Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beatko , ja finalnie zrezygnowałam z rolet ale kiedyś próbowałam temat zgłębić. Podsyłam link, powinien pomóc .

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1603492&highlight=integro#1603492

Czy wiec ktos w praktyce ma zainstalowane rolety w wykuszu (bez modyfikacji projektu)?

MP95

Ma Monika (Sowa) ale ona ma RKS-y więc to inna bajka a poza nią nie znalazłam. Ktoś jeszcze ma ale ma wymurowane słupki i tu też nie ma problemu. Jedna z firm która robiła pomiar zaproponowała mi dwie rolety montowane w środku muru i jedną (środkową) wystającą na zewnątrz ale ten pomysł nie bardzo mi sie to podoba. Zobaczę co zaproponują inni.

pozdrawiam :wink:

Beata

Z tego co pamiętam Monika (sowa) ma tylko środkowe okno w wykuszu.

Rolety schowane są możliwe chyba tylko w przypadku wykusza z trzema oknami przedzielonymi słupkami i najlepiej chyba planować to na etapie budowy ponieważ trzeba zostawić odpowiednią ilość miejsca na skrzynki od rolet (ale mogę nie mieć racji)

Nie pamiętam kto ale rzeczywiście oprócz sowy ktoś jeszcze na naszym forum planował założenie rolet.

Z tego co pamiętam Monika (sowa) ma tylko środkowe okno w wykuszu.

Rolety schowane są możliwe chyba tylko w przypadku wykusza z trzema oknami przedzielonymi słupkami i najlepiej chyba planować to na etapie budowy ponieważ trzeba zostawić odpowiednią ilość miejsca na skrzynki od rolet (ale mogę nie mieć racji)

Nie pamiętam kto ale rzeczywiście oprócz sowy ktoś jeszcze na naszym forum planował założenie rolet.

Faktycznie Sowa ma tylko środkowe okno. Gdy wykusz ma słupki to wtedy nie ma problemu no chyba że wybiera sie rolety ze skrzynkami na zewnątrz ale pomimo ocieplenia to chyba je widać a tego bym nie chciała. Facet od wyceny mówił że jakoś to rozwiązali ale w poniedziałek dostanę wycene.

pozdrawiam i dzięki za odpowiedź :wink:

Beata

A mianowicie, należy wykonać kołnierz (można kupić gotowy) bezpośrednio pod połacią dachu.

Następnie na tym stawia się pozostałe systemowe pustaki komina a na powstałym kołnierzu stawia się cegłę klinkierową.

U mnie jest identycznie, czyli komin "pogrubia się" dopiero nad stropem piętra!

Jeśli zaś chodzi o temat rolet to zdecydowanie łatwiej jest je zamontować kiedy wymuruje się słupki pomiędzy oknami w wykuszu. Sprzedawca rolet zapewniał nas że nawet bez zmian w projekcie da sie zrobić rolety, ale ponoć nie będą wyglądać zbyt estetycznie - będzie widać prowadnice.

Mam pytanko do wszystkich budujących faworyta. Jak wyglądają koszty stanu surowego otwartego ? My jeszcze nie przystąpiliśmy do prac. Jesteśmy na etapie poszukiwania ekipy. Dostałam na razie pierwszą wycenę i ręce mi opadły :cry: . Od geodety po dach to 300 tyś. netto. Powedzcie mi, proszę, czy to faktycznie aż tyle kosztuje ?

Dlatego zapytuję budowniczych faworytów, jak to faktycznie wygląda. Bo jeśli koszty są rzeczywiście takie kosmiczne (jak na moje możliwości oczywiście), to na mojej działce postawię namiot i będe tam jeździła na wakacje. Inaczej ni dy rydy. A miało być tak pieknie..... Ech..... :(

Stan surowy otw. z dachówką ceramiczną wyniósł nas ok.260 tys. wliczając wszystkie papierkowe sprawy, geodetę, prąd, robociznę itp.

Mam wrażenie, że to chyba najdroższy Faworyt na forum, bo z tego co pamiętam, to inni zmieścili się w kwotach od 180-220tys. (podziwiam i zazdroszczę)

My też się bardzo staraliśmy, ale jakoś się nie udało :( :x

Myślę jednak, że można wybudować taniej, gdyż u nas sam materiał z ytonga to 100 tys.zł. ( w tym gotowy strop ytongowski 45 tys. :o )

Swoją drogą ciekawa jestem ile wyniósł w całości strop u innych?

Pozdrawiam

Ja umówiłem się teraz na 50 000PLZ za robociznę do stanu otwartego z położonym dachem. Reszta kosztów to materiały. Ostatnio sprawdzałem, że potaniały. Największe koszty - Porotherm 25 widziałem za ok 5zł netto, więźba to cena ok 800 netto za m3. Łudzę się wiec, że nie będzie tak źle...

MP95

No my też własnie, tak jak Mato wybraliśmy projekt w wersji "E", czyli metr węższą i z pojedynczym garażem. Jest więc szansa, że będzie taniej, niż te szalone 300 ? :-? Zmolestowałam pewnego przystojnego mena, by pomógł mi stworzyć dziennik budowy na forum, ale już na starcie umarła ochota na pisanie. No bo co tu zaczynać, jak się okaże, że trzeba kończyć ? Czekam teraz na drugą wycenę przez innego budowlańca, poleconego przez moją architektkę, która też na sumę 300 tyś. zaniemówila.