Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ja mam dach ofoliowwany,więc i pogląd na wygląd pomieszczeń również niejaki posiadam.

Nie wydają mi się zbyt małe,wręcz przeciwnie wg. mnie sa przyjemnie przestronne ,mam troszkę podniesioną ścianke kolankową i skosy nie bedą uciążliwe. W górnej łazience nie zrobimy ścianki w miejscu projektowanym tylko pół scianki dla otoczenia wanny a resztę jako zamykane półki na środki czystości.

Wejście wody do domu mam w garażu i stąd rozprowadzenie na kotłownię (u mnie za garażem) i dom.

Wejście kanalizacji przez kotłownię projektową,wejście prądu przez garaż.

Pomieszczenie nad garażem planuję przedzielic na jedno niewielkie przeznaczone na suszarnię i drugie jako pokój hobby.

Pozdrawiam cieplutko :D

Jeśli można wiedzieć o ile podniosłaś ściankę kolankową?

Pozdrawiam Damro

bez komentarza

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

ja mam dach ofoliowwany,więc i pogląd na wygląd pomieszczeń również niejaki posiadam.

Nie wydają mi się zbyt małe,wręcz przeciwnie wg. mnie sa przyjemnie przestronne ,mam troszkę podniesioną ścianke kolankową i skosy nie bedą uciążliwe. W górnej łazience nie zrobimy ścianki w miejscu projektowanym tylko pół scianki dla otoczenia wanny a resztę jako zamykane półki na środki czystości.

Wejście wody do domu mam w garażu i stąd rozprowadzenie na kotłownię (u mnie za garażem) i dom.

Wejście kanalizacji przez kotłownię projektową,wejście prądu przez garaż.

Pomieszczenie nad garażem planuję przedzielic na jedno niewielkie przeznaczone na suszarnię i drugie jako pokój hobby.

Nie rozumiem do czego to się odnosi "bez komentarza"?

Czytaj dokładnie

Jeśli można wiedzieć o ile podniosłaś ściankę kolankową?

Pozdrawiam Damro

bez komentarza

Witam

To aby zakończyć spór o ścianke kolankową a przy okazji ja podnoszę o jeden pustak.

Pozdrawiam

Beata

zastanawiam sie czy podniesc o jeden czy o dwa pustaki.

wolalbym o dwa, ale nie chcialby zeby dom stracil na wygladzie - widzialem jak jeden z forumowiczow podniosl o 4 - niestety faworyt po takim podniesieniu stracil troche swoj urok.

Czy waszym zdaniem podniesienie o dwa pustaki wplynie mocno na jego wyglad ?

Też myslelismy o podniesieniu ścianki kolankowej,ale architekt przeprojektowujący dzieło MG Projekt odradził nam tą zmianę,własnie ze wzgl. na niekorzystny wpływ na wygląd bryły budynku.

Dlatego nie zdecydowalismy się,i nie żałuję-teraz zwiedzający potencjalni budowniczowie Faworyta sami sie przekonują że nie jest to zmiana potrzebna.

Pozdrawiam :D

Witam

To aby zakończyć spór o ścianke kolankową a przy okazji ja podnoszę o jeden pustak.

Pozdrawiam

Beata

zastanawiam sie czy podniesc o jeden czy o dwa pustaki.

wolalbym o dwa, ale nie chcialby zeby dom stracil na wygladzie - widzialem jak jeden z forumowiczow podniosl o 4 - niestety faworyt po takim podniesieniu stracil troche swoj urok.

Czy waszym zdaniem podniesienie o dwa pustaki wplynie mocno na jego wyglad ?[

Dzięki Bety :D

Też myslelismy o podniesieniu ścianki kolankowej,ale architekt przeprojektowujący dzieło MG Projekt odradził nam tą zmianę,własnie ze wzgl. na niekorzystny wpływ na wygląd bryły budynku.

Dlatego nie zdecydowalismy się,i nie żałuję-teraz zwiedzający potencjalni budowniczowie Faworyta sami sie przekonują że nie jest to zmiana potrzebna.

Pozdrawiam :D

Witam,

Mam pytanie czy możliwe jest zalanie całego stropu na raz czy najpierw trzeba zalać garaż a nastepnie dom? Czy ukrył ktoś podciąg w salonie?

Pozdrawiam

Beata

U mnie Panowie zalali strop całościowo.

W pierwszej kolejości zalali strop nad garażem. Wsześniej były już przygotowane odpowiednie szalunki na ścianie oddzielającej garaż od domu.

Szalunek był niepełny bo dolna część kończyła się na wysokości przewidzianej wylewki stropu nad garażem.

Jeśli chodzi o podciąg to pewnie da sie nieznacznie odniżyć pod warunkiem przyjęcia mniejszego rygoru jeśli chodzi o wytrzymałość. Czyli jesli znajdziesz konstruktora, który to zmieni i podpisze się pod tym.

Z tymi co rozmawiałem to niechcieli się tego podjąć

Gość Gosc_gość
... Czy ukrył ktoś podciąg w salonie?

Pozdrawiam

Beata

Badar (szkoda, że od dawna nie zagląda na forum) zmniejszył podciąg w salonie,

widać to na zdjęciaciach - fotka nr 15 i 38

Zwróć uwagę również na belkę nad wykuszem, fotka nr 14, w projekcie tez jest bycza.

Link do galerii Badara:

http://badar.fotosik.pl/albumy/48861.html#e

Dzięki Dziobi i Kristofuros. My też myślimy o schowabiu podciągu w stropie poprzez tzw heb. Ekipa jest za tylko jest problem z ociepleniem balkonu, styropian cieńszy niż w projekcie aby poziom balkonu nie był wyższy od poziomu pokoju.

A co do lania stropu to chcą lać na dwa razy i musze przekonać że można na raz bo koszty pompy są dwukrotne

Pozdrawiam

Beata

Gość Gosc_gość

Do Bety_T

Ale macie tempo zabójcze, jestem pod wrażeniem.

Jak tak dalej pójdzie to za miesiąc się wprowadzacie co ?? :lol: :wink:

Zajrzałem do Twojej galerii i widzę nowe fotki - dom rośnie w oczach.

Niedługo zrobię wycieczkę na Twoją budowę, żeby co nieco podpatrzeć 8)

Ech, zazdroszczę.

Chciałbym mieć już ten etap co Ty.

Do Bety_T

Ale macie tempo zabójcze, jestem pod wrażeniem.

Jak tak dalej pójdzie to za miesiąc się wprowadzacie co ?? :lol: :wink:

Zajrzałem do Twojej galerii i widzę nowe fotki - dom rośnie w oczach.

Niedługo zrobię wycieczkę na Twoją budowę, żeby co nieco podpatrzeć 8)

Nie ma problemu, jestem codziennie a właściwie kilka razy dziennie na budowie.

Pozdrawiam

Beata

Witaj Moniko,

widzę ,że praca u Was bardzo posunięta do przodu! U nas dach konczą i następnym etapem będą ściany działowe.Mam do Ciebie prośbę .Czy robiłaś spiżarnię w kuchni? jeżeli tak to czy mogłabyś umieścic w swoim dzienniku zdjęcie spiżarki i widok całej kuchni po stronie gdzie znajduje się spiżarnia?Cały czas się zastanawiam czy wogóle robić spiżarnię.Może masz zdjęcie jak wygląda korytarz na piętrze?

pozdrawiam

Witaj,

otóż spiżarki nie ma,przesunęłam sciany i mam ganek taki jak miał być,tylko w lustrzanym odbiciu i łazienkę na dole z okienkiem i miejscem na natrysk.

Mnie osobiscie bardziej potzrebna większa łazienka niż spizarka z oknem.

Zdjęcie korytarza wkleję,obiecuję 8)

MONIKO

mam pilne pytanie odnosnie okien łukowych.czy one otwierają się pod kątem 90 stopni?

pozdrawiam

p.s jakbyś mogła zrobic zzdjęcia korytarza u góry to będę wdzięczna.

Witam,

właściwie nie wiem jak zacząć ale chyba będzie najprościej gdy powiem, że wraz z mężem zdecydowaliśmy sie na FAWORYTA.

Od dawna czytamy forum i wpisy, które Państwo zamieszczacie pozwoliły nam odkryć zalety tego domu.

Nasze marzenia o własnym domu zrodziły się dwa lata temu, gdy wraz z małżonkiem( jeszcze wtedy- narzeczonym) planowaliśmy wspólne życie.

I tak do tej pory udało nam się zdobyć działkę, mamy już projekt, a dzisiaj geodeta wyznaczył nam Faworyta na działeczce.

Zaczynamy w przyszłym tygodniu budowę

Postaram się wkleić zdjęcia.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH budujących i tych, którzy już swoje domki zbudowali.

Gość Gosc_gość
...

Zaczynamy w przyszłym tygodniu budowę

Postaram się wkleić zdjęcia.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH budujących i tych, którzy już swoje domki zbudowali.

Witam również i życzę powodzenia oraz samych dobrych wyborów, co najmniej takich jak wybór Faworyta :D

A gdzie się budujecie ??