Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś może buduje Faworyta w okolicach Warszawy lub Białegostoku?

Przed ostateczną decyzją o wyborze projektu chętnie obejrzelibyśmy oryginał Faworyta z zewnątrz i o ile to byłoby możliwe jego piękne (podobno) wnętrze.

[email protected]

Pozdrawiam serdecznie,

Artur

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich zwolenników Faworyta

Mam gorącą prośbę - w tym roku chciałbym rozpocząć budowę domu i przed ostatecznym wyborem projektu chciałbym koniecznie obejrzeć Faworyta (najlepiej II) w realu. Czy znajdzie się Ktoś tak miły kto pokazałby nam swój domek - najlepiej w woj. mazowieckim (Warszawa i okolice). Z góry serdecznie dziękuję. Mój mail: [email protected]

Pozdrawiam - Marek

Witam

Cos tu ostatnio pustawo drodzy Budowniczowie faworyta :(

Spiesze pochwalic sie ze nasz Faworyt wlasnie dorobil sie okien.

Niesamowite jak przyjemnie jest wejsc do srodka i nie czuc juz tej nieustannej "wichury".

Pozdrawim wszystkich.

Ps. Nie do wiary mamy te zimy ostatnio. U mnie na termometrze prawie 12 stopni... Praca wre...

http://images31.fotosik.pl/105/dfe09e3efbcfff51m.jpg

http://images28.fotosik.pl/139/efc2910c623737e1m.jpg

http://images28.fotosik.pl/139/ee6857547f755478m.jpg

http://images28.fotosik.pl/139/efc2910c623737e1m.jpg

http://images24.fotosik.pl/140/d113f2406f68f16dm.jpg

Gratulacje Rhundla idziecie jak burza!!! :lol: Świetna "podsibitka" -czy można wiedzieć ile metrów desek zamówiliście? U nas prac też idą pełną parą - kanalizacja wewnętrzna i instalacja wodna na półmetku, a w przyszłym tygodniu zaległe ścianki działowe na dole i ocieplenie poddasza! (nic nie mówię o tynkowaniu wewnątrz, żeby nie zapeszyć :oops: )

Witaj Mato

Wstepne obliczenia mowily o 45 m kwadratowych ale chyba pierwszy raz na budowie caly plan wzial w leb. Cala "podbitka" to okolo 65 metrów kw. tzn lacznie z obiciem ganku(Faworyt "maly" z pojedynczym garazem).

U nas tez od poniedzialku cala masa ludzi na budowie. Rusza ocieplenie dachu , wchodzi elektryk i hydraulik- mam nadzieje ze sie wszystkie chlopaki nie pozabijaja przy tym kuciu... Tak jak piszesz w swoim dzienniku, przerwy na budowie sa nie do przyjecia- czlowiek po prostu dostaje kota z bezczynnosci... ale znowu w tzw. "wirze" i to mi sie podoba.

Co do Twojego najnowszego piecyka to ja rowniez dysponuje cudem techniki :) ;) :) ;) :

http://images23.fotosik.pl/139/dce49c372c9bd17dm.jpg

Pozdrawiam

Witam

właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę, mamy pierwsze wyceny i opinie

NIE SA ONE ZACHECAJACE

to drogi i wielki i trudny dom

dzis facet w hurtowni mat budowl stwierdzil ze mininum 3000 za m2 a standardowo to 3500 z elewacja, kostka wokol domu i calym wykonczeniem srodka czyli optymistycznie liczac 800 000 bagatela:_

poza tym polecany na naszym terenie jako jedyny - budowlaniec stwierdzil ze takich ciekawych rozwiazan to jeszcze nie widzial - jakies wzmocnienia stalowe dziwnych ksztaltow 3 kola z betonu itp itd i cena za mury wzrosla z 30 tys na 50tys

pisze to jakio ostrzezenie bo tez bylam slepa na rozne udziwnienia i tlumaczenia wszystkich dookola

nie wiem czy nie bedziemy sie zastanawiac nad zmiana projektu

Witam

właśnie dostaliśmy pozwolenie na budowę, mamy pierwsze wyceny i opinie

NIE SA ONE ZACHECAJACE

to drogi i wielki i trudny dom

dzis facet w hurtowni mat budowl stwierdzil ze mininum 3000 za m2 a standardowo to 3500 z elewacja, kostka wokol domu i calym wykonczeniem srodka czyli optymistycznie liczac 800 000 bagatela:_

poza tym polecany na naszym terenie jako jedyny - budowlaniec stwierdzil ze takich ciekawych rozwiazan to jeszcze nie widzial - jakies wzmocnienia stalowe dziwnych ksztaltow 3 kola z betonu itp itd i cena za mury wzrosla z 30 tys na 50tys

pisze to jakio ostrzezenie bo tez bylam slepa na rozne udziwnienia i tlumaczenia wszystkich dookola

nie wiem czy nie bedziemy sie zastanawiac nad zmiana projektu

To chyba majster nie widział skomplikowanych rozwiązań. Skoro twierdzi, że projekt jest trudny to lepiej z nim nie rozmawiać o budowaniu żadnego domu. Tacy tylko później marudzą i najchętniej budowaliby coś na wzór stodoły.

Prawdziwy fachowiec nie marudzi tylko kombinuje jak to zrobić.

Ładne rzeczy wymagają pracy. To widać po wybudowanych już Fawortych.

dzieki za pocieszenie:)

tez stwierdzilismy ze w sumie po to jest budowlaniec zeby budowal a nie zeby marudzil

troche tam uproscimy i zrezygnujemy z paru elementow ozdobnych typu klomby oraz pewnie bedziemy uzywac gotowych nadprozy - czy czegos takiego

jeszcze szukamy innej ekipy a na razie prace trwaja na dzialce bo robimy droge :)

dzieki za zaproszenie Damro

dzieki za pocieszenie:)

tez stwierdzilismy ze w sumie po to jest budowlaniec zeby budowal a nie zeby marudzil

troche tam uproscimy i zrezygnujemy z paru elementow ozdobnych typu klomby oraz pewnie bedziemy uzywac gotowych nadprozy - czy czegos takiego

jeszcze szukamy innej ekipy a na razie prace trwaja na dzialce bo robimy droge :)

dzieki za zaproszenie Damro

Właśnie minie niedługo rok jak ja robiłem drogę dojazdową do działki. Z uwagi że nasz dom był budowany pierwszy więc na mnie spadło załatwienie wszystkiego.

Ale warto było.

Wszystkie ciężarówki dojeżdżały bez problemu.

Powodzenia przy budowie drogi.

Niedługo zaczynamy tynkowane wewnątrz - i tu moje pytania:

1. ile m2 jest tych ścianek wewnętrznych i ile metrów jest podłogi pod wylewki - ten diabelski projekt podaje kilka różnych liczb...

2. po ile brali od Was tynkarze za metr (z materiałami lub bez)?

3. ile potrzeba cementu i piasku?

Nam ekipa zaproponowała wykonane tynków i wylewek bez materiałów na 16 tyś. Myślicie że to dobra cena czy dużo?

Niedługo zaczynamy tynkowane wewnątrz - i tu moje pytania:

1. ile m2 jest tych ścianek wewnętrznych i ile metrów jest podłogi pod wylewki - ten diabelski projekt podaje kilka różnych liczb...

2. po ile brali od Was tynkarze za metr (z materiałami lub bez)?

3. ile potrzeba cementu i piasku?

Nam ekipa zaproponowała wykonane tynków i wylewek bez materiałów na 16 tyś. Myślicie że to dobra cena czy dużo?

Witam.

Wylewek wyszło coś z 295m2, cena 11zł/m2 bez położenia styropianu.

Na wylewki poszło trzy ciężarówki piasku i chyba trzy palety cementu.

Tynki mam oczywiście gipsowe :wink: i płaciłem 27zł/m2 z materiałem. Tynk na gotowo do malowania. To jest ważne bo aby tynk cementowo waienny ładnie wyglądał trzeba go jeszcze wyciągać cekolem. Nietynkowałem garażu i kotłowi. Wyszło 450m2.

I rada: sprawdź już wykonane tynki przez nich. Tynk cementowo wapienny wymaga naprawde dobrego fachowca.

Pozdrawiam

Jesteśmy zawieszeni... Już mieliśmy realizować 1 etap fundamentów, bo

- pogoda ok. - wczoraj we Wrocławiu było 13 st.

- trochę pada, ale to nie przeszkoda

- wykonawca jest i czeka

- pozwolenie uprawomocnione

- zbrojenia przygotowane

- działka wytyczona i humus zdjęty

ale... ziemia jest zmarznięta na głębokości 10cm i grubości 15cm. Nie do ruszenia łopatą, a koparką nie wykopiemy fundamentów. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i czy zostaje tylko czekanie, aż ziemia sama "puści"?

MP95

WITAM SERDECZNIE I PROSZE O POMOC!!ZGUBIŁAM STRONKĘ Z KAFELKAMI, KTÓRE MI SIE BARDZO PODOBAJĄ . JEŻELI KTOS Z WAS SIE NATKNIE NA TAKIE, TO PROSZE O LINK!!PŁYTKI WYGLĄDAJĄ NASTEPUJĄCO: PODŁOGOWE SA ZIELONE A NASCIENNE MAJĄ MOTYW TRAWY Z POLNYMI MAKAMI. ( SA TO PŁYTKI ŁAZIENKOWE)

DZIEKUJE I POZDRAWIAM