Aniss 10.12.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Zajżyj tutaj, a przekonasz się, że można wybudować taniej http://forum.muratordom.pl/faworyt-z-pracowni-mg-projekt,t64580.htm?sid=7bbfa85bcf960613015ba707dd0e6f67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 10.12.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Kosmos jakis.....!!! Osadzenie 4 okien połaciowych 8tys!!!!????? Powiedz temu kolesiowi, żeby wyp...z takimi cenami - cos mu sie pop.....Ja mam dość drogą ekipę i za osadzenie okna 140x78 biora 500 zł/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 10.12.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Okna połaciowe - 8 tys zawiera okno + osadzenie . Nie chce przenaczyć na dom "do zamieszkania" więcej niż 650 tys. w dodatkami o których pisałem .Jest to możliwe ? Za cały dom - wraz z ogrodzeniem robociznę wyceniono na 110 tys .Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 10.12.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 a to zmienia postać rzeczy, ale:w zależności od wielkości okien, ja za Fakro 3x140x78 i jedno 55x78 zapłaciłem 3,5 tys + 2tys za osadzenie daje 5,5tys czyli i tak mniej o 2,5tys niz Twoja cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 10.12.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Dokładnie wszystkie ceny to robocizna + materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 10.12.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Ta wycena wykonawcy to chyba gruba przesada. Też zastanawialiśmy się nad Faworytem ale ostatecznie wybraliśmy Niewielki M05a. Na naszą trzyosobową rodzinę, może w przyszłości czteroosobową w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 10.12.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Gdyby robocizna pod klucz łącznie z ogrodzeniem itp kosztowała 110 tys to sam bym go chętnie wziął do postawienia domu, ale cos mi sie wydaje że ten gość kupuje Ci materiały i własnie na materiałach nieźle "przycina" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 10.12.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Gdyby robocizna pod klucz łącznie z ogrodzeniem itp kosztowała 110 tys to sam bym go chętnie wziął do postawienia domu, ale cos mi sie wydaje że ten gość kupuje Ci materiały i własnie na materiałach nieźle "przycina" Tak mi podał. W wycenie pracowni jest 132 tysiące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 10.12.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 porozmawiaj po prostu jeszcze z innymi firmami, a z drugiej strony ponegocjuj, bo cos mi sie wydaje że łatwo wynegocjujesz 50-100 tys...... Ciekaw jestem, co facet by powiedział, że ok, płacisz mu te 100tys za robocizne ale sam zaopatrujesz budowe we wszelkie materiały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 10.12.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Myślę , że by się zgodził . Dużo jest rzeczy, których nie jestem w stanie zweryfikować , a juz wycena stanu zerowego to dla mnie szok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 10.12.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 rhundla - a przy ścianie Porotherm 30 jakie stosujecie ocieplenie (i jaką grubość). Pozdrawiam, MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 10.12.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 A co myślicie o wycenie stanu zerowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 11.12.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Mój wykonawca wycenił dom na .... 892 tys netto!!!... Moim skromnym zdaniem to wycena z księzyca . Wychodzi prawie 500tys za stan surowy zamkniety. Szkoda, ze kazdy z etapów nie jest rozbity na materiały-robociznę, bo było by łatwiej bezpośrednio porównać ceny. To co mnie najbardziej dziwi: - więzba 39tys - ile tam jest m3 drewna - dachówka karpiówka na 240m2 dach 53000. U mnie przy dachu 370m2 wyceniono mi karpiówkę Creatona na odpowiednio 32tys i 40tys (w zależności czy barwiona w masie czy nie). - rekuperacja przy 143m2 25tys, u mnie przy 219 mam wycenę na 18tys przy najwyższym modelu rekuperatora danej firmy, - ściany z bloczków betonowych 18986zł, u mnie dla porównania za 1750szt. bloczków jest to 7500tys. A powierzchnia zabudowy mojego domu to 260m2. To jak wysokie muszą być Twoje fundamenty? Ogólnie wydaje mi się i mam nadzieję, że mam rację, że Twoja wycena jest o conajmniej 30% za wysoka, bo inaczej zaczynam się wahać nad startem swojej budowy... Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 11.12.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Tia... ceny naprawdę są z kosmosu, jedyna nadzieja że jak funt spadnie poniżej 4 zł to fachowcy wrócą ale inną zupełnie kwestia są wyceny kosztorysowe podawane przez pracownie projektowe. Dopóki te pracownie nie zaczną budować same to podane tam cyfry to fikcja i element marketingu (domy 200m2 poniżej 300 000) podobnie jak określanie jaki to niby etap taka wycena ma obejmować przed-, śród-, niecałkiem- wtrakcie-developerski na metr powierzchni użytkowej/netto/brutto... Sugeruję telefon bezpośredni do pracowni, poprosić o zestawienie materiałów, przefaksować do okolicznych hurtowni i w tą wiedzę zbrojny dopiero rozmawiać z wykonawcami. Pozdrawiam PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 11.12.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Mój wykonawca wycenił dom na .... 892 tys netto!!!... Moim skromnym zdaniem to wycena z księzyca . Wychodzi prawie 500tys za stan surowy zamkniety. Szkoda, ze kazdy z etapów nie jest rozbity na materiały-robociznę, bo było by łatwiej bezpośrednio porównać ceny. To co mnie najbardziej dziwi: - więzba 39tys - ile tam jest m3 drewna - dachówka karpiówka na 240m2 dach 53000. U mnie przy dachu 370m2 wyceniono mi karpiówkę Creatona na odpowiednio 32tys i 40tys (w zależności czy barwiona w masie czy nie). - rekuperacja przy 143m2 25tys, u mnie przy 219 mam wycenę na 18tys przy najwyższym modelu rekuperatora danej firmy, - ściany z bloczków betonowych 18986zł, u mnie dla porównania za 1750szt. bloczków jest to 7500tys. A powierzchnia zabudowy mojego domu to 260m2. To jak wysokie muszą być Twoje fundamenty? Ogólnie wydaje mi się i mam nadzieję, że mam rację, że Twoja wycena jest o conajmniej 30% za wysoka, bo inaczej zaczynam się wahać nad startem swojej budowy... Pzdr, TS Czy Ty o swoich kosztach piszesz o materiale czy razem z robocizną ? Ja podałem wszystkie ceny za komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 11.12.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Czy Ty o swoich kosztach piszesz o materiale czy razem z robocizną ? Ja podałem wszystkie ceny za komplet. Dlatego własnie pisałem, że szkoda, że Twoje ceny nie są rozbite. U mnie sam materiał, ale w przypadku np. rekuperatora wszystko łącznie z instalacją. Jednak dla przykładu w przypadku więźby i dachówki, obie kwoty są moim zdaniem (mój dach jest podobnie skomplikowany) przeszacowane o 10-20tys. zł (czyli razem 40tys) - czyli tak czy tak nawet uwzględniając robociznę byłoby to za dużo. Najlepiej gdybyś zrobił wycenę tak jak ktoś tu radził według ilośći materiałów. Wtedy zobaczyłbyś rzeczywistą marżę firmy budującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 11.12.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Rozmawiałem dzisiaj z tym moim (?) wykonawcą . Spytałem się ile ten projekt by kosztował przy standardowym wykonaniu . Powiedział , że w 600 stówkach się zmieszczę. Jednak i tak chyba zmienię projekt na SAGA ( MG PROJEKT) . Jest podobny do Faworyta ale trochę mniejszy. Chyba jednak FAWORYT byłby dla nas za duży. Po podniesieniu ścianki kolankowej z 158 m użytkowej zrobiło by się ok. 180 ( pow. całkowita 250). SAGA ma 143 użytkowej - po podniesieniu ok 160m2 ( całkowita 219) i ma to kosztować w okolicach 500 tys . Pytałem się o rekuperator - powiedział że normalnie to jest 18 tysięcy z instalacją - robi to firma zewnętrzna ( sprawdziłem - tyle biorą ) + 7 tysięcy z opcją "chłodzenia " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 11.12.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Witam serdecznie Bardzo mi się podoba ten domek. Boję się tylko , że koszt jego wybudowania przerośnie nasze możliwości. Czy może ktoś mi określić ile ten dom może kosztować przy budowie w systemie "pod klucz" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhundla 12.12.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 rhundla - a przy ścianie Porotherm 30 jakie stosujecie ocieplenie (i jaką grubość). Pozdrawiam, MP95 Chyba zastosuje 10 cm docieplenie ze styropianu. Wydaje mi sie ze przy zanikajacej zimie w Polsce to chyba optymalne i nie ma co szalec :) Witam serdecznie Bardzo mi się podoba ten domek. Boję się tylko , że koszt jego wybudowania przerośnie nasze możliwości. Czy może ktoś mi określić ile ten dom może kosztować przy budowie w systemie "pod klucz" ? Ten temat byl juz wielokrotnie poruszany na tym forum wiec musisz troche poczytac. Ze swojej strony moge powiedziec ile na dzien dzisiejszy (stan surowy otwarty z zakupionymi oknami, wszystkimi drzwiami zewnetrznymi i brama wjazdowa) kosztowal nas nasz Faworyt. Jest to kwota w okolicach 200 tys zł. Mysle ze calosc to na pewno 450- 500 tys zł. Pozdrawiam rhundla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 12.12.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 rhundla - a przy ścianie Porotherm 30 jakie stosujecie ocieplenie (i jaką grubość). Pozdrawiam, MP95 Chyba zastosuje 10 cm docieplenie ze styropianu. Wydaje mi sie ze przy zanikajacej zimie w Polsce to chyba optymalne i nie ma co szalec :) Witam serdecznie Bardzo mi się podoba ten domek. Boję się tylko , że koszt jego wybudowania przerośnie nasze możliwości. Czy może ktoś mi określić ile ten dom może kosztować przy budowie w systemie "pod klucz" ? Ten temat byl juz wielokrotnie poruszany na tym forum wiec musisz troche poczytac. Ze swojej strony moge powiedziec ile na dzien dzisiejszy (stan surowy otwarty z zakupionymi oknami, wszystkimi drzwiami zewnetrznymi i brama wjazdowa) kosztowal nas nasz Faworyt. Jest to kwota w okolicach 200 tys zł. Mysle ze calosc to na pewno 450- 500 tys zł. Pozdrawiam rhundla w systemie pod klucz trzeba dorzucić z 20%. I pytanie, jaki standard materiałów wykończeniowych się wybiera. Różnica cenowa materiału, pomnożona przez powierzchnię pomieszczenia daje spore wielkości. Jestem na etapie wykańczania wnętrz i mojej kieszeni. A na ociepleniu lepiej nie oszczędzać. Ja mam styropian 12cm o współczynniku 0,36 (standard jest 0.4) i 25cm wełny na dachu. Dom obecnie ogrzewam małą "kozą" i mam temperaturę 16-18 stopni. Przez noc temperatura obecnie spada o 4 stopnie bo niepali się w kozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts