Badar 30.08.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam i odpowiadam Faworyt z podwójnym garażem:- powierzchnia zabudowy: 182,75 m2;- moim zdaniem powyższa zawiera taras;- kubatura 839 m3;- wyliczenia mgprojekt mają się kompletnie nijak do jakiejkolwiek rzeczywistości; Myslę, że najwiekszym kosztem będzie różnica na dachu tzn więźby, dachówki i ew. okien połaciowych. Chyba mozna ocenić tę różnicę na około 20-30 tys (brama garażowa, wiekszy podjazd, inne materiały i robocizna). Oczywiście w zależności od rodzaju materiałów. Ale są inne przygotowane przez mgprojet "niespodzianki". Obecnie walczę z wyrzuceniem słupa metalowego , który miałby się znaleźć niemal na środku pomieszczenia nad garażem czyniąc go mało użytkowym - tak więc większy Faworyt oznacza nie tylko większe koszty ale i znacznie większy problem związany z samym projektem. Pozdrawiam i życzę mocnych nerwów w budowaniu Faworyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aruchna 31.08.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Dzieki Badar za szybką i rzeczową odpowiedż - zgadza się to z moimi wyliczeniami Czy mógłbyś się podzielić zestawieniem kosztów jakie to tej pory poniosłeś (materiał i robocizna ) dla faworyta 2G?. Może na forum lub privie lub na maila [email protected]? Ja teraz musze podjąć dość trudną decyzję czy fawaoryt z 1 garażem (będzie taniej) czy jednak 2G (będzie drożej - czy dam radę). DRECZY MNIE MYŚL ŻE ZA JAKIŚ CZAS MOŻE SIĘ OKAZAĆ ŻE auto/auta stoi/ą pod chmurką a w garażu rowery, narty, kosiarka, sprzęt ogrodowy, teściowa itp. Pozdrawiam wszystkich FAWORYTOWCÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maga22 31.08.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 witam!my obecnie mieszkamy w Niemczech, ale marzymy o powrocie. nie wiemy na razie, czy do Buska, czy Kryspinowa. ale Faworyta chcemy coraz bardziej. sowa mój teściu mieszka w Mikułowicach. a w której części Mikułowic będziecie budowali? w lewej od Buska, czy prawej?proszę też o cennik z dwoma garażami, jeżeli ktoś taki posiada.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 05.09.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 witam! my obecnie mieszkamy w Niemczech, ale marzymy o powrocie. nie wiemy na razie, czy do Buska, czy Kryspinowa. ale Faworyta chcemy coraz bardziej. sowa mój teściu mieszka w Mikułowicach. a w której części Mikułowic będziecie budowali? w lewej od Buska, czy prawej? pozdrawiam Dziś dostałam pozwolenie!!!!!!! Jutro gnam do nadzoru, do starostwa po dziennik,do banku zlecić wypłatę, do wodociagów po zgłoszenie przyłącza, do elektrowni itd Będziemy budować w części zachodniej. Pozdrawiam Sowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 05.09.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Kochani Faworyci,napiszcie z jakich materiałów planujecie budowę i jakie planujecie ogrzewanie. Pozdrawiam Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aruchna 05.09.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 sowa moje gratulacje Ja czekam na mapki do celów projektowych więc jeszcze trochę czasu przedemną - zaczniemy budowę pewnie na wiosnę ( to nawet lepiej bo dziedzic fortuny ma 6 tygodni i strasznie daje w kosć ) - może działeczkę zagospodaruję w tym roku. Pozdrawiam faworytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aruchna 05.09.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Kochani Faworyci,napiszcie z jakich materiałów planujecie budowę i jakie planujecie ogrzewanie. Pozdrawiam Damro Odpowiadam 1. BK 24cm + 12 cm styropianu 2. Ogrzewanie gazowe kocioł jednofunkcyjny turbo lub kondensat z zamkniętą komorą spalania + zasobnik 120l z wężownicą z cyrkulacją i pogodynką - teraz szukam konkretnej marki (ceny)- może warto kupic jeszcze w tym roku 3. kominek z DGP 4. Jak dam rade finansowo to na dole podłogówka (salon, hol, kuchnia, itp) a góra kaloryferki. 5. Może to nie ogrzewanie bezpośrednio ale na 100% będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Może połącze DGP z wentylacją ale "fachowcy " na forum różnie się do tego odnoszą Trochę chotycznie piszę ale na jednej ręce siedzi mi dzieciak Pozdrawiam i czekam na wasze propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aruchna 12.09.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 FAWORYCI!!!!!!Co z wami - wszyscy wyjechali na urlop?jak idą postępy w pracach, może jakieś nowe zdjęcia?Pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 12.09.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Witam, wykorzystujemy poprostu piękna pogodę Ja mogę sie pochwalić doprowadzeniem wody na plac budowy-co oznacza bagatelka 80m przyłącza,zrobienie zasuwy z zaworem głównym i studzienki wodomierzowej, posiadaniem na placu bloczków Leiera 30 P+W w liczbie 1800 - ok.2 t stali.Mam też kilka kabli za jedyne 3400zł. w ziemi,sakrzynkę na licznik na słupie i jutro będzie skrzynka z gniazdami w miejscu budowy. Dzisiaj geodeta tyczył budynek,jutro o 7.00 kopiemy fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aruchna 13.09.2006 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Moje gratulacje Sowa czyli stan zero jeszcze w tym roku a może jeszcze więcej? Ja czekam cały czas na papierki a potem muszę uzbroić działeczkę więc przed zimą gdyby była długa jesień to może zerówkę zaliczę Fundamenty ręcznie czy kopareczka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 13.09.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 A my z wielkim bólem podjęliśmy decyzję, że przekładamy budowę na wiosnę . Mamy pozwolenie na budowę, ale nie mamy jeszcze pozwolenia na rozbiórkę budynków, które stoją na naszej działce. Strasznie się to przeciąga , dlatego doszliśmy do wniosku, że ruszamy wczesną wiosną. W tym roku uregulujemy sprawy z przyłączami. Mam nadzieję, że może częściowo rozbierzemy budynki, załatwimy na spokojnie kredyt i do roboty. Jedyny plus z tego wszystkiego to taki, że będziemy mogli wykorzystać doświadczenie i uwagi dot. budowy faworyta osób już budujących co będzie dla nas bardzo cenne. Wszystkim już budującym życzę długiej pięknej jesieni a sobie krótkiej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 14.09.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Moje gratulacje Sowa czyli stan zero jeszcze w tym roku a może jeszcze więcej? Ja czekam cały czas na papierki a potem muszę uzbroić działeczkę więc przed zimą gdyby była długa jesień to może zerówkę zaliczę Fundamenty ręcznie czy kopareczka? Ławy zalane!!! Wykopy pod fundamenty wykopane koparką,zbrojenie nieco "odchudzone"-zamiast drutu 16 jest 14.Wylalismy 21 m betonu,teraz schnie.Jesli tylko aura bedzie łaskawa to w tym roku skończymy stanem surowym otwartym. Dzisiaj zamontowali mi na działce garaż blaszak na różne różności budowlane. Skrzynka z "prowizorką" elektryczną też jest podłączona, w sobotę ma pojawić sie mistrz i podłączyc licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 14.09.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 http://foto.onet.pl/upload/5/37/_629245_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/8/80/_629246_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/21/30/_629248_n.jpg To kilka ujęć z placu boju, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 14.09.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 http://foto.onet.pl/upload/5/37/_629245_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/8/80/_629246_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/21/30/_629248_n.jpg To kilka ujęć z placu boju, Pozdrawiam SUPER :P[/b] Trzymam kciuki Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 14.09.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam Informuję, że udało się wreszcie doprowadzić do zakończenią więżby na naszym Faworycie. W poniedziałek murarze zaczynają ostatni etap, potem deskowanie i papa, a na końcu dekarze i to będzie tyle w tym roku.Generalnie już widać jak wygląda Faworyt na żywo.Kłopotów co niemiara głównie z projektem. Współczuje wszystkim faworytowiczom wielu nerwów i niespodzianek na które natkną się przy realizacji tego gniota.Tak teraz wygląda nasz domek:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c2222a0913a9a83.htmlA w tym miejscu reszta zdjęć i tych starych i tych nowych:http://badar.fotosik.pl/albumy/48861.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DecemberKa 20.09.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Badar, czy ten słup na środku przejścia między holem a salonem to tak na stałe? Dlaczego on tam stoi? W projekcie nie widziałam niczego takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DecemberKa 20.09.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 http://images3.fotosik.pl/163/a19a1563e907cb38med.jpg dokładnie to o ten właśnie pytam. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 20.09.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Ten słup jest w projekcie- ja zrezygnowałam z niego na rzecz scianki -jakby od słupa w lewo-nie bedzie przejscia tylko ścianka.W ogóle nasz geodeta przy tyczeniu westchnął, że teraz bardzo ciekawe domy sie projektuje, ale tak "popapranego" jeszcze nie spotkał-rzeczywiscie to wychodzi w trakcie prac-bardzo jestem ciekawa jaki będzie efekt finalny.Na razie deszcz mi zalał ławy, panowie wybierają wodę,rogatki zabite,materiał czeka.Jak tam u pozostałych faworytów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DecemberKa 20.09.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Tzn. że przejście z hou będzie wprost na wyjście na taras? (po zamurowaniu tej przestrzeni na lewo) Bo jakoś nie bardzo nadal to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 20.09.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Tzn. że przejście z hou będzie wprost na wyjście na taras? (po zamurowaniu tej przestrzeni na lewo) Bo jakoś nie bardzo nadal to widzę Dokładnie wejscie z holu na część między jadalnią a salonem vis a vis drzwi na taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts