Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U naszego dostawcy zabrakło suporeksu a ściany nie są nawet na półmetku. Dostawca zaproponował bloczki ytonga, co było robić wzięłam.

Po wymurowaniu kilku warstw okazało się, że jest dużo lepszym materiałem, bloczki są równe i nie popękane jak to było z suporeksem.

Kominy zastosowaliśmy z firmy Plewa, z Poznania, są one z wkładem ceramicznym innym do kominka i innym do kotła gazowego oraz posiadają izolację z wełny mineralnej.

Najważniejsze, że są konkurencyjne cenowo za oba zapłaciłam 5250 zł.

Przygotowuję zdjęcia do wklejenia może w przyszłym tygodniu kilka zamieszczę.

ja niestety mam budowę dopiero na etapie stanu zerowego - więc nic do oglądania. Ale wiem, że np w Skarżysku Kamiennej są 4 Faworyty (2 pojedyńcze i jeden w wersji bliźniaka).

Hej, my tez mamy budowę w stanie zerowym, ale chcielibyśmy zobaczyć jakiegoś Faworyta w realu w świętokrzyskim. Możesz nam podać bliższe namiary? Dzięki. Wiemy, że jest Faworyt w Mikułowicach , ale ponoć w św. są dwie takie miejscowości. podaję mój adres [email protected] dzięki

Ja mieszkam w Siemiatyczach, na wschodzie Polski i tu nie ma chyba Faworytów, no może jakieś rodzynki.Poza osiemnastoletnią córką mam jeszcze syna(14) i małą Maję(2,8 ), tak że będzie tam jeszcze komu mieszkać :) Ściankę kolankową podnieśliśmy o 2 pustaki, w garażu o jeden i jest to jak najbardziej trafna decyzja! Nie wyobrażam sobie, żeby tej ścianki nie podnosić. I tak ma się wrażenie, że jest trochę za nisko pod tymi skosami, ale można już ustawić tam jakieś meble, np. łóżko lub komodę. Lecę zanieść tort dzieciakom(na szczęście mam blisko) i obadam, czy dom stoi w nienaruszonym stanie hihi. Kurczę, idzie straszna burza...

Witam !

Kończymy budowę swojego Faworyta. Nie podnieślismy ścianek kolankowych ponieważ każdy taki zabieg zniekształca bryłę budunku. Jest to jednak dom parterowy z uzytecznym poddaszem. Nie widziałem na forum ani jednej udanej realizacji, gdzie została podniesiona scianka kolankowa. Zrobiliśmy niewielkie korekty wewnątrz., poprawiając błędy projektantów. Jeśi możesz wstawić zdjecia Waszego domu po zmianach to byłbym wdzięczny za możliwość porównania.

Hej, my tez mamy budowę w stanie zerowym, ale chcielibyśmy zobaczyć jakiegoś Faworyta w realu w świętokrzyskim. Możesz nam podać bliższe namiary? Dzięki. Wiemy, że jest Faworyt w Mikułowicach , ale ponoć w św. są dwie takie miejscowości. podaję mój adres [email protected] dzięki

W Skarżysku:

Faworyt w wersji bliźniaczej jest wybudowany (stan po tynkach wewnętrznych i zewnetrznych) na rogu ulicy Kopernika/Wiejskiej - troszeczkę się różni od wersji klasycznej (zobacz róznice na stronie mg projekt)- obejrzałam go za zgodą własciciela -poprostu odwiedzając budowę. Dwa pozostałe faworyty (jeden dość znacznie zmodyfikowany - np. zamiast garażu jest pokój) już zamieszkałe (a więc raczej trudniejsze do "zwiedzenia" ) są na osiedlu domków jednorodzinnych w okolicy kościoła Ostrobramskiego (nazw ulic niestety nie znam). A to zgodnie z informacjami na forum nie jedyne Faworyty w świętokrzyskim

Witam !

Kończymy budowę swojego Faworyta. Nie podnieślismy ścianek kolankowych ponieważ każdy taki zabieg zniekształca bryłę budunku. Jest to jednak dom parterowy z uzytecznym poddaszem. Nie widziałem na forum ani jednej udanej realizacji, gdzie została podniesiona scianka kolankowa. Zrobiliśmy niewielkie korekty wewnątrz., poprawiając błędy projektantów. Jeśi możesz wstawić zdjecia Waszego domu po zmianach to byłbym wdzięczny za możliwość porównania.

Mieszkamy w naszym Faworycie już prawie rok i na pewno nie zgodzę się z opinią, że jest to dom parterowy z użytecznym poddaszem. W końcu, na piętrze znajdują się wszystkie sypialnie, i, chcąc nie chcąc, spędza się tam znaczną część czasu. W parterowych domach moich znajomych sypialnie znajdują się na dole a użyteczne poddasze wykorzystuje się do innych celów: siłownia, pokój zabaw itp.

Dom jest przestronny i wygodny. Z pewnością, kilka rzeczy można było zrealizować inaczej podczas budowy - teraz to dopiero widzimy. Trudno jest, jednak, wszystko przewidzieć, nie mając doświadczenia czy może wystarczającej ilości wyobraźni. Jest, natomiast, jedna zmiana, którą wprowadziliśmy, a za którą po dziś dzień błogosławię to tutaj forum (podsunęło nam ten pomysł). Chodzi mi o podniesienie ścianki na piętrze. Może i bryła domu odbiega lekko od oryginalnej wersji, ale, jakoś trudno nam to dziś zauważyć, bo do projektu już raczej nie zaglądamy a do wyglądu naszego domku się przyzwyczailiśmy i dla mnie jest on całkiem ładny :) Codziennie, natomiast, budzę się w łóżku stojącym bezpośrednio pod skosem i z radością wstaję wyprostowana, bo nie mam sufitu kilka centymetrów nad głową. Może miłośnikom noclegów w namiotach takie niskie skosy nie przeszkadzają, dla mnie, jednak, jest to opcja nie do przyjęcia. Pamiętam, że wahaliśmy się z tą decyzją do ostatniej chwili, lecz gdy murarze postawili ściankę zgodnie z projektem, natychmiast zdecydowaliśmy, że trzeba ją podnieść. Ta zmiana szczególnie wpłynęła na funkcjonalność najmniejszej sypialni - nie wyobrażam sobie jak rozstawiłabym tam meble, gdyby sufity nie poszły w górę.

Oczywiście, każda rodzina ma inne potrzeby i pewnie nie każdemu zależy na powiększaniu powierzchni użytkowej. Chciałabym jednak zwrócić uwagę na fakt, że projekt tego domu nie jest perfekcyjnym tworem geniusza architektury - wręcz przeciwnie - zawiera kilka błędów i kilka zupełnie niepraktycznych rozwiązań. Jest to kolejny projekt "narysowany" przez kogoś, kto nie do końca przejmował się tym jak to wszystko będzie funkcjonowało w praktyce. Dlatego uważam, że traktowanie tego projektu jak świętości, której nie można zbezcześcić jest śmieszne. To ma być dom, w którym się dobrze i wygodnie żyje a nie dzieło sztuki architektonicznej, w którym minimalne naruszenie proporcji spowoduje, że.... że co???

Pozdrawiam wszystkich, których uwagi pomogły mi podjąć decyzje i przebrnąć przez trudny okres budowy :)

A to moja kuchnia. Po zlikwidowaniu spizarki ma powierzchnie 15m2. Wyspa zawsze byla moim marzeniem. Poczatkowo zaprojektowalam polwysep wychodzacy od sciany przy okne ku wyjsciu do jadalni. Jednak po dlugich za i przeciw doszlam do wniosku, iz obchodzenie wyspy 'na okraglo' bedzie dla mnie daleko wygodniejsze. Czesc wyspy spelnia podwojna role, tj, albo stołu, albo obszernego blatu roboczego.

Przy szerokiej lodówce, jest takze wygodna powierzchnia robocza pogłębiona blatem. Szafka pod nim ma glebokosc standardowa, stad czoło szyflad i lodówki sa w jednej linii. Obok plyty indukcujnych umiejscowilam zlew, gdyz z przyzwyczajenia zawsze mam go przy kuchence. Zlew jest takze obok zmywarki. Segregacja smieci w 3.pojemnikach, przykrywanych w momencie wjazdu szyflady.

Fronty ze sprawdzonego przeze mnie MDF-u lakierowanego w w kolorze czerwonego wina czyli w kolorze bordo:) Boki w kolorze aluminium. Zlew krzemowy z domieszka brokatu. Pieknie sie mieni, ale na zdjeciu tego efektu nie widac.

Sufit lekko obnizony z powodu ruru biegnacej od okapu do komina.

Kuchnia dla glownej uzytkowniczki, czyli mnie, spelnia zamierzone funkcje w sposob znakomity. Kuchnia otwarta ma te zalete, iz zawsze wszyscy jestesmy razem:) I o to chodzi:)

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-01/8fe65c8b.jpg

witaj, nie wiem, czy już wykasowałaś zdjęcia czy zwyczajnie nie udostępniasz je każdemu, ale prrrrooooooszę, tak to opisujesz, że muszę to zobaczyć tym bardziej, że w planach też chcemy zrezygnować ze spiżarki na rzecz powiększenia kuchni i co za tym idzie wyspy o której zawsze marzyłam...

jeśli nie na ogóle to proszę Cię o fotki na maila [email protected]

ślicznie, powiedzcie mi proszę gdzie Wy się budujecie i jeśli jakoś po drodze by nam było, to czy moglibyśmy wpaść obejrzeć?

my jesteśmy już (w końcu po prawie dwóch latach) na etapie zalewania ław. Dzisiaj pewnie jak wrócę z pracy to ławy będą wylane. :)

nie dodałam że my budujemy się w okolicach siedlec a niedługim czasie wybieramy się do znajomych do Wrocławia więc możemy po drodze wstąpić. Dodam, że chciałabym zobaczyć wersję z garażem po prawej stronie jeśli ktoś taką buduje.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!

Mieszkamy w naszym Faworycie od marca tego roku. Już od dawna śledzę to forum i z niecierpliwością czekam na wasze zdjęcia żeby coś podpatrzeć. Jesteśmy super zadowoleni ale mieszkamy na razie tylko na parterze - poddasze bedziemy wykańczać zimą. Pokaże Wam parę fotek z mojego faworyta - na razie tylko środek (korytarz, salon i kuchnia).W październiku będziemy ocieplać i malować więc też się "pochwalę".

Pozdraiwm wszystkich.

1 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg

2 [Rozdzielczość Pulpitu].JPG

3 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg

4 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg

5 [Rozdzielczość Pulpitu].jpg

Witam wszystkich!

Mieszkamy w naszym Faworycie od marca tego roku. Już od dawna śledzę to forum i z niecierpliwością czekam na wasze zdjęcia żeby coś podpatrzeć. Jesteśmy super zadowoleni ale mieszkamy na razie tylko na parterze - poddasze bedziemy wykańczać zimą. Pokaże Wam parę fotek z mojego faworyta - na razie tylko środek (korytarz, salon i kuchnia).W październiku będziemy ocieplać i malować więc też się "pochwalę".

Pozdrawiam wszystkich.

Gratulacje

Wnętrza kapitalne.

Przy okazji wypróbowuję nowy sposób zamieszczania foto (galeria Muratoa)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=18432&stc=1&d=1280781569

Witam wszystkich!

Pozdraiwm wszystkich.

Czy możesz umieścić pełne zdjęcie schodów (z dołu) ? - chciałbym zobaczyć jak one "wchodzą" w hol.

Jeżeli możecie to pochwalcie się jaki jest mniej więcej koszt takich schodów i gdzie je można kupić.