Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

uśmiałam się strasznie czytając dziennik Tomka i Magdy co za super komentarze usmiałam się okrutnie - szkoda, że tak daleko mieszkacie bo bardzo bym chciała Was poznać.

Serdeczne dzięki! Gdybym miał tyle pieniędzy co durnych pomysłów to pewnie Kulczyki i inne Guzowate czerniliby mi szuwaksem sznurówki od sandałów.

Bardzo proszę również o orientacyjny koszt budowy taki stan z instalacjami , zamkniety bo tak naprawdę nie wiem czy nie porywamy się z motyką na księżyc tak naprawdę obojetnie jaki stan mnie interesuje ale jakaś wycena, która pozwoli mi uchwycić koszt -/ chce przkonać mężusia ale muszę mieć argumenty / a taki śliczny ten domek.

Nas faworek wyniósł około 600 tyś z zagospodarowaniem terenu plus działka. Oczywiście gros tych pieniędzy pochłonęły instalacje wod.kan.co. i gaz.

Ponoć teraz da się zbudować taniej... Da się?

Oczywiście zapraszamy do nas!

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do karniszy-u nas przy oknach łukowych sa karnisze giete na wymiar,takie cos nam zaproponował Pan firankowy (sąsiad zresztą) i sprawdza się w 100%.

Jest to jednak firanka/zasłona nie mobilna,tylko na dzien malowniczo zarzucana na karnisz.

A koszt-ponad 70% wiekszy od zakładanego.

Sporo zjadło odsuniecie domu od drogi o 70m-instalacje,droga itd

No i ten niesprzyjajacy okres w budownictwie.

Niestety.

Najbardziej ten koszt osładza fakt,że nie ma zadnych niedoróbek,koniecznosci poprawek,korekt itp.

Nic nie odpada,nie zamaka,wszystko działa jak należy,kominek grzeje,winko sie leje

Czego i Wam Drodzy Forumowicze życzę :D 8)

Faktycznie,gratulowaliśmy sobie ze udało sie wybudować Faworyta w 9 miesięcy,bo później ceny lawinowo rosły-na bloczki itp.

Natomiast stal np.staniała.

My jesteśmy obecnie na etapie sprzedaży domu,zakupu działki i kolejnej budowy.

Tym razem metraż będzie mniejszy,dach dwuspadowy itp

Witam wszystkich

Wczoraj byłam u Pana Huberta i ogladałam domek jest nie za duzy nie za mały na 4 -osobowa rodzinkę. Dziekuje Panie Hubercie.

Za zaproszenie Panie Tomku bardzo dziekuję przyjadę z winkiem /mam nadzieję, że budowa, którą sie podejmuję nie wykończy mnie/

Szkoda , że Monika sprzedaje domek - czy ma wady? czy za duzy?

W okresie przerwy mojej nieobecności na forum ogladałam dwa inne projekty dżin 2g fajny ale brak wiatrołapu oraz Zacisze II okazał się za duzym dla nas domkiem i zapewne za drogim. Z mężem podjęliśmy decyzję, że faworyt to jest to. Teraz wiecie co muszę zrobić usiąść i przeczytać całe forum - bedzie zabawa i oczywiście muszę kopiować cenne uwagi . Tomku ja też razem z działką przeznaczyłam 600 tys no może jakieś tam z 40 więcej. Teraz czekam na sprzedaż jednego z mieszkań ale mam nadzieję,że w połowie kwietnia startujemy w Wilczycach pod Wrocławiem. Dokumenty już są załatwiane. Działeczkę kupilismy 25 listopada dokumenty poskładane w ciagu 2 tygodni mam nadziję, że takie tempo utrzymamy. Osoby które wybudowały zapewne sie teraz uśmiechają co do tego tempa.:) Jak będę potrzebowała wsparcia psychicznego to powiedzcie, że mnie wesprzecie plis:) Dobra bo zamęczę Was jeszcze raz bardzo dziekuję i nie wykluczone, że na wiosnę odwiedzę Kogoś z |Dzierżoniowa /mam nadzieję, że zaproszenie aktualne? :)/

Dokumenty już są załatwiane. Działeczkę kupilismy 25 listopada dokumenty poskładane w ciagu 2 tygodni mam nadziję, że takie tempo utrzymamy. Osoby które wybudowały zapewne sie teraz uśmiechają co do tego tempa.:)

My kupiliśmy działkę końcem grudnia, potem były papiery - wszystko od warunków zabudowy (bo kupiliśmy rolę), odralnianie, posadowienie, pozwolenie na budowę i zgłoszenie budowy.

Budowa ruszyła początkiem lipca, co uważam za całkiem przyzwoity wynik biorąc pod uwagę kompletny brak papierów i zdrowego rozsądku (co zresztą było powodem sukcesu - nieświadomość=brak zmartwień).

Od lipca do października był stan surowy otwarty, a w kolejnym listopadzie mieszkaliśmy, choć mogłoby to być już w lecie (gdyby nie poślizgi wykonawców, ale to temat na osobną czernastotomową sagę rodu).

Przy dobrych wiatrach i przede wszystkim gotówce oraz masie zapału można i w rok zbudować - patrz Sowa!!!

Sześć stówek z okładem powinno Wam wystarczyć, oczywiście wszystko zależy od wyobraźni i wymagań.

Walczcie bo warto - powodzenia!

tak mnie ciagnie do tego forum a praca stygnie /jestem księgową/ i zacieram rączki do budowy. Ze mnie jest energiczna dziewuch z miasta i w dodatku skorpion więc mam nadzieję,że w przedbiegach nie padnę. Kuchnię już projektuję a salon już mam w głowie nie mówiąc o sypilani. Jeszcze raz dziekuję za doping i koniecznie muszę Was poznać

Odnosnie mojego zawodu to chyba wszyscy wiedzą,że z budowy domku można odzyskać ponad 20 tys rozliczając VZM1 czyli zwrot vatu jeżeli ktosik bedzie chciał zapytać o coś to jestem w stanie gotowości i pomocy - pytajcie pieniązki leżą /dużo osób o tym nie ma pojecia/

Sprzedajemy Faworyta gdyż jest dla nas zbyt duży,co za tym idzie sporo kosztuje jego utrzymanie+kredyt to zbyt duże obciążenie.

Nie chcemy oszczędzać na wyjazdach i innych przyjemnościach przez następne 30lat

Teraz planujemy budowę domku mniejszego,z dwuspadowym dachem,bez dużego holu,dużych skosów itd.

Tutaj nasze karnisze gięte-w łazience

http://images36.fotosik.pl/134/34cb7e5176df0fc4med.jpg

w pokojach świetnie sprawdzają się firanki-sznurki

http://images40.fotosik.pl/243/89b11252aecf5f5d.jpg

Czy możecie zrobić zdjęcie , stojąc w przejściu między salonem a holem wprost na drzwi wychodzące na taras. Ile jest tam miejsca, czy drzwi na taras nie wcinają się za bardzo w wejście z holu do salonu?

My mamy zamiar powiększyć salon właśnie o taras, a w miejscu gdzie są dwa okna w salonie zrobić duże i szerokie drzwi tarasowe. Nie wiem czy to dobry pomysł z tym powiększaniem salonu? Czy nie będzie zbyt duży?

Czy możecie zrobić zdjęcie , stojąc w przejściu między salonem a holem wprost na drzwi wychodzące na taras. Ile jest tam miejsca, czy drzwi na taras nie wcinają się za bardzo w wejście z holu do salonu?

My mamy zamiar powiększyć salon właśnie o taras, a w miejscu gdzie są dwa okna w salonie zrobić duże i szerokie drzwi tarasowe. Nie wiem czy to dobry pomysł z tym powiększaniem salonu? Czy nie będzie zbyt duży?

Miedzy holem a salonem jest w linii prostej kilka metrów,całkiem duzo miejsca-moje chłopaki graja tam w nogę piłką miękką-jeden stoi pod oknem tarasowym a drugi w holu 8)

Ale wg.mnie pomysł zabudowania tarasu jest całkiem w porzadku ze względu na docieplenie pokoju nad tarasem. W chwili obecnej pokój ten jest wyczuwalnie chłodniejszy,mimo zastosowania ocieplenia.

No ale powierzchnia domku wtedy będzie naprawdę wielka,bo na tarasie spokojnie mieści się 6 osób przy stole i jeszcze dzieci maja gdzie pobiegać :D

Monia a powiedz mi - bo pisałaś w swoim dzienniku, że mieszkając już kilka lat w tym domku wiesz co byś zmieniła powiedz prosze co? będę startowała na wiosnę i może zapodasz mi parę cennych rad.

Zastanawiam się nad powierzchnia tego domku ale ja mam syna 15 letniego i córcię 12 letnią zaczynaja robić spędy znajomych do domu a myslę , że wena twórcza chyba jest jeszcze przed nimi. Często też lubimy jak ich znajomi nocują u nas. Natomiast pokój nad garażem tam ma być "siłownia" hihi słomiane zapały mają te moje chłopaki a najwięcej to ja zawsze ćwiczyłam.

Monia a powiedz mi - bo pisałaś w swoim dzienniku, że mieszkając już kilka lat w tym domku wiesz co byś zmieniła powiedz prosze co? będę startowała na wiosnę i może zapodasz mi parę cennych rad.

Zastanawiam się nad powierzchnia tego domku ale ja mam syna 15 letniego i córcię 12 letnią zaczynaja robić spędy znajomych do domu a myslę , że wena twórcza chyba jest jeszcze przed nimi. Często też lubimy jak ich znajomi nocują u nas. Natomiast pokój nad garażem tam ma być "siłownia" hihi słomiane zapały mają te moje chłopaki a najwięcej to ja zawsze ćwiczyłam.

Jeśli często macie w domu gości,a nawet bez gości przy takich dzieciach z kuchni korzysta się prawie non-stop-jak nie herbatka to jedzonko,albo niewielki przegląd lodówki 8)

Otóż jeśli ktoś w salonie ogląda TV to skutecznie zagłusza tenże odbiornik szum czajnika,lejąca się woda z kranu,zmywarka itp.

Dom jest szalenie akustyczny,przez to ze jest otwarty,jest też w nim głośno.

U góry w sypialniach przy otwartych drzwiach słychać wszystko z dołu.

Natomiast argument za otwartością-przy gościach w jadalni ma się cały czas kontakt słowno-wzrokowy z resztą towarzystwa :D

W moim Faworycie nie mam słupa miedzy salonem a holem tylko ściankę,wiec jedna kanapa jest osłonięta przed wzrokiem wchodzących z ganku.

U nas pokoj nad garażem jest pokojem hobby i jest OK,planowałam jeszcze zabudować niziutkie skosy szafkami,bo tak jest to powierzchnia stracona,to samo z sypialniami-można te przestrzenie po prostu zabudowywać.

No i nie radze planować urządzeń pod skosem w łazience-ta łazienka jest tak przestronna,ze lepiej sobie ten skos odpuścić.

Generalnie Faworyt jest dobrym domkiem dla domu w którym przewija się dużo ludzi,bo jest bardzo przestrzenny.

A jak mnie cos wkurzy to Ci jeszcze dopiszę

:D

Dzięki Sowa za odpowiedź. Mówisz że taras jest duży? Na zdjęciach wydawał mi sie jakiś taki mały? Myślałam że jedna osoba na leżaku się rozłoży, i już miejsca nie będzie?

IWONAS, ja mam w planach zrobienie drzwi przesuwnych między kuchnią a salonem. Najbardzej widziałyby mi się takie chowane w ścianie, ale nie wiem czy się uda. Można w razie potrzeby zamknąć, i już po problemie z otwartą kuchnią.

Witam !!!

ja mam też w planach drzwi przesuwane do kuchni, oddzielające salon z kuchnią. tak w faworycie ma zrobiona rhundla. Wklejam na pokaz jej zdjęcie, mam nadzieję, że nie będzie zla. Bardzo mi sie podoba to rozwiązanie. Rhundla jak bys mogla to napisz , gdzie zamawialas takie drzwi. Pozdr.

http://images26.fotosik.pl/310/27266fa6056f7f9emed.jpg