Piotr-Gdynia 11.11.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Cześć Znowu nadrabiam zaległości. Dom już widać w całej okazałości pozostaje nam jeszcze w tym roku pokrycie papą i dachówka mam nadzieję, że pogoda pozwoli na zrealizowanie naszych zamierzeń.My ogrzewanie planujemy rozwiązać następująco: piec gazowy i jako godatkowe źródło kominek z płąszczem wodnym. Właśnie dzisiaj byliśmy u znajomych i widzieliśmy takie rozwiązanie w praktyce. Wszystko bardzo fajnie działa, a dodatkowo oszczędności jeśli się pali w kominku znaczne. U znajomych działał piec Lechma 24kW i wielkość domu byłą podobna do naszego.Okna już zamówiliśmy drewniane ze szprosami drewnianymi na zewnątrz + drzwi zewnętrzne (poszerzone do 180cm) za wszystko razem z montażem ok. 23tys PLN. Oferty jakie mieliśmy były jednak bardzo różne największa nawet ok 60tys.W poniedziałek musimy wybrać okna dachowe (będzie 6 szt.) i skłaniamy się ku ROTO z przesuniętą osią obrotu. Ceny Fakro, Velux i Roto prawie identyczne. Za Roto przemawia promocja dostaniemy dodatkowo rolety wew, a także kwestie eksploatacyjne (można pod nimi normalnie stać po otwarciu). A tak wygląda obecnie nasz Faworyt: http://images3.fotosik.pl/241/2e5f57f623586a15.jpghttp://images3.fotosik.pl/241/fdf9954ab87b6cba.jpg Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-Gdynia 11.11.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 A jeszcze więcej zdjęć w albumie: http://dolebski.fotosik.pl/albumy/42723.html PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 12.11.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 A swoją droga to nie wydaje wam się, że skosy na górze jednak nie są zbyt funkcjonalne. Ja odniosłem wrażenie, że w MG projekcie to powierzchnie użytkową to liczą chyba już od 1,6 m. Podłogi na górze wielkie, tylko zastanawiam się jak tam wstawić łóżka. bo wychodzi na to, że w każdym pokoju łóżko musi stać na środku, bo pod żaden skos sie nie zmieści. Chciałam zapytać osoby posiadające stan surowy (odnośnie tej wypowiedzi), jak faktycznie odczuwacie powierzchnie pomieszczeń w tym domu? Czy pokoje z balkonami nie są za duże (planuje je dla dzieci i łóżka chcę mieć właśnie po środku tzn. krótszym bokiem pod skosem) i co myślicie o kuchni? W porównaniu do innych projektów nie jest mała, ale czy można w niej postawić stół (szybkie śniadanie) i czy wogóle planujecie mieć stół w kuchni skoro obok jest jadalnia. Piotr i Badar, super ,że pokazujecie nam swoje domki, zawsze czekam na nowe zdjęcia (może jeszcze więcej z wnętrz), sowa (monikaka) twoich zdjęć niestety mój komputer nie chce mi pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 12.11.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Chciałam zapytać osoby posiadające stan surowy jak faktycznie odczuwacie powierzchnie pomieszczeń w tym domu? Czy pokoje z balkonami nie są za duże (planuje je dla dzieci i łóżka chcę mieć właśnie po środku tzn. krótszym bokiem pod skosem) i co myślicie o kuchni? W porównaniu do innych projektów nie jest mała, ale czy można w niej postawić stół (szybkie śniadanie) i czy wogóle planujecie mieć stół w kuchni skoro obok jest jadalnia. Piotr i Badar, super ,że pokazujecie nam swoje domki, zawsze czekam na nowe zdjęcia (może jeszcze więcej z wnętrz), sowa (monikaka) twoich zdjęć niestety mój komputer nie chce mi pokazać Nie wiem czemu nie pokazuje, sprawdzałam, wszystko działa. Jesli chodzi o wielkośc pokoii, to "za duże' jest pojęciem względnym,zależy jaki metraż uważamy za wygodny a jaki za zbytni luksus. Moim zdaniem pokoje są duże, ale jak wspomnę swój pokoik w bloku to zdziwienie bierze jak to się stało że jako dziecko klaustrofobii sie nie nabawiłam-cud!! Po co własne potomstwo narażac Kuchnia jest w sam raz, nie planuję w niej stołu, bo do jadalni bardzo blisko ,a poza tym przesunęłam przejscie z kuchni do jadalni i stworzyłam murek zamiast całej ścianki,więc kuchnia jest otwarta bardziej niz to było pierwotnie w planie. Bardzo jestem zadowolona że powiekszyłam sobie łazienke na dole,ma okienko, jest przestronna i widna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 12.11.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 A ja planuję w kuchni wyspę i również jak Sowa zamiast ściany będzie tzw barek z krzesłami barowymi typu haker a salon obniżany,Pozdrawiam Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar.al 13.11.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Badar. Jeszcze raz dziękujemy za pokazanie domu. Trudno uwierzyć, że po tylu przepałach z architektami i ich projektem dom jednak powstał i podoba się wszytkim chyba, którzy go oglądali. Nam - bardzo. A twoje rady są nieocenione! Na pewno z nich skorzystamy. Darek i Aldona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 17.11.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Witam,czy tylko dwa Faworyty powstały w Polsce? Jesli tak to co u tych z Was którzy zaczynają? Na jakim etapie jestescie-w tym roku zerówka, czy czekacie do wiosny?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpo 17.11.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 witam wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu śledzę tamat doczyczący faworyta i wrescie postanowiłem się zalogować. Mam kilka pytań dotyczacych tego projektu. Chodzi mi o słynną ściankę kolankową a dokładnie o to czy ktoś ją podnosił. Słyszałem że można to zrobić o ok. 30 do 40 cm bez utraty w wyglądzie domu. Dobrym rozwiązaniem jest również jednoczesne opuszczenie okapów dachu o jakieś 20- 30 cm, wówczas odległość dolnej lini dachu od okien będzie mniej więcej odpowiadać oryginałowi. Planuję rozpocząć budowę w przyszłym roku i chetnie zobaczyłbym faworyta z podwójnym garażem na żywo. Czy są na forum budujący faworyta z okolic wrocławia i poznania, którzy byliby tak mili i mogliby mnie oprowadzić po swojej budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 17.11.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Sowa Buduję faworyta z podwójnym garażem i bez balkonu. Innych większych zmian nie będzie. Patrząc po zdjęciach, to mój faworyt będzie pierwszym budowanym z Ytonga. Budowa rozpoczeła się 2 X, jutro zalewają fundamenty, a do 20 XII ma być dach i stan surowy otwarty. Buduję we Wrocławiu. pozdrawiam i czekam na więcej informacji odnośnie problemów z projektem, od bardziej zaawansowanych z budową osób A ja zaczynam koło Wrocławia na wiosnę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 20.11.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Ponawiam pytanie-zlecaliscie już wyceny okien? Jesli tak to z jakich i jakie okna? Czy tylko ja buduję dalej bez przerwy zimowej? Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 21.11.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Wstepnie okna drewniane w cenach 23,5-27 tys. netto (Sokólka, KRC, Drutex). Jak będę wiedział cos więcej napisze. A jak wyceny okien u innych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 21.11.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Wstepnie okna drewniane w cenach 23,5-27 tys. netto (Sokólka, KRC, Drutex). Jak będę wiedział cos więcej napisze. A jak wyceny okien u innych? Pozdrawiam Ja buduję nieco taniej (nie stac mnie bo buduję na kredyt) wiec okna będą plastikowe. Zlecilismy wycenę okien o profilu 5-cio komorowym i obustronnej okleinie firmom Jezierski (profil Schucco),Anplast,Okno Pol. Ceny wahają się od 15600 do 18500 z montażem. Zdecydujemy sie na firmę Jezierski, mają najlepszą renomę, bardzo ładne i nowoczesne profile, szyby 1,0 itd. Termin realizacji 3/4 tyg. Rolety wycenili nam na 200zł/m z montażem. Jesli chodzi o dach to skłaniamy sie ku Ruukki z blachą Plus Pural Mat-dostalismy na nia dobra cenę,jakościowo jest bardzo dobra,choc i Plannja i Lindab tez nie sa złe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 23.11.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Piotrze co u Twojego Faworyta? Jak postęp prac? Czy przerwa zimowa,czy juz umawiasz instalatorów na wiosnę tak jak Badar? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pm2000 25.11.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witam Państwa 1. okna - wycena okien drewnienych, machoń, Urzędowski 27 kpln lub 35 kpln (galux pro, potrójna szyba), ale jeszcze sie nie targowałem i nie mam innych ofert 2. okna połaciowe - zamówiłem velux ggl 3059, 118 x 78, szt 8 (+2 wyłazy gratis), cena brutto 8700,- (zamówione) 3. rynny - chyba wezmę rheinzink, wartość pierwszej oferty to 7800 brutto 4. oglądanie Faworyta w okolicach Wrocławia, zapraszam za 2-3 tygodnie (będzie przykryty dachem), bezpłatnie pozdrawiam, pm2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pm2000 25.11.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 ps.: u mnie nie ma na górze balkonu, a co za tym idzie drzwi balkonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 25.11.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witam Państwa 1. okna - wycena okien drewnienych, machoń, Urzędowski 27 kpln lub 35 kpln (galux pro, potrójna szyba), ale jeszcze sie nie targowałem i nie mam innych ofert 2. okna połaciowe - zamówiłem velux ggl 3059, 118 x 78, szt 8 (+2 wyłazy gratis), cena brutto 8700,- (zamówione) 3. rynny - chyba wezmę rheinzink, wartość pierwszej oferty to 7800 brutto 4. oglądanie Faworyta w okolicach Wrocławia, zapraszam za 2-3 tygodnie (będzie przykryty dachem), bezpłatnie pozdrawiam, pm2000 Witam,trochę drogo za te okna policzyli,czekamy z niecierpliwością na zdjęcia,a jeśli mogę wiedzieć to w którym miejscu dokładnie budujesz bo bym bardzo chciała obejrzeć z bliska? Pozdrawiam Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr-Gdynia 26.11.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Witam U nas na budowie trochę spadło tempo, ale specjalnie nas to nie martwi bo zgodnie z umowa do końca roku ma być przykryty dachówką i myślę że moi fachowcy zdążą. Mają kilka budów i ponieważ u nas juz pogoda nie może nic zniszczyć to przerzucili się na inne roboty. Ale od tego tygodnia będą już chyba u nas dachówkę układać bo materiał już przywieźli (dachówka brass kolor ceglasty). U nas na ten rok pozostało więc tylko: okna dachowe (6 sztuk), orynnowanie i dachówka. Jeśli chodzi o okna to my już zamówiliśmy drewniane (klejonka 3 warstwowa sosna lakier lazur, tzn z widokiemm słojów kolor ostateczna decyzja w tym tygodniu) ze szprosami wiedeńskimi + drzwi zewnętrzne (szerokość 180cm bo zmieniliśmy na szerokie z dwoma doświetleniampo bokach i u góry - jak u Badara ) u lokalnego producenta okien za całość z montażem 23 tys. Ponieważ zanim zamówiliśmy zrobiłem szeroko zakrojoną akcję ofertową to wiem, że przekrój cenowy za to wszystko zawierał się w przedziale od 22 - 70 tys !!!!! W zimie nie planujemy prac, z wykończeniówką i elewacją zamierzamy ruszyć na wiosnę (jeśli pogoda będzie taka jak teraz to może już w lutym) A tak wygląda obecnie: http://images1.fotosik.pl/273/1d5f8db92baebfae.jpg Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 26.11.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Witam U nas na budowie trochę spadło tempo, ale specjalnie nas to nie martwi bo zgodnie z umowa do końca roku ma być przykryty dachówką i myślę że moi fachowcy zdążą. Mają kilka budów i ponieważ u nas juz pogoda nie może nic zniszczyć to przerzucili się na inne roboty. Ale od tego tygodnia będą już chyba u nas dachówkę układać bo materiał już przywieźli (dachówka brass kolor ceglasty). U nas na ten rok pozostało więc tylko: okna dachowe (6 sztuk), orynnowanie i dachówka. Jeśli chodzi o okna to my już zamówiliśmy drewniane (klejonka 3 warstwowa sosna lakier lazur, tzn z widokiemm słojów kolor ostateczna decyzja w tym tygodniu) ze szprosami wiedeńskimi + drzwi zewnętrzne (szerokość 180cm bo zmieniliśmy na szerokie z dwoma doświetleniampo bokach i u góry - jak u Badara ) u lokalnego producenta okien za całość z montażem 23 tys. Ponieważ zanim zamówiliśmy zrobiłem szeroko zakrojoną akcję ofertową to wiem, że przekrój cenowy za to wszystko zawierał się w przedziale od 22 - 70 tys !!!!! W zimie nie planujemy prac, z wykończeniówką i elewacją zamierzamy ruszyć na wiosnę (jeśli pogoda będzie taka jak teraz to może już w lutym) Piotr Nic tak nie cieszy jak dotrzymane terminy U nas też będzie ceglasto na dachu Przedziały cenowe faktycznie są niesamowite,można zdrowo przepłacic jesli nie ma sie orientacji w branży budowlanej. U nas jeszcze nie ma wylewki na dole, schodków i konstrukcji tarasu,ale te ostatnie dopiero po zimie. Pozdrawiam Sowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 26.11.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Czy ktoś z Was powiekszał łazienkę na dole? A jesli tak to przewidujecie tam drugi natrysk? Mam dylemat czy prysznic na dole i praysznic +wanna na górze czy tylko prysznic na dole a wanna na górze? Łazienka na górze jest bardzo duża, wiec jest pole do popisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 01.12.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Witam Powiększyliśmy łazienkę dolną, chociaż w wersji pierwotnej również mieści się w niej kabina. W górnej łazience będzie również kabina oraz wanna. Prawdopodobnie nie będziemy robić pomieszczenia przy górnej łazience bo nie ma z czego (realizacja to pokazuje) - chociaż tutaj jestem ciekaw zdania Piotra na temat wielkości pomieszczeń na górze po wykonaniu dachu. Interesuje mnie również miejsce wejścia do domu instalacji: wody, kanalizy, prądu i gazu (czy tak jak w projekcie czy inaczej). Dzisiaj udało mi się wykonać pierwsze podłaczenie (kanalizacja) - gmina nagle zabrała sie za wykonanie kanalizacji na całej ulicy i zamiast projektowanego szamba będzie kanalizacja a własciwie juz jest. Idąc za ciosem spróbuje załatwić podłaczenie wody. Cała ekipa i sprzęt jest zgromadzona na ulicy przed moim domem więc szkoda marnować okazji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts