku przepływu ma być wykonane łagodnym łukiem. O tym powinni informować mistrzowie kominiarscy, ale jeszcze nie spotkałem takiego przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 01.03.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Janusszczy podłączenie pieca fex 20 wg. twoich wskazówek + czopuch hybrydowy, powinno pomóc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 01.03.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Janussz Czy zrezygnować z pieca z nadmuchem, lub kupić jakieś najtańsze badziewie i modlić się aby szybko podłączyli gaz i dopiero wtedy inwestować w piec gazowy? (niestety ceny gazu są wysokie, a mam dostęp do taniego drzewa bukowego 1 rocznego..., a 2 kubełki węgla też się znajdą). Ludzie ale mam mętlik(i wszystko przez ten komin) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.03.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Ten wątek jest typowym przykładem złęj kolejności szukania rozwiązań. Najpierw buduje się dom z kominem, a potem szuka pod ten komin kociołka i najczęściej dobiera się go na siłę - mam na myśli kociołki na paliwo stałe.Ja mam FEX'a 30 i komin fi200. Jest to mniej niż trzeba i teraz żałuję, że nie posiadałęm obecnej wiedzy przed budową, bo wtedy komin zrobiłbym fi 250. Pali się i się nie dymi przy załądunku (niekiedy lekko). Ostatnio nauczyłem się nawet palić bez nadmuchu i osiągam przyzwoite wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.03.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Ten wątek jest typowym przykładem złęj kolejności szukania rozwiązań. Najpierw buduje się dom z kominem, a potem szuka pod ten komin kociołka i najczęściej dobiera się go na siłę - mam na myśli kociołki na paliwo stałe. Ja mam FEX'a 30 i komin fi200. Jest to mniej niż trzeba i teraz żałuję, że nie posiadałęm obecnej wiedzy przed budową, bo wtedy komin zrobiłbym fi 250. Pali się i się nie dymi przy załądunku (niekiedy lekko). Ostatnio nauczyłem się nawet palić bez nadmuchu i osiągam przyzwoite wyniki. Pisząc poprzedniego posta, nie widziałem tego. Potwierdza to moją tezę, że natura jest najlepszym rozwiązaniem przy kłopotach kominowych. Twierdzenie to mam poparte wieloletnim doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 01.03.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Rafałek Nie szukałem projektu wg. kryteriów komin + cała reszta, a kiedy zaczynałem budowę i budowałem kominy miałem mieć podłączony gaz niestety jest opóżnienie, chyba że podłączę na własny koszt ale 17500PLN, nie stać mnie. Więc zostałem z przyciasnym kominem, i kombinuję. , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.03.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Janussz Czy zrezygnować z pieca z nadmuchem, lub kupić jakieś najtańsze badziewie i modlić się aby szybko podłączyli gaz i dopiero wtedy inwestować w piec gazowy? (niestety ceny gazu są wysokie, a mam dostęp do taniego drzewa bukowego 1 rocznego..., a 2 kubełki węgla też się znajdą). Ludzie ale mam mętlik(i wszystko przez ten komin) Nie. Doświadczenie pokazuje, że najpierw kupujemy kocioł gazowy, olejowy, a potem dokupujemy bardzo często na opał stały. Ty chcesz być wyjątkiem i zrobić odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 01.03.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 z innej beczki, ale w temacie. nie mogę znaleźć pojemności komory załadunkowej pieca logica 14-20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.03.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Z tym to już nie do mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_futer 01.03.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Janussz dzięki za wszystkie twoje sugestie i rady. Będę się odzywał jeśli chodzi o wspomagacz ciągu (w którym maczałeś palce ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.03.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Janusz - mam pytanko. Wczoraj znowy paliłem bez wentylatora i było świetnie, ale... proces jest całkowicie niesterowalny... Czy istnieje mozliwość sterowania spalaniem w FEX'ie? Co i jak trzeba by zamontować? Czy bez większych przeróbek się da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts