IzaM 11.09.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Słuchajcie a jaka kolejność prac gdy są już instalacje. Co teraz? Czy najpierw tynki i wylewki a dopiero ocieplenie poddasza. Czy odwrotnie i kiedy zrobić sufit na górze tzn. hol i jak z czego to robicie? Pozdrawiam IzaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 11.09.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Witam Z reguły po instalacjach robi się tynki i wylewki, a następnie jak wyschnie wstawia się okna. Bezwzględnie tak musi być przy oknach drewnianych. Później się ociepla poddasze i kładzie płyty karton gips. Własnie u mnie kończą robotę z płytami - wnętrze domu zaczyna przypominać wnętrze - ale miejsca coraz mniej pod skosami, szczególnie w łazience. Za ok. dwa tygodnie zaczynam ocieplać na zewnątrz i tynkować. Jednocześnie wkracza hydraulik z co, elektryk ze światełkami oraz glazurnik. Jak skończą gipsiarze wrzucę trochę zdjęć do obejrzenia. Aha, w holu na dole płyty gk, od góry płyta OSB do chodzenia. Sufit robiony na ociepleniu poddasza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 12.09.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Dzięki Badar. Pozdrawiam IzaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworax 12.09.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 WitamNa wstępie chciałam bardzo podziękować MARCWAWA za możliwość obejrzenia Faworyta w realu,choć był to tylko parter budynku upewniłam się że o to mi chodziło. Z chęcią wproszę sie jeszcze raz jak będzie skończona więźba aby zobaczyć skosy,które chyba mnie najbardziej nurtują w tym domu. My jesteśmy na etapie papierologi ,przebrnęliśmy przez stosy projektów i ten wydaje sie być najodpowiedniejszy Faworyt z pojedynczym garażem.Przeczytałam to forum od początku do końca,wiele cennych informacji tu zdobyłam. Tutaj mam prośbę do Damro , chciała bym podnieś ściankę kolankową o 2 pustaki ,ty podniosłaś domek właśnie o tyle, tak wyczytałam z forum,czy mogła byś napisać jak rozwiązałaś problem z daszkiem nad wejściem, podglądałam zdjęcia u Bety_T okna nad daszkiem wejściowym będą na wysokości 110 cm. Czy ty Damro rozwiązałaś to tak samo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bety_T 12.09.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam Na wstępie chciałam bardzo podziękować MARCWAWA za możliwość obejrzenia Faworyta w realu,choć był to tylko parter budynku upewniłam się że o to mi chodziło. Z chęcią wproszę sie jeszcze raz jak będzie skończona więźba aby zobaczyć skosy,które chyba mnie najbardziej nurtują w tym domu. My jesteśmy na etapie papierologi ,przebrnęliśmy przez stosy projektów i ten wydaje sie być najodpowiedniejszy Faworyt z pojedynczym garażem.Przeczytałam to forum od początku do końca,wiele cennych informacji tu zdobyłam. Tutaj mam prośbę do Damro , chciała bym podnieś ściankę kolankową o 2 pustaki ,ty podniosłaś domek właśnie o tyle, tak wyczytałam z forum,czy mogła byś napisać jak rozwiązałaś problem z daszkiem nad wejściem, podglądałam zdjęcia u Bety_T okna nad daszkiem wejściowym będą na wysokości 110 cm. Czy ty Damro rozwiązałaś to tak samo? Pozdrawiam Witam Uściślając u mnie okna łukowe nad daszkiem mają 140 cm. Daszek będzie być może jutro to wkleję zdjęcia (wiele osób czeka na ten efekt końcowy) pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 12.09.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam Na wstępie chciałam bardzo podziękować MARCWAWA za możliwość obejrzenia Faworyta w realu,choć był to tylko parter budynku upewniłam się że o to mi chodziło. Z chęcią wproszę sie jeszcze raz jak będzie skończona więźba aby zobaczyć skosy,które chyba mnie najbardziej nurtują w tym domu. My jesteśmy na etapie papierologi ,przebrnęliśmy przez stosy projektów i ten wydaje sie być najodpowiedniejszy Faworyt z pojedynczym garażem.Przeczytałam to forum od początku do końca,wiele cennych informacji tu zdobyłam. Tutaj mam prośbę do Damro , chciała bym podnieś ściankę kolankową o 2 pustaki ,ty podniosłaś domek właśnie o tyle, tak wyczytałam z forum,czy mogła byś napisać jak rozwiązałaś problem z daszkiem nad wejściem, podglądałam zdjęcia u Bety_T okna nad daszkiem wejściowym będą na wysokości 110 cm. Czy ty Damro rozwiązałaś to tak samo? Pozdrawiam Witam Tak,podniosłam ściankę kolankową o 2 pustakii przez to przesunęłam filary o 70 cm więcej niż w projekcie,przedłużyłam całą więźbę o 60 cm,tak aby nie zmienić kątów połaci i żeby śmiesznie nie wyglądało,jaki będzie efekt to zobaczymy na koniec,póki co od 2 miesięcy budowa u mnie stoi,ponieważ moi dachowcy mnie zrobili na szaro i cały czas poszukuję ekipy do wykonania dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 12.09.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Dworax Proszę bardzo.Ja jestem na etapie więżby dachowej stawiam jak narazie najważniejsze krokwie tzw.koszowe.Ja podniosłem jednak ściankę kolankowa i powiem szczerze ze jak narazie nie wygląda żle zobaczymy jak już będzie wiecej krokiew jak to będzie wyglądało.Jak tylko będę miał chwilę to zamieszcze reszte fotek aby uaktualnić mojego Faworyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 12.09.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Damro To ci współczuję z tego powodu.A tu zima tuż tuż.A robisz dach na gotowo czy deskujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 12.09.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Damro Czy te przesunięcie mam rozumieć że chodzi ci o wydłużenie na wyskokości słupów .Bo ja też właśnie planuje tak zrobić ja jeszcze nie mam ich wylanych tak że jak zrobię więżbę to dopiero dopasuje się z wyskością. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 12.09.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 BARDZO WAŻNE PYTANIE DO OSÓB KTÓRE MAJĄ JUŻ ZA SOBĄ DACH I WIĘŻBĘ I KTÓRZY MAJĄ ZAŁOŻONE SWOJE DZIENNIKI. Przeglądając wasze dzienniki widzę że nie dawaliście po 2szt krokiew koszowych .Tylko po jednej sztuce.Moje pytanie brzmi dlaczego ??Ja właśnie jestem teraz na tym etapie i nie wiem co mam robić czy dawać czy nie.Krokwie mam bo już dzrzewo kupiłem w maju także z tym nie ma problemu.Tylko że stoję ze znakiem zapytania właśnie co robić. Jeśli możecie to podpowiedzcie jeszcze jakie jak pamiętacie jakie zmiany tam w więżbie wprowadziliście. Z góry dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 12.09.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Badar Pytanie do ciebie dlaczego obniżałeś łuki jak większość osób?O ile to zrobiłeś?Bo czytam tu na forum że nie jesteś pierwszy. Pytanie także kieruje do innych osób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 13.09.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Damro Czy te przesunięcie mam rozumieć że chodzi ci o wydłużenie na wyskokości słupów .Bo ja też właśnie planuje tak zrobić ja jeszcze nie mam ich wylanych tak że jak zrobię więżbę to dopiero dopasuje się z wyskością. Pozdarwiam dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 13.09.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Badar Pytanie do ciebie dlaczego obniżałeś łuki jak większość osób?O ile to zrobiłeś? Bo czytam tu na forum że nie jesteś pierwszy. Pytanie także kieruje do innych osób. Pozdrawiam Ponieważ tracisz gwarancję na okna,chyba że chcesz mieć dzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworax 13.09.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Witam Na wstępie chciałam bardzo podziękować MARCWAWA za możliwość obejrzenia Faworyta w realu,choć był to tylko parter budynku upewniłam się że o to mi chodziło. Z chęcią wproszę sie jeszcze raz jak będzie skończona więźba aby zobaczyć skosy,które chyba mnie najbardziej nurtują w tym domu. My jesteśmy na etapie papierologi ,przebrnęliśmy przez stosy projektów i ten wydaje sie być najodpowiedniejszy Faworyt z pojedynczym garażem.Przeczytałam to forum od początku do końca,wiele cennych informacji tu zdobyłam. Tutaj mam prośbę do Damro , chciała bym podnieś ściankę kolankową o 2 pustaki ,ty podniosłaś domek właśnie o tyle, tak wyczytałam z forum,czy mogła byś napisać jak rozwiązałaś problem z daszkiem nad wejściem, podglądałam zdjęcia u Bety_T okna nad daszkiem wejściowym będą na wysokości 110 cm. Czy ty Damro rozwiązałaś to tak samo? Pozdrawiam Witam Tak,podniosłam ściankę kolankową o 2 pustakii przez to przesunęłam filary o 70 cm więcej niż w projekcie,przedłużyłam całą więźbę o 60 cm,tak aby nie zmienić kątów połaci i żeby śmiesznie nie wyglądało,jaki będzie efekt to zobaczymy na koniec,póki co od 2 miesięcy budowa u mnie stoi,ponieważ moi dachowcy mnie zrobili na szaro i cały czas poszukuję ekipy do wykonania dachu Damro Bardzo dziękuje za odpowiedz, o takich zmianach też myślę, bardzo pomocne jest to co piszecie na forum. Czy mogła byś mi powiedzieć jeszcze czy okna będą usytuowane na wysokości 110 cm od podłogi czyli czy parapet będzie na wysokości 110 cm w oknach na poddaszu od strony frontu domu? Czy może rozwiązałaś to w inny sposób. I jaka będzie wysokość u Ciebie ścianki kolankowej po wykończeniu domku ? Przykro mi że nie możesz znaleźć ekipy od dachu,ja swoje potyczki zacznę na wiosnę. MARCWAWA Bardzo dziękuje za ponowne zaproszenie na pewno skorzystam. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 13.09.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Witam Obniżyłem okna z dwóch powodów:1. Okna zaczynające się niemal od sufitu są delikatnie mówiąc niepraktyczne;2. Zbyt wysokie okna nie wyglądały dobrze, w przypadku drzwi balkonowych wyglądały źle i były ciężkie do zrobienia technologicznie - za wąskie w stosunku do wysokości Nie spotkałem się z ograniczeniami gwarancyjnymi - dokładnie takie okna jakie chciałem zostały zrobione. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 13.09.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Witam Obniżyłem okna z dwóch powodów: 1. Okna zaczynające się niemal od sufitu są delikatnie mówiąc niepraktyczne; 2. Zbyt wysokie okna nie wyglądały dobrze, w przypadku drzwi balkonowych wyglądały źle i były ciężkie do zrobienia technologicznie - za wąskie w stosunku do wysokości Nie spotkałem się z ograniczeniami gwarancyjnymi - dokładnie takie okna jakie chciałem zostały zrobione. Pozdrawiam A jaką masz wysokość okien balkonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 13.09.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Dworax Jak tylko zamontują mi okna to ci napiszę,na razie nanoszę poprawki i zmniejszam o 1 cegłę łuki,bo nie chcę stracić gwarancji ani mieć dzielonych okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badar 14.09.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam Obniżyłem okna z dwóch powodów: 1. Okna zaczynające się niemal od sufitu są delikatnie mówiąc niepraktyczne; 2. Zbyt wysokie okna nie wyglądały dobrze, w przypadku drzwi balkonowych wyglądały źle i były ciężkie do zrobienia technologicznie - za wąskie w stosunku do wysokości Nie spotkałem się z ograniczeniami gwarancyjnymi - dokładnie takie okna jakie chciałem zostały zrobione. Pozdrawiam A jaką masz wysokość okien balkonowych? Wysokość okien balkonowych to 253 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 14.09.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 mp95 To ci cene powiedzieli skąd oni te ceny brali chyba z kosmosu. Ja za stan surowy otwarty z kominami,tarasami,schodami więżbą,i deskowanie dachu z papą zgodziłem 29tyś. Znajomy firmę wynajoł i za postawienie wzieli 37 tyś tyle że bez dachu i więżby Przyznam, że z kolei Twoja cena jest dla mnie abstrakcyjna... Kiedy ustalałeś takie warunki i czy obejmuje to pełną samodzielność przy pracy Twojej ekipy, która to robi. W obecnych warunkach (a konsultowałem to z kolegami, którzy również obecnie budują) we Wrocławiu, można lekko liczyć: 10tys. - fundamenty 10tys. - mury 10tys. - strop kilka tys. - za ścianki działowe + inne 65zł za zrobienie m2 dachu = ~20tys. To już mi daje spokojnie około 60tys. ... gdzie, źle liczę? MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 14.09.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 MP95 Powiem ci tak ze cene ustalalem w marcu tego roku.No to niech teraz by brali za taki domek 35 tys to nie 70 tys.Co masz na myśli za samodzielność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts