Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o ile waro podnies dom o jednego pustaka..???

ADM

my mieliśmy taki zamiar, ale pokoje są tak duże, że zrezygnowaliśmy z pomysłu podnoszenia ścianki kolankowej i martwienia się czy ktoś czegoś po drodze nie nawali :)

tym bardziej, że pralnię (która w projekcie łączy się z łazienką - żart - taka malutka) przenieśliśmy do pokoju nad "garażem"i jeśli się uda to tym samym powiększymy pokoich chłopców kosztem kawałka łazienki. :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie jest dachówka ceramiczna tylko blachodachówka. Ruuki, ale koloru nie pamiętam. Dachu nie deskowałem.

Budujemy zaraz za Radomiem kierunek Zwoleń., a Ty?. W naszych okolicach to już 3 faworyt, chyba że są jeszcze jakieś nie odkryte.

Kurcze chyba w tym roku nie damy rady zrobić ani tarasu ani schodów zewnętrznych, bo pogoda raczej nie będzie sprzyjająca.

Zmiany jakie mamy to: zrezygnowaliśmy z okien dachowych, mamy tylko nad garażem. Wejście do kuchni od strony hollu zostało zamurowane, poszerzyliśmy wejście do kuchni od strony jadalni, no i chyba panowie będa musieli rozwalic spiżarkę, bo jednak jej nie chcę. Na górze nad garazem bedzie pralnia a reszta będzie pełniła funkcje strychu. Łazienka bedzie duża. Sypialnia od frontu domu z garderobą.

bishni1973 masz dachówkę prawda? deskowałeś dach, czy tylko folia?

Okna są z Plast-Systemu kolor złoty dąb, Brama Novoferm też złoty dąb, drzwi ze Stol-Pawu (nie pamiętam jaki to kolor ale jak im powiesz że do złotego dębu to będą wiedzieć). Wzór drzwi wymyślony przez nas (mają jeden podobny ale z czterema płycinami i poczwórnym przeszkleniem w naświetlach).

bishni1973 możesz mi napisać skad brałeś okna, drzwi i bramę i jaki to jest kolorek?

Też się śmiałem z tematu suszarni nad garażem:) I jeszcze te drzwi niby przejściowe z łazienki:) Chyba dla Hobbitów:)

my mieliśmy taki zamiar, ale pokoje są tak duże, że zrezygnowaliśmy z pomysłu podnoszenia ścianki kolankowej i martwienia się czy ktoś czegoś po drodze nie nawali :)

tym bardziej, że pralnię (która w projekcie łączy się z łazienką - żart - taka malutka) przenieśliśmy do pokoju nad "garażem"i jeśli się uda to tym samym powiększymy pokoich chłopców kosztem kawałka łazienki. :)

podpowiem Ci jeśli coś

jeśli chcesz zrobić to jak najlepiej to naucz sie planów niemal na pamięć ;)

u mnie ostatnio sie okazało że na rzutach poddasza drzwi balkonowe są 80/210 (na surowo) i tak sobie myślałam i spać przez to nie mogłam, bo jakby doszły futryny i tynki to drzwi będą 70-tki? jakoś kiszkowate jak na taką bryłę domu. Tak więc zaczęłam wiercić dziurę w brzucvhu mojemu wykonawcy i okazało się, że jak zaczęli lać nadproża w lukarnach to na projekcie lukarn drzwi miały już wielkość 89/210. no tak już lepiej. może się to zmieniło, ale uważaj na błędy w projekcie. troszkę ich tam jest :)

Dzieki!

U mnie drzwi sa na balkon 1800/2470 . Generalnie plan domu nie jest doskonaly...jak mozna martwic sie w domu,ktory ma prawie 200m2 o powiekszenie lazienki?( czytaj: mikrolazienki ,hahah)

Mam pytanie do tych co już wybudowali i mają okna. Czy możecie napisać ile Was kosztowały okna do całego domu (bez dachowych) i jakiej firmy macie? Czy jesteście zadowoleni?

Mam okna Urzędowski, dąb, kolor D9, trzy szyby, listwa przeciw skraplaniu. Koszt ok. 28.000 zł (bez okien w garażu i dachowych). Razem z drzwiami (front+tył) wyszło 38.000 zł. Ceny z montażem.

Też się śmiałem z tematu suszarni nad garażem:) I jeszcze te drzwi niby przejściowe z łazienki:) Chyba dla Hobbitów:)

u nas żeby było śmieszniej nie ma w projekcie pralni nad garażem, tylko za ścianką w górnej łazience. I w ogóle nie ma przejścia z łazienki do pomieszczenia nad garażem. O ile sie nie mylę, to wielkość pralni bez skosów to jakieś niecałe 2m kw. :)

A powiedzcie mi, co zrobiliście z tynkami w środku? bo ja cały czas zapieram się przed gładzią szpachlową na tynkach. Jedynie na poddaszu, bo tam to już konieczność - niestety nie robiliśmy lanego poddasza.

Czy jest jakiś taki tynk, który już nie wymaga kładzenia gładzi, bo frustruje mnie myśl o tym pyle, szlifowaniu, docieraniu i tych nieszczęsnych wgłębieniach przy byle jakim oświetleniu... :(

Edytowane przez Tenia-z

Poniżej wklejam nieporadny obrazek ilustrujący w jaki sposób chciałbym zwiększyć wysokość drzwi do garażu pod schodami.

Planuję:

- odchudzić podest i górne schody, jeśli się da - podest będzie o kilka cm wyżej

- obniżyć poziom podłogi tuż za pokoikiem - wysokość drzwi zwiększy się o kilka - kilkanaście cm

- dodać 1 schodek do schodów biegnących od parteru do spocznika, przez co podest będzie wyżej

- dodać po 1 cm do wysokości każdego schodka - przez co podest jeszcze się podniesie o 12-13 cm

http://images50.fotosik.pl/2/fa6e88ccd1a16f06.jpg

Licząc "pi razy oko", "wyszło mi" (moja matematyczka przewraca się na emeryturze), że odległość m-dzy podestem a podłogą zwiększy się ze 184 do ok 222 cm.

Mam tylko wątpliwość: trzeba będzie przesunąć pierwszy schodek w kierunku kuchni (na rys w prawo). Mam pytanie do forumowiczów, którzy już mieszkają w swoim domu - czy pierwszy schodek nie będzie za bardzo "właził" na pierwszy plan? Czy nie będzie zawadzał?

.

DrBrat

bardzo bardzo dzięki za te schody!!!!!!!!!

wyszły super.

Ponieważ my zrobiliśmy przejście do garażu nie z łazienki (pierwotnie kotłowni) tylko z hollu musieliśm,y podnieść podest i też chcieliśmy zmniejszyć ilość schodków do pomieszczenia nad garażem

Zastosowaliśmy się do Twojego "nieporadnego" rysunku, oprócz tego obnizyliśmy strop w garażu i wyszło super!!!!!!!!!!!!

13 schodków na podest. 5 na poddasze i trzy nad garaż :)

U mnie cała góra jest zrobiona w płytach klejonych do ścian. Na dole mam tynki i gładzie. Syf jest rzeczywiście niemiłosierny, ale mam to już za sobą. Niektórzy robią tynki z ostatnią szlichtą z piasku kwarcowego, który później zaciera się na mokro i podobno robi się gładki, ale efektu nie widziałem więc nie wypowiem się w kwestii tego jak to wygląda.

u nas żeby było śmieszniej nie ma w projekcie pralni nad garażem, tylko za ścianką w górnej łazience. I w ogóle nie ma przejścia z łazienki do pomieszczenia nad garażem. O ile sie nie mylę, to wielkość pralni bez skosów to jakieś niecałe 2m kw. :)

A powiedzcie mi, co zrobiliście z tynkami w środku? bo ja cały czas zapieram się przed gładzią szpachlową na tynkach. Jedynie na poddaszu, bo tam to już konieczność - niestety nie robiliśmy lanego poddasza.

Czy jest jakiś taki tynk, który już nie wymaga kładzenia gładzi, bo frustruje mnie myśl o tym pyle, szlifowaniu, docieraniu i tych nieszczęsnych wgłębieniach przy byle jakim oświetleniu... :(

Zapraszam do siebie do olsztyna. Mam też namiar na dobrę ekipę z mazowieckiego .

Czesc Warmianka,

my jesteśmy z Elbląga - od 4 miesiecy na 90% bylismy zdecydowani na projekt Edyta z MG, i nawet ostatnio pojechalismy 400 km w jedną stronę zeby go zobaczyc. Okazal sie ogromny co sklonilo nas do dalszych poszukiwan (szczegolnie ze wymagal wiele zmian i biura projektowe marudzily) . Tak trafilismy na Faworyta II (wersja B z powiekszonym podcieniem) ale troche mamy watpliwosci czy nie bedzie za maly. Czy moglibysmy zobaczyc Twoja budowe ?

Pozdrawiam

Tylerr

Komplet okien (cały dom bez otworów garażowych-tam wmurowałem luksfery) kosztował ok. 28.000 zł. Drzwi (2 szt.-wejście oraz tył/ogród) 7.500 zł. Rolety są tylko i wyłącznie na dole (gabinet, 2xokno w salonie, wyjście na taras, 3x wykusz, kuchnia, kotłownia = 9 szt.), są to rolety uruchamiane radiowo (pilot, każda roleta na innym kanale), wykonane w kolorze stolarki okiennej - koszt: 8.000 zł (po mocnych rabatach, zresztą tak jak w przypadku okien i drzwi). Brama garażowa Hormann 5.800 zł. Ceny z montażem.

a możesz podpowiedzieć jakim cudem tak tanio za drewniane okna?

bo ja juz mam pierwszą wycenę z Vidoku (okna PCV) i bez drzwi wejściowych, rolet anty... wyszło ok.21500

powiedzcie proszę, co zrobiliście z instalacją odgromową, bo albo przeoczyłam albo nie pisaliście nic o niej

a dwa, wiem że temat okien wałkowany był wiele razy, ale zapytam jako że przez te kilka lat istnienia tematu mogło się wiele zmienić

Co zrobiliście z łukami w lukarnach? ja jestem na etapie zamawiania okien i wszyscy kręcą nosem na wysokość drzwi balkonowych, że bez oddzielenia górnym fiksem się nie da, a jak się da, to napewno bez gwarancji.