zorrinka 24.04.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witaj zorrinka, proszę napisz o ile podnieśliście ściankę kolankową? my podnieśliśmy o 2 pustaki a różnice w wyglądzie dachu mamy zamiar zatuszować podbitką na tyle na ile będzie się dało, dekarz powiedział ze jak się wykończy dach to nie będzie tego tak strasznie widać, ale za to pokoje w środku są super. więc było warto mimo zewnętrznego gorszego wyglądu. za jakiś czas zamieszczę foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siubert 26.04.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ja podniosłem 1 pustak nad domem i 2 pustaki nad garażem i udało mi się zachować koncepcję architektoniczną. Pomieszczenia nie są za niskie. Z obserwacji Forum widzę, że to była dobra decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina88 28.04.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 SIUBERTA czy podnosząc scianę przedłużałeś dach czy pozostawiłeś tak jak było w projekcie? My się właśnie zastanawiamy co zrobić i jak to wyjdzie w realu?? Ciężka decyzja...:/ Może dołączył byś jakieś zdjęcia?? Chętnie obejrzymy Twojego Faworyta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawweł 28.04.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Ja zaczołem Faworyta z podwójnym garażem, obecnie robią mi pierwszą kondygnacje koniec dachu planuje w połowie lipca, Tomaszów Lub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 5 29.04.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Fran3k!Dzięki za odpowiedzi i zdjęcia. Mam jeszcze parę pytań: czy podnosiłeś ściankę kolankową - a jeśli tak to o ile i czy podnosząc scianę podnosiłeś dach (tzn wysokość całego domu zwiększyła się o tyle co ścianki kolankowej ) czy może przedłużałeś dach, czy pozostawiłeś tak jak było w projekcie? czy zmieniłeś rozmiar okien - chodzi mi głównie o wymiary okna w kuchni i oczywiscie okien łukowych na podaszu - tych z przodu i z tyłu też. Mam nadzieję, że jeszcze raz odpowiesz na moje pytania -Będę wdzięczna za szybką odpowiedź. Pozdrawiam i powodzonka w dalszym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 02.05.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 zorrinka - wy zmienialiscie kat okien lukowych czy mi sie zdaje?jakies male te wasze okienka i tyle przestrzeni do dachu mysle ze warto podniesc scianke - a czy o 1 pustak czy 2 to juz kwestia indywidualnawiele razy na tym forum pisano o tym 2 pustaki to juz sporo i lepiej po prostu - wzorem innych - zrobic dluzsze krokwie zeby zachowac zewn parametrypozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 02.05.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 aha i jeszcze jedna rzecz - po pewnym czasie przestaje sie na to zwracac uwage tak naprawde - chodzi mi o wyglad zewnetrzny a liczy sie wygoda w srodku wiec chyba o ten 1 pustak to rzeklabym trzeba podniesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Krzyś 27.05.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Witamy Forumowiczów Faworytów , już od dłuższego czasu zamierzamy z żoną budowac faworyta , ale nie będzie to zbyt oryginalne jak zapytam kto buduje w woj.pomorskim . Zawsze co na żywo to na żywo . Czekamy na info pod [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niki 5 01.06.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Do Sowy(monikaka)! Mamy z mężem prośbę,szukamy ochotnika który zaprosi nas do obejrzenia Faworyta,my własnie przymierzamy się do budowy.Nawet byliśmy u Ciebie pod bramą,ale nikt nas nie wpuścił,albo nikogo nie było albo macie dość odwiedzających:)każda opcja możliwa... Bardzo nam zależy na obejrzeniu Faworyta w środku,bo z zewnątrz Wasz prezentuje się SUPER!!! czekamy na odpowiedź pozdrawiam podaje moj email [email protected] ps.a może jeszcze ktoś buduje w świętokrzyskim? ja niestety mam budowę dopiero na etapie stanu zerowego - więc nic do oglądania. Ale wiem, że np w Skarżysku Kamiennej są 4 Faworyty (2 pojedyńcze i jeden w wersji bliźniaka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonasMOK 05.06.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Witam Wszystkich.od maja wystartowliśmy z budową i nie wiem jak Wam to wyszło, że stany zero wybudowaliście tak tanio bo nam poszło 53 tys. co prawda podnieśliśmy ścianki fundamentowe o jeden bloczek na całości, ponadto wykopaliśmy ogromniastą dziurę w ziemi bo u nas jest glina i szalowaliśmy. Do ław fundamentowych poszły 32 kubiki betonu i musimy mieć ogromną ilość piasku żeby zasypać a raczej obsypać domek nie mówiąc o piasku do fundamentów. Czy możecie powiedzieć co robicie z tą gliną z dołu może wymieszać ją z piaskiem i trochę wyrównać teren bo dom jest trochę podniesiony?Jak ktoś będzie chciał to napiszę czego ile zamówiliśmy i za ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonasMOK 09.06.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 ale cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota0610 12.06.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 No własnie, straszna cisza..kiedyś to forum tętniło życiem..i całe szczęście, bo to skabnica wiedzy na temat budowania Faworyta. My już najgorsze mamy za sobą i się za jakieś dwa tygodnie przeprowadzamy, ale własciwie juz teraz można tam z powodzeniem mieszkać. Moja córka robi tam dzisiaj osiemnastkę. Mam nadzieje, ze nie rozwalą mi chaty, zanim tam jeszcze zamieszkam haha! Co do koszów...to my się już dawno pogubiliśmy, podziwiam wszystkich tych, którzy potrafią zaksięgować każdy gwozdek, każdą pierdółkę . Jednowiem - dom, to wielka skrzynia na pieniądze, ciągle trzeba dorzucac i dorzucać i końca nie widać. Ale, jak tak chodzę teraz umordowana po moim Faworycie(sprzatam, sprzątam, sprzątam) to wiem, że gdybym miała jeszcze raz się zastanowić nad budową domu i wyborem projektu(wielkością i wygladem) to byłby to zdecydowania Faworyt. Wszystko nam tu odpowiada. Jedynie schody mogłyby być szersze...reszta jest ok, to, co nam nie pasowało, dostosowaliśmy do naszych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonasMOK 12.06.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Dzięki Dorotko, że zaglądasz tu. Jestem księgową więc to skutek uboczny mojej pracy a tak faktycznie to mój mąż jest osobą notującą wszystko także faktycznie co do jednej nakrętki wszystko jest policzone. Fajnie, że już zamieszkasz ja natomiast uwielbiam jeździć na budowę samo wyjście z samochodu i zapach rumianku i "wiejskich zapaszków" jest cudowny. Można wiedzieć gdzie się wybudowaliście - /zapewne już pisałaś/. Zastaawiam się też jad długo nasze dzieci z nami pomieszkają Ty masz córkę 18 letnią ja 16 letniego syna i 12 letnią córkę mam nadzieję , że jeszcze długo dzieci w gniazdku mamy zostaną.pozdrawiam Cię serdecznie i delektuj się wspaniałą przestrzenią w domku. ps ile podwyższyłaś ściankę kolankową - pytanie stare jak świat i czy dobra była decyzja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota0610 12.06.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Ja mieszkam w Siemiatyczach, na wschodzie Polski i tu nie ma chyba Faworytów, no może jakieś rodzynki.Poza osiemnastoletnią córką mam jeszcze syna(14) i małą Maję(2,8 ), tak że będzie tam jeszcze komu mieszkać Ściankę kolankową podnieśliśmy o 2 pustaki, w garażu o jeden i jest to jak najbardziej trafna decyzja! Nie wyobrażam sobie, żeby tej ścianki nie podnosić. I tak ma się wrażenie, że jest trochę za nisko pod tymi skosami, ale można już ustawić tam jakieś meble, np. łóżko lub komodę. Lecę zanieść tort dzieciakom(na szczęście mam blisko) i obadam, czy dom stoi w nienaruszonym stanie hihi. Kurczę, idzie straszna burza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanusiaF 13.06.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Uff przebrnęłam przez rejestrację . Witam wszystkich faworytozakręconych. Będę chyba oryginalna ponieważ nie chcę oglądać faworyta w rzeczywistości. Budowa została rozpoczęta w sierpniu ubiegłego roku tylko dlatego by nie stracić pozwolenia na budowę, które było wydane blisko dwa lata wstecz od czasu rozpoczęcia prac. Wielkie mi prace po prostu zostały wylane fundamenty i do czerwca tego roku nic. Podczas ubiegłego tygodnia podłączona została woda do powstającego budynku, wymurowane i ocieplone zostały ściany fundamentów oraz wylany wieniec na tych ścianach. To tyle o budowie, o kosztach może innym razem jeszcze tylko o miejscu budowy: województwo zachodniopomorskie, miejscowość Choszczno, działka położona nad uroczym jeziorkiem:cool:. Domek ma wystarczyć dla sześcioosobowej rodzinki: córka(21),syn (20), córka(18), syn(16) i my(??). Pozdrawiam wszystkich budujących i już wybudowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota0610 15.06.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 My do tej pory nie widzieliśmy żadnego Faworyta na żywo, za to mam zdjęcia wszystkich Faworytów, jakie tylko pojawiły się w internecie.Pomogły nam nie raz w trakcie budowy, czy też wykańczania. jak dobrze, że istnieje to forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackpoint 16.06.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Dorota,wysłałem Ci parę dni temu na prv zapytanie o mozliwość obejrzenia Waszego domku w tą sobotę, o czym "forumowaliśmy" 2 m-ce temu.Ale już wiem, że raczej nam się nie uda. Mam jednak nadzieję na inny termin, jeśli oczywiście nadal się zgadzacie.Jacek, Lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanusiaF 16.06.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Stan zerowy zakończony.Koszt jego wykonania - 57 369 zł. ( Wykonanie przłącza elektrycznego i wodnego, utwardzenie drogi dojazdowej, projekt i jego adaptacja, materiały oraz robocizna grupy budowlanej i kierownika budowy). Nasz faworyt to wersja D z podwójnym garażem. Zmiany: przeniesienie kotłowni za garaż, w salonie jedno duże okno zamiast dwóch, Kolumny okrągłe i ze zmian to tyle reszta to kosmetyka. No i słynna ścianka kolankowa wędruje o dwa pustaki suporeksu do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Marcin 17.06.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Czesc.Jeśli chodzi o Faworyta w Świętokrzyskim to u Nas juz stoi. Coprawda dopiero wstawiono okna i drzwi, a oprócz stanu surowego nie ma co oglądać to i tak serdecznie zapraszamy. Ja szukając Faworyta znalazłem 3 w okolicach Kielc, więc jesli kaorl chcesz to daj znać na prv. Pozdrawiam Wszystkich. Jak będe miał chwilkę to wkleje zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jackpoint 17.06.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 A czy po podniesieniu kolankowej o 2 pustaki dach wyszedł ok, bez większych kombinacji? Ciekawy jestem jak wygląda na zewnątrz? Może masz jakieś foty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts