kasia24 21.03.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 I rozpoczeło się. Wczoraj ekipa weszła na budowę. http://dziobi.fotosik.pl/albumy/126355.html a jak można dodać link z fotosika?Też mamy zdjęcia ale nie wiem jak je załączyć na nasze forum. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek008 21.03.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 czy wszyscy zalewacie ławy fundamentowe w szalunkach potem bloczki, może ktoś z Was zalewa fundament bez szalunków i dopiero na powierzchni stawia bloczki ? teoretycznie mozna tak jak mowisz ale przelicz sobie koszt bloczków (gr. 24 cm gr.) a koszt betonu przy załozeniu, że musisz zrobić wykop na min. 40 cm. A tak na prawdę 50 cm bo kopara to nie łopata i nie wykopie tak dokładnie. ja liczyłem i zdecydowałem się na bloczki na lawie fundamentowej. A jeśli juz lać fundamenty z gruchy to lepiej całośc czyli to co w ziemi i nad ziemią. Szalunek nad gruntem możesz zrobisz na 24 cm i na pewno wyjdzie taniej niz bloczki a przynajmniej masz fundamenty monolityczne w jednym kawałku bez niepotrzebnego łaczenia. To jest moje zdanie ale ceny materiałów w róznych rejonach Polski są różne i może wyjśc inna kalkulacja kosztów. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 22.03.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 powiem szczerze, że ja najchętniej robiłabym tak jak jest w projekcie, ale ekipa na którą się zdecydowałam woli wylać beton do powierzchni gruntu. mamy niedużą działkę usytuowaną pomiędzy domkami, same zgromadzone materiały też zajmują trochę miejsca więc dodatkowo gdybyśmy zrobili wykop na szalunki byłoby trudniej się ruszać o ile byłoby to w ogóle możliwe (mam na myśli górę piasku po wykopie) . najbardziej martwi mnie ( jeszcze nie pytałam murarza) jak później zaizolować pionowo taką ścianę w ziemi ? dodatkowo poprzedni właściciel podniósł poziom gruntu bo działka była podmokła i mamy 2 x humus. po sąsiedniej stronie mojej działki sąsiad właśnie zalał fundamenty, poniżej 1 m pojawiło się trochę wody i nie dokopał się żółtego piasku. wg pozwolenia na budowę z 1995 r. poprzedniego właściciela dane gruntowe : grunt piaszczysto gliniasty o średnim poziomie nawodnienia. i co ja mam zrobić z tym fantem. wybieram się do Pani architekt zobaczę co mądrego poradzi. ------------------- życzę sobię cierpliwości i mocnych nerwów do tej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek008 22.03.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 powiem szczerze, że ja najchętniej robiłabym tak jak jest w projekcie, ale ekipa na którą się zdecydowałam woli wylać beton do powierzchni gruntu. mamy niedużą działkę usytuowaną pomiędzy domkami, same zgromadzone materiały też zajmują trochę miejsca więc dodatkowo gdybyśmy zrobili wykop na szalunki byłoby trudniej się ruszać o ile byłoby to w ogóle możliwe (mam na myśli górę piasku po wykopie) . najbardziej martwi mnie ( jeszcze nie pytałam murarza) jak później zaizolować pionowo taką ścianę w ziemi ? dodatkowo poprzedni właściciel podniósł poziom gruntu bo działka była podmokła i mamy 2 x humus. po sąsiedniej stronie mojej działki sąsiad właśnie zalał fundamenty, poniżej 1 m pojawiło się trochę wody i nie dokopał się żółtego piasku. wg pozwolenia na budowę z 1995 r. poprzedniego właściciela dane gruntowe : grunt piaszczysto gliniasty o średnim poziomie nawodnienia. i co ja mam zrobić z tym fantem. wybieram się do Pani architekt zobaczę co mądrego poradzi. nie chcę żle wróżyć ale jeśli masz takie warunki glebowe to może się nie udać fundament monolityczny ale faktycznie porozmawiaj z fachowcem architektem. Zyczę powodzenia ------------------- życzę sobię cierpliwości i mocnch nerwów do tej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w2 23.03.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witam wszystkich, Właśnie zaczynam budowę Faworyta pod Warszawą, jutro bedzie przyłącze el i zebrany humus...po swiętach robota rusza pełna parą... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 23.03.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Witam wszystkich, Właśnie zaczynam budowę Faworyta pod Warszawą, jutro bedzie przyłącze el i zebrany humus...po swiętach robota rusza pełna parą... Pozdrawiam Witamy kolegę w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 24.03.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Czy ktoś z Was orientuje się ile wcześniej trzeba zamawiać okna np. urzędowskiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 24.03.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 My chcemy budować z ytonga, firma za robociznę do więźby (czyli same mury) chce 36 tys. Czy to waszym zdaniem dobra cena, bo z tego co wyczytalismy na forum to chyba za dużo. Dodam, że stan surowy otwarty wyliczyli nam na ponad 200 tys. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertosanios 24.03.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Właśnie dostaliśmy wycenę od murarza- za stan surowy do więźby za Faworyta z podwójnym garażem - koszt 25000. Co Wy o tym sądzicie? Planujemy ściany z betonu komórkowego. Pozdrowienia z Bydgoszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek7a 24.03.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Mam gorącą prośbę o zdjęcia łazienek górnej i dolnej oraz schowka za schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 25.03.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Właśnie dostaliśmy wycenę od murarza- za stan surowy do więźby za Faworyta z podwójnym garażem - koszt 25000. Co Wy o tym sądzicie? Planujemy ściany z betonu komórkowego. Pozdrowienia z Bydgoszczy. A my za to samo, też podwójny garaż 36 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 25.03.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Właśnie dostaliśmy wycenę od murarza- za stan surowy do więźby za Faworyta z podwójnym garażem - koszt 25000. Co Wy o tym sądzicie? Planujemy ściany z betonu komórkowego. Pozdrowienia z Bydgoszczy. BARDZO niska cena-tylko się budować Pozdrawiam Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 25.03.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Właśnie dostaliśmy wycenę od murarza- za stan surowy do więźby za Faworyta z podwójnym garażem - koszt 25000. Co Wy o tym sądzicie? Planujemy ściany z betonu komórkowego. Pozdrowienia z Bydgoszczy. A czy ta cena jest ze schodami i sciankami działowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertosanios 26.03.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Na razie schody wew. planujemy drewniane a wycenie są ścianki działowe - także kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 26.03.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Macie dobre ceny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w2 27.03.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Co do cen, to mi się udało znaleźć za 20tys za całą skorupę (bez dachu) za faworyta z 2 miejscami garażowymi, czyli fundamenty, strop monolityczny, ścianki działowe, schody, kominy...i nawet ogrodzenie działki prowizoryczne. Dach to kolejne 65zł/m2 za więźbę z kryciem dachówką. Okna zamawiam z oknoplastu na profilach Veki we wzmocnionych okuciach i szybach P2. Czas realizacji zlecenia to maj/czerwiec...o ile zamówię do końca marca. Dodam tylko, że robotników dogadałem jeszcze w listopadzie tamtego roku, w tym jakie są ceny każdy widzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 28.03.2007 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Mam gorącą prośbę o zdjęcia łazienek górnej i dolnej oraz schowka za schodami. Częśc teraz,reszta później http://images21.fotosik.pl/123/866fc42de4536a35.jpg http://images20.fotosik.pl/173/81daf503d9e0d74a.jpg http://images21.fotosik.pl/123/4789aa3471ea82ea.jpg http://images20.fotosik.pl/173/5fdc941a81b1275e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 28.03.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Kochani, jeszcze raz prośba o wymiary okien na poddaszu. Proszę podajcie wymiary otworów po modyfikacji. Czy zachowaliście promień łuku , czy zrobiliście delikatniejszy łuk obniżając tylko wyższą część okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek7a 28.03.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Mam gorącą prośbę o zdjęcia łazienek górnej i dolnej oraz schowka za schodami. Częśc teraz,reszta później Dzięki, z niecierpliwością czekam na resztę. Zaczyna mi się rozjasniać. Dolna łazienka u Ciebie jest powiększona kosztem częsci garderoby, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 28.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Dzięki, z niecierpliwością czekam na resztę. Zaczyna mi się rozjasniać. Dolna łazienka u Ciebie jest powiększona kosztem częsci garderoby, prawda? Łazienka dolna jest powiększona kosztem części ganku,a ten z koleji jest powiększony kosztem spiżarni,czyli garderoba będzie po prawej od wejścia (bo mamy lustrzane odbicie). Pozdrawiam Sowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts