jarek008 27.08.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam, Mam pytanie, czy ktoś z budujących Faworyta wykonał więźbe bez słupów stalowych i dzwigara nad garażem? Czy wogóle możliwe jest wykonanie tej konstrukcji bez słupów? Pozdrawiam Baeta tak zupełnie bez słupów to się raczej nie da bo na tych słupach spoczywa rama więżby dachowej pod kalenica. Chyba, że dach bedzie lekki to można chyba z tego zrezygnować ale przy pokryciu dachówką ceramiczna lub betonowa to musi być. Ja natomiast zrezygnowałe ze słupów stalowych i zrobiłem konstrukcje żelbetonową. Zbrojenie było wypuszczone juz ze stropu a reszta zaszalowana juz po wybudowaniu ścianek działowych. w ten sposób słupy pionowe tworzą jednolita całośc z belkami poziomymi. Jak twierdzi moj wykonawca z belki stalowej nad garażem mozna zrezygnować wykonując zmocnienia na płatwiach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 27.08.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam, Mam pytanie, czy ktoś z budujących Faworyta wykonał więźbe bez słupów stalowych i dzwigara nad garażem? Czy wogóle możliwe jest wykonanie tej konstrukcji bez słupów? Pozdrawiam Baeta tak zupełnie bez słupów to się raczej nie da bo na tych słupach spoczywa rama więżby dachowej pod kalenica. Chyba, że dach bedzie lekki to można chyba z tego zrezygnować ale przy pokryciu dachówką ceramiczna lub betonowa to musi być. Ja natomiast zrezygnowałe ze słupów stalowych i zrobiłem konstrukcje żelbetonową. Zbrojenie było wypuszczone juz ze stropu a reszta zaszalowana juz po wybudowaniu ścianek działowych. w ten sposób słupy pionowe tworzą jednolita całośc z belkami poziomymi. Jak twierdzi moj wykonawca z belki stalowej nad garażem mozna zrezygnować wykonując zmocnienia na płatwiach. pzdr Czy te słupy występują tylko w wersji z podwójnym garażem,czy w pojedyńczym też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 27.08.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 W moim projekcie żadnych słupów nad garażem nie mam, a garaż jest podwójny. Mam tylko dwuteownik.Jeśli chodzi o słupy na poddaszu to ich rozmieszczenie jest bardzo dobrze rozplanowane pod względem konstrukcyjnym. Ja mam słupy metalowe, które są w ścianach działowych.Jeśli ktoś się zdecyduje np. na słupy drewniane to kantówka 12cm, tyle ile wynosi grubość ściany może być za mała. A zwiększenie grubości powoduje że słupy będą wystawać ze ścian. W tym projekcie przynajmniej słupy są ścianach a nie tak jak w innych na środku pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 27.08.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam Rozpoczął się etap ocieplenia poddasza i płyt karton-gips. Wstawilismy w dach 8 okien oraz wyłaz. Domek wygląda tak: http://images28.fotosik.pl/70/a6037634c044dcb0m.jpg http://images25.fotosik.pl/70/634f6e84ada07408m.jpg http://images26.fotosik.pl/70/a25e0be568527b5dm.jpg http://images21.fotosik.pl/386/04c5c3d9dc017047m.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 27.08.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Acha, więcej zdjęć na: http://www.badar.fotosik.pl/ Nad garażem nie mam żadnego bezsensownego słupa, sami autorzy z MG Projekty nie byli w stanie wyjaśnic po co on tam. Dwuteowników równiez nie wstawiałem bo jest to zupełnie zbędne. Dach deskowany i pokryty cieżką dachówką ceramiczną i nie było żadnych problemów. Słupy metalowe w liczbie 6 mam, drewniane należałoby miec o grubości min. 14 cm, czyli wystawały by troszke ze ściany. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek008 28.08.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 W moim projekcie żadnych słupów nad garażem nie mam, a garaż jest podwójny. Mam tylko dwuteownik. Jeśli chodzi o słupy na poddaszu to ich rozmieszczenie jest bardzo dobrze rozplanowane pod względem konstrukcyjnym. Ja mam słupy metalowe, które są w ścianach działowych. Jeśli ktoś się zdecyduje np. na słupy drewniane to kantówka 12cm, tyle ile wynosi grubość ściany może być za mała. A zwiększenie grubości powoduje że słupy będą wystawać ze ścian. W tym projekcie przynajmniej słupy są ścianach a nie tak jak w innych na środku pokoju. jeśli wszystkie sciany na poddaszu obłozysz płytą g-k to nie ma problemu z czego wykonasz te słupy. Problem może byc w przypadku gdy bedziesz chciał ścianki dzialowe tynkować- tynk w miejscach gdzie jest słup drewniany lub stalowy może po pewnym czasie pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia24 28.08.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Moze ktos juz tez robil wycene okienek do domu bo chcial bym porownac wyceny .Moje wyceny oscyluja w granicach 19700-24000 bez montażu. A do wyceny przedstawilem okienka w kolorze zloty dab jednostronny. Brama garazowa Hormana 5000x2125- 5600netto zloty dab witam, zapłaciliśmy za okna 19300 z montażem (cena brutto).Okna są w kolorze orzech (dwustronny).Bramę mamy Wiśniowskiego również kolor orzech i kosztowała nas niecałe 7000(brutto)5000x2125 z montażem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia24 28.08.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 jaloska .Myśłe ze dzwi beda sie przesuwac na korytarz nie do kuchni lub innym rozwiazaniem sa dzwi harmonijkowe ktore tak naprawde malo miejsca zajmuja a sa roznego rodzaju do wyboru do koloru. pozdrawiam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2741f54ef4ff1507.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4243af36e6439f49.html ja znalazłam taki sposób na drzwi od spiżarni.właściwie ma to służyć jako duża szafa wnękowa.dzrwi będą przesuwane ze szkla mlecznego .Wzorowałam się na zdjęciu (link powyżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 28.08.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 WitajcieCzy ktoś myślał nad tym aby doprojektować do "faworyta" piwnicę, albo choc pod jego częscia ???? A moze ktoś takie coś wybudował?? My zastanawiamy sie ewentualnie na malutka piwnice pod częscią garażową , gdyz potencjalnie nasza kotłownia będzie klasyczna, a wiec n apaliwa stałe i trzeba bedzie gdzies to wszystko składowac, a skałdowanie to kurz itp ..... Co sadzicie o takim pomyśle . U nas na 99% wiadome ,z e bedzie to faworyt i to w wersji pomniejszonej , ale jak na razie nasza działka (dzielona z wiekszego kawałka na kilka) nabiera mocy w Urzędzie.DAMRO>>>>> czyżbyś przestraszyła sie naszej propozycji na priv??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 28.08.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Drodzy Faworyci, jako początkujący inwestor próbuję zrobić kosztorys Faworyta II (wersja z podwójnym garażem). Czy ktoś mógłby mnie wspomóc swoim wzorem kosztorysu? Z góry dzięki, MP95 email: [email protected] I jak tam MP95 skleiliście sobie juz jakiś kosztorysik na obecne czasy i ceny, ciekawi mnei jak to tam wszystko wyszło, bo jak niektórzy mówią to tylko wziąść złapac "dobrego wujka" albo budować z 6 latek. pozdrawiam Ania i Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 28.08.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 a teraz kilka spostrzezen jakie wprowadzilem zmiany: -dzwi do spiżarni od strony korytarza przesuwane Tak się zastanawiam, dlaczego drzwi do spiżarki będą od korytarza? Czy nie będzie to wtedy poprostu garderoba? Wydaje mi się, że wygodniej mieć dojście do spiżarni od strony kuchni, bo mają się tam znajdowac zapasy , przetwory, blachy do ciast, roboty kuchenne itp., przynajmniej ja takie mam plany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 28.08.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 JAREK008 ja tez rezygnuje ze słupów stalowych na poddaszu i zastępuje je słupami żelbetowymi tak po naradzie z moim majstrem ustaliłem .Ponieważ te słupy które są tam zaprojektowane ze względu na nietypowy profil sa tylko na zamówienie czas oczekiwania to około 2tyg. i sprzedawane tylko w sztabach po 12m. A o cenie juz nie wspomnę. Tą nieszczęsna szynę kolejową (wypora więżby dachowej w pomieszczeniu nad garażem) tez majster mi powiedział ze zastąpimy ją drewnianą wyporą.To nie jest miejsce użyteczności publicznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 28.08.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Aniss masz rację ale zobacz ile miesca zyskasz w kuchni w miejscu gdzie są dzwi.Tam robisz sobie blat kuchenny i szafeczki .Ja to sobie tak wymyśliłem i myślę że bedzie oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 28.08.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Kasia24 A jakiej firmy macie te okna.Bo mi najbardziej pod względem wykonania podobają się Okna z Krakowa i GreenLine .Okna z Krakowa wycenili mi na jakies 21000 bez montażu a GreenLine 21500 tez bez montażu. Dzisiaj dostalem oferte na bramę garażową 2125x5000 firmy BEDITOM z Gdańska z napędem i montażem około 6000zł. Czy zna ktoś tą firme bo ja powiem szczerze ze nie za bardzo a może ktoś ma taką zamontowaną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 28.08.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 A jeszcze jedno mi sie przypomniało. Mam pytanie do ludzi którzy mają już to za sobą a myślę że temat jest ciekawy?? JAK MACIE ZABEZPIECZONY PRZED WODĄ BALKON .tzn.Jakich materiałów uzyliście bo jest tych produktów trochę na rynku?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 28.08.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 a teraz kilka spostrzezen jakie wprowadzilem zmiany: -dzwi do spiżarni od strony korytarza przesuwane Tak się zastanawiam, dlaczego drzwi do spiżarki będą od korytarza? Czy nie będzie to wtedy poprostu garderoba? Wydaje mi się, że wygodniej mieć dojście do spiżarni od strony kuchni, bo mają się tam znajdowac zapasy , przetwory, blachy do ciast, roboty kuchenne itp., przynajmniej ja takie mam plany... Popieram,to już nie spiżarnia a szafa wnękowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 28.08.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Aniss masz rację ale zobacz ile miesca zyskasz w kuchni w miejscu gdzie są dzwi.Tam robisz sobie blat kuchenny i szafeczki .Ja to sobie tak wymyśliłem i myślę że bedzie oki. Wydaje mi się że jest sporo miejsca na szafeczki a latać z garnkiem taki kawał to by mnie się już nie chciało,naprawdę przemyśl to jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 28.08.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Drodzy Faworyci, jako początkujący inwestor próbuję zrobić kosztorys Faworyta II (wersja z podwójnym garażem). Czy ktoś mógłby mnie wspomóc swoim wzorem kosztorysu? Z góry dzięki, MP95 I jak tam MP95 skleiliście sobie juz jakiś kosztorysik na obecne czasy i ceny, ciekawi mnei jak to tam wszystko wyszło, bo jak niektórzy mówią to tylko wziąść złapac "dobrego wujka" albo budować z 6 latek. pozdrawiam Ania i Mirek Na razie jakoś nie mamy "weny" do tego zadania... Realizujemy inne kwestie związane z przygotowaniem dokumentów do pozwolenia o budowę. Muszę upewnić się jaki poziom szczegółowości kosztorysu jest wymagany przez mój bank ponieważ nie chcę niepotrzebnie wchodzić w zbyt duże szczegóły. Znalazłem bardzo interesujące informacje o kosztorysie (i inne nt. budowy domu) na stronie: http://www.budujemydom.pl/cozaile/kosztorysy_domow/ Cały czas też liczę, że jakaś dobra dusza się zlituje i podeśle mi swój wzór kosztorysu Faworyta II z podwójnym garażem... Pozdr, MP95 Edytowane 15 Września 2013 przez MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 29.08.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 [ Na razie jakoś nie mamy "weny" do tego zadania... Realizujemy inne kwestie związane z przygotowaniem dokumentów do pozwolenia o budowę. Muszę upewnić się jaki poziom szczegółowości kosztorysu jest wymagany przez mój bank ponieważ nie chcę niepotrzebnie wchodzić w zbyt duże szczegóły. Znalazłem bardzo interesujące informacje o kosztorysie (i inne nt. budowy domu) na stronie: http://www.budujemydom.pl/cozaile/kosztorysy_domow/ Cały czas też liczę, że jakaś dobra dusza się zlituje i podeśle mi swój wzór kosztorysu Faworyta II z podwójnym garażem... ([email protected]) Pozdr, MP95 Witajcie Dzięki za link , juz tam buszuje i drukuję neiktóre częsci z cennikami, ale zeby pozbierać to do kupy to rzeczywiście trzeba mieć "wenę" . To Wy sami robicie kosztorys do banku??? A ktory z banków mozecie ewentualnie polecić ?? pozdrowienia Ania i Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 29.08.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 W moim projekcie żadnych słupów nad garażem nie mam, a garaż jest podwójny. Mam tylko dwuteownik. Jeśli chodzi o słupy na poddaszu to ich rozmieszczenie jest bardzo dobrze rozplanowane pod względem konstrukcyjnym. Ja mam słupy metalowe, które są w ścianach działowych. Jeśli ktoś się zdecyduje np. na słupy drewniane to kantówka 12cm, tyle ile wynosi grubość ściany może być za mała. A zwiększenie grubości powoduje że słupy będą wystawać ze ścian. W tym projekcie przynajmniej słupy są ścianach a nie tak jak w innych na środku pokoju. jeśli wszystkie sciany na poddaszu obłozysz płytą g-k to nie ma problemu z czego wykonasz te słupy. Problem może byc w przypadku gdy bedziesz chciał ścianki dzialowe tynkować- tynk w miejscach gdzie jest słup drewniany lub stalowy może po pewnym czasie pękać. jak będzie siatka to niepęknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts