imported_Miluś 13.05.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Dzięki Martasko! Właśnie zakupiłam czasopismo "Buduje dom", czy jakos tak i tam także zamieszczono obszerny artykół na temat kolejności prac, więc nie będę Cię już fatygować.Dzięki Emilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 13.05.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 A proszę bardzo, znalazłam już kiedyś tu na forum: http://forum.muratordom.pl/bukowo-9-chatka-iwy-i-artka,t120559.htm i zapisałam, bo świetnie opracowane: DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA1. wybór działki, sprawdzenie dostępności medów2. wypis i wyrys z planu zagospodarowania lub warunki zabudowy3. sprawdzenie księgi wieczystej, klasy gruntu4. badanie geotechniczne gruntu (może sie okazać, ze koszty budowy na kiepskim gruncie beda tak duże, ze oplaca sie kupić inną, droższą działkę...)5. zakup działki6. projekt budowlany7. adaptacja projektu (architekt), wszelkie uzgodnienia8. pozwolenie budowlane9. umowa z gazownią, umowa z energetyką, umowa z MPWiK10. wybór kierownika budowy11. wybór ekipy budowlanej12. zgloszenie rozpoczęcia robot i pobranie dziennika budowy STAN ZEROWYzgłoszenie rozpoczęcia robótusunięcie humusuutwardzenie drogiwytyczenie budynkuustawienie sławojkiwykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowewykonanie wykopu pod ogrodzenierozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazuprzepust dla doprowadzenia powietrza do kominkaprzepust dla czerpni powietrzaprzepusty dla okurzacza centralnegostabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławamiwylanie chudziaka pod ławy i stopyizolacja pozioma na chudziakuszalowanie ław, stóp i gankuszalowanie ogrodzeniawykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomyzalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomówizolacja pozioma na ławachszalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepustyzbrojenie ścian fundamentowychzalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomówusunięcie szalunkówizolacja pozioma na ścianach fundamentowychizolacja pionowa ścian fundamentowychocieplenie ścian fundamentowychusypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncierozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacjiwykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacjeizolacja podłogi na grunciepołączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężeniadrenaż odwodnieniowy (opcja)zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowychzamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTYmurowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomówmurowanie ścian nośnych i nadproży parterumurowanie ścian działowych parterumurowanie kominazbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznychwykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych,belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropustęplowanie i ułożenie belek stropowychdeklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowychszalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropuoraz mocowanie murłat garażuzalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodówusunięcie szalunkówmurowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomówmurowanie ścian nośnych i nadproży poddaszamurowanie i wykończenie kominawykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowejszalowanie wieńca W2zalanie wieńca W2rozszalowanie wieńca W2izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłatyimpregnacja więźbypodłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia gankuwykonanie więźbypołożenie wiatroizolacji domu i garażułaty + kontrłatypołożenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskieinstalacja odgromowa dachumontaż rynien poziomychzabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTYosadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowejosadzenie okien dachowychocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZparoizolacjamontaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostatymontaż płyt osb stryszkurozprowadzenie kanalizacjiwykonanie szambaprzyłącze wodyrozprowadzenie instalacji zwu + cwurozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp.instalacja skrzynek rozdzielaczyrozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostatyrozprowadzenie rur odkurzacza centralnegotynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznychprzyłącze energetyczneocieplenie i izolacja podłogi na gruncierozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejnikówprzyłacze gazu + montaż zbiornikamontaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowniwykonanie dylatacji wylewkiwylewka z plastyfikatorem + zbrojeniemontaż balustrady antresoli, balkonu i schodówmontaż kominkazamontowanie rekuperatoramalowanie ścianmontaż grzejnikówułożenie kafli, biały montażułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietumontaż gniazdek elektrycznychmontaż oświetleniauzbrojenie instalacji alarmowejosadzenie drzwi wewnętrznychmontaż listew przypodłogowychosadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznychmontaż szaf garderobymontaż mebli kuchennych + AGDmontaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNEocieplenie budynku + czerpnia powietrzatynki zewnętrznemontaż i malowanie podbitkimontaż rynien spustowychmontaż okiennicmontaż płyt osb poddasza garażumontaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENUgeneralne sprzątaniewjazd na działkę, podjazd i chodnikwykonanie tarasubudowa śmietnikapołożenie kafli na gankumarkizaścieżki ogrodoweoświetlenie zewnętrzneinstalacja nawadniająca ogroduzagospodarowanie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 20.05.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Kochani! Podbijam temat, bo umiera śmiercią naturalną, a myślę, że szkoda! Chwalimy się postępami w pracy - proszę o aktualne zdjęcia!!! Na każdym zebraniu wytwarza się taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy - wobec tego ode mnie:http://images34.fotosik.pl/258/172083027dabbbcem.jpghttp://images27.fotosik.pl/215/386a8cb6c521488bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniss 29.05.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Mieszkamy od 9 maja, na razie nie mamy internetu. Mieszka się super, do tej pory mieliśmy mieszkanie na poddaszu 52m2 po podłodze, a teraz aż mnie nogi bolą wieczorem od chodzenia po domu , ale nie narzekam, bo wkońcu mamy luz. Nie mamy skończonej góry, brak paneli, ściany nie pomalowane, nie ma schodów i łazienki też nie ruszone, ale to nic, widziałam mieszkających w gorszych warunkach Plan jaki sobie założyliśmy do wykonania przed wprowadzeniem został zrealizowany w 100%, czyli dół skończony (brak listew przypodłogowych i jakiś pierdół). Odbyła się już pierwsza poważna uroczystość- komunia syna, a tydzień temu nasza ponad czteroletnia suka golden retriver urodziła szczeniaki. Więc sami rozumiecie, że powodów było mnóstwo, by wprowadzić się jak najszybciej (do tego jeszcze sprzedane mieszkanie). Szczerze powiem, że jesteśmy wykończeni tym pędem, ale wszystko się udało, choć na wariata. Teraz czekam z utęsknieniem, aż dzieci będą miały wakacje, odchowamy szczeniaczki i trochę wkońcu odsapnę. Mój mąż (naharował się nieźle!) niedługo jedzie do pracy i śmieje się, że jedzie na statek odpocząć . Nie wiem kiedy uda mi się tu zajrzeć ponownie, pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania_nowa 31.05.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 czy ktoś buduje? a może ma zamiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w2 02.06.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Witam wszystkich Faworytowiczów Pilnie poszukuję brygady do elewacji. Ta która zaczęła niestety okazała się niegodna zaufania i musiała odejść...Obecnie mam przyklejony styropian prawie na całym budynku i robota stanęła. Jeśli ktos ma brygadę godną polecenia chociaż do zaciągnięcia kleju...Buduję się w okolicach wawy za Jankami, tel. 607-862-542 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martasko 02.06.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 gratuluje zamieszkania we wlasnym domu aniss!!!powoli sie wszystko wykonczy i jakos to bedzie:) ja niedlugo zalacze zdjecia - niestety tez mam problemy z komputerem i wlasciwie udaje mi sie go odpalic raz na pare dni... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dsidom 03.06.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Witam Mam pytanie odnośnie ścianek kolankowych. Budowlańcy upierają się, żeby zrobić wszystkie ścianki (przód, tył, prawa strona) na jednej wysokości - około 75 cm. W projekcie jest 75 i 56 cm. Upierają się przy 75 cm. Nie będzie później problemu z układem krokiew etc? Może ktoś z Was tak robił. Dziękuje. PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mato 03.06.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Witam Mam pytanie odnośnie ścianek kolankowych. Budowlańcy upierają się, żeby zrobić wszystkie ścianki (przód, tył, prawa strona) na jednej wysokości - około 75 cm. W projekcie jest 75 i 56 cm. Upierają się przy 75 cm. Nie będzie później problemu z układem krokiew etc? Może ktoś z Was tak robił. Dziękuje. Pozdrawiam Wojtek My tak właśnie zrobiliśmy - i faktycznie zmienia się troszkę kąt dachu. Dobra ekipa sobie poradzi. Poza tym my podnieśliśmy całość o jeszcze jednego pustaka tak, że teraz ścianka ma 113 cm, tak to wygląda w środku: http://images31.fotosik.pl/258/7af5db1150b4262dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP95 03.06.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Jaki typ rynien wybraliście? Czy macie jakieś rekomendację co do firmy? MP95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Miluś 03.06.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Witam ! Jestem na etapie stanu surowego - faworyta II. Przymierzamy się z mężem do kredytu hipotecznego i mam do Was wielką prośbę, czy ktoś życzliwy mógłby mi przesłać ogólny kosztorys prac budowlanych dla banku? Buduję systemem gospodarczym. Z góry dziękuję Emilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta I 04.06.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Dziobi mam serdeczna prośbę szczególnie do Ciebie, wiem ze kiedyś przesyłałeś kosztorys potrzebny do otrzymania kredytu. Więc proszę prześlij mi również, mój domek jest bez garażu ale jakoś to sobie przekalkuluję. [email protected]- z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 05.06.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 My mamy dwa okna w kuchni i wygląda to niźle, dużo światła. Iza a gdzie Wy budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 05.06.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Kochani,czy ktoś z Was kładł może kolektory słoneczne na dachu? Pozdrawiam Damro u mnie na razie tez jest tylko stelaż na dachu http://images31.fotosik.pl/173/5248a971ecfb056em.jpg[/img] Jarek a my się cały czas do was wybieramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 05.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 My się budujemy w Karczewie k/Otwocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiR 06.06.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 My się budujemy w Karczewie k/Otwocka. no to kawałek drogi...., ale bardzo jestem ciekawa tych dwóch okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaM 06.06.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 W wolnej chwili wrzucimy fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek008 06.06.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Kochani,czy ktoś z Was kładł może kolektory słoneczne na dachu? Pozdrawiam Damro u mnie na razie tez jest tylko stelaż na dachu http://images31.fotosik.pl/173/5248a971ecfb056em.jpg[/img] Jarek a my się cały czas do was wybieramy zapraszam. Sa już tynki na zewn i wewn i wylewki. zaczyna to przypominac cos w czym bedzie mozna kiedys zamieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz i Iwona 06.06.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Hej,Jesteśmy z żoną zainteresowani własnie projektem Faworyta natomiast chcielibyśmy zobaczyć go na żywo. Dlatego nasze pytanie czy jest ktoś z okolic Bielska Białej lub Wrocławia kto mógłby nam pokazać to cudo. Dzięki i pozdrawiamy,Łukasz i Iwona[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 06.06.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Hej, Jesteśmy z żoną zainteresowani własnie projektem Faworyta natomiast chcielibyśmy zobaczyć go na żywo. Dlatego nasze pytanie czy jest ktoś z okolic Bielska Białej lub Wrocławia kto mógłby nam pokazać to cudo. Dzięki i pozdrawiamy, Łukasz i Iwona [email protected] Zapraszam do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts