Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bugmar jak postepy na budowie? Jestem ciekawa jak tam wam idzie...Poddasze skonczone?Macie jakies fotki skonczonego poddasza?

Poddasze ukończone zostało przed świętami. Następny etap to gładzie. Czekam na ekipę i na cudowne rozmnożenie "świnki skarbonki":rolleyes: A jak u Ciebie prace? na jakim etapie?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Witam,

Mam pytanie o szerokość schodów, bo na zamieszczonych zdjęciach wydaja się być trochę wąskie.

To złudzenie czy faktycznie są takie wąskie?

Pozdrawiam!

Witamy , schody mają 90 cm szerokości więc myśle , że wystarczające . Standardowo między 90cm a 100cm powinny zdać egzamin , my jeszcze się nie wprowadzamy z meblami , lecz w dzisiejszych czasach wszystko produkują w wygodnych paczkach więc powinno być ok . Pozdrawiamy.

Witamy , schody mają 90 cm szerokości więc myśle , że wystarczające . Standardowo między 90cm a 100cm powinny zdać egzamin , my jeszcze się nie wprowadzamy z meblami , lecz w dzisiejszych czasach wszystko produkują w wygodnych paczkach więc powinno być ok . Pozdrawiamy.

U nas schody też maja 90cm, i nie są adekwatne do rozmiaru domu! Przy takim sporym domku, schody są za wąskie i źle to wygląda. Nie są może niewygodne, ale hool dużo traci na wyglądzie właśnie przez schody!

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Mam pytanie do "faworytowiczów po wykończeniówce" , jak radziliście sobie ze słupami w ściankach na poddaszu ? Czy stosowaliście siatkę rapitza i na to tynk , czy może obróbkę płytami karton gips ? Zdania są podzielone wśród fachowców a przecież najlepszą opinią jest użytkowanie (albo pęka albo nie) bo słupy będą pracować.

Mam pytanie do "faworytowiczów po wykończeniówce" , jak radziliście sobie ze słupami w ściankach na poddaszu ? Czy stosowaliście siatkę rapitza i na to tynk , czy może obróbkę płytami karton gips ? Zdania są podzielone wśród fachowców a przecież najlepszą opinią jest użytkowanie (albo pęka albo nie) bo słupy będą pracować.

Słupy będą pracowac i nie ma na to rady. Dlatego u mnie k-g. Jeden słup został zatynkowany na korytarzu, tynk położony latem, a już w listopadzie wyszły pęknięcia.

Po fakcie dowiedziałam sie od jednego fachowca, że tych słupów można było uniknąć. Ale to musiałoby nastąpić na etapie stawiana ścianek działowych na poddaszu.

W moim faworycie całość konstrukcji dachu, zamiast na słupach wspiera się na ściankach działowych o grubości o ile dobrze pamiętam 18 cm. Oczywiście odpowiednio zostało zmodyfikowane zbrojenie stropu. Mieszkamy prawie 3 lata - zero pęknięć. Jeśli są słupy, to jedynym wg mnie rozwiązaniem to obudowanie płytami k-g, albo taka obróbka siatkami, aby siatka nie stykała się bezpośrednio ze słupami. Inaczej, różne materiały, różna rozszerzalność - będą pęknięcia :(

W moim faworycie całość konstrukcji dachu, zamiast na słupach wspiera się na ściankach działowych o grubości o ile dobrze pamiętam 18 cm. Oczywiście odpowiednio zostało zmodyfikowane zbrojenie stropu. Mieszkamy prawie 3 lata - zero pęknięć. .. :(

:eek: No właśnie o tym pisałam...więc to jest wykonalne? Szkoda, u mnie już po fakcie :bash:

U nas na słupach jest siatka i tynk gipsowy. Pewnie pęknie. Mam pytanie do tych co już mają gotową elewacje zew ,ile Wam wyszło metrów (projekt z garażem dwustanowiskowym) i jaka była cena za metr?

Jeśli chodzi o elewacje zewn. to u nas wyliczyli 294 m ze słupami i sufitem w podcieni przy tarasie kasowali 40 zł /m styropian i siatka bez tynku . A ile wyszło u was tynków wewn. też z podwójnym garażem ?

• 4 weeks później...