Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy

Od dłuższego czasu śledzimy opinie i uwagi o Faworycie.Właśnie ruszamy z budową(Faworyt z pojedynczym garażem) i wprowadeziliśmy kilka zmian w projekcie właśnie dzięki waszym spostrzeżeniom.Martwi nas tylko łazienka na górze i jak ją zagospodarować.Jeżeli ktoś ma pomysł na urządzenie łazienki to bardzo prosimy o wskazówki. :)

Pozdrowienia

Karolina i Bartek

Witamy

Od dłuższego czasu śledzimy opinie i uwagi o Faworycie.Właśnie ruszamy z budową(Faworyt z pojedynczym garażem) i wprowadeziliśmy kilka zmian w projekcie właśnie dzięki waszym spostrzeżeniom.Martwi nas tylko łazienka na górze i jak ją zagospodarować.Jeżeli ktoś ma pomysł na urządzenie łazienki to bardzo prosimy o wskazówki. :)

Pozdrowienia

Karolina i Bartek

Ja już zagospodarowałam łazienkę :D

Wyszłam od umiejscowienia natrysku w dolnej łazience i rezygnacji z niego w górnej.

Dzięki temu ruchowi mam miejsce na wc,bidet,narozną wannę 150x150,półkę dłg.140 na dużą umywalkę i sporo miejsca pod skosem na szafki.

Moim zdaniem trzeba ustalić co koniecznie chcecie umieścić w łazience i wtedy ustalać położenie.Ja np. nie chciałam wanny pod skosem,oboje jesteśmy wysocy,dzieci tez zapowiadaja się owszem owsze,nie chciałam bić głową o ścianę,więc wannę umiesciłam pod oknem.

Pozdrawiam cieplutko :D

Witam,

A jakie zmiany wprowadziliście? My przymierzamy się z budową na czerwiec. Pozdrawiam i życze szybkiej i bezproblemowej budowy

Beata

Przede wszystkim zrobilismy sciankę na wysokosci 2/3 komina i mamy małe pomieszczenie na pralkę/suszarkę i środki czystosci.

Po lewej stronie od wejścia do łazienki (ściana z drzwiami wejściowymi) wisi grzejnik drabinkowy,na lewej ścianie mam wc,bidet i w rogu wannę. Z koleji po prawej od wejścia jest toaletka z umywalką,lustrem itd.

Pod skosem miejsce na szafki/półki.

Taką aranżację wymusił skos,ale jest ok,nie narzekam,wręcz przeciwnie-w miarę jak przybywa płytek na ścianach podoba mi sie coraz bardziej :D

Witam serdecznie wszystkich fanów Faworyta,

nas również "urzekła jego historia" i mamy nadzieję za chwilę dołączyć na stałe do szacownego grona budowniczych Faworyta. Dzięki serdeczne za Wasze wszelkie informacje, doświadczenia i rady, po przeczytaniu 9 stron forum czuje się jakbym już ze 4 Faworyty wybudował ;)

Do wrocławskich budowniczych Faworyta wielka i gorąca prośba o możliwość spojrzenia na domek w realu przed wbiciem pierwszej łopaty (pewni dopiero na wiosnę przyszłego roku). Podjadę gdzie trzeba o każdej wskazanej porze.

Pozdrawiamy serdecznie i do miłego i szybkiego usłyszenia

Tomek & Ania

Gość Gosc_gość

Taki dom stoi w Szczytnikach koło Poznania, ale nie mam kontaktu do właściciela, raz z nim rozmawiałem na budowie.

Jest na początkowym etapie wykończeniówki.

Ewentualnie proszę o kontakt na maila lub PRV to postaram sie pomóc w dotarciu do niego i na miejsce budowy.

Gość Gosc_gość
Witam, domyślam się ze chodzi o nasz domek, budujemy faworyta w Szczytnikach , tak jak napisał Kristofuros (mąż wspominał o rozmowie), w razie pytań można pisać na priv, postaramy się pomóc

pozdrawiamy

O witam :)

Może mnie pamiętasz, byłem u Ciebie na budowie takim srebrnym pędziwiatrem Seicento (mojej żonki) :lol:

Tak między nami to się skłaniam raczej w kierunku Faworyta 2 (ale nie wiem czy te przeróbki o których myślę da rade zrobić) , dotychczas moim liderem była Maja2 z tej samej pracowni.

A wogóle to jestem rozdarty między trzema projektami:

Benedykt 2

bardzo podoba mi sie elewacja frontowa, ogrodowa i ten wykusz w jadalni

ale za szeroki na moją działkę, skopana komunikacja na parterze

Faworyt 2

Lepiej zagospodarowana powierzchnia parteru, większy salon niż w Beniu 2

aczkolwiek chciałbym przenieść gabinet na front domu, tam gdzie jest kotłownia i łazienka, a je przenieść w miejsce gabinetu, wykorzystując do tego miejsce pod schodami. Na poddaszu łazienke przenieść na tył domu syemtrycznie, żeby obie łazienki były w tym samym pionie.

Po za tym ma duży garaż z zapleczem gospodarczym.

Za to nie bardzo mi sie podoba elewacja frontowa i ogrodowa

Maja 2

Garaż za bardzo wyeksponowany, Gabinet z tyłu domu nie bardzo mi pasuje

i nie da się go przenieść w inne miejsce. Większy koszt budowy niż Faworyt 2.

Najbardziej by mi pasował mix Faworyta 2 z Benedyktem 2 8)

ale tak to chyba tylko w Erze.

Muszę pogadać z moim architektem czy to się da zrobić.

Pozdrawiam inwestorów Faworyta w Szczytnikach 8)

Pewno jeszcze Was odwiedze 8)

Taki dom stoi w Szczytnikach koło Poznania, ale nie mam kontaktu do właściciela, raz z nim rozmawiałem na budowie.

Ewentualnie proszę o kontakt na maila lub PRV to postaram sie pomóc w dotarciu do niego i na miejsce budowy.

Wielkie dzięki Kristofuros. A Ty kiedy zaczynasz? Jak bede miała widoczne efekty budowy to zapraszam. Pozdrawiam

Beata

Gość Gosc_gość

Wielkie dzięki Kristofuros. A Ty kiedy zaczynasz? Jak bede miała widoczne efekty budowy to zapraszam. Pozdrawiam

Beata

Ja we wtorek po długich bojach z Geopozem podpisuje akt notarialny na działke P-ń Szczepankowo, potem projekt, papiery i PNB i jazda.

Chce zacząć jak najszybciej, ale nie wiem jak sie uda. Marzy mi się stan surowy zamknięty do końca roku, ale jak będę miał stan zero, to też nie będzie źle.

Gość Gosc_gość
Witaj Kristofuros,

widzę, że zinteresowałeś się Faworytem. A z Maji już zrezygnowałeś?. Nam też Faworyt się bardzo podobał, własciwie to mi ale mój mąż stwierdził, że trochę za mały.

Pozdrawiam

Hej, tu mnie znaleźliście :D

Ech takie tam moje dylematy, w przyszłym tygodniu będę rozmawiał z moim architektem co będzie mi prowadził kompleksową obsługę inwestycji to się okaże co będę budował. Liczę się nawet z tym, że będę robił projekt indywidualny.

Jednego jestem pewien, że chcę mieć taki salon, jadalnie i kuchnie ze spiżarnią jaka jest w Maji 2 i w Faworycie. Co do reszty to może być róźnie, zobaczymy co wymyśli mój architekt.

We wtorek podpisuję nareszcie akt notarialny na działkę po 10 miesiącach czekania - nareszcie :p

Gość Gosc_gość

Witam Wszustkich wielbicieli i budowniczych Faworyta.

Przeczytałem z dużym zainteresowaniem całą historię tego wątku.

Szukam Faworyta z podwójnym garażem w okolicach Poznania, czy wiecie może o takim ??

Namierzyłem tylko taki z pojedyńczym garażem w Szczytnikach pod Poznaniem i z tego miejsca jeszcze raz pozdrawiam inwestora, z którym miałem przyjemność rozmawiać.

Ja byłem do tej pory przekonany do projektu Maja 2 z tej samej pracowni, ale nie bardzo pasuje mi ten wyeksponowany garaż oraz to, że Maja2 jednak jest bardziej fikuśna i przez to droższa w budowie.

Wogóle to Faworyt tez nie do końca mi pasuje, elewacja jakoś mi nie podchodzi, ten daszek podparty tymi kolumnami i te okna łukowe.

Bardzo podoba mi się elewacja Benedykta 2, zarówno od frontu jak i od ogrodu i takie elewacje chciałbym zrobić w Faworycie ( jak się da).

Benedykt 2 za szeroki na moją działkę i ma skopaną komunikację.

I jeszcze jedno pytanie:

Czy myśleliście o tym, żeby przenieść gabinet na front domu tam gdzie jest pomieszczenie gospodarcze i łazienka, a te pom. gospod. i łazienke przenieść w miejsce gabinetu ( wykorzystując też pomieszczenie pod schodami, żeby łazienka nie była za mała) ? Przeniesienie pomieszczenia gospodarczego skutkowało by także wejściem z tylnej części garażu do domu oraz umiejscowienie jednego wiekszego komina do kotłowni i do kominka w tym samym miejscu. I tak planuje wentylacje z reku i GWC, także jeden komin starczy.

Co myślicie o takich przeróbkach ?? czy da się to zrobić ??

Czy pozostaje projekt indywidualny w tym przypadku??

Jak widać z moich dylematów to najchętniej pobudował bym mix-a z Faworyta 2 i Benedykta 2. Przeglądałem już tysiące projektów i żaden tak nie podpasował układem pomieszczeń jak projekty z MG, chodzi o układ kuchnia, jadalnia, salon i przy tym dobrane wielkości tych pomieszczeń.

Podpisuję akt notarialny na działkę we wtorek po 10-miesięcznych bojach z Geopozem i teraz czas wybrać projekt.

I jeszcze jedno pytanie:

Czy myśleliście o tym, żeby przenieść gabinet na front domu tam gdzie jest pomieszczenie gospodarcze i łazienka, a te pom. gospod. i łazienke przenieść w miejsce gabinetu ( wykorzystując też pomieszczenie pod schodami, żeby łazienka nie była za mała) ? Przeniesienie pomieszczenia gospodarczego skutkowało by także wejściem z tylnej części garażu do domu oraz umiejscowienie jednego wiekszego komina do kotłowni i do kominka w tym samym miejscu. I tak planuje wentylacje z reku i GWC, także jeden komin starczy.

Co myślicie o takich przeróbkach ?? czy da się to zrobić ??

Czy pozostaje projekt indywidualny w tym przypadku??

Również mamy zamiar przenieść gabinet na front domu, a kotłownię do pomieszczenia za garażem (na pewno nie bedziemy mieć kotłowni gazowej) natomiast w pomieszczeniu gdzie w planie jest gabinet zrobimy łazienkę + małą pralnię. Przejście do garażu będzie najprawdopodobniej przez pomieszczenie pod schodami. Chcemy również poszerzyć trochę wiatrołap/sień w kierunku gabinetu (tam gdzie w planie jest łazienka).

Nie wiemy jeszcze czy jest to technicznie wykonalne, ale jak będziemy miec więcej informacji to na pewno damy znać.

pozdrowienia