Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My podobnie robimy łaziemkę w miejscu kotłowni, a w miejscu łazienki garderobę/schowek, za to kotłownia została przeniesiona do pomieszczenia za garażem(więc drzwi do garażu pod schodami). Planujemy poza piecem gazowym piec na drewno, wiec nie mogłaby być na pietrze. Nie wiadomo czym tam bedziemy w przyszłości ogrzewac dom. A może nam Ruski odetną gaz.....? :lol:

My podobnie robimy łaziemkę w miejscu kotłowni, a w miejscu łazienki garderobę/schowek, za to kotłownia została przeniesiona do pomieszczenia za garażem(więc drzwi do garażu pod schodami). Planujemy poza piecem gazowym piec na drewno, wiec nie mogłaby być na pietrze. Nie wiadomo czym tam bedziemy w przyszłości ogrzewac dom. A może nam Ruski odetną gaz.....? :lol:

I to jest moim zdaniem zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niz kotłownia u góry,raz że uciąliwa będzie napewno w nocy a 2 nie wyobrażam sobie aby ktoś z obsługi kotła łaził mi po górze :o,to jest moja prywatna częśc domu :D , ale to tylko moje spostrzeżenie 8)

Faworyciarze! Jak wy to robicie?!

Po lekturze forum zrobiło mi się :( :evil:

Czytam Wasze kosztorysy i zestawinia wydatków i dochodzę do wniosku, że chyba mieszkam w innym kraju. Zabieram się po wykonaniu murów do wyceny ciesielki i kompletu prac dekarskich.

Jak dotąd robiłem wyceny dla mojego faworyta w wersji "E" (pomniejszonej) u 3 różnych speców i wszyscy jak jeden mąż obstawali przy cenie za robociznę na gotowo na poziomie 110-120 zł/m2 dachu. Mowa tu o komplecie (ciesielka i prace dekarskie) z orynnowaniem (bez materiałów). Dwóch z nich było ze słynnej "listy misiów" polecanych na forum.

Widzę, że albo Wrocław jest spowrotem w Niemczech, bo takie ma ceny robocizny, albo nie dotarł tu jeszcze kryzys w budowlance tak głośno trąbiony w telewizorach LCD naszych budowlańców...

Czy to są normalne ceny np. dla ludzi mieszkających pod Warszawą, w Krakowie czy na Śląsku? Założę się, że wszyscy mieszkańcy wschodniej Polski właśnie spadają z krzeseł...

Dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o:

SIUBERT:

Są konkretne wymagania co do kubatury kotłowni z piecem gazowym. Kotłownia musi być właściwie wentylowana. Warto dopytać architekta ale na pewno musi tam być parę metrów.

... to sprawdził mój inspektor u gazownika - da się.

Natomiast:

DAMRO:

kotłownia u góry, raz że uciąliwa będzie na pewno w nocy a dwa - nie wyobrażam sobie aby ktoś z obsługi kotła łaził mi po górze, to jest moja prywatna część domu

... o ile nie przeszkadza mi coroczny przegląd (po domu będzie się kręciło więcej fachowców: komin, rekuperacja, straż pożarna :lol:, to myśl o hałasującym w nocy kotle ... hmm. Może rzeczywiście nie należy lokować kotłowni na tym samym poziomie co sypialnie?

uwierz mi będzie dokuczac no chyba że macie twarde sny,ja mam kotłownie za garażem i w nocy jak siedzę w salonie to czasami słychac jak nie gra telewizor :-? a jeśli chodzi o ocych gości to i na nich również znalazłam sposób,nad schodami wstawiłam okno połaciowe tzn kominiarskie,więc kominiarz będzie miał tylko wstęp do półpiętra :D a i zarazem doświetla mi te okno schody,polecam super sprawa :p

my tez mamy kotlownie za garazem ale nie jestem w stanie sie wypowiedziec co do funkcjonalnosci itp

na razie wydaje mi sie ze to dobre rozwiazanie bo jest daleko ta kotlownia - jesli chodzi o ciag komunikacyjny - od innych pomieszczen w domu czyli salonu itp

na pewno warto zrobic sobie garderobe w pomieszczeniu przwidzianym na dolna lazienke, zmiesci sie tam duzo kurtek i innych klamotow - szafa tez ( mamy juz taka zaprojektowana) - moze wkleje zdjecie

a lazienka na dole w miejscu kotlowni jest w sam raz nie za duza nie za mala

do wyboru do koloru:)

aha jesli chodzi o ta garderobe to przemyslcie sobie dobrze jak ja rozplanowac

warto drzwi zrobic na srodku wtedy zostaja lewa i prawa sciana do oblozenia ewentualnie ta naprzeciw wejscia \

jesli dosunie sie zbytnio drzwi w lewo lub prawo jedna ze scian tych krotszych pozostaje niewykorzystana

o ile oczywiscie wejscie jest od strony sieni a nie holu

Już wspominałem że zdecydowaliśmy się na budowe Faworyta II. Mamy oczywiscie pewne swoje przemyślenia i chcieliśmy wprowadzić zmiany do projektu. W tym celu wypisałem sobie wszystko co chce zmienić i wysłałem zapytanie do mgprojekt. Szczerze mówiąc jestem troche w szoku czytając odpowiedz. Moim zdaniem najlepiej planowane zmiany może nanieść wykonawca projektu, sprawa jest prosta dla kupujacego który płaci za projekt i zmiany i ma wszystko gotowe. W dzisiejszych czasach jeśli firme stać żeby nie zarabiać więcej to trudno trzeba bedzie postąpić zgodnie z załączoną instrukcją. Myślę że wypada w tym miejscu pozdrowić pracowników firmy mgprojekt.

"Dziękujemy z zainteresowanie naszymi projektami.

Niestety nie wykonujemy przeróbek w projektach. Możemy bezpłatnie wydać zgodę na dowolną zmianę w projekcie dla projektanta wykonującego adaptację domu do działki.

Projektant adaptujący nanosi zmiany na projekcie gotowym bezpośrednio na rysunkach - kolorem czerwonym, ewentualnie wykonuje rysunki zamienne.

Przed złożeniem zamówienia należy przedyskutować planowane zmiany z wybranym projektantem adaptującym.

Jeśli macie Państwo problem ze znalezieniem projektanta adaptującego -polecamy naszych przedstawicieli.

Ich lista jest dostępna na stronie www

Przy składaniu zamówienia na projekt należy wyszczególnić o jakie zmiany dodatkowe chodzi , tak abyśmy mogli je wpisać do formularza zgody na zmiany adaptacyjne dołączonego do projektu."

Witam,

Chcielibyśmy wspólnie wraz z mężem podziękować za możliwość obejżenia przepięknego FAWORYTA . Dom naprawdę nas zauroczył i chociaż perspektywa długiej i niezbyt prostej budowy jest już prawie realna - jesteśmy praktycznie zdecydowani na budowę "brata" FAWORYTA - FOKUSA.

Wszystkich zastanawiających się nad zmianą skompluikowanego dachu FAWORYTA zapraszam do obejżenia najnowszego dziecka MG Projekt - FOKUS.

Pozdrawiam ELA

• 2 weeks później...

Witam wszystkich faworytowiczów i bardzo się cieszę że was tak jest dużo, kilka miesięcy temu jak znalazłam w końcu pasujący nam projekt natrafiłam na to forum i bardzo się cieszę bo tu kopalnia wiedzy, później oczywiście mnie wchłonęło czytanie tych 25 stron ale w końcu się udało :D

teraz bym bardzo prosiła o możliwość oglądnięcia go na żywo ludzi w okolicach Krakowa, w województwie małopolskim, żeby być kjuż 100% pewnym że to to

życzę dalszych zmagań z budowaniem i wklejajcie jak najwięcej zdjęć bo to naprawdę pomaga w wyborze, wtedy można sobie bez problemu wyobrazić jak ten mój om będzie wyglądał

• 2 weeks później...

Tynki zrobione - wyszło 750m2. Zastanawiam sie na ile zostałem "przeliczony" ale specjalnie nie walczę bo zrobione super - nie muszę nic więcej robić tylko do malowania. W sumie ja też tynkowałem sufity więc może tu jest różnica...? Przyznam, że sam liczyłem i mi tyle wyszło. Przy tynkach nie odejmuje się małych otworów okiennych i drzwi, bo tam robią kątowniki itd.

Dzisiaj wylane zostały podłogi. Do nowego roku planuję zamknięcie budowy do schnięcia posadzek i zasłużony odpoczynek dla mnie. Po nowym roku szukam kafelkarza, zamawiam drzwi, kominek, instaluję kocioł, biały montaż elektryki, rekuperator. Potem armatura, panele, kuchnia, malowanie. W marcu - kwietniu tarasy, balkon, balustrady, instalacja odgromowa, ocieplenie zewnętrzne, parapety, podbitka, podjazd, ogrodzenie, brama, przeprowadzka... :-) Ach marzenia :-)

Tynki zrobione - wyszło 750m2. Zastanawiam sie na ile zostałem "przeliczony" ale specjalnie nie walczę bo zrobione super - nie muszę nic więcej robić tylko do malowania. W sumie ja też tynkowałem sufity więc może tu jest różnica...? Przyznam, że sam liczyłem i mi tyle wyszło. Przy tynkach nie odejmuje się małych otworów okiennych i drzwi, bo tam robią kątowniki itd.

Dzisiaj wylane zostały podłogi. Do nowego roku planuję zamknięcie budowy do schnięcia posadzek i zasłużony odpoczynek dla mnie. Po nowym roku szukam kafelkarza, zamawiam drzwi, kominek, instaluję kocioł, biały montaż elektryki, rekuperator. Potem armatura, panele, kuchnia, malowanie. W marcu - kwietniu tarasy, balkon, balustrady, instalacja odgromowa, ocieplenie zewnętrzne, parapety, podbitka, podjazd, ogrodzenie, brama, przeprowadzka... :-) Ach marzenia :-)

Idziemy łeb w łeb :D

U mnie tynków gipsowych wyszło 776 metrów kw. :-?

A wczoraj i dzisiaj robione są wylewki. Do stanu deweloperskiego brakuje mi drzwi zewnętrznych no i ocieplenia poddasza z kartongipsami - ale to dopiero w lutym

PS. - też robię rekuperację :)

Pozdrawiam,

Monika S.

Witamy Wszystkich

My również jesteśmy zdecydowani na budowę faworyta. Przed podjęciem ostatecznej decyzji prosilibyśmy o możliwość zobaczenia faworyta "na żywo", najlepiej w województwie śląskim, dolnośląskim lub małopolskim. Prosimy o kontakt osoby, które umożliwiłyby nam "wizję lokalną" :)

Pozdrawiamy i życzymy powodzenia :)

zapraszam do nas. Powoli konczymy (z naciskiem na "powoli" :))

Salon gotowy (udało się skonczyc dzien przed swietami).

A tak budował sie kominek:

http://images41.fotosik.pl/43/772434d3a43918e4m.jpg

http://images35.fotosik.pl/43/0d3350f988306f87m.jpg

http://images34.fotosik.pl/424/be5f564f5db02d5fm.jpg

http://images32.fotosik.pl/424/f3c4a66123316864m.jpg