Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Daje, Aniss, bo wydłużasz dach, który zasłoni podniesioną część ściany.

Wypróbowaliśmy to u siebie, chociaż w innym kontekście.

Dostaliśmy z tartaku za krótkie krokwie, o jakieś 30 cm. Wymieniać nie było czasu, bo o tym braku zorientowali się dopiero dekarze przy kładzeniu krokwi.

Krótka narada i zmieniliśmy lekko kąt między połaciami, tak by krokwie wystawały 80 cm, jak w projekcie. Przy okazji ściankę podnieśliśmy o 1 rząd bloczków i jest ok :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich :D . Zamierzam dolaczyc do grona budujacych Faworyta. Razem z narzeczona wybralismy ten oto wlasnie projekt bo jakby to powiedziec byl najladniejszy.

To wasze ciekawe i bogate w doswiadczenia forum znalazlem przed kilkoma dniami i juz cale przesledzilem(mam teraz metlik malutki).

Zaczelismy budowe z koncem tamtego roku i jak narazie jestesmy na etapie fundamentow, materialy razem z dachem juz kupione teraz czekamy na wykonawce.

Budujemy w Radomiu i chyba nikogo nie dostrzeglem z mojej miejscowosci na forum.

Pytania sie dopiero zaczynaja nasowac wiec jeszcze sie pojawie...

Pozdrawiam budujacych Faworyta :)

Mato

Odnośnie montażu alarmu to ja właśnie jestem juz po dwóch wycenach alarmu

I tak trochę o alarmie który ja sobie wymyśliłem to tak żeby centarala miała możliwośc podziłau na podsystemy minimum 3 .Zewnętrzne czujki ruchu około 7 szt , 3x manipulator(klawiatura) i to tak w skrócie.

Pierwszy magik kompletny system z montażem na centrli jakiejś kanadyjskiej firmy bez vatu wycenił na 8 tyś . zł.

Drugi z polecania znajomego z firmy Solid z moim rozprowadzeniem instalcji centrala Satela to 10 tyś zł

Ja nie wiem skąd oni mają ceny tych urządzeń skoro w necie za taki kąplet trzeba dać jakieś 3 tyś to już tak maks a gdzie reszta:).

Jak narazie nie biorę żadnego tylko sam się pomęcze.Pozdrawiam.

Kochani,czy ktoś z Was kładł może kolektory słoneczne na dachu?

Pozdrawiam Damro

My również tak jak Dziobi mamy instalacje podciągniętą na dach - jak zamontujemy to damy znać! Jaki duży zasobnik na wodę planujecie i gdzie go umieściliście? U nas (mniejsza kotłownia, bo mniejszy projekt) 300 litrowy zasobnik zmieścił się tylko w pomieszczeniu pod schodami czyli po drugiej stronie komina kotłowni.

Ta mała kotłownia to największa zgryzota mniejszego projektu!

Mato

Odnośnie montażu alarmu to ja właśnie jestem juz po dwóch wycenach alarmu

I tak trochę o alarmie który ja sobie wymyśliłem to tak żeby centarala miała możliwośc podziłau na podsystemy minimum 3 .Zewnętrzne czujki ruchu około 7 szt , 3x manipulator(klawiatura) i to tak w skrócie.

Pierwszy magik kompletny system z montażem na centrli jakiejś kanadyjskiej firmy bez vatu wycenił na 8 tyś . zł.

Drugi z polecania znajomego z firmy Solid z moim rozprowadzeniem instalcji centrala Satela to 10 tyś zł

Ja nie wiem skąd oni mają ceny tych urządzeń skoro w necie za taki kąplet trzeba dać jakieś 3 tyś to już tak maks a gdzie reszta:).

Jak narazie nie biorę żadnego tylko sam się pomęcze.Pozdrawiam.

To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że nasza cena jest ok - jeszcze trochę rozbudujemy system - chyba o dodatkowe klawiatury (choć wykonawca proponuje nam piloty wielofunkcyjne) i o czujki gazu i dymu. Dom dzielimy na 2 strefy tj. góra i dół - dziś właśnie weszła ekipa alarmmistrzów. Czujek zewnętrznych nie montujemy - za dużo rozmaitego zwierza się nam kręci nocami koło domu 8) Ostatnio Naliczyliśmy 10 saren (czy tam innych kozłów).

MARCWAWA zdjęcie nr 179 na Twoim albumie na Fotosiku zabija 8) Wygląda jakby Twój Faworyt pędził 200 km/h :D

Może Dziobi by był uprzejmy coś napisać na temat wysokości ścianki kolankowej.

Wiemy, że nie podnosiliście ścianki. Jak oceniacie tę decyzję na

obecnym, końcowym etapie?

Powierzchnia pokojów sprawia że niska ścianką nie jest uciążliwa. Oczywiście podniesienie ścianki podniesie ten komfort. Jest to także kwestia zagospodarowania miejsca przy niskiej ściance.

Jednak aby budynek z zewnątrz nie stracił na wyglądzie to należy to zrobić z głową. Moim zdanie podniesienie zbytnio ścianki robi z domu brzydala przez utratę prawidłowych proporcji wysokości ściany i dachu.

Obecnie tak się już do tych wysokości przyzwyczailiśmy że niema to znaczenia. Serce domu to parter. I tam zainwestowaliśmy w udogodnienia.

Dzięki za opinię. Takie zdanie jest chyba mniejszością wśród Forumowiczów - choć my też skłaniamy się nie majdrować z tą ścianką. Czy byłby jakiś minimalny cień szansy spojrzeć w najbliższym czasie jak to u Was jest w rzeczywistości?

Jeśli chodzi o drugie okno w kuchni to planujemy zrobić kuchenkę narożną bo inaczej chyba nie ma możliwości jej umiejscowić. Myślę, że wykonawca kuchni jak przyjdzie na to pora to nam coś podpowie.

W kuchni mamy gorszy problem, ponieważ mój małżonek zwiększył ocieplenie styropianu w podłodze i niestety niedopilnował panów jak murowali otwory okienne, że zrobili je za nisko. Zorientowaliśmy się dopiero po wstawieniu okien i zrobieniu wylewek, że coś jest nie tak. I boję się, że standardowa wysokość szafek nam się nie zmieści a niskie będą fatalnie wyglądać.

Ktoś pytał o bank ja osobiście polecam Multibank dobra obsługa i warunki kredytowe.

Pozdrawiam IzaM