Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem,tez tak do tego podchodze:) Zycie mnie nauczylo.ze lepiej zaplacic za cos co jest tego warte to sie spi spokojnie.( nie mylic z przeplaceniem:) Budowa domu to wg mnie nie budowanie z klockow,jak sie pomyle to juz nie naprawi tak szybko ;) Moze troche emocjonalnie podchodze do tej budowy,ale poraz pierwszy bedziemy mieli cos swojego.Cos o czym mozemy zadecydowac i urzadzic( nie tak jak gotowe mieszkanie w bloku...) i oczywiscie chcialabym zrobic to jak najlepiej.No coz,zycie pewnie zweryfikuje moje plany i marzenia....hahahah Pozdrawiam wszystkich "faworytkow" :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam inne pytanie, bardzo ważne. Co zrobiliście z WYCZYSTKĄ w kominie od kominka?????

bo u mnie wyczystka znalazła się w małym pokoiku za ścianą :(

u nas również jest w holu, może się czymś przysłoni żeby nie było widać ...

witam wszystkich jestesmy tu nowi :) wlasnie zakupilismy projekt faworyt II !!!

budowa bedzie wokolicach lublina

jetsesmy na etapie architekt biega i zalatwia nam formalnosci

mam kilka pytan do was

ile wyszedl was ten dom bez kosztow za dzialke tylko dom powiedzmy w stanie do wprowadzenia zmeblami???

ile stan surowy z dachem ???

z gory dzieki

adm

Jak masz czas ,zeby wszystko kontrolowac,biegac i kupowac,no i targowac sie:) to mysle,ze za stan surowy z dachem plus okna mozesz sie wyrobic w 160.000 zl.Cennik w projekcie mocno odbiega w niektorych miejscach od realnosci.Ja juz spr cegly i dachowki,beton...zaplace mniej niz w tej rozpisce.

dziekuje za info :) my narazie postawimy tylko z dachem bez okien i tak przez dwa lata zostanie !!! czyli 150/160 bedzie luz no to fajnie :)

wiec tak sie zastanawiam czemu ludzie pisali na tym forym ze calosc 600 czy 700 tys za dom to co tyle kosztuje ze az na wykonczenie trzeba 450 000 ??? marmury i antyki bo nie umiem sobie wyobrazic na co te 600 000 ??? ok 160 000 stan surowy z dachem i oknami i 440 000 na co .... please powiedzcie bo mnie przeraza ta kwota :((((((((

dzieki dzieki dzieki

ADM

Od stanu zerowego zaczyna się prawdziwe wydawanie pieniędzy. Okna u mnie 27 000, drzwi wejściowe prawie 9000, hydraulika z kotłem ok. 50 000. Oczywiście wszystko zależy od poziomu wykończenia ale wierz mi że łatwo nie jest. Każda pierdoła kosztuje. Pearl3434 była dzisiaj u mnie więc wie już trochę więcej. Pozdrowienia:)

no ja oczywiscie wszystko rozumiem ze no wszystko w ciul kosztuje ale czy jest tu ktos komu udalo sie to zrobic za 500 000 juz z wszystkim wszytkim...??? bylismy u ludzi ktorzy wybudowali benedytka duzo wiekszy od faworyta i mieli trzy lazienki ....i oni mowili ze z meblami juz calosc calos baa z ogrodem to zmiescili sie w 500 000 ... takze ja mam nadzieje tez ...

A JEST COS W TYM PROJEKCIE O CZYM MUSZE WIEDZIEC UWAZAC NA ... JAKIS BLAD CZY COS???

AAAA czy w tej lazience na dle w orginalne jest wystarczajaco miejsca na prysznic ???

czy warto powiekszyc hol o spizarke???

o ile waro podnies dom o jednego pustaka..???

co jescze powinnam wiedziec hmmmmmmm:D

dzieki za odpowiedzi

ADM

Od stanu zerowego zaczyna się prawdziwe wydawanie pieniędzy. Okna u mnie 27 000, drzwi wejściowe prawie 9000, hydraulika z kotłem ok. 50 000. Oczywiście wszystko zależy od poziomu wykończenia ale wierz mi że łatwo nie jest. Każda pierdoła kosztuje. Pearl3434 była dzisiaj u mnie więc wie już trochę więcej. Pozdrowienia:)

czy moglabym poprosic o zdjecia wnetrza ??? [email protected] DZIEKIIIIII

Projekt jest w ogóle bardzo niedokładny. U mnie kierownik budowy musiał się niektórych rzeczy domyslać.

Ja łazienkę na dole powiększyłem kosztem trochę kosztem wiatrołapu, zrezygnowałem ze spiżarni i zostawiłem tylko wnękę na lodówkę i pozostałą zabudowę meblową.

Podnieść o jednego pustaka warto, ale trzeba uważać bardzo, a najlepiej o te 20 cm podnieść wtedy wszystko, żeby nie było kłopotu z daszkiem nad wejściem, bo pojawia się kłopot z utrzymaniem jednej płaszczyzny daszka nad wejściem z frontową połacią dachu. Ja taki problem miałem ale jakoś wybrnąłem:)

Poczytaj dużo forum generalnie to sporo się dowiesz:)

no ja oczywiscie wszystko rozumiem ze no wszystko w ciul kosztuje ale czy jest tu ktos komu udalo sie to zrobic za 500 000 juz z wszystkim wszytkim...??? bylismy u ludzi ktorzy wybudowali benedytka duzo wiekszy od faworyta i mieli trzy lazienki ....i oni mowili ze z meblami juz calosc calos baa z ogrodem to zmiescili sie w 500 000 ... takze ja mam nadzieje tez ...

A JEST COS W TYM PROJEKCIE O CZYM MUSZE WIEDZIEC UWAZAC NA ... JAKIS BLAD CZY COS???

AAAA czy w tej lazience na dle w orginalne jest wystarczajaco miejsca na prysznic ???

czy warto powiekszyc hol o spizarke???

o ile waro podnies dom o jednego pustaka..???

co jescze powinnam wiedziec hmmmmmmm:D

dzieki za odpowiedzi

ADM

Dziekujemy Darek za mozliwosc zerkniecia za domek.Ida zmiany....:)))) Lazienke na dole powiekszamy na bank o cala dlugosc wneki w hallu wejsciowym a spizarke plytsza robimy a la drzwi przesuwne w kuchni i miejsce na szafe w hallu sie zrobilo:) Na pewno kombinujemy ze scianka w kuchni.Nawet jak bedzie nosna...zagwostka dla architekta...okna wieksze tez beda:) Zmienila sie koncepcja gabinetu i sypialni.No i znika scianka w pokoju a la strych :)

Co do cen za budowe domu jak kolega wyzej wspomnial.....pewne rzeczy mozna sobie obliczyc i kontrolowac( nie do kazdej zlotowki oczywiscie!) ,ale sa rzeczy,ktore sa nie do policzenia i te wg mnie sie zaczna po stanie deweloperskim ;))))))) Bylismy wczoraj u znajomych,ktorzy wlasnie wykonczyli blizniaka.Wykonczenie domu to beczka bez dna....

Koszt budowy Faworyta jak widać różni się już w zależności od części Polski w której powstaje. Różnice są również w wybranych materiałach np. typie: pustaków, stropu, pokrycia dachu, ilości okien dachowych, kominów itd. Ale sama budowa to jeszcze nic i jej koszty są moim zdaniem małe w porównaniu z wykończeniem domu. Wszystkie instalacje (alarmowe, elektryczne, centralny odkurzacz), okna, drzwi zewnętrze i brama garażowa, tynki, wylewki, ogrzewanie w zależności od wybory sposobu ogrzewania to koszt moim zdaniem od 60-120tys, ocieplenie zewnętrze i wewnętrzne t naprawdę sporo kosztuje. Moim zdaniem tylko te prace są już ok 20% droższe od wybudowania stanu surowego. A dopiero od tego momentu zaczyna się zabawa z płytkami, łazienkami, kominkami itd. Moim zdaniem wartość która tutaj kilkakrotnie padła w okolicach 600-700 tyś dla budowy tego domu to suma w której można się zmieścić a zejście z niej jest dosyć trudne. Wszystko się jednak okaże jak zakończę budowę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie

Witam wszystkich Faworytów ;) cieszę sie że w końcu odezwał się ktoś z okolic Radomia (bishni 1973) miło bedzie wymienić się radami i dośwaidczeniami. My też budujemy pod Radomiem, jesteśmy na etapie kończenia więźby, jeśli pogoda pozwoli chcemy w tym roku położyć dachówkę. Budujemy faworyta z podwójnym garażem. bishni1973 napisz proszę jak masz wykonany taras, bo my mamy dylemat jaki taras zrobić, czy wylewany, czy nasypowy?

no no widze ze wy tam na full wypas :) odkurzacze wew ... 10 okien dachowych .. ogrzewania podlogowe fiu fiu :p

my zostawiamy tylko 3 okna dachowe no i rezygnujemy z ogrzewania podlogowego chyba wszedzie albo zostawimy tylko wlazienkach....

odkurzacze wew chcialam ale racaej nie ... wydamy wiecej na te piece itp

no coz stawiam sobie na zadanie zmiescic sie zze wsyztskim w 500 000 trzymajcie kciuki :)

no i mam kilka pytan do was

co sadzicie o takim pomysle zrezydnowac ze spizarki i tym sposobem powiekszyc hol a z wneki holu zrezygnowac na rzecz lazienki bo chce w tej lazience miec prysznic kibelek bidet no i zlew normalnych rozmiarow a nie takie mini mini

no i cos mowicie o zmianach w gabinecie co dokladnie proponujecie???

oraz co sadzicie o jednym wejsciu do kuchni od strony jadalni tylko ???

z gory dzieki kochani jestescie ze mi pomagacie :)

ADM

Budujemy zaraz za Radomiem kierunek Zwoleń., a Ty?. W naszych okolicach to już 3 faworyt, chyba że są jeszcze jakieś nie odkryte.

Kurcze chyba w tym roku nie damy rady zrobić ani tarasu ani schodów zewnętrznych, bo pogoda raczej nie będzie sprzyjająca.

Zmiany jakie mamy to: zrezygnowaliśmy z okien dachowych, mamy tylko nad garażem. Wejście do kuchni od strony hollu zostało zamurowane, poszerzyliśmy wejście do kuchni od strony jadalni, no i chyba panowie będa musieli rozwalic spiżarkę, bo jednak jej nie chcę. Na górze nad garazem bedzie pralnia a reszta będzie pełniła funkcje strychu. Łazienka bedzie duża. Sypialnia od frontu domu z garderobą.

bishni1973 masz dachówkę prawda? deskowałeś dach, czy tylko folia?

Wiem,tez tak do tego podchodze:) Zycie mnie nauczylo.ze lepiej zaplacic za cos co jest tego warte to sie spi spokojnie.( nie mylic z przeplaceniem:) Budowa domu to wg mnie nie budowanie z klockow,jak sie pomyle to juz nie naprawi tak szybko ;) Moze troche emocjonalnie podchodze do tej budowy,ale poraz pierwszy bedziemy mieli cos swojego.Cos o czym mozemy zadecydowac i urzadzic( nie tak jak gotowe mieszkanie w bloku...) i oczywiscie chcialabym zrobic to jak najlepiej.No coz,zycie pewnie zweryfikuje moje plany i marzenia....hahahah Pozdrawiam wszystkich "faworytkow" :)

podpowiem Ci jeśli coś

jeśli chcesz zrobić to jak najlepiej to naucz sie planów niemal na pamięć ;)

u mnie ostatnio sie okazało że na rzutach poddasza drzwi balkonowe są 80/210 (na surowo) i tak sobie myślałam i spać przez to nie mogłam, bo jakby doszły futryny i tynki to drzwi będą 70-tki? jakoś kiszkowate jak na taką bryłę domu. Tak więc zaczęłam wiercić dziurę w brzucvhu mojemu wykonawcy i okazało się, że jak zaczęli lać nadproża w lukarnach to na projekcie lukarn drzwi miały już wielkość 89/210. no tak już lepiej. może się to zmieniło, ale uważaj na błędy w projekcie. troszkę ich tam jest :)

co sadzicie o takim pomysle zrezydnowac ze spizarki i tym sposobem powiekszyc hol a z wneki holu zrezygnowac na rzecz lazienki bo chce w tej lazience miec prysznic kibelek bidet no i zlew normalnych rozmiarow a nie takie mini mini

no i cos mowicie o zmianach w gabinecie co dokladnie proponujecie???

oraz co sadzicie o jednym wejsciu do kuchni od strony jadalni tylko ???

z gory dzieki kochani jestescie ze mi pomagacie :)

ADM

ja zrezygnowałam ze spiżarki, ale u nas zmiany są takie że garażu nie będzie. zamiast garażu mamy kotłownię i spiżarkę.a ta malutka spiżarka w kuchni poszła na konto powiększenia kuchni i wiatrołapu i bardzo jestem zadowolona z tego rozwiązania, bo łazienkę na dole mamy 6m (zamiast kotłowni) a tam gdzie miała być łazienka, albo zrobimy składzik, albo podręczną garderobę (kto mieszkał kiedyś w domu wie, ile miejsca musi być na różne "pierdoły") ;)

a wejścia do kuchni nie zamurowywaliśmy, zmieniliśm,y tylko rozstaw drzwi z jadalni do kuchni, z możliwością montażu drzwi rozsuwnych kasetowych, żeby w razie co, zamknąć kuchnię