marcinzalublin 18.02.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam Wybraliśmy z żoną do budowy projekt FAWORYT z garażem podwójnym. Super że jest tu tak dużo osób budujących ten dom. W grupie zawsze raźniej!!!!. Jak dobrze pójdzie tu ruszamy z budową w okolicach lipca - sierpnia. Czy są na forum osoby budujące FAWORYTA w okolic lublina????? pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asimo 18.02.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam wszystkich! Świetnie jest widzieć tylu zapaleńców do Faworyta. Będziemy stawiali w okolicach Szczecina. Jeszcze walczymy z "kwitologią" ale co tam... poradzimy. Może ktoś z okolic Szczecina też ma Faworyta na widoku ? Przeglądając posty i zdjęcia widzę że dominuje porotherm - jakiej grubości polecacie i czym ocieplacie ? asimo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 18.02.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 My wybudowalismy z Porothermu P+W 30 i dodamy 10 ocieplenia. Fajnie że będzie nas taka duza grupa Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 18.02.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Dobre pytanie z czego budować . Aktualnie w składach budowlanych (nasz powiat) brak jest jakiegokolwiek porothermu . Jutro dostaniemy info co uda się załatwić, gazobetonu też nie ma A cena : jeśli będzie i zamówimy porotherm 25 cm do końca lutego cena za szt. 6,83 pln, a od 01.03 7,52 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 18.02.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam, Inwestorzy, czy możecie się podzielić tegorocznymi cenami robocizny Waszych domków. Ja jestem po spotkaniu z wykonawcą i nie wiem co mam sądzić o poniższej ofercie (fworyt - garaż podwójny) Za stan surowy : fundamenty, strop , ściany - po negocjacjach 50.000 pln brutto i nic mniej + mają swojego podwykonowacę dachu (robocizna: więźba, deskowanie, papa, pokrycie dachówką, obróbki blacharskie 85 pln za m2) Co sądzicie o tej cenie. Wykonawca sprawdzony ale cena wydaje się za wysoka . To chyba ktoś poszybował z tymi cenami. Wyceny z grudnia ekip budowlanych z okolic Warszawy to 35-40 tys. z więźbą. Wczoraj byłem w hurtowni pokryć dachowych i proponowani dekarze mają cenę wyjściową 20-22zł/m2 za krycie plus obróbki (dojdze drugie tyle). Warto jeszcze poszukać i jak mi poradzono jak ja szukałem ekipy to targowanie rozpocząć od zejścia o 10tys. od ceny wywoławczej na początek. Na szczęście znalazłem ekipę z poza Warszawy za rozsądną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 18.02.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 No to nieźle,my kupowalismy materiał po 3,40,po miesiącu dokupowalismy 2 palety po 4,80,a ostatnie po 5,60.Na szczęście pierwsza partia wystarczyła na 90% zapotrzebowania,ale dostaca dwa razy wysyłał samochód po pustaki i dwa razy wracał pusty. W ogóle od ubiegłego roku podobno ceramika nie pojawia sie u niego na placu,wszystko przewozi bezposrednio z fabryki do klienta.Trzymam kciuki za udane zakupy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 18.02.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Dobre pytanie z czego budować . Aktualnie w składach budowlanych (nasz powiat) brak jest jakiegokolwiek porothermu . Jutro dostaniemy info co uda się załatwić, gazobetonu też nie ma A cena : jeśli będzie i zamówimy porotherm 25 cm do końca lutego cena za szt. 6,83 pln, a od 01.03 7,52 pln. Można budować jeszcze z bloczków keramzytowych (system Optiroc) tak jak ja. Niewiem jak jest z dostępnością bloczków obecnie bo materiał zakupiłem w grudniu. Czekają na mnie u producenta aby niedostały nóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertosanios 18.02.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Skoro dzisiaj jest niedziela prawdy to postanowiliśmy się przyznać - zamówiliśmy Faworyta z podwójnym garażem.Planujemy budować w okolicy Bydgoszczy. Dziękujemy Sowie za szczegółowe prowadzenie dziennika i mamy nadzieję że jej entuzjazm nie zmaleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asimo 18.02.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 My wybudowalismy z Porothermu P+W 30 i dodamy 10 ocieplenia. Dzięki, ocieplenie to wełna czy lżejszy styropian ? Pytanie stare jak budownictwo - co lepsze ? pozdrawiam asimo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 19.02.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Skoro dzisiaj jest niedziela prawdy to postanowiliśmy się przyznać - zamówiliśmy Faworyta z podwójnym garażem.Planujemy budować w okolicy Bydgoszczy. Dziękujemy Sowie za szczegółowe prowadzenie dziennika i mamy nadzieję że jej entuzjazm nie zmaleje. No po takim zainteresowaniu na peno nie zmaleje Sama lubię podczytywac dzienniki tych,którzy maja więcej zrobione,nie sposób samemu ogarnąc wszystkiego. Z tego co widzę większośc Faworytów póki co buduje się/budowac się będzie w okolicach W-wy i na północy. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 19.02.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Dzięki, ocieplenie to wełna czy lżejszy styropian ? Pytanie stare jak budownictwo - co lepsze ? pozdrawiam asimo Planujemy ocieplenie styropianem,ale dokad nie kupione to głowy nie dam co to będzie Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 19.02.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Skoro dzisiaj jest niedziela prawdy to postanowiliśmy się przyznać - zamówiliśmy Faworyta z podwójnym garażem.Planujemy budować w okolicy Bydgoszczy. Dziękujemy Sowie za szczegółowe prowadzenie dziennika i mamy nadzieję że jej entuzjazm nie zmaleje. No po takim zainteresowaniu na peno nie zmaleje Sama lubię podczytywac dzienniki tych,którzy maja więcej zrobione,nie sposób samemu ogarnąc wszystkiego. Z tego co widzę większośc Faworytów póki co buduje się/budowac się będzie w okolicach W-wy i na północy. Pozdrawiam cieplutko O przepraszam,nas na południu jest też trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 19.02.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Yess ,zwracam honor-reprezentacja południa nie mała, ale daleko ode mnie,dobrze że chociaż w Krakowie będzie Faworyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asimo 19.02.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam serdecznie, jak się spisuje piec na eko groszek? Czy można w nim palić pelletami ? Chociaż u siebie mam w drodze gaz to takie paliwo do mnie przemawia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 19.02.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam serdecznie, jak się spisuje piec na eko groszek? Czy można w nim palić pelletami ? Chociaż u siebie mam w drodze gaz to takie paliwo do mnie przemawia pozdrawiam Zaraz po rozruchu był u nas serwisant z Ogniwa,bo nie działał sterownik. Analiza komputerowa wykazała uszkodzenie na skutek skoku napięcia w sieci. Serwisant zamontował nowy sterownik z jakims zabezpieczeniem,wyregulował piec i wyszkolił inwestora jak sie posługiwac piecem Mąż pilnuje by stożek paliwa w piecu był odpowiedniej wielkości,tak ma przykazane W domu jest cieplutko,cały obieg działa bez zarzutu. na razie piec pożera sporo paliwa,ale na początku podobno tak ma byc. W takim piecu jak nasz można palic pelletami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek008 20.02.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 No to nieźle,my kupowalismy materiał po 3,40,po miesiącu dokupowalismy 2 palety po 4,80,a ostatnie po 5,60. Na szczęście pierwsza partia wystarczyła na 90% zapotrzebowania,ale dostaca dwa razy wysyłał samochód po pustaki i dwa razy wracał pusty. W ogóle od ubiegłego roku podobno ceramika nie pojawia sie u niego na placu,wszystko przewozi bezposrednio z fabryki do klienta. Trzymam kciuki za udane zakupy! Kto zaczyna na wiosne to pewnie już wie, że z materiłami jest lekko mówiąc dramat. ja jestem własnie po bojach ze składami budowalnymi. Jeśli chodzi o ceramike poryzowana to póki co najtaniej wychodzi Jopek. Ich cegła kosztuje obecnie 5,99 (minus upust 19-25%) ale potrzeba chyba 15 na m2 bo ma wymiar 250x338x220. Niestety Jopek przynajmniej w moim rejonie (Kraków) jest trudno dostępny a składzie fabrycznym w Bytomiu nie umieja powiedziec dokładnie kiedy będize dostepna cegła 25-tka. Najbardziej prawdopodobną wersja mówi, że płacąc teraz trzeba czekać ok 2,5 miesiąca. Wienerbergera ze składów wymiotło i to tak skutecznie, ze nikt nie chce nawet wróżyć kiedy się pojawi. a jak sie pojawi to w cenie 7,5-7,8 zł. Jakies resztki Leiera jeszcze leżą na niektórych składach ale przypuszczam że składy czekają do przyszłego tygodnia bo cena rosnie o ok złotówke na cegle (obecnie 6,34 zł). Przez jakiś przypadek udało mi się kupić 3/4 potrzbnej cegły Leiera w tym tygodniu ale tylko 25-tki. 11,5 cm jest nieosiagalna. Mozna przypuszczać, że teraz jest najwiekszy bum na zakup materiałów i winduja ceny ile sie da. Niektórzy przypuszczaja, ze ceny juz w kwietniu spadną i może maja rację ale co zrobic jesli wszystko jest ustawione na marzec? Nic- płakać i płacić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek008 20.02.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Yess ,zwracam honor-reprezentacja południa nie mała, ale daleko ode mnie,dobrze że chociaż w Krakowie będzie Faworyt A w okolicy Krakowa będa dwa Faworyty. Pozdrawiam Roberta który zaczyna budowę równiez na wiosnę niedaleko mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 20.02.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 A mnie udało się cudem kupić w poniedziałek porotherm 25 (6,83 pln) i 11,5 (5,67pln) Wienerberger. Mam nadzieję, że z pozostałymi materiałami nie będzie później takich problemów. Z czego macie lub planujecie wykonać strop: porotherm czy keramzyt ?Belki stropowe porothermu dużo droższe, na pustaku róznica 1 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 21.02.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 A mnie udało się cudem kupić w poniedziałek porotherm 25 (6,83 pln) i 11,5 (5,67pln) Wienerberger. Mam nadzieję, że z pozostałymi materiałami nie będzie później takich problemów. Z czego macie lub planujecie wykonać strop: porotherm czy keramzyt ? Belki stropowe porothermu dużo droższe, na pustaku róznica 1 pln. Tak jak wcześniej pisałem, ściany zewnętrzne, wewnętrzne, strop będzie z keramzytu (system Optiroc). Wychodzi trochę taniej(niewiem jak teraz), lepsza obsługa (dedykowany handlowiec, transport w cenie, zabierają bez problemu nadwyżki) i no parametry lepsze. A jeśli chodzi ogólnie o ceny to lepiej operować ceną za m2. Łatwiej będzie się odnieść osobom, które niewiedzą ile wchodzi pustaków na m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 21.02.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 A mnie udało się cudem kupić w poniedziałek porotherm 25 (6,83 pln) i 11,5 (5,67pln) Wienerberger. Mam nadzieję, że z pozostałymi materiałami nie będzie później takich problemów. Z czego macie lub planujecie wykonać strop: porotherm czy keramzyt ? Belki stropowe porothermu dużo droższe, na pustaku róznica 1 pln. Tak jak wcześniej pisałem, ściany zewnętrzne, wewnętrzne, strop będzie z keramzytu (system Optiroc). Wychodzi trochę taniej(niewiem jak teraz), lepsza obsługa (dedykowany handlowiec, transport w cenie, zabierają bez problemu nadwyżki) i no parametry lepsze. A jeśli chodzi ogólnie o ceny to lepiej operować ceną za m2. Łatwiej będzie się odnieść osobom, które niewiedzą ile wchodzi pustaków na m2. Niestety nie znam cen za m2 Ja mam na miejscu skład w którym spisałam wszystkie aktualne ceny wg jednostek podanych w kosztorysie). Transport zawsze w cenie i też mogę oddać nadwyżki. Na porotherm bez upustu, na resztę jeśli będę u nich kupować dostanę rabat (ale nie procentowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts