MP95 15.11.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Beatko , ja finalnie zrezygnowałam z rolet ale kiedyś próbowałam temat zgłębić. Podsyłam link, powinien pomóc . http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1603492&highlight=integro#1603492 Czy wiec ktos w praktyce ma zainstalowane rolety w wykuszu (bez modyfikacji projektu)? MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bety_T 15.11.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Beatko , ja finalnie zrezygnowałam z rolet ale kiedyś próbowałam temat zgłębić. Podsyłam link, powinien pomóc . http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1603492&highlight=integro#1603492 Czy wiec ktos w praktyce ma zainstalowane rolety w wykuszu (bez modyfikacji projektu)? MP95 Ma Monika (Sowa) ale ona ma RKS-y więc to inna bajka a poza nią nie znalazłam. Ktoś jeszcze ma ale ma wymurowane słupki i tu też nie ma problemu. Jedna z firm która robiła pomiar zaproponowała mi dwie rolety montowane w środku muru i jedną (środkową) wystającą na zewnątrz ale ten pomysł nie bardzo mi sie to podoba. Zobaczę co zaproponują inni. pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 15.11.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Daj znać na forum jeżeli uda się znaleźć coś sensownego. MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 15.11.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Z tego co pamiętam Monika (sowa) ma tylko środkowe okno w wykuszu.Rolety schowane są możliwe chyba tylko w przypadku wykusza z trzema oknami przedzielonymi słupkami i najlepiej chyba planować to na etapie budowy ponieważ trzeba zostawić odpowiednią ilość miejsca na skrzynki od rolet (ale mogę nie mieć racji)Nie pamiętam kto ale rzeczywiście oprócz sowy ktoś jeszcze na naszym forum planował założenie rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 15.11.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 jeszcze jeden link http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1353024&highlight=rks#1353024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bety_T 16.11.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Z tego co pamiętam Monika (sowa) ma tylko środkowe okno w wykuszu. Rolety schowane są możliwe chyba tylko w przypadku wykusza z trzema oknami przedzielonymi słupkami i najlepiej chyba planować to na etapie budowy ponieważ trzeba zostawić odpowiednią ilość miejsca na skrzynki od rolet (ale mogę nie mieć racji) Nie pamiętam kto ale rzeczywiście oprócz sowy ktoś jeszcze na naszym forum planował założenie rolet. Faktycznie Sowa ma tylko środkowe okno. Gdy wykusz ma słupki to wtedy nie ma problemu no chyba że wybiera sie rolety ze skrzynkami na zewnątrz ale pomimo ocieplenia to chyba je widać a tego bym nie chciała. Facet od wyceny mówił że jakoś to rozwiązali ale w poniedziałek dostanę wycene. pozdrawiam i dzięki za odpowiedź Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 17.11.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 A mianowicie, należy wykonać kołnierz (można kupić gotowy) bezpośrednio pod połacią dachu. Następnie na tym stawia się pozostałe systemowe pustaki komina a na powstałym kołnierzu stawia się cegłę klinkierową. U mnie jest identycznie, czyli komin "pogrubia się" dopiero nad stropem piętra! Jeśli zaś chodzi o temat rolet to zdecydowanie łatwiej jest je zamontować kiedy wymuruje się słupki pomiędzy oknami w wykuszu. Sprzedawca rolet zapewniał nas że nawet bez zmian w projekcie da sie zrobić rolety, ale ponoć nie będą wyglądać zbyt estetycznie - będzie widać prowadnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mama Muminka 17.11.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Mam pytanko do wszystkich budujących faworyta. Jak wyglądają koszty stanu surowego otwartego ? My jeszcze nie przystąpiliśmy do prac. Jesteśmy na etapie poszukiwania ekipy. Dostałam na razie pierwszą wycenę i ręce mi opadły . Od geodety po dach to 300 tyś. netto. Powedzcie mi, proszę, czy to faktycznie aż tyle kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 17.11.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Mam nadzieje, ze tylko w Szczecinie jest tak drogo... Postawienie ok. 2 tys. pustakow plus dach 300 tys. - masakra!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mama Muminka 17.11.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 No własnie, masakra ! Zapomniałam tylko napisać, że to cena za materiał, robociznę i sprzęt. Ale czy to coś zmienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 17.11.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Lidka, to koszt calkowity domku zamknalby sie w ok. 700 tys. To wychodzi okolo 4200 PLN netto za m2 !! Az tak to materialy i robocizna chyba nie podrozala. Prosze o wyprowadzenie mnie z bledu, wtedy odpuszcze sobie budowe na kilka latek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mama Muminka 17.11.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dlatego zapytuję budowniczych faworytów, jak to faktycznie wygląda. Bo jeśli koszty są rzeczywiście takie kosmiczne (jak na moje możliwości oczywiście), to na mojej działce postawię namiot i będe tam jeździła na wakacje. Inaczej ni dy rydy. A miało być tak pieknie..... Ech..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 17.11.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Stan surowy otw. z dachówką ceramiczną wyniósł nas ok.260 tys. wliczając wszystkie papierkowe sprawy, geodetę, prąd, robociznę itp. Mam wrażenie, że to chyba najdroższy Faworyt na forum, bo z tego co pamiętam, to inni zmieścili się w kwotach od 180-220tys. (podziwiam i zazdroszczę) My też się bardzo staraliśmy, ale jakoś się nie udało Myślę jednak, że można wybudować taniej, gdyż u nas sam materiał z ytonga to 100 tys.zł. ( w tym gotowy strop ytongowski 45 tys. ) Swoją drogą ciekawa jestem ile wyniósł w całości strop u innych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 17.11.2007 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Mam nadzieje, ze tylko w Szczecinie jest tak drogo... Postawienie ok. 2 tys. pustakow plus dach 300 tys. - masakra!! [/quote Wycena w chwili obecnej jak najbardziej realna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffal 18.11.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 A jaki jest orientacyjny koszt stanu zamknietego? Droga jest stolarka do Faworyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 18.11.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 A jaki jest orientacyjny koszt stanu zamknietego? Droga jest stolarka do Faworyta?[/quote Ja za okna u Jezierskiego pcv w okleinie dałam 22 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 18.11.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Ja umówiłem się teraz na 50 000PLZ za robociznę do stanu otwartego z położonym dachem. Reszta kosztów to materiały. Ostatnio sprawdzałem, że potaniały. Największe koszty - Porotherm 25 widziałem za ok 5zł netto, więźba to cena ok 800 netto za m3. Łudzę się wiec, że nie będzie tak źle... MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 18.11.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Nas stan surowy otwarty z dachówką ceramiczną wyniósł około 180 - 190 tyś. Robocizna od fundamentów po położenie dachówki 50 tyś, strop lany około 20 tyś. Myślę, że MP95 ma bardzo podobna wycenę do mojej.Wycena 300 tyś wydaje mi sie znaczne za wysoka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 18.11.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Mato, ale Ty budujesz wersję o metr węższą i z pojedyńczym garażem, więc to będzie zawsze trochę taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mama Muminka 18.11.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 No my też własnie, tak jak Mato wybraliśmy projekt w wersji "E", czyli metr węższą i z pojedynczym garażem. Jest więc szansa, że będzie taniej, niż te szalone 300 ? Zmolestowałam pewnego przystojnego mena, by pomógł mi stworzyć dziennik budowy na forum, ale już na starcie umarła ochota na pisanie. No bo co tu zaczynać, jak się okaże, że trzeba kończyć ? Czekam teraz na drugą wycenę przez innego budowlańca, poleconego przez moją architektkę, która też na sumę 300 tyś. zaniemówila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts