bishni1973 27.04.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Cześć Faworytowicze:) Z racji takiej, że już mieszkam od jakiegoś czasu podzielę się z Wami, czymś co przegapiłem niestety na etapie budowy. Nie jest to jakiś mega problem, niemniej jednak czasem (na szczęście rzadko) przeszkadza. Jeśli nie macie kanalizacji i planujecie szambo lub ekologiczną oczyszczalnię, wyprowadźcie sobie koniecznie na dach odpowietrzenie wszystkich pionów instalacji kanalizacyjnej. W projekcie o ile mi wiadomo nie ma żadnego i w porę się zorientowałem, żeby odpowietrzyć instalację, ale niestety tylko jeden pion. Czasem więc w dolnej łazience niestety nie pachnie konwaliami:) Standardowo nie zapomnijcie również o napowietrzeniu instalacji, które z reguły robi się na końcu linii drenażowych. U mnie są dwie i schodzą się w jednym miejscu i na końcu jest wystający ok. 80 cm nad ziemią kominek (stąd nie czuć nigdy). Dodatkowa uwaga odnoście odpowietrzenia na dachu: koniecznie powyżej linii okien, ja mam akurat na dachu lukarny frontowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justajr 04.05.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Witajcie, zamieszkuje Faworyta od dwoch lat, nie dawno postanowilismy zakonczyc budowe i natknelismy sie na problem w wyborze balustrady. Czy mozecie podeslac mi swoje zdjecia z realizacji. Czy macie jakies pomysly jak ladnie wykonczyc balkon gdy dach nachodzi na czesc balkonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nuts 13.05.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witajcie,jesteśmy na etapie adaptacji projektu i otrzymaliśmy od architekta informację, że podwyższenie ściany kolankowej o jeden pustak może powodować ryzyko skręcenia słupów podtrzymujących dach. Czy ktoś z Was spotkał się z taką opinią? Jak sobie poradziliście z podwyższeniem ściany kolankowej?Czy możecie polecić wykonawcę dachu z woj. lubuskiego (Zielona Góra)?PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Krzyś 14.05.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Witajcie, jesteśmy na etapie adaptacji projektu i otrzymaliśmy od architekta informację, że podwyższenie ściany kolankowej o jeden pustak może powodować ryzyko skręcenia słupów podtrzymujących dach. Czy ktoś z Was spotkał się z taką opinią? Jak sobie poradziliście z podwyższeniem ściany kolankowej? Czy możecie polecić wykonawcę dachu z woj. lubuskiego (Zielona Góra)? Pozdrawiam Paweł My też podnosiliśmy ściankę kolankową i oglądaliśmy przed budową kilka gotowych faworytów i pierwszy raz słyszymy o takim ryzyku . Dobrze zrobiona więźba w faworycie mogłaby opierać się na ścianach wewnętrznych bez słupów , ja dziś bym tak zrobił , ale dekarze nie chcą ryzykować i robią zgodnie z projektem . Ciężar dachu będzie taki sam , więc nie wiem skąd taka opinia o skręcaniu słupów . Dekarza mieliśmy super ale mieszkamy w woj.pomorskim. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałMGP 14.06.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witajcie, jesteśmy na etapie adaptacji projektu i otrzymaliśmy od architekta informację, że podwyższenie ściany kolankowej o jeden pustak może powodować ryzyko skręcenia słupów podtrzymujących dach. Czy ktoś z Was spotkał się z taką opinią? Jak sobie poradziliście z podwyższeniem ściany kolankowej? Czy możecie polecić wykonawcę dachu z woj. lubuskiego (Zielona Góra)? Pozdrawiam Paweł Witam serdecznie . Architekt adaptujący ma trochę racji , ale tylko trochę . Przesadza z tym „skręceniem” słupów . Chodzi zapewne o parametr smukłości słupów stalowych podtrzymujących płatwy dachu . Teoretycznie , im słup jest dłuższy = wyższy , tym ma większą tendencję do wyboczenia , czyli zgięcia się . W obliczeniach statycznych obliczona jest smukłość słupa i przyjęty jest jego przekrój - ze sporym zapasem . Także podwyższenie ścianek kolankowych , a więc i konstrukcji dachu wraz z rzeczonymi słupami o wysokość jednego pustaka nie przyniesie żadnego negatywnego skutku . Zwróciłbym raczej uwagę na konieczność poniesienia lukarn – przedniej i tylnej , w wypadku uniesienia ścian kolankowych , oraz konieczność wykonania większego wcięcia w płaszczyznę dachu z obróbką parapetową pod oknami we frontowej lukarnie . Chodzi o to , aby okna na poddaszu umieszczone w tej lukarnie nie miały parapetu na wysokości brody dorosłej osoby .. Podniesienie ścianek kolankowych jest możliwe i wykonalne , ale trzeba pamiętać , że pociąga za sobą szereg zmian w geometrii dachu . Może tak naprawdę to głównie miał na myśli projektant adaptujący . Michał Gąsiorowski – MG Projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylerr 22.06.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Cześć Dzisiaj miałem wstępna rozmowę nt projektu kuchni i powstało kilka kwestii - prośba o pomoc. Jakie macie wysokości otworów okiennych - a potem kolejno parapetów i dolnej krawędzi szyby w oknie w kuchni (przy oknie wysokim na 150 cm) ? Na jakiej wysokości macie (planujecie) blaty w kuchni ? Fajnie by się stąło gdybyśmy podesłali zdjęcia swoich kuchni,,, pozdrTylerr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Agnieszka. 28.06.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Tu masz jedno zdjątko tego cuda;D http://www.mgprojekt.com.pl/zdjecia-z-realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaKuba 04.07.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam, Czy oprócz Nas podjął się Ktoś budowy Faworyta III (bliźniak)? Proszę o kontakt w celu wymiany uwag i doświadczeń [email protected] Pozdrawiam popytaj na tej stronie ktoś moze się odezwie http://www.mgprojekt.com.pl/forum/viewtopic.php?f=47&t=240&p=3833&hilit=faworyt+3#p3833 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seweryn_Eliza 23.07.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum który również jest w trakcie budowy domu "faworyt III" lekko zmodyfikowany, dom jak narazie jest w stanie surowym.Mam do was pytanie, czy możecie się podzielić swoimi spostrzeżeniami w czasie budowy jak i w czasie wykończenia domu? jakieś zdjęcia innowacyjne rozwiązania itp. itd.? http://www.fotosik.pl/u/sewerynieliza Edytowane 23 Lipca 2012 przez Seweryn_Eliza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locoangel 31.08.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam, a tu mój Faworyt ) podnieśliśmy go o jedną cegłę, żeby było mniejsze skosy, a już na tym etapie sądzę że nie był to najlepszy pomysł mogło zostać jak w projekcie. Nanieśliśmy też zmiany na parterze, potrzebowaliśmy dużej kotłowni. Pozdrawiam faworytomaniaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seweryn_Eliza 04.09.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 locoangel z tego co ja moge co podpowiedzieć to może trzeba było zrobić większe okapy w tedy tą wysokość ścianki kolankowej zniwelował i biło by całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UMUla 10.09.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam wszystkich Czy liczył ktoś może aktualne koszty budowy faworyta z garażem 2-stanowiskowym z podziałem na poszczególne etapy budowy? Będę wdzięczna za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Supergęś 13.09.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam wszystkich na forum!Właśnie udało się nam zrobić stan '0' !!! Bardzo proszę napiszcie mi czy łazienka na parterze jest aż tak malutka czy to tylko złudzenie? Może ktoś pochwali się łazienką na dole - bardzo proszę o fotki!!!Czasem jak patrzę na fundamenty to mam wrażenie ,że MAJSTER się machnął i to byłby numer....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes211 13.09.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 (edytowane) Hej,Łazienka rzeczywiście duża nie jest. Ja jestem jeszcze w trakcie budowy - etap wykończenia. W łazience zmieściła się na wprost od wejścia kabina 140x80, po prawej od wejścia jest wc a po lewej umywalka. Na potrzeby umywalki zagarnelismy trochę miejsca z wiatrołapu - pod umywalkę zrobiona jest wnęka, a ściana działowa pomiedzy wiatrolapem a toaletą ma kształt litery S. Edytowane 14 Września 2012 przez Agnes211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Supergęś 13.09.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Dzięki Agnes211. Nie pocieszyłaś mnie Ale cóż trzeba będzie kombinować i jak będziesz mogła to wrzuć mi fotkę na priva [email protected] Każdy chwali się kuchnią , salonem a kibelek ? Zwłaszcza taki tyciusieńki..... .to będzie mistrzostwo świata Trzymaj się i do usłyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Krzyś 13.09.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Dzięki Agnes211. Nie pocieszyłaś mnie Ale cóż trzeba będzie kombinować i jak będziesz mogła to wrzuć mi fotkę na priva [email protected] Każdy chwali się kuchnią , salonem a kibelek ? Zwłaszcza taki tyciusieńki..... .to będzie mistrzostwo świata Trzymaj się i do usłyszenia. My z łazienki na dole zrobiliśmy spiżarnie , łazienke w miejscu kotłowni 8m2 więc całkiem sporo a kotłownie zrobiliśmy w pomieszczeniu za garażem . Chcemy jeszcze w tym roku się wprowadzić i dopiero wtedy się okaże czy te zmiany były słuszne . Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Supergęś 17.09.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witajcie!!! Dzięki bardzo za podpowiedź! Dziś znów mierzyłam pomieszczenia no i nikt się nie machnął!!! Patrzę na liczby = duże , idę na fundament = małyKasiu i Krzysiu skąd jesteście? Pozdrawiam Wszystkich miłośników Faworyta..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Supergęś 17.09.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Agnes211. Dzięki za fotki na priva. Buźka:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes211 17.09.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Nie ma sprawy - mam nadzieję, że pomogły choć odrobinę. Jakby co służę doświadczeniem Ja właśnie wybieram lampy do domu i muszę przyznać, że ten etap budowy bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaC79 17.09.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ja się przeraziłam jak zobaczyłam u nas fundament. Salon ok, ale reszta pomieszczeń maleńka. Garaż chyba na malucha. Każdy mnie pocieszał , że to tylko tak na fundamentach wygląda, że jak pójdą ściany do góry, to będą pomieszczenia wydawały się większe. Ale "guzik prawda".Jakoś tylko na papierze wydawało mi się to większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts