Miraśka 13.10.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 MLi masz rację ja tez mam projekt z mg tylko zacisze II(lustrzane odbicie) i parter jest prawie taki sam jak w wielu innych projektach tej pracowni śledze ten watek właśnie przez podobieństwo projektów Życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 14.10.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Witam wszystkich faworytowiczów fajnie się Wam rozwinął wątek na temat domku Faworyt - rzeczywiście jest ciekawy. Zauważyłem, że pracownia mgprojekt robi bardzo podobne projekty, zwłaszcza jeśli chodzi o parter. Nie powiem, wygląda to interesująco. Spójrzcie np. na: Maja2: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja2/rzuty.php lub Maja: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja/rzuty.php Co sądzicie o tych domkach? Bardzo mi się podoba Maja II, w ogóle MG Projekt projektuje ładne i funkcjonalne domki. Jesteście na etapie wyboru projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 15.10.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 MLi masz rację ja tez mam projekt z mg tylko zacisze II(lustrzane odbicie) i parter jest prawie taki sam jak w wielu innych projektach tej pracowni śledze ten watek właśnie przez podobieństwo projektów Życze powodzenia Dzięki Oglądałem zdjecia z Twojej budowy i jestem pod wrażeniem. Jeśli chodzi o Zacisze2 - jak sądzisz, za jaką kwotę można zbudować stan surowy zamknięty (wariant gospodarczy/oszczędny)? I co myślisz o wielkości pomieszczeń na parterze w domach maja2/zacisze2/faworyt: w sumie hol+jadalnia+salon to ok 60m2 - czy to metraż rozrzutny, rozsądny czy wygodny? Ja obecnie jestem na etapie wyboru projeku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 15.10.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Bardzo mi się podoba Maja II, w ogóle MG Projekt projektuje ładne i funkcjonalne domki. Jesteście na etapie wyboru projektu? Tak, dokładnie. Mnie również projekt Maja2 przypadł do gustu. Tylko trochę duży ten domek (nie wiem czy nie za duży). Ty zdecydowałaś się na Faworyta - co przesądziło o wyborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 15.10.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Witam Deskowanie i papa wychodzi ok. 2000-2500 drożej niz dobra folia. Obliczenia dotyczą samego materiału. Robocizna może być tańsza,=. Ogólnie oceniam na 2000 zł drożej. Pytanie do budujących Faworyta: z jakimi problemami w projekcie spotkaliście w czasie budowy? Pozdrawiam Jutro zaczynają się roboty dekarskie. Mysle, że za ok 1,5 tygodnia pokaże wam Faworyta z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DecemberKa 16.10.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam,Sugerując się informacją podawaną przez autora projektu o powierzchni użytkowej 158,4 m2 trochę się zdziwiłam gdy po zsumowaniu powierzchni użytkowych poszczególnych pomieszczeń wyszło mi 181,8 m2 +strych, garaż i pomieszczenie gospodarcze za garażem. Uważam to trochę za dziwne wprowadzanie w błąd przez pracownię MG osób które sugerują się pow. użytkową . Domek o podobnych rozmiarach - Maja jest już liczony w inny sposób ale autor również „dziwnie” to podaje bo 183,56 + garaż to 189,4 m2 +garaż +kotłownia/pom.gospodarcze liczone według powierzchni użytkowych podanych na projekcie katalogowym… Biorąc pod uwagę takie dziwne według mnie liczenie zastanawiam się jak wobec tego obliczane były np. skosy w tym projekcie? Ciekawić zaczyna mnie czyżby takie obliczanie powierzchni użytkowej jest na tyle dowolne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 16.10.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam, Sugerując się informacją podawaną przez autora projektu o powierzchni użytkowej 158,4 m2 trochę się zdziwiłam gdy po zsumowaniu powierzchni użytkowych poszczególnych pomieszczeń wyszło mi 181,8 m2 +strych, garaż i pomieszczenie gospodarcze za garażem. Uważam to trochę za dziwne wprowadzanie w błąd przez pracownię MG osób które sugerują się pow. użytkową . Domek o podobnych rozmiarach - Maja jest już liczony w inny sposób ale autor również „dziwnie” to podaje bo 183,56 + garaż to 189,4 m2 +garaż +kotłownia/pom.gospodarcze liczone według powierzchni użytkowych podanych na projekcie katalogowym… Biorąc pod uwagę takie dziwne według mnie liczenie zastanawiam się jak wobec tego obliczane były np. skosy w tym projekcie? Ciekawić zaczyna mnie czyżby takie obliczanie powierzchni użytkowej jest na tyle dowolne? Witaj w klubie Ja już na x sposobów przeliczałem te powierzchnie (Maja2) - niestety nie znalazłem klucza Powierzchnia użytkowa budzi jeszcze najmniej wątpliwości (bo można to sobie wytłumaczyć np. skosami). Ale spójrz na powierchnię netto, zabudowy i całkowitą podaną dla Maja2, a potem spójrz na rysunki szczegółowe i spróbuj żeby Ci te powierzchnie wyszły z obliczeń. no way Nie wiem jaką normą kierują się ci projektanci przy wliczeniach - jak do tej pory nie udało mi sie tego zbadać gdyż: a) telefon do pracowni jest zajęty (chyba 24 na dobę) b) na maile nikt nie odpowiada W związku z powyższym mam pytanie do tych, którzy już nabyli projekt w MG - jakie liczby (powierzchnie) widnieją w "papierowych projektach" - jak to się ma do danych zamieszczonych w necie? Może wogóle ktoś ma wiedzę na temat liczenia tych powierzchni przez mgprojekt (czy oni wogóle stosują jakieś wzory/normy )? pozdrawiam. ps. no dobra, wydaje sie zgadzac jedynie powierzchnia zabudowy dla Maja2 - podliczylem to na podstawie rysunkow i rzeczywiscie wychodzi ok 185 m2 (ale bez podcienia i zadaszenia przy wejsciu, a to chyba sie wlicza w zabudowe) ale np. porownujac rzuty domów maja2 i zacisze2 pow. zabudowy " na oko " powinna byc zblizona (maja niemal identyczną pow. parteru) - jednak ten drugi ma 216m2 Nie chce mi sie liczyc czy akurat w tym drugim przypadku wliczyli podcien i dlatego wyszlo 216. ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 17.10.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Śledzę ten wątek, więc pozwolę sobie odpisać na powyższy dylemat.Kiedyś napisałam maila do pracowni w tej sprawie, a oto co mi odpisano:(czyt. od dołu, bo tylko tak umiałam wkleić) Bardzo dziękuję za odpowiedź. PozdrawiamAnna ... ----- Wiadomość oryginalna -----Od: MGProjekt Michał Gąsiorowski Data: 2006 Marzec 2 (Czwartek), 10:10Temat: Re: Faworyt > Witam serdecznie> Powierzchnia użytkowa w tym domu została policzona następująco - > odjęto :> - garaż> - przedsionek> - spiżarnię> - pomieszcz. gospodarcze> - garderoby> - strych> Policzono więc tylko powierzchnię bez pomieszczeń gospodarczych i > pomocniczych .> Stąd trochę zaniżona powierzchnia ..> Powierzchnia netto budynku wynosi : 213,18 m2> > Przesyłam materiały dotyczące projektu :> przesyłam :> - rzuty> - elewacje> - przekroje> - widoki 3d> dołączam opis z charakterystycznymi parametrami do projektu ( plik > word)dołączam zestawienie materiałowo-kosztowe ( plik exel) - > kompletne materiały > bez kosztów robocizny> > * przesyłam pliki o większej rozdzielczości ze zwymiarowanymi > rzutami i > przekrojem w formacie .pdf> ( AcrobatReader - program darmowy , łatwy do ściągnięcia z > internetu , > służący do przeglądania plików graficznych> - przykładowy link do ściągnięcia programu z internetu : > http://pliki.gery.pl/3137,60,7.html ) .> > Załączam opis warunków adaptacji projektów wraz z określeniem> jakim zmianom projekt moze podlegać .> Jest to typowy formularz dołączany do każdego projektu .> Na życzenie klienta możemy bezpłatnie rozszerzyć zakres zmian > adaptacyjnych > .> > Uwaga : proszę zapisać załączniki na dysku i dopiero je odczytywać .> > Projekt obejmuje : architekturę , konstrukcję , instalacje > wewnętrzne , > zestawienie materiałowo-kosztowe ,> projekt szamba szczelego , zezwolenie na zmainy adaptacyjne , > formularze > wniosków o pozwolenie na budowę - wszystko w 4 egzemplarzach> > Dokumentacja jest dostarczana przesyłką pocztową za pobraniem w > terminie > siedmiu dni od daty złożenia zamówienia .> Projekt można również odebrać u nas w pracowni .> > projekt kosztuje 1500 zł netto (1830 zł brutto)> > w razie jakichkolwiek pytań proszę telefonować lub mailować> > Pozdrawiam> Michał Gąsiorowski> 0 22 676 66 83> 0 600 392 884> ----- Original Message ----- > From: "PIOTR" > To: > Sent: Tuesday, February 28, 2006 7:47 PM> Subject: Faworyt> > > Czy nie uważacie Państwo,że powierzchnia użytkowa domu Faworyt jest> zaniżona? Pewnie ja się nie znam,ale widziałam projekty domów> mniejszych o większej powierzchni użytkowej.> Bardzo poważnie zastanawiam się nad kupnem tego projektu.> > Z poważaniem> Anna ...> > > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DecemberKa 17.10.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Autorowi proponowałabym odliczenie jeszcze holu dolnego i może jeszcze górnego...a w sumie to i łazienki może nie powinny wchodzić w skład powierzchni użytkowej...Nie wiem w jakim celu powierzchnia domu Faworyt jest tak strasznie zaniżana. Czyżby celem projektanta było namówienie mnie na dom dużo większy niż mnie realnie stać? Bo jakiś czas temu szukałam projektu z założeniem że będzie to ok 150 użytkowej i jak w katalogu w przedziale 120-160 znalazłam ten projekt to go prawie kupiłam ciekawe tylko jak z funduszami na 160m2 użytkowej wybudowałabym dom o 25%prawie większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 17.10.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Śledzę ten wątek, więc pozwolę sobie odpisać na powyższy dylemat. Kiedyś napisałam maila do pracowni w tej sprawie, a oto co mi odpisano: (czyt. od dołu, bo tylko tak umiałam wkleić) Zgadza się tj. licząc tym sposobem powierzchnia dla Maii2 wynosi 176,03m2 (czyli zgodnie z opisem projektu). Tyle tylko, ze to jest "powierzchnia uzytkowa by MGprojekt". Pozdrawiam i dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 17.10.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Dziękujemy bardzo Badarowi za możliwośc przyjrzenia się Faworytowi na żywo. Po wysłuchaniu relacji o wszystkich problemach dotyczących tego projektu na prawdę może się odechcieć budowania Faworyta a nawet budowania w ogóle. Ale co tam, jakoś to będzie. A swoją droga to nie wydaje wam się, że skosy na górze jednak nie są zbyt funkcjonalne. Ja odniosłem wrażenie, że w MG projekcie to powierzchnie użytkową to liczą chyba już od 1,6 m. Podłogi na górze wielkie, tylko zastanawiam się jak tam wstawić łóżka. bo wychodzi na to, że w każdym pokoju łóżko musi stać na środku, bo pod żaden skos sie nie zmieści.Pozdrawiamy Badara i zyczymy dużo samozaparcia i już żadnych kłopotów z projektem i wykonawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 17.10.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Witam Przypominam, że wszelkie wyliczenia i zestawienia dotyczące czegokolwiek w wykonaniu mgprojektu przynajmniej w projekcie Faworyt nie miały nic wspólnego z rzeczywistością, były wykonane byle jak a w paru przypadkach dotyczyły zupełnie innych projektów, nawet nie wiem których konkretnie.Dlatego też niezwykle istotne jest przeliczenie wszystkiego od samego początku, bo może sie okazać, że kupiliście niekoniecznie to co chcieliście i budujecie niekoniecznie to co mysleliście, że budujecie i niekoniecznie po tych kosztach na które wskazywałby projekt.To mogę stwierdzić kończąc stan surowy otwarty Faworyta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-Gdynia 17.10.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Witam Widzę, że akurat "gorąco" w temacie naszego faworyta. Właśnie usiadłem wieczorkiem do komputera i Wy chyba też. Pozdrawiam wzystkich budujących i planujących budowę. U nas aktualnie robią więźbę i ponoć do końca tygodnia ma być gotowa. Wg informacji od mojego wykowawcy do środy-czwartku w następnym tygodniu będą wymurowane wszystkie ścianki na poddaszu więc zakładając nawet mały poślizg to Faworyt będzie wykonany, do więźby w 3 miesiące. Ja chciałbym przekazać troszkę optymizmu dla przyszłych budujących, bo u nas nie jes tak źle. Oczywiście bardzo dziękuję Badarowi, bo cenne uwagi i wszystko co udało nam się podpatrzeć na jego budowie, być może sprawiło że problemów specjalnie nie mamy. Na ekipę też nie mogę złego słowa powiedzieć. Tak więc głowa do góry. Co do wyliczeń to ja jedynie mogę powiedzieć na temat kosztów bo ilości materiałów obliczał sobie sam mój wykonawca. Koszt jak na razie, są prawie takie jak ustaliliśmy na początku (tj stan surowy zadaszony z dachówką ma być ok 155 tys). Różnica to ziemia, którą należało dosypać i jeszcze jeden komin schindla czyli + 8 tys. I naprawde nic nas nie obchodzi wszystko załatwia mój wykonawca (materiał+praca). Tak więc ja dalej pozostaję optymistą . Pozdrawiam Was serdecznie Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 18.10.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Witam,ja zaczynam Faworyta wczesną wiosną,jestem po rozmowie z wykonawcą i oto jakie wychwycił błedy przeglądając projekt przy mnie:zdecydowanie za niski komin od pom.gospodarczego,jest za krótki ponieważ zasłania go lukarna i pewnego dnia możemy się nie obudzić,błedne wyliczenia jeśli chodzi o wylewki na górze no i filary z przodu zdecydowanie za blisko ściany domu i to nie ładnie wygląda a wręcz śmiesznie to tyle,pewno tych błedów będzie o wiele więcej ale stwierdził że nie ma projektów bez wad a spotkał się z większymi wadami,poza tym krótkim kominem to nie jest tak żle aha,a stop będę robić z płyt żerańskich.PzdrawiamDamro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pm2000 18.10.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Damro, jeśli mój wykonawca się nie spóźni i do 20 XII będzie dachówka na dachu, to dostanie 63 kpln. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia24 20.10.2006 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 WITAM! Pragniemy dołączyć do Was po przeczytaniu wszystkich bardzo ciekawych informacji na temat jak rosną Wasze FAWORYTY.My też zakupiliśmy ten projekt i jesteśmy prawie sąsiadamy ,bo nasz wyrośnie w Chwaszczynie.jesteeśmy na etapie szukania wykonawców mamy kilka spotkań ale szukamy naszego poziomu rozsądku Będziemy wdzięczni jeżeli odpowiedziałbyś nam na kilka pytanek; -gdzie mozna dostać tanio materiały (zaliczyliśmy klika) -koszty etapów budowy(fundamenty,stan surowy) -zachwalasz wykonawców ,faktycznie są ok?może godni polecenia dla nas?mają kogoś po Was? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 23.10.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witam Pozdrawiam wzystkich budujących i planujących budowę. U nas aktualnie robią więźbę i ponoć do końca tygodnia ma być gotowa. Wg informacji od mojego wykowawcy do środy-czwartku w następnym tygodniu będą wymurowane wszystkie ścianki na poddaszu więc zakładając nawet mały poślizg to Faworyt będzie wykonany, do więźby w 3 miesiące. Ja chciałbym przekazać troszkę optymizmu dla przyszłych budujących, bo u nas nie jes tak źle. Oczywiście bardzo dziękuję Badarowi, bo cenne uwagi i wszystko co udało nam się podpatrzeć na jego budowie, być może sprawiło że problemów specjalnie nie mamy. Na ekipę też nie mogę złego słowa powiedzieć. Tak więc głowa do góry. Co do wyliczeń to ja jedynie mogę powiedzieć na temat kosztów bo ilości materiałów obliczał sobie sam mój wykonawca. Koszt jak na razie, są prawie takie jak ustaliliśmy na początku (tj stan surowy zadaszony z dachówką ma być ok 155 tys). Różnica to ziemia, którą należało dosypać i jeszcze jeden komin schindla czyli + 8 tys. I naprawde nic nas nie obchodzi wszystko załatwia mój wykonawca (materiał+praca). Tak więc ja dalej pozostaję optymistą . Piotr I tak trzymaj Piotrze! Przychylam sie do Twojego zdania, iż mając naprawdę fachową i "rozgarniętą" ekipę mozna budowac Faworyta nie ryzykując utraty zdrowia psychicznego. U nas tez na razie wszystko idzie z górki, na 2.11 mamy zapalnowane zakonczenie murowania. Zdjęcia umieszczam w dziennku . Pozdrawiam Sowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar.al 23.10.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witamy wszystkich fanów Faworyta. Śledzimy ten wątek od niedawna, bo dotychczas urzeczeni byliśmy projektem Jupiter II z pracowni Dobre Domy. http://www.dobredomy.pl/?id_project=70 . Ciekawi jesteśmy waszego zdania nt tego projektu - ma zbliżoną powierzchnię do Faworyta( nieco mniejsza pow. użytkowa), wielospadowy dach, pokoje na górze z garderobami. Wydaje się dość funkcjonalny, choć każdy z inwestorów coś w projekcie zmienia. Nikt dotąd nie narzekał na wady w projekcie, nieścisłości. Faworyt jest także w naszym guście - teraz wahamy się nad tymi dwoma projektami. Zamierzamy zacząć budowę latem 2007, w okolicach Lublina. Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan100 27.10.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 WitamWidzę że większość fanów Faworyta pokonała tę sama drogę ..czyli od Jupitera hi..hi...Watek Jupitera dość ładnie jest rozwinięty tutaj:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=38863&postdays=0&postorder=asc&start=0(wystarczy w wyszukiwarce wpisać Jupiter)Mnie przeraziły troszkę koszty zwłaszcza dachu no i bardzo skomplikowana jego konstrukcja.Nie wielu fachowców się tego podejmie no i w moim przypadku wynikało wiele zmian w projekcie.Faworyt z podwójnym garażem pasuje mi w 100%.pozdrawiam Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_i_przemek 28.10.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Witam serdecznie, chcielibyśmy dołączyć do TRÓJMIEJSKICH (i nie tylko) fanów Faworyta Jak tak dalej pójdzie to Pomorze Gdańskie stanie się zagłębiem tego projektu Zanim napiszę (w imieniu swoim i męża) o nas, chciałabym się dowiedzieć (jeśli nie jest to tajemnicą) gdzie kasia24 budujecie swój domek??? My mamy również działkę w Chwaszczynie Boczna od Kaszubskiej Drogi. My niestety nie rozpoczniemy szybko budowy ale projekt znaleźliśmy już jakiś czas temu - naszym jedynym dylematem jest jego ogromna powierzchnia (jak ozkazuje się z powyższych postów większa niż myśleliśmy). Poza tym uważamy, że jest bardzo funkcjonalny. Jeżeli zdecydujemy się na ten projekt to przewidujemy tylko kilka kosmetycznych zmian, z wstawieniem kilku dodatkowych okien dachowych, na czele. Sądzę, że dzięki Waszym uwagom i wskazówkom ominiemy kilka pulapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts