MARCWAWA 12.03.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Witam.Po długiej przerwie powracam do dalszych prac związanych z budowa Faworyta. Stąd pytanie do tych co juz mają to za sobą chodzi o balkon na górze jak rozwiązaliście uszczelnienie i ocieplenie balkonu.Jakiej grubości styropian daliście na balkon ?Ja myślałem o gr.10cm natomiast znajomy który jest kierownikiem budów powiedział żebym dał 15cm .Co wy na to ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bety_T 12.03.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Bety_T czy ja dobrze widzę, że roletę masz tylko na środkowym (największym) oknie wykuszu? Jak rozwiązałaś problem bocznych okien? My właśnie dlatego murowaliśmy słupki między oknami wykuszu. Swoją drogą idziesz jak burza z pracami Witam Cię Mato, Dobrze widzisz ale był to stan przejściowy, ponieważ dwie boczne skrzynki nie pasowały rozmiarowo i były poprawiane, Teraz są już wszystkie trzy. Problem został rozwiązany w ten sposób, że wszędzie są rolety ze skrzynkami wewnętrznymi a w wykuszu są zewnętrzne. Jednak będą one zabudowane styropianem i myśle że nie będą widoczne. Efekt będzie pod koniec kwietnia. A z tą burzą to możemy sobie podać rekę pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCWAWA 12.03.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 A jakie macie wysokości balkonów na górze ?Tzn okna mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 12.03.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Witam.Po długiej przerwie powracam do dalszych prac związanych z budowa Faworyta. Stąd pytanie do tych co juz mają to za sobą chodzi o balkon na górze jak rozwiązaliście uszczelnienie i ocieplenie balkonu. Jakiej grubości styropian daliście na balkon ?Ja myślałem o gr.10cm natomiast znajomy który jest kierownikiem budów powiedział żebym dał 15cm . Co wy na to ? Pozdrawiam. Ja mam styropian 10cm plus wylewka plus wszystko zaizolowane płynna gumą firmy Sopro ( droga ale skuteczna). Styropian można dać cieńszy ale o lepszych parametrach termicznych. Kierownik pewnie miał na myśli standardowy styropian. Przy 15 cm styropianie może być problem z otwieraniem drzwi. Dodatkowo mam dany styropian 10cm od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anwas 12.03.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 A teraz pytania: Postanowiliśmy przenieść kotłownię do pomieszczenia za garażem a drzwi do garażu umieścić pod schodami i stąd pytanko: czy jest tu ktoś kto ma już te drzwi tam właśnie umiejscowione i jak sobie poradził z kwestią podniesienia wysokości przejścia pod schodami? W Ja mam drzwi pod schodami. Będziemy mieć jeden schodek tuż za pokoikiem i trochę odchudziliśmy schody, przez to wejście do pomieszczenia nad garażem dużo nie da się podnieść. Drzwi będą miały ok. 2 m może po tynkach ciut mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 12.03.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Ja mam styropian 10cm plus wylewka plus wszystko zaizolowane płynna gumą firmy Sopro ( droga ale skuteczna). Styropian można dać cieńszy ale o lepszych parametrach termicznych. Kierownik pewnie miał na myśli standardowy styropian. Przy 15 cm styropianie może być problem z otwieraniem drzwi. Dodatkowo mam dany styropian 10cm od wewnątrz. Czy ta guma Sopro to to samo co folia w płynie? Czy pod spód dawałeś folię? Jak załatwiłeś problem okapnika z balkonu? tylko zwisająca blacha czy jakaś mała rynienka? Swoją drogą gratuluję pięknych łazienek w domu!!! Znalazłem odpowiedź na swoje pytanie o wysokość płytek Widzę, że nie tylko my mamy problem z błotem na drodze do domu ;] Pozdrawiam i dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 12.03.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Ja mam styropian 10cm plus wylewka plus wszystko zaizolowane płynna gumą firmy Sopro ( droga ale skuteczna). Styropian można dać cieńszy ale o lepszych parametrach termicznych. Kierownik pewnie miał na myśli standardowy styropian. Przy 15 cm styropianie może być problem z otwieraniem drzwi. Dodatkowo mam dany styropian 10cm od wewnątrz. Czy ta guma Sopro to to samo co folia w płynie? Czy pod spód dawałeś folię? Jak załatwiłeś problem okapnika z balkonu? tylko zwisająca blacha czy jakaś mała rynienka? Swoją drogą gratuluję pięknych łazienek w domu!!! Znalazłem odpowiedź na swoje pytanie o wysokość płytek Widzę, że nie tylko my mamy problem z błotem na drodze do domu ;] Pozdrawiam i dziękuję! Żadnej foli się już nie daje. Worek 25kg kosztuje około 300zł. Ale bardzo wydajny i można jeszcze w łazience zastosować albo na schodach wejściowych. Jeśli chodzi o okapnik to chyba wysunę trochę dalej płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 12.03.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Witam, Dawno tu nie zaglądałam a tu proszę Aniss jestem pod wrażeniem tempa. Tak wogóle to piękny domek. Kiedy się wprowadzacie? Mam pytanko ile kosztowały Was instalacje (woda, hydraulika itp). My właśnie ten etap kończymy pozdrawiam starych i nowych budujących Faworyta Beata Jak tylko dostanę fakturę z rozliczenia to dam znać, na razie sama nie wiem ile zapłacę Dziękuję za pochwałę, chcemy (musimy) wprowadzić się za dwa miesiące dlatego trochę przyspieszyliśmy, choć i tak dom będzie niestety nieskończony. Pozdrawiam, Ania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 12.03.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 ... Na rzucie parteru jest od dołu 12 stopni, co jest zdecydowanie za dużo (brakuje miejsca na zabieg przy wejściu nad garaż). Wydaje mi się, że powinno być 10. Ja też mam 12 i z tego co widziałam u niektórych na zdjęciach też tyle mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 12.03.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 A jakie macie wysokości balkonów na górze ?Tzn okna mi chodzi. ja mam 2,40 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 13.03.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 chcemy (musimy) wprowadzić się za dwa miesiące dlatego trochę przyspieszyliśmy, choć i tak dom będzie niestety nieskończony. A ja myślałem, że to my musimy się śpieszyć Nasz plan to jesień... Swoją drogą pytanie do tych którzy układali już parkiety, deski i płytki - ile czekaliście po wylewkach na wyschnięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziobi 13.03.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 chcemy (musimy) wprowadzić się za dwa miesiące dlatego trochę przyspieszyliśmy, choć i tak dom będzie niestety nieskończony. A ja myślałem, że to my musimy się śpieszyć Nasz plan to jesień... Swoją drogą pytanie do tych którzy układali już parkiety, deski i płytki - ile czekaliście po wylewkach na wyschnięcie? Ja na położyłem parkiet prawie pięć miesięcy po wylewkach. Płytki po półtora miesiąca. Wszystko zależy jak intensywnie jest wietrzony dom i czy jest ogrzewany. Teoretycznie powinno się sprawdzić specjalnym urządzeniem wilgotność wylewki przed położeniem parkietu. Mam fajnych parkieciarzy z Leżańska ( to bliżej Ciebie), jeśli jesteś zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 13.03.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Mam fajnych parkieciarzy z Leżańska ( to bliżej Ciebie), jeśli jesteś zainteresowany. Jasne że jestem - jeśli możesz wyślij mi namiary - może być na PRIV. Ja na położyłem parkiet prawie pięć miesięcy po wylewkach. Płytki po półtora miesiąca. Wszystko zależy jak intensywnie jest wietrzony dom i czy jest ogrzewany. Teoretycznie powinno się sprawdzić specjalnym urządzeniem wilgotność wylewki przed położeniem parkietu. Zastanawiam się w takim razie w jaki sposób inwestorzy wykańczają dom w 2 miesiące po wylewkach??? Mój kierownik budowy twierdzi tak samo jak Ty! Może Sowa by się wypowiedziała (jeśli jeszcze tu zagląda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 13.03.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Zastanawiam się w takim razie w jaki sposób inwestorzy wykańczają dom w 2 miesiące po wylewkach??? Ano w taki, że kładziemy płytki na początku maja, tj. cały dół oprócz salonu i gościnnego -tam panele ( jeśli będzie niemożliwe położenie, pomieszkamy na betonie), na górze nie mieliśmy wylewek, bo mamy gotowy stop ytong. Oczywiście, że wolałabym wprowadzić się do gotowego domu, ale skoro musimy w maju to nie będę płakać, bo przynajmniej będziemy cały czas na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 13.03.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Twardziele! Trzymamy kciuki! My do końca kwietnia też musimy się wyprowadzić z mieszkania, ale będziemy mieszkać "kątem" u babci Oby jak najkrócej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmh 13.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Właśnie wyceniono mi drewno na więźbę i wyszło 11 100 brutto z impregnacją. Czy to dobra cena? Poza tym murarz za fundamenty, ściany i stropy, czyli przygotowanie pod więźbę chce 28 000. Robocizna za więźbę z deskowaniem i papowaniem 28 zł za m2. Proszę o jakieś porównania. No i ponawiam prośbę o orientacyjny kosztorys dla banku dla wersji classic z jednym garażem. Pozdrawiam wszystkich faworytowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 14.03.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Właśnie wyceniono mi drewno na więźbę i wyszło 11 100 brutto z impregnacją. Czy to dobra cena? Poza tym murarz za fundamenty, ściany i stropy, czyli przygotowanie pod więźbę chce 28 000. Robocizna za więźbę z deskowaniem i papowaniem 28 zł za m2. Proszę o jakieś porównania. No i ponawiam prośbę o orientacyjny kosztorys dla banku dla wersji classic z jednym garażem. Pozdrawiam wszystkich faworytowiczów My za więźbę płaciliśmy 9.600,00 zł, ale mamy wersję mniejszą z pojedynczym garażem, a to było już rok temu - także cena wydaje się przyzwoita! Moim zdaniem murarze dali wam bardzo dobrą cenę - ja bym brał jeśli to dobra i sprawdzona firma. Pamiętam, że niektórym Faworytom za taki zakres prac jak Wam wywalili po 60 tyś i więcej! Cena za robociznę przy dachu w normie. Ogólnie chyba nieźle trafiliście Powinniście się wyrobić z robocizną (za stan surowy otwarty - z położeniem dachówki lub blachy) w 50 tyś, a to dobra oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmh 14.03.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dzięki za pocieszenie. Czas upozytywnić nastawienie i pomyśleć, że mogło być drożej [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 16.03.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 tez mi sie wydaje ze ceny bardzo w porzadku my za wersje z 1 garazem za stan surowy - ławy, fundamenty i mury(+ścianki działowe)- 51 000 ale z tarasem, schodami wejsciowymi i schodami w srodku- zwróćcie na to uwagę bo często takie szczególy są pomijane w wycenie i sobie życzą za to dodatkowo my za drewno około 10 000 + deski do deskowania około 4000 a robocizna za dach 30 000 całość - więżba, dachówka, 4 okna dachowe,deskowanie także jeśli ekipa warta zachodu to podpisujcie umowę - im cieplej tym może być drożej i ciężej kogoś znależć a u nas ławy wczoraj zostały uż wylane pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 16.03.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 a wycene dla banku moge wyslac na maila pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts