Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja mam pytanie odnosnie salonu do osob ktore juz uzytkuja lub wykanczaja - mam juz na to jakis poglad bo juz zrobiony i nakryty stropem - czy ten salon nie jest zbyt otwarty?

wlasciwie jak sie wchodzi to caly salon jest na widoku - zero jakiejs intymnosci - bo ten slup to niewiele zakrywa

czy to nikomu nie przeszkadza?

czy nie lepiej przedluzyc scianke do slupa ?

My dokładnie tak zrobiliśmy. Słup jest niewidoczny, bo jest częścią ścianki, która została przedłużona do niego. Wydaje mi się, że w takim układzie otwór wejściowy do salonu jest optymalny i nie mam problemu, że z salonu ogląda się schody, wejście do łazienki, czy kotłowni.

MP95

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich.

Dołączyliśmy do grona faworytowiczów z okolic Wrocławia.

Jesteśmy na etapie ścian parteru.

Mimo przeczytania całego forum muszę zadać nieśmiertelne pytanie o rolety.

Jaki system rolet zastosowaliście w oknach pod balkonem w salonie i w wykuszu w jadalni? Jak rozwiązaliście problem nadproży nad oknami i podciągu balkonu?

Budujemy z siporka 24cm+12 ocieplenie.

Pozdrawiam

mas11

My na razie skontaktowaliśmy się z firmą żalutex i zgodnie ze wskazówkami ich konsultanta zostawiliśmy miejsce, aby zamontować rolety w systemie Integro.

MP95

A jeśli wolno spytać to jakie wymiary ma nadproże w po tym zabiegu?

Pozwolę sobie jeszcze wrócić do tematu solarów - u nas zostały zamontowane na dachu nad wykuszem (od południa), a wygląda to tak:

http://images32.fotosik.pl/229/c64babbcd5351e89.jpg

http://images27.fotosik.pl/201/e434d72490f39e7c.jpg

Zasobnik na c.w.u. i c.o. (300 litrów) został zamontowany pod schodami, a piec i cała plejada rur i pomp w kotłowni. Dodam, że mamy też kominek z płaszczem wodnym, a takie rozwiązanie powoduje kosmiczne wręcz ilości rur i spore skomplikowanie instalacji. Mam nadzieję, że będzie działać bez zarzutu...

My na razie skontaktowaliśmy się z firmą żalutex i zgodnie ze wskazówkami ich konsultanta zostawiliśmy miejsce, aby zamontować rolety w systemie Integro.

MP95

A jeśli wolno spytać to jakie wymiary ma nadproże w po tym zabiegu?

Szczerze mówiąc operacja wyglądała tak:

1. Pytanie kier. budowy jak ma być

2. Tel. do przedstawiciela wskazanego przez Żalutex

3. Przekazanie telefonu kierownikowi

4. Rozmowa obu Panów przerywana dość częstym mądrym "aha" i "ok"...

5. Stwierdzenie kier. budowy, że już wie i żeby się nie martwić...

Więc teraz pozostaje nam "nie martwić" się i czekać na praktyczną realizację, która odpowie jak to się uda...

:-)

A z tego co pamiętam mamy po prostu miejsce pod nadprożem ok. 25cm.

MP95

Ale jestem gapa nie napisałam jaki faworyt otóż bez garażu wersja standardowa. Jak będę miała chwilkę to wkleje zdjecia, jestem na etapie stropu, zrezygnowałam ze spiżarki (pomysł od badara - byłam u niego za co jestem mu bardzo wdzięczna) powiekszyłam łazienkę, a z korytarza będę miała na całej szerokosci przejscia szklano drewniane drzwi co doda przestronności, powiększyłam okna w wykurzu i w salonie i zamierzam podnieść ściankę ale to przyszlość. Pozdrawiam budujacych.

Witam w deszczowy długi weekend!

Jestem na etapie wylewania stropu, na czerwiec mam umówiony dach. Czy jakaś życzliwa osoba mogłaby mi podpowiedzieć jaki jest harmonogram prac po wykonaniu dachu? Chciałabym poumawiać już fachowców, ale nie wiem w jakiej kolejności.

Serdecznie pozdrawiam, Emilia

Emi

witam, mam pytanko czy mógły ktoś nakreślić mi cenę dach za m2.Dadam,że będę porywać blachodachówką z firmy FINCOSTAL i jest to wersja bez garażu .Byłabym bardzo wdzięczna bo już niedługo muszę wszystko już dograć

zyldek

Czy nie za krótki masz komin?

z tego co widzę to kominy są zrobione zgodnie z projektem, jeśli chodzi o wysokość. Ja także tak mam.

U mnie kominek i piec na ekogroszek hulają bez problemu. Więc niema obawy że są za niskie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/99864dacd3837316.html

Przepraszam zyldek za wklejenie ale wydaje mi się że ten komin jest napewno za niski,projekt zawiera inne też błędy jak zresztą każdy projekt,ja wypytywałam o ten komin wielu fachowców i wszyscy byli zgodni że za niski,tym bardziej że planowałam ogrzewanie na ekogroszek,więc go podniosłam,teraz mam już piec na gaz z bańki :D to mógłby zostać jak w projekcie,jeśli możesz to popytaj fachów,kiedy jeszcze nie jest za późno,chodzi o Twoje bezpieczeństwo..

zyldek

Czy nie za krótki masz komin?

z tego co widzę to kominy są zrobione zgodnie z projektem, jeśli chodzi o wysokość. Ja także tak mam.

U mnie kominek i piec na ekogroszek hulają bez problemu. Więc niema obawy że są za niskie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/99864dacd3837316.html

Przepraszam zyldek za wklejenie ale wydaje mi się że ten komin jest napewno za niski,projekt zawiera inne też błędy jak zresztą każdy projekt,ja wypytywałam o ten komin wielu fachowców i wszyscy byli zgodni że za niski,tym bardziej że planowałam ogrzewanie na ekogroszek,więc go podniosłam,teraz mam już piec na gaz z bańki :D to mógłby zostać jak w projekcie,jeśli możesz to popytaj fachów,kiedy jeszcze nie jest za późno,chodzi o Twoje bezpieczeństwo..

witam

tak wiem ze komin trzeba troszeczkie podniesc,na dnichach maja nam to zrobic. a o ile cegiel podniesliscie?

Mam pytanie do tych, którzy zalali strop monolityczny. Ile Wam wyszło metrów sześciennych betonu? Mam tu na myśli wersję classic z pojedyńczym garażem + schody. Wyliczyłam sobie że ok. 24, ale nie jestem pewna.

Druga rzecz to moje wątpliwości co do okien na piętrze. Czym je zasłaniacie?

O roletach czy żaluzjach raczej nie ma mowy a i na karnisz nie ma zbyt dużo miejsca, sądząc po zdjęciach wnętrz Waszych wybudowanych już domów. Nie wyobrażam sobie okna od łazienki, u nas wychodzącego na dom sąsiadów, bez jakiejkolwiek zasłony. Zaczynam rozważać 'profanację' projektu i zmianę kształtu okien na górze :(

my podnieślismy ściankę o jeden pustak ale tylko z przodu i z tylu tam gdzie byla najnizsza - tak zaproponowal nam kierownik budowy- i w sumie caly wieniec byl na jednej wysokosci 75 cm na razie widac zaczatki dachu - tzn robia więżbę i wygląda to całkiem całkiem

:)zobaczymy co będzie dalej :)

pozdr dla budowniczych