marcin_budowniczy 16.02.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 WitamJaki beton był na Waszych budowach (ławy, stropy) z gruchy czy z betoniarki? Według moich wyliczeń z betoniarki wychodzi taniej o 1/3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 16.02.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Z gruchy. Nie liczyłem różnicy w kosztach ale jestem przekonany, że dużo większe prawdopodobieństwo zachowania jednolitych parametrów betonu jest wtedy kiedy jest ono z gruchy a nie kręcony na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.02.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Chodzi też o czynnik czasu !Gruchy przyjadą, zaleją Ci w parę godzin, np. strop i ekipa może na tydzień jechać do domu!A tak to kręcą, kręcą ( a dodatkowo prąd i woda kosztuje - nie zapominaj o tych kosztach ) i trwa to znacznie dłużej ..... oczywiście pełna zgoda z Markiem co do jakości samego betonu !PozdroJ U mnie lali z gruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 16.02.2006 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 a niech sobie kręcą i kręcą, a kasa jest kasą.Skoro firma nie daje upustu na ławy i stropy lane z gruchy to jestem za betoniarką.Prąd i wodę wliczyłem w koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 17.02.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Proponuję CI kompromis. Ławy z gruchy, zawsze to podstawa domu.. Strop z kręconego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 17.02.2006 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Proponuję CI kompromis. Ławy z gruchy, zawsze to podstawa domu.. Strop z kręconego. Na pewno to rozważę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaruś 17.02.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 jak na mój gust to elementy konstrukcyjne (ławy, stropy) to tylko z gruchy (atest), a z kręconego np. taras itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 17.02.2006 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Wszystko fajnie, tylko jak budowali kiedyś?Jak budowali na wsiach?Jak budowali jak nie było "gruszek"?Chyba robili ławy i stropy? Wiadomo, jak ktoś nie potrafi utrzymać proporcji w składnikach betonu to faktycznie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltomy 17.02.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Przy zachowaniu takich samych proporcji i ciaglosci zalewania mozna zaoszczedzic tym sposobem. Pamietam jakies dziesiec lat temu wystarczyly dwie betoniarki 250dm3 , tasmociag sporo ludzi i robota szla.Mieszanka z gruszki jest bardziej jednorodna i zaoszczedza budujacym czas ale tez drozsza. Jest jeszcze cos posredniego to znaczy auto przyjezdza z kruszywem,cementem i woda i miesza na poczekaniu co do taczki. Jednym kursem zrobi okolo 10m3 ale beton jest drozszy niz z gruszki. Jest to dobry sposob gdy nie ma mozliwosci dojazdu lub gdy dokladnie nie wiemy ile betonu nam potrzeba. Poltomy.---------------------- Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Tylko beton z betoniarni. Masz na niego Deklarację Zgodności, a to bardzo ważne. Zaoszczędzenie paru groszy na metrze jest niczym w porównaniu z pewnością jaką masz, że elementy są wystarczająco wytrzymałe. Weźcie to pod uwagę, (jestem czynnym zawodowo inżynierem budownictwa). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.02.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Wszystko fajnie, tylko jak budowali kiedyś? Jak budowali na wsiach? Jak budowali jak nie było "gruszek"? Chyba robili ławy i stropy? Wiadomo, jak ktoś nie potrafi utrzymać proporcji w składnikach betonu to faktycznie jest problem. A jak kiedyś wysyłano pocztę? A jak oświetlano domy? A jak je ogrzewano ? Argument typu - a kiedys to mieszkali w jasniniach i grzali się od ognisk - nie zachęca mnie do wyniesienia się do jaskini. Nie da rady zachować tych samych parametrów pomiędzy jedną a drugą porcją przygotowaną w betoniarce - sorry - cudów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 24.02.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 U mnie z gruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz01 12.04.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Liczyłem kiedyś ile ton waży beton na średniej wielkości strop. To było coś ok. 30t. Nie widzę za bardzo żeby jakaś ekipa paliła się żeby zrobić mi strop z kręconego betonu, nie dlatego że jest go dużo tylko dlatego , że trzeba go wnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinpszczyna 29.04.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Taka ekipa nie wnosi tego betonu na strop tylko musi być zamontowany specjalny wyciąg elektryczny na taczkę z betonem. Kiedyś faktycznie beton na strop wnoszono łopatami na specjalnej drewnianej drabinie i też ten strop wytrzymywał lata.Ja na fundamenty miałem beton z betoniarki a na strop z gruszki (szybciej i łatwiej). Wydaje mi się cena betonu z betoniarni jest porównywalna z betonem robionym na budowie (piasek, cement i robocizna). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 05.07.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 My przy fundamentach zdecydowalismy się na gruchę ze względu na:- oszczędność czasu - było tego sporo, bo 50 m3 i w ciągu jednego dnia 9 gruch zrobiło co trzeba;- jednolitość masy .Zastosowaliśmy beton B 15. Za m3 płaciliśmy 125 zł. Amor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 06.07.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Amor, to super cena. Ja płaciłem 180 za B20, netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imhotep 06.07.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Rzeczywiście super cena, tylko czy na pewno to był beton B20?Ja płaciłem za B15 185zł netto, a z pompą 200zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 06.07.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 NA 100% nie pomyliłam się. POnieważ tego betonu wzięliśmy sporo (50m3) cena była "specjalna" i w cenie mielismy jeszcze pompę (chyba tak to sie zwie, w każdym razie chodzi o "cuś jak żuraw" do lania na odległość babskim sposobem wytłumaczyłam, ale może ktoś zrozumie o co chodzi). Amor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imhotep 06.07.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 My wlaliśmy 34m3, co uważam za nie tak mało. Także masz szczęście że kupiliście za tak niską cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 08.07.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Na fundamenty, jako chudy oraz na stropy stosowaliśmy beton z gruchy. Jest bardziej jednorodny i szybciej trwają roboty. NA budowę - z betoniarki (a nawet czasami mieszam ręcznie w taczce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts