Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

anwas

To cieszę się ze ci sie podoba.Z zobaczeniem tego to myslę żę nie będzie

problemu tylko bede na budowie to mozesz podjechac i obejrzec.

Co do więżby to powiedz z jakiego regionu jestes to ci mniej wiecej moge powiedziec gdzie maja wmiare ceny .

ja więżbe robiłem na mazurach bo tam kupiłem kloce i tam mi osobiscie wyzynali

NIE JEDZ I NIE KUPUJ CZASAMI W FIRMIE "DREWPŁYT" TO JEST NA SOKOŁOWSKIEJ W SOKOŁOWIE JAK JEDZIESZ NA KOMORÓW .

Ja w tej firmie zamówiłem deski na dach jak mi przywieżli to szybciej ładowali jak rozładowywali:

-Oszukali na ilośći miało być 5m3 a nie wiem czy było ze 3m3

-Impregnacja polegała na zlaniu ich wodą z pigmentem

-Towar to był chyba odpad

Marcwawa,

Mieszkamy 45 km pod Warszawą w miejscowości położonej przy trasie katowickiej, więc interesują mnie wszystkie dobre adresy od południowej strony Warszawy.

Jeśli mógłbyś na priv podać adres lub telefon może udałoby nam się kiedyś podjechać, choć od czasu rozpoczęcia budowy brakuje mi czasu.

Od poniedziałku powinniśmy zacząć strop.

I jeszcze jedno pytanie do Wszystkich faworytowiczów : może ktoś z Was planuje zakup pieca kondensacyjnego (gaz).

I jeszcze jedno pytanie do Wszystkich faworytowiczów : może ktoś z Was planuje zakup pieca kondensacyjnego (gaz).

My planujemy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania - jedna z Rzeszowskich firm za kocioł Viessman 24 kW Vitodens 200-W + pakiet solarny Vitosol 200-F (czyli zasobnik na wodę 300l, 2 solary i cały osprzęt do nich) zaproponowała nam cenę 15.255,28 zł. Zrobili nam też wycenę całej instalacji wod-kan czyli wszystkie rury wody ciepłej i zimnej, ogrzewanie wraz z montażem grzejników i kominka z płaszczem wodnym oraz stacji uzdatniania wody Aquahome 18 - łącznie z kotłem i solarami 56.019,42 zł. Co myślicie o tej cenie?

Ja jeszcze nie mam rozeznania cenowego, natomiast nasz hudraulik poleca nam takie rozwiązanie. Jaki będziecie mieć wkład w kominie, kwasówka tzw. rura w rurze ? Jeśli tak czy o razu ją wrzucacie do komina czy nie. Nam hydraulik powiedział żeby murarze nic mu nie wkładali bo poradzi sobie sam a trójniki w przypadku różnych pieców montuje się na różnych wysokościach. :-?

Fajne zdjęcia (takie biaaałe :wink: ), ale nie wiem za bardzo co z tą łazienką?

Zdaje się miało nie być ścianki, ale chyba jednak jest. Jeśli dobrze widzę to powiedz, czy to pomieszczenie za łazienką jednak nadaje się do użytku, mimo dużego skosu?

Z tego co widzę, to nawet pomieszczenie nad garażem (gdzie jest najmniejsza ścianka kolankowa) jest bardzo okazałe. Bardzo mnie to cieszy, ale nie wiem czy tak rzeczywiście wygląda, czy tylko na zdjęciu :lol:

W łazience nie ma ścianki oddzielającej jak w projekcie, ale są inne różne ścianki. Na pierwszej jest umieszczony bidet i kibelek a druga jest przedłużeniem komina i za nią jest wanna.

Trudno to pokazac na zdjęciach ze względu na ogólne wymiary pomieszczenia.

Ścianka z kibelkiem jest prostopadła do okna i stanowi przedłużenie ściany lukarny.

Pozdrawiam

Jaki będziecie mieć wkład w kominie, kwasówka tzw. rura w rurze ? Jeśli tak czy o razu ją wrzucacie do komina czy nie. Nam hydraulik powiedział żeby murarze nic mu nie wkładali bo poradzi sobie sam a trójniki w przypadku różnych pieców montuje się na różnych wysokościach. :-?

Nam również nie polecano wsadzania rury do komina - każdy piec ma inne kolano, a poza tym nie wiadomo dokładnie na jakiej będzie wysokości.

Mam pytanie do Faworytów którzy zdecydowali się na podniesienie ścianki kolankowej - czy dzielicie ścianką górną łazienkę, a jeśli tak to czy nie myśleliście o wstawieniu w tym nowopowstałym pomieszczeniu okna dachowego?

I jeszcze na koniec się trochę pochwalę - kładzenie łat i folii na dachu już prawie skończone!!!

http://images11.fotosik.pl/88/bba03306199a05a4m.jpg

Anwas

Moja budowa jest po trasie krakowskiej.Ja także planuje zakup pieca kondensacyjnego na gaz co do wkładu do komina to narazie nic nie wkładam tylko zostawiam sobie z boku komina otwór żeby pożniej można było wsadzić kwasówkę taką jaka będzie zalecana do pieca(tzn.średnica) bo są różne.

Mato

Ja co do cen to myśle że to dobra oferta nie

wygórowana.Tak mniej więcej jak ja się rozglądałem to sam kominek z płaszczem wodnym ok.10tyś.zł .

Ja myślę podobnie, choć wątpliwości zasiał u mnie jeden z forumowiczów z grupy podkarpackiej, który napisał mi, że "jego znajomy robił tam wycenę i wszystko wyszło drożej niż gdzie indziej...". Kiedy zapytałem gdzie jest to "gdzie indziej" dostałem odpowiedz o treści: " :D "

Uważam że cena jest bardzo przystępna, może nawet az za bardzo. U mnie cała hydraulika, tzn. rozprowadzenie rur, 90 m. kw. podłogówki, grzejniki wraz z montażem, grzejniki łazienkowe, kocioł De Dietrich kondensacyjny stojący z osprzętem i czujnikami, kwasówka do komina, oraz solary z dodatkowymi zbiornikami - montaż i materiały - ok. 60 tys.

Obecnie jestem na etapie montowania kotłowni.

Kwasówkę lepiej zamontować poźniej ze względu na wybrany kocioł - trzeba tylko wymurowac odpowiednio duży otwór, żeby nie kombinowac z niestandardowymi rurami.

Pozdrawiam

Drodzy "FAWORYCI" podziecie sie z innymi (ze mną) informacjami na jakim etapie planowania budowy czy już samej budowy podejmowaliście strategiczne decyzje np w jakiej technologii ma być wybudowany Wasz dom (sciany jedno- czy dwu- warstwowe, ewnetualnie beton komórkowy czy ceramika), materiał na dach, sposób i medium ogrzewania. Podaję taki watek , bo jak czytam różne artykuły i porady to jak nic nie wiedziałem o budowaniu to w chwili obecnej moja wiedza jest jeszcze uboższa:-)) . A mam nadzieje, ze wiosną w końcu zacznę swego "faworyta".

A tak w ogóle to na stronie mgprojektu teraz do "faworyta" dodali okna połaciowe w standardzie.:-))

- co do szumów ja się bałam mój mąż twierdzi, że nie będzie głośno

- w przypadku braku prądu mamy zpalanowany mały agregat, który będzie podtrzymywał wentylację i przy okazji inne sprzęty, np. lodówka

- większych zmian adaptacyjnych nie robiliśmy zlikwidowaliśmy niektóre kanały grawitacyjne w uzgodnieniu z kominiarzem i tym bardziej musi być agregat

- mój małżonek ma w planach GWC

- a co do kosztów ok 20 tys z rekuperatorem + GWC ok 8 tys.

Pozdrawiam Iza

Poproszę o informację forumowiczów realizujących wentylację mechaniczną w jakim pomieszczeniu umieścicie rekuperator? A może pod schodami...?

- co do szumów ja się bałam mój mąż twierdzi, że nie będzie głośno

- w przypadku braku prądu mamy zpalanowany mały agregat, który będzie podtrzymywał wentylację i przy okazji inne sprzęty, np. lodówka

- większych zmian adaptacyjnych nie robiliśmy zlikwidowaliśmy niektóre kanały grawitacyjne w uzgodnieniu z kominiarzem i tym bardziej musi być agregat

- mój małżonek ma w planach GWC

- a co do kosztów ok 20 tys z rekuperatorem + GWC ok 8 tys.

Pozdrawiam Iza

Poproszę o informację forumowiczów realizujących wentylację mechaniczną w jakim pomieszczeniu umieścicie rekuperator? A może pod schodami...?

będę miał umieszczony rekuperator nad korytarzem na poddaszu przy granicy ze schodami. Jest to moim zdaniem najmniej kolizyjne umiejscowienie.

Instalacje mam już w połowie wykonaną.

Jestem na etapie fundamentów.

Czy ktoś z Was wykonywał fundament pod sciankę działową między gabinetem, a salonem?

Firma która realizuje te prace upiera się, że musi w tym miejscu być ponieważ z czasem może popękać.

Pomóżcie....

Dzięki

Witam,

U nas ławy zrobione są zgodnie z projektem ale wykonali ręczny fundament pod ścianke działową, co widać na załączonym zdjęciu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49db78b0a68a997b.html

Pozdrawiam i powodzenia

Beata

Jestem na etapie fundamentów.

Czy ktoś z Was wykonywał fundament pod sciankę działową między gabinetem, a salonem?

Firma która realizuje te prace upiera się, że musi w tym miejscu być ponieważ z czasem może popękać.

Pomóżcie....

Dzięki

Witamy w klubie :wink:

U nas fundamentu pod tą ścianką nie ma i jak obejrzysz zdjęcia innych, to też można zauważyć na niektórych, że nie mają, ale pewnie nie zaszkodzi.

Trzeba pamiętać, by dobrze zagęścić piach (jakoś tak to się nazywa), by później wylewka nie popękała przy osiadaniu(a ściany z nią).

U nas fundamentu pod tą ścianką nie ma i jak obejrzysz zdjęcia innych, to też można zauważyć na niektórych, że nie mają, ale pewnie nie zaszkodzi.

Trzeba pamiętać, by dobrze zagęścić piach (jakoś tak to się nazywa), by później wylewka nie popękała przy osiadaniu(a ściany z nią).

My również nie mamy tej ścianki - dlatego szef ekipy doradził nam przesunięcie murowania ścianek działowych parteru na wiosnę - widział budowę, na której takie ścianki bez fundamentu przy 20 stopniowym mrozie przez kilka dni podniosły o kilka cm strop (strop oczywiście opadł na wiosnę, ale strachu było dużo). Myślę, że to dmuchanie na zimne, ale na pewno warto o tym pomyśleć. Swoją drogą porządne ubicie zasypki fundamentów to podstawa - piasek lub ziemię powinno się wibrować ubijaczką warstwami max 20 cm grubości.